So you like: Resident Evil 4

0

Resident Evil 4 was een mijlpaal in gaming history, en het is dan ook perfect begrijpbaar als je meer games van dat kaliber zou willen spelen. Daarom stellen wij je er een paar voor. Sommige zijn bekend, sommige zijn wat minder bekend, maar allemaal zijn ze zeker en vast de moeite waard als je niet genoeg kunt krijgen van RE4.

Deze diashow vereist JavaScript.

Resident Evil 5
Laten we beginnen met de gemakkelijke suggestie. Resident Evil 5 is min of meer RE4, maar dan in Afrika en deze keer is er geen damsel in distress maar wel een ass-kicking partner, die de mogelijkheid tot geweldige co-op gameplay biedt. Fans van RE4 zullen enorm veel setpieces herkennen; zo is er een enorme zombie die enkel gedood kan worden door parasieten neer te maaien die uit zijn huid barsten en er is een baasgevecht op een boot waarbij de vijand ettelijke keren groter is dan het schip zelf. Zelfs de opening is identiek, waarbij je hectisch moet zien te overleven in een klein dorpje, terwijl jij en je partner overspoeld worden door zombies (“They’re not zombies, they’re infec…”, zei de mierenneuker voordat hij een schoen in zijn gezicht gesmeten kreeg).

Ondanks de gelijkenissen met zijn voorganger, zijn de winnende argumenten toch wel de co-op gameplay, het leveldesign en de gunplay. Ook zit het met de herspeelbaarheid wel snor, mede dankzij de speciale wapens, outfits, collectibles en de geweldige Mercenaries-mode die terugkeert.

Al bij al is er niet veel wat deze sequel beter maakt dan RE4, maar de mogelijkheid om met een vriend te spelen maakt deze game toch wel een must-play voor elke RE4-fanaat.

Deze diashow vereist JavaScript.

Shadows of the Damned

Toen er aangekondigd werd dat Suda 51, de gestoorde maker van No More Heroes en Killer 7; Shinji Mikami, de director van RE4; en Akira Yamaoka, de sound director van de Silent Hill-games, een spel gingen maken, wachtten de fans vol spanning op Shadows of the Damned.

Wat er uitkwam, werd ontvangen met gemengde reacties, aangezien er een psychologische actiethriller werd beloofd, terwijl wat we kregen meer een puberaal verhaal vol met borsten, dick-jokes en andere kinderachtige innuendos was. Het verhaal start met Garcia Hotspur, die samen met zijn pratend pistool, The Boner, zijn liefje moet gaan redden van de Lord of the Underworld.

Qua verhaal is het dus nog simpeler dan de Resident Evil-games, en dat is niet per se erg, want de gameplay maakt veel goed. Het speelt zoals RE4, maar er is minder wapenvariëteit, en je moet ook zaken verzamelen voor upgrades en health. Ook moet je ‘sleutels’ vinden om deuren te openen, al zijn de deuren in dit spel babyhoofdjes die je aardbeien en dergelijke moet voederen om door te mogen.

Een andere grote toevoeging is de Darkness. Als je in het donker staat, gaat je leven omlaag, dus moet je op zoek gaan naar lichtbronnen, zoals geitenhoofden, om deze aan te schieten. Ook is er van tijd tot tijd een 2d-sidescrolling-segment.

Natuurlijk moet er ook iets gezegd worden over de soundtrack van Akira Yamaoka. Deze is gewoonweg subliem en is één van de grote pluspunten van het spel.

Deze game is zeker een playthrough waard, als je je niet al te hard stoort aan de puberale humor.

Deze diashow vereist JavaScript.

The Evil Within

Deze titel is er weer één van Shinji Mikami en we gaan eerst de slechte zaken uit de weg ruimen. Dit spel heeft absoluut geen samenhang en de eerste twintig minuten zijn bedrieglijk eng. Iets wat direct uit het raam wordt gegooid wanneer je personage door een gang aan het manken is terwijl de muren vol met roestige zaagbladen dichter en dichterbij komen totdat hij door een luik kruipt, waar hij naar beneden glijdt op een bloederige glijbaan, terwijl hij allerlei obstakels moet ontwijken om letterlijk in een bloedbad te eindigen. Ook is de laatste boss battle zo goed als onbestaand.

De gameplay is een mix van klassieke RE4-gameplay, met extra crafting-stealthelementen, zodat het bij de coole kids kan horen, zoals The Last of Us en de recente Tomb Raiderreboot.

TEW bevat zoveel variatie in wapens, setpieces, monsters en omgevingen dat het begrijpelijk is dat de samenhang het eerste is dat eruit werd geschrapt. Je komt terecht in een oude villa, een ziekenhuis, een overstroomde stad met watermonsters, een autoachtervolging waarbij je aan het wegrijden bent van een enorm wezen. Soms krijg je ook een puzzel gepresenteerd, zoals eentje waarbij je naalden in de correcte delen van levende hersens moet steken.

Je krijgt ook allerlei wapens in je handen geduwd om gedrochten te bevechten. We spreken hier over klassieke pistolen, shotguns en zelfs een kruisboog die explosieve pijlen afschiet.

Zeker een aanrader als je puur gaat voor actie en niet voor verhaal en character development.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deadly Premonition

Deze titel is een speciaal soort spel. Het is tegelijk één van de slechtste en één van de beste games die we ooit gespeeld hebben. Het spel heeft niet enorm veel weg van RE4, maar als je een liefhebber bent van campy B-movieverhaallijnen, zal deze je mogelijk alsnog aanspreken. Ondanks de simpele third person shooting mechanics, het autorijden en de verouderde graphics, is er toch een zekere charme die dit spel omringt.

Het spel is een ode aan de David Lynch-serie Twin Peaks. Je speelt de FBI-agent Francis York Morgan, die naar het kleine stadje Greenvale komt om een moord te onderzoeken. Dit is al meteen onze eerste introductie met een van de vele vreemde personages die je continue door heel het spel zal tegenkomen. Agent York praat namelijk tegen een ingebeelde persoon, genaamd Zack, terwijl hij spreekt over films en eten. Wanneer zijn auto crasht, word je al snel geconfronteerd met een paar zombie-achtige wezens, die hun arm in Yorks mond willen rammen. En dan ontmoet je beetje bij beetje de rest van de geweldig buitenissige cast die deze titel van mediocre naar geniaal verheft, bijgestaan door de catchy soundtrack met een geweldig, out-of-place-vrolijk fluitlied.

Het zou crimineel zijn van ons als we te veel verklappen over dit avontuur, gevuld met twists, turns en compleet geschifte momenten, maar je mag gerust zijn dat als je een uniek verhaal wilt spelen, dat dit the way to go is.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dead Space 2

Dead Space 1 probeerde qua sfeer meer zoals Resident Evil 1-3 te zijn, terwijl Dead Space 3 dan eerder Resident Evil 5 met zijn co-opverhaal was. DS2 valt juist in het midden en is van de ruimte-horrorserie nog het beste te vergelijken met RE4.

De subtiliteit is onbestaande in deze titel, en dat is ook te merken wanneer je personage, Isaac Clarke, wakker wordt wanneer er een arme ziel transformeert in een Necromorph recht voor zijn gezicht. Voor de onwetenden: Necromorphs zijn een soort van alien-ruimte-zombies, die enkel gedood kunnen worden door hun ledematen eraf te schieten, wat al bij al een zeer originele mechanic is, in vergelijking met de klassieke headshots.

Necromorphs hebben de gelegenheid om te doen alsof ze dood op de grond te liggen, dus elk lijk wordt wel eens op voorhand neergeschoten. Helaas biedt het spel niet zoveel setpieces of levelvariatie aan als RE4, maar dat maakt het zeker goed met de verschillende soorten wapens. Er is een laserpistool, perfect voor amputatie, maar je hebt ook een gravity gun en zelfs een kettingzaaggeweer.

Wat deze titel wel enorm goed doet, is het verwijderen van een HUD. Je health kun je waarnemen op de rug van je personage en kogels en dergelijke kun je via een soort van hologramdisplay oproepen als je eens een rustig momentje hebt.

Een must-play als je eens op een andere manier (ledematen afsnijden), een andere soort zombies (necromorphs) in een andere locatie (spaaaaace!) wilt neerknallen. Als je ook je klauwen om de speciale PS3-versie kunt slaan – hierbij steekt de excellente Dead Space Extraction-missie – zeker doen. Het is een prima light-gun-game, die voorheen enkel op de Wii uitkwam – maar dat is een topic voor een andere keer.

Deze diashow vereist JavaScript.

Cold Fear

Cold Fear is een beetje een vreemd beest. De gameplay en sfeer zijn een mix tussen de oudere Resident Evils, terwijl de shooter gameplay dan weer aanleunt tegen RE4. Het spel heeft ook wat pech gehad aangezien het een paar maanden na RE4 reeds werd uitgegeven, wat ervoor zorgde dat het het imago van shitty RE4-kloon kreeg, terwijl het spel op zich nog wel goed was. Indien RE4 pas later zou gereleased zijn, zou deze titel veel beter ontvangen zijn geweest door de reviewers.

Desondanks is deze horrorgame wel een playthrough waard, op deze overgenomen Russische boot vol met zombies en andere vieze wezens.

 

Deze diashow vereist JavaScript.

Dino Crisis 2

Net als The Evil Within en Shadows of the Damned, opnieuw een topper van Shinji Mikami in deze lijst.

Nu, vergis je niet over de tankcontrols van Dino Crisis 2 die eerder aanleunen tegen de eerste drie Resident Evil-games. Deze titel is op vlak van actie en setpieces namelijk op en top zoals Resident Evil 4. Er is geen gebrek aan plek voor wapens. Het draait puur en alleen rond dino’s aan stukken schieten, onder andere door gebruik te maken van een laserstraal-schietende satelliet. Per dino die je doodschiet, krijg je punten. Als je erin slaagt in een gebied niet geraakt te worden door een vijand, krijg je daar nog extra bonuspunten bovenop. Met deze punten kun je investeren in wapens en gadgets om je het overleven makkelijker te maken.

Wat deze game ook nog aanbiedt, is een watersectie die niet compleet suckt en best te pruimen is, zeker voor een 3d-game uit die periode. Het spel is al bij al een vrij korte action-adventure, maar dat leent zich tot meerdere playthroughs, zodat je meer punten kunt verdienen om dino’s te kopen in een speciale modus. Hiermee kan je zelfs als dodelijke hagedis aan de slag om de top of the food chain te bereiken.

We hopen dat we je interesse hebben opgewekt naar games die misschien anders niet zoveel aandacht zouden krijgen. Sommige titels zullen misschien wat moeilijker te vinden zijn, maar als je ze niet digitaal vindt, er zijn nog altijd tweedehandssites waar je wel eens games kunt oppikken voor vijf à tien euro.

Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties