VR, VR, VR. Ondertussen wordt iedereen om de oren geslagen met het concept Virtual Reality en met reden! Na jaren ontwikkelingen en vol spanning afwachten, lijkt de technologie eindelijk klaar om kwaliteitsvolle virtual reality op de markt te brengen. 2016 zal het jaar zijn waar de eerste 3 grote high-end VR-headsets uitkomen: de Oculus Rift, de Valve/HTC Vive en de Playstation VR. Maar sinds november 2015 kan je reeds kennis maken met het concept VR, want toen bracht Samsung de Gear VR uit.

De Samsung Gear VR laat je toe om jouw smartphone voor VR-ervaringen te gebruiken. Maar wat is nu VR? De ‘bril’ of head mounted display bevat een scherm dat vlak bij jouw ogen zit en dus ook grotendeels jouw gezichtsveld beheerst. Bovendien worden jouw bewegingen geregistreerd. Indien je dus fysiek met je hoofd omhoog kijkt, zal je ook naar boven kijken in de media die je afspeelt. Ideaal voor games, 360 gradenvideo, het bezoeken van virtuele ruimtes en meer. De Gear VR is verantwoordelijk voor de ‘tracking‘, het verwerken van de bewegingen van jouw hoofd en de binnenkomende data van de gekoppelde smartphone, besturing van de smartphone door middel van knoppen en als houder voor de smartphone. De smartphone dient als scherm én blijft het werkpaard in het draaien van de apps of andere media, maar je zal hem zelf moeten voorzien. Bovendien is de Gear VR enkel compatibel met een aantal Samsung-smartphones.

Compatibele Samsung Smartphones
Samsung Galaxy Note 5
Samsung Galaxy S6 Edge+
Samsung Galaxy S6
Samsung Galaxy S6 Edge
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 Edge

Alle compatibele Samsung smartphones

Eenvoudig in gebruik

Het gebruik van de Gear VR is eenvoudig: je duwt jouw Samsung-smartphone in de houder tot hij vastklikt. Eenmaal de smartphone in de Gear VR zit, start onmiddellijk het softwareprogramma op, Oculus Home. Oculus Home is de centrale hub. In deze modus kan je de store bezoeken, software downloaden en lanceren, media afspelen in een virtueel theater en meer. De navigatie doorheen het menu in Oculus Home doe je door een combinatie van kijken en klikken. In het midden van het scherm staat een klein zwart puntje; je beweegt jouw hoofd en kijkt naar het menu of object dat dat je wilt selecteren. Nadien selecteer je dit door op de drukgevoelige knop aan de zijkant van de Gear VR te klikken. Aangezien je niet kan zien waar deze knop zit, is de Gear VR zo ontworpen dat je de knop te allen tijde makkelijk kan vinden.

Welkom... in de wereld van VR

Welkom… in de wereld van VR

Zelf had ik reeds enige ervaring met Virtual Reality, met het super low-end Google Cardboard en een van de Developer Kits van de Oculus Rift (DK 2). Aangezien deze headset wel enige tijd op jouw hoofd zal rusten is comfort van groot belang. Het comfort wordt bepaald door de keuze van materialen, het design en het gewicht. De Gear VR zit absoluut goed op vlak van comfort: het lage gewicht en de zachte mousse maken deze headset aangenaam om te dragen. Toen ik een film van 2 uur keek met de Gear VR ondervond ik geen enkele last.

Hapklare content

Films, 360 gradenvideo en andere media bekijken, is uiteraard één ding, interactiviteit is waar VR echt voor gemaakt is. Deze interactiviteit vertaalt zich momenteel voornamelijk in games. Net zoals de grote jongens die later dit jaar uitkomen, zijn er zeer veel VR-games op de markt. Zo speelde ik een demo waar ik op microscopische schaal in een soort van rollercoaster werd gebracht die zich afspeelde in het brein van een patiënt. Deze patiënt kon je genezen door naar ‘zieke’ delen van het lichaam te kijken voor 1 seconde; nadien schoot jouw ruimteschip er een laserstraal op die de tumors vernietigde. De VR-ervaring en de rollercoaster-achtige beweging lieten jouw lichaam denken dat je echt in beweging was. Deze demo’s zijn fijn maar slechts interessant voor een gelimiteerde tijd.

Een instapmodel mét limieten

Hierin zie ik ook meteen het grootste probleem met de Gear VR. Het product is ideaal om het concept ‘virtual reality’ te leren kennen. Niet enkel voor jezelf, want voor je het weet, geef je talloze demo’s aan vrienden, familie en kennissen. Na enkele uren speel-, luister-, en kijkplezier zullen de relatief beperkte VR-capaciteiten van dit instapmodel ervoor zorgen dat de Gear VR hoogstwaarschijnlijk in de kast belandt. Tot je weer bezoek hebt, uiteraard! Bovendien zal de ervaring voor iedere gebruiker verschillen omdat de resolutie van het scherm en het aantal pixels zeer belangrijk zijn voor VR. Het gebruik van een S7 Edge zal voor een betere ervaring zorgen dan de S6 Edge. Op vlak van audio doet de Gear VR niets, en worden de speakers van je smartphone gebruikt, die niet voldoende zijn om een VR-ervaring te ondersteