So You Like: Metal Gear Solid V The Phantom Pain

0

In So You Like kijken we naar grote games en lijsten we gelijkaardige titels op. Vorige keer was Resident Evil 4 aan de beurt en voor deze editie wenden we ons tot de laatste mijlpaal in de MGS-franchise. Voor mij was The Phantom Pain de game van het jaar, en dat ondanks het teleurstellende verhaal. The name of the game is motherfucking gameplay, en de gameplay van deze titel is gewoonweg subliem. Elke vijandelijke vesting heeft talrijke mogelijkheden om te infiltreren en je hebt een speelgoedbak vol met leuke toys om te experimenteren. Hier zijn een paar titels die in de buurt komen van Metal Gear Solid V.

Deze diashow vereist JavaScript.

Metal Gear Solid V Ground Zeroes

Het is natuurlijk een no-brainer om deze in huis te halen, maar voor het geval dat je gewoon direct in The Phantom Pain (TPP) bent gesprongen: speel deze zeker ook. Deze dient eigenlijk als proloog van TPP en kan je zeker tien uur lang zoet houden als je jezelf ook bezig houdt met de side ops en collectibles. De locatie is misschien wat kleiner, maar dat maakt het ook een pak spannender aangezien er niet al te veel enorme woestijnvlaktes te overbruggen zijn.

Voor mij liet het ook zien wat TPP kon zijn op vlak van verhaal, aangezien hierin de cutscenes een pak langer duren, en er gebeurde ook daadwerkelijk iets in, niet zoals in 95% van de cutscenes van TPP.

Deze diashow vereist JavaScript.

Sniper Elite 3

Deze WOII-serie gaat ondertussen al elf jaar mee sinds de originele release in 2005, en deze keer verhuizen we naar Afrika, een locatie die maar heel occasioneel gebruikt wordt in WOII-games.

Enorme open-levelgebieden, side objectives, de keuze tussen stealth en gunblazing carnage, een zo goed als onbestaand verhaal , … Zijn we hier soms TPP aan het spelen? Dit derde deel in de Sniper Elite-franchise slaat de spijker op de kop met zijn geweldige bloederige snipe-mechanics. Weinig momenten geven zoveel voldoening als wanneer je een vijand vanaf twee kilometer ver zijn schedel doet splitsen met een heet stuk ijzer, om vervolgens in slow-motion X-ray vision de kogel in detail de hersenpan te zien binnenvliegen. Nog een aanrader van mij: de DLC’s zijn zeker en vast de moeite waard. Een van hen gaat over een aanslag op de moustache himself, Adolf Hitler, waarbij je zeven verschillende opties hebt om hem een kopje kleiner te maken. Een van de opties komt recht uit een Looney Tunes-cartoon, maar die moet je zelf maar ontdekken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Far Cry 4

Ik zou eigenlijk ook even goed Far Cry 3 op deze plek kunnen zetten, maar er zijn een paar dingen die FC4 net meer gepaster maken, en beter. Helaas is er geen psycho-piraat Vaas in deze titel, maar aangezien Troy Baker in deze titel Pagan Min speelt, de charismatische schurk van dienst, neig ik eerder naar deze. Baker speelt namelijk ook de sadistische Revolver Ocelot in TPP.

Dus, waarom Far Cry 4? Simpel, je hebt een enorme open wereld, enorm veel speelgoed om vijanden het leven mee zuur te maken en het is heel bevredigend om in stealth mode een heel kampement uit te schakelen. Of als je eens niet subtiel wilt spelen, dan spring je gewoon op de dichtstbijzijnde olifant, haal je een grenade launcher boven en breng je dood en vernietiging naar de arme corrupte militia. Nog een leuk pluspunt van deze titel is de co-op play, iets wat geweldig zou zijn in TPP. A man can dream, can he not?

