So You Like: Resident Evil

0

Deze week besteden we bij Geekster extra aandacht aan de Resident Evilreeks die zijn 20ste verjaardag viert. Kan ook jij niet genoeg krijgen van deze survival-horrorgames? We stellen je alvast enkele alternatieven voor die zeker ook de moeite waard zijn om te ontdekken.

Dino Crisis (PlayStation, Dreamcast, PC)

Als je van de originele Resident Evil houdt, dan is Dino Crisis zeker een aanrader. Gemaakt door hetzelfde team bij Capcom met de befaamde Shinji Mikami aan het roer is deze survival-horrorgame uit 1999 eigenlijk Resident Evil met dinosauriërs. What’s not to love? Het heeft dezelfde gameplay met vaste camerahoeken en tank controls en de nadruk ligt op het zorgvuldige gebruik van ammo en healing items. Maar bij Dino Crisis ligt de lat toch ietsje hoger. De gevechten met de dino’s zijn over het algemeen moeilijker en er wordt meer verwacht dat je probeert te overleven door zoveel mogelijk de confrontatie uit de weg te gaan. Als Regina wordt aangevallen, kan ze haar wapen laten vallen en de Velociraptors in de game kunnen je volgen naar de volgende kamer, iets wat in Resident Evil bijvoorbeeld niet mogelijk was. Het verhaal ontrafel je net zoals in Resident Evil door verschillende soorten documenten te lezen die je vindt op je weg doorheen de game.

dino crisis

 

Silent Hill 2 (PS2, Xbox, PC)

Net zoals Resident Evil is ook de Silent Hill-serie een reeks survival-horrorgames waar je het personage bestuurt in 3rd person, je de omgeving moet verkennen, puzzels moet oplossen en zorgvuldig dient om te gaan met de middelen die voorradig zijn. Silent Hill kiest wel voor een meer psychologische vorm van horror en de spanning in de games hangt minder af van het al dan niet aanwezig zijn van de zogenaamde jump scares.
Silent Hill 2 wordt algemeen nog steeds gezien als de beste uit de serie en legt veel meer de nadruk op het verhaal dan de Resident Evil-games dat doen. Dat verhaal vertelt hoe James Sunderland naar het stadje Silent Hill trekt nadat hij een brief heeft ontvangen van zijn overleden vrouw. Samen met de mysterieuze Maria probeert hij naast de geheimen van Silent Hill ook de omstandigheden van de dood van zijn vrouw te achterhalen. Het spel was ook revolutionair door de inclusie van verschillende eindes die beïnvloed worden door je keuzes in het spel. We spreken hier niet over “druk op de groene of rode knop” maar over subtielere zaken. Kijk je veel naar een bepaald item of blijf je even hangen bij een NPC? Zo’n acties hebben invloed op het resultaat.

silent hill 2

 

Parasite Eve 2 (PlayStation)

In 1999 waagde Square zich aan het survival-horrorgenre. En het was een schot in de roos. Parasite Eve speelt zich af in een futuristisch Los Angeles waar er een uitbraak van Mitochondria, een soort virus dat vijandige wezens met een biologische afwijking teweegbrengt, plaatsvindt. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Hideaki Sena en je hebt al snel door dat het wel snor zit. Jij speelt als Aya Brea, lid van een speciale FBI-divisie gespecialiseerd in het bestrijden van de Mitochondria genaamd de Mitochondrial Investigation and Suppression Team of MIST. Net zoals in de Resident Evil-games beweeg je Aya via de oude vertrouwde (en beruchte) tank controls. Ook de pre-rendered achtergronden en vaste camerahoeken werden overgenomen uit de RE-games.

De eerste Parasite Eve-game had random battles en een turn-based battle system, maar in dit vervolg vliegt dat dus allemaal het raam uit. De gevechten zijn real-time, de vijanden zijn zichtbaar op het scherm en kunnen dus ook ontweken worden. In tegenstelling tot de meeste survival-horrorgames is ammunitie in dit game helemaal geen schaars goed. Verscheidene ammo boxes zijn onuitputbaar en kunnen dus naar hartenlust gebruikt worden om je wapens te herladen. Dit zorgt er wel voor dat de speler wordt aangemoedigd om zoveel mogelijk vijanden te verslaan en zo experience points te verzamelen om betere stats te krijgen. Dit blijft natuurlijk een Square-game.

parasite eve 2

 

Alone in the Dark: The New Nightmare (PC, Dreamcast, PlayStation, PS2)

Bij de meeste mensen heeft deze franchise een bittere nasmaak na een reeks verschrikkelijke games zoals de reboot van 2008 en de co-op shooter Illumination van vorig jaar, OM NOG MAAR TE ZWIJGEN OVER DE TWEE FILMS waarvan eentje gemaakt was door Uwe Boll, waarschijnlijk het slechtste dat uit Duitsland is gekomen sinds 1945.

Maar in 2001 kregen we The New Nightmare. Deze game vertelt het verhaal van Edward Carnby die naar een eng verlaten eilandje reist samen met een jonge professor die tevens ook dienst doet als de oogappel van wacht. Wanneer het vliegtuig crasht door toedoen van een monster, krijg je zelf de keuze om aan de slag te gaan met een van de twee personages en mag je een van de twee campagnes spelen. Wat gameplay betreft, is dit spel net een Resident Evil-game, maar met lichtgevoelige vijanden in plaats van zombies. De makers hebben hiervoor een speciale engine ontworpen zodat het personage met zijn zaklamp de 2D pre-rendered backgrounds kan doen oplichten om verborgen details te zien.

alone in the dark the new nightmare

 

Siren: Blood Curse (PS3)

Siren: Blood Curse is een soort reboot van de originele Siren uit 2003 voor de PlayStation 2. Het werd initieel gereleased als een episodic game op PSN maar kwam later ook op disc uit. In deze game speel je in twaalf chronologische afleveringen met in totaal zeven verschillende personages. Een Amerikaanse tv-ploeg is in het mysterieuze Hanuda Village, dat in 1976 volledig van de kaart verdween, om er een documentaire te draaien over de vreemde gebeurtenissen die er zich afspelen.

Spoiler: het dorpje Hanuda wemelt van de undead, of zoals ze in dit game genoemd worden, de Shibito. Maar in tegenstelling tot Resident Evil is het eigenlijk niet de bedoeling dat je de Shiboto uit de weg ruimt. Nee, het is beter ze volledig te ontwijken door op een stealthy manier aan hun aandacht te ontsnappen. Mocht een Shiboto je toch opmerken, dan ben je eigenlijk gewoon de pineut. De speler is ook gewoonlijk ongewapend aan de start van een episode en kan maar één wapen dragen. Very survival horror.
Uniek aan deze game is ook de Sight Jack, waarmee je door de ogen van anderen kunt kijken via een split-screen en zo meer informatie over je omgeving kan verzamelen zonder zelf opgemerkt te worden.

siren blood curse

 

Fatal Frame 2: Crimson Butterfly (PS2, Xbox, PS3, Wii)

Dit is het tweede deel in de Fatal Frame-reeks, bekend in Europa onder de naam Project Zero. In dit hoogtepunt van de serie speel je als de tweelingzussen Mio en Mayu die een laatste keer op bezoek komen in Minakami Village, voor het dorpje zal verdwijnen om plaats te maken voor de constructie van een dam. Dit zou geen Fatal Frame-game zijn mocht er niets iets fishy zijn aan dit dorpje. En ja hoor, hier vond een mislukt Crimson Sacrifice Ritual plaats waardoor deze plaats natuurlijk wemelt van de op wraak beluste geesten. Net zoals in de andere games in deze reeks gebruik je de Camera Obscura om deze te verslaan. Naar voorbeeld van de Resident Evil-games moet je hier puzzels oplossen om vooruit te geraken en kan je verschillende healing items gebruiken zoals herbal medicine en sacred water. Very survival horror.

fatal frame 2

 

Resident Evil Revelations (3DS, Wii U, PS3, Xbox 360, PC)

De Revelations spin-offs zijn een vreemde eend in de franchise. Langs de ene kant heb je de shooter-gameplay zoals in de nieuwe trilogie (RE4,5,6), maar ligt de focus ook meer op exploratie, puzzels en een gesloten gebied zoals in de oude trilogie (RE1,2,3). Helaas is dit maar de helft van het spel, het andere deel breng je door in andere locaties zoals een kustlijn vol slakken, en daar ligt de focus meer op actie. Het spel zelf kwam oorspronkelijk uit op de 3DS. Toen deze succesvol én goed bleek te zijn, kreeg het spel een port naar de andere consoles.

Maar wanneer je naar hartenlust mag verkennen in het prachtige schip, de Queen Zenobia, waan je je echt in de aquatische variant van de Spencer Mansion. De zombie-van-dienst is dit keer de Ooze, de water-variant van de Regenerator van RE4. Ook kun je je weer verwachten aan monsterachtige boss battles, flamboyante personages en een overgeacteerd verhaal.

resident evil revelations

 

Zo, we hopen dat we je genoeg zin hebben doen krijgen om een van deze games uit te proberen. De meeste zijn tegenwoordig digitaal te verkrijgen via ofwel Steam of PSN. Veel survival-horrorplezier!

Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties