Star Realms: De melkweg was nog nooit zo dichtbevolkt. (review)

0

Voor alle ruimtefanaten en andere, bereid jullie voor om je eigen vloot te bouwen! Wil je deel uitmaken van de Trade Federation, Star Empire, Machine Cult of ga je voor de invasie van The Blobs? Aan jou de keuze in Star Realms.

 

Gameplay

Star Realms is een deckbuilder, ontwikkeld door Magic hall of famers Darwin Kastle en Rob Dougherty, voor 2 spelers vanaf 12 jaar. Dit kan weliswaar tot 4 spelers oplopen als je 2 kopieën van het spel bezit. Het is een zeer fast-paced game, dus reken rond de 20 minuten voor 1 spel, maar geloof me je zal er meerdere achter elkaar willen spelen.

Elke speler krijgt dezelfde 10 startkaarten en 50 authority (dit zijn eigenlijk gewoon levenspunten). De startspeler begint met 3 van zijn 10 kaarten, terwijl de volgende er 5 krijgt. Voor de rest van het spel kan iedereen ook telkens 5 kaarten nemen van hun stapel. Er zijn 2 verschillende soorten kaarten: ruimteschepen en bases. Schepen zijn eenmalig te gebruiken en gaan dan naar de discard pile, een basis blijft in het spel liggen. Deze kunnen een goudwaarde of aanvalswaarde hebben en eventueel speciale eigenschappen. Met het goud kun je nieuwe kaarten kopen van de middenstapel, waarvan er telkens 5 opengedraaid liggen. Met je aanvalswaarde probeer je vervolgens je tegenstander op 0 authority te krijgen.

Belangrijk om te weten is dat er 4 verschillende facties zijn, die zeer sterk van elkaar verschillen. Deze hebben allemaal hun eigen sterktes en zwaktes, maar werken wel goed samen. Je wilt er dus voor zorgen dat je zo veel mogelijk kaarten van dezelfde factie bezit om ze met elkaar te combineren. De meeste hebben onderaan het symbool van hun factie staan met daarnaast een bepaald effect. Deze bonussen krijg je echter enkel als je al een kaart van die factie in het spel hebt. Zo is de Trade Federation goed in extra geld te genereren en authority terug te krijgen. The Star Empire dwingt dan weer je tegenstander om kaarten weg te gooien. The Machine Cult gebruik je om je eigen deck uit te dunnen en The Blob doen vooral erg veel pijn.

Vormgeving

De kwaliteit en detail van de tekeningen is echt adembenemend. Ze brengen het spel tot leven en bovendien vind je bij sommige kaarten onderaan wat flavor text die nog extra achtergrond geeft. Dankzij het goed gebruik van hun kleurenschema zijn de verschillende symbolen en facties ook zeer makkelijk van elkaar te onderscheiden.

De bijgeleverde authority kaarten vind ik dan weer redelijk omslachtig om te gebruiken en zijn in mijn ogen totaal overbodig. Pen en papier is hiervoor veel handiger en je gaat er minder fouten mee maken.

Leerbaarheid

Iedereen die ooit al één of andere vorm van deckbuilder gespeeld heeft, gaat hier onmiddellijk mee weg zijn. Het principe is heel eenvoudig: koop de juiste kaarten en dun je deck zoveel mogelijk uit om maximaal van je combinaties te kunnen profiteren.

Als je nog niet vertrouwd bent met het genre, is dit zeker een goede opstap. Star Realms werkt zeer goed om de basis van het deckbuilden aan te leren. Na 1 of maximum 2 rondjes te spelen ga je het volledig beet hebben en aangezien deze zo snel speelt, gaat dat niet lang duren.

Opstelling

Veel werk aan opstelling heb je hier niet. Het enige dat moet gebeuren is alles goed schudden en 5 kaarten van de middenstapel opendraaien. Bereid je wel voor om veel te schudden want je gaat zeer rap doorheen je stapel.

Bonus

Mocht je nog niet volledig verkocht zijn, kan je ook op de site www.starrealms.com een digitale versie downloaden. Hiermee kan je het spel al eens gratis proberen en voor 5 dollar krijg je de volledige campagne plus online speelbaarheid.

 

93%
93%
Pure Fun

Star Realms is een licht verteerbare deckbuilder, die ongelooflijk snel speelt en verslavend kan zijn. Dit is er eentje die je gaat blijven herspelen. Veel spel in een klein doosje!

 • Gameplay
  9
 • Vormgeving
  8
 • Leerbaarheid
  10
 • Opstelling
  10
Share.

About Author

Tim De Saar

Boardgame hero, hearthstone try-hard en fan van het zwaardere muziekwerk.

Reacties