Nog een tip van mij, als liefhebber van de jaren 80, haal zeker Far Cry Blood Dragon in huis, maar dit is een topic voor een andere keer waarom deze titel zo geweldig is.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dishonored

Ik heb al eerder geschreven hoe ik volgend jaar uitkijk naar Dishonored 2, en dat komt omdat ik Dishonored een van de beste stealth games ooit vind. Dishonored werd door vele gezien als de reboot dat Thief had moeten zijn. Er is de geweldige spelwereld van Dunwall, een stad waarin iedereen (buiten de rijke snobs) permanent miserabel is, geïnspireerd door steampunk en gemixt met een plaag vergelijkbaar met de pest, die verspreid wordt door evil killer-ratten

De levels zijn enorm open, er zijn een aantal collectibles te vinden die ook daadwerkelijk een nut hebben, en er loopt altijd wel een of andere arme ziel rond die een moordende helpende hand nodig heeft om zijn leven een beetje minder zuur te maken.

Net zoals TPP, Sniper Elite 3 en Far Cry 4 stelt de main campaign niet veel voor als het op verhaal aankomt, maar als de gameplay solide is, is het niet moeilijk om erover te kijken, en net zoals TPP staat de keuze centraal. Het verhaal gaat over Corvo Attano, de bodyguard van de keizerin, en het begint wanneer hij geframed wordt voor de moord op zijn – zojuist in zijn armen gestorven – werkgeefster. Een situatie die zeer eenvoudig opgelost kon worden door zijn mond open te trekken, maar helaas lijd Corvo aan silent-protagonist-syndrome.

Op naar de gameplay! Wil je iedereen afmaken op de meest gewelddadige manier door een zwaard door hun longen te rammen? Dat kan, maar je kunt ook jezelf teleporteren door de straten, jezelf veranderen in een rat, en als een geest door de levels sluipen. Of stuur je soms liever een meute murder-rats op de vijanden af om hen in stukken te scheuren? Natuurlijk hoeft niet iedereen dood en kun je even goed sleep darts gebruiken. Er is een speelstijl voor iedereen, al vind ik non-lethal nog steeds de leukste manier om te spelen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Hitman Blood Money

Zeg iets als je deze al kent: “een huurmoordenaar stapt een bar binnen, en maakt iedereen af”. Het is geen mop, want dat is zowat hetgeen je doet als Hitman 47. De kale knikker komt in dit spel een gebied binnen met een of meerdere personen op zijn shitlist. Het doel is dan om deze af te maken op een manier waardoor je nadien niet zelf in gatenkaas verandert. Wees niet bang om geregeld te saven want sterven behoort zeker en vast tot de orde van de dag in de eerste playthrough.

De Hitman-franchise is altijd heel goed geweest met kostuums, nog beter dan MGS met al de camouflage-outfits, want hierin kun je maar één outfit dragen, en deze geven toegang tot nieuwe gebieden. Als je je kleedt als conciërge zul je zonder problemen kunnen rondhuppelen in de dienstgangen, en uiteindelijk geraak je in een positie waarbij je jouw doelwit kunt elimineren.

Je brengt dood en verderf naar een aantal leuke settings: een gekostumeerd feestje, een zuiderse villa waar een wijn-toer aan de gang is, een kerstfeestje waarbij je als Santa himself mensen een figuurlijk stuk steenkool kunt geven of zelfs je eigen uitvaartdienst.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deus Ex

Vijf jaar geleden was er de uiterst goed ontvangen nieuwe Deus Ex Human Revolution, en dit jaar komt Mankind Divided op de markt. Ze hebben zichzelf daarbij overigens serieus in de voet geschoten toen ze op de proppen kwamen met de controversiële “Augment-your-preorder”-campaign, die al een geluk geschrapt werd na een enorme slechte reactie van het publiek.

Maar ik ga het hebben over de klassieker Deus Ex, toen een unieke combinatie van FPS-, stealth- en RPG- elementen, in een grote open wereld vol met side quests en alternatieve wegen. Elk doel heeft meerdere wegen om te infiltreren. Je kunt sluipen, de wachters neerschieten, computers hacken, of zelfs onder water binnendringen (en doen alsof je de intro van MGS1 aan het naspelen bent).

Van alle games op deze lijst is dit waarschijnlijk de moeilijkste, en het is dan ook aan te raden om de quicksave-knop in de buurt te houden. Al bij al is deze titel op grafisch vlak enorm verouderd, en het is dan ook aan te raden om een grafische mod te installeren.

Ik hoop dat ik een paar mensen heb overtuigd om wat andere en oudere games op te pikken, maar geen enkele van de bovenstaande titels zou moeilijk moeten zijn om te vinden.

Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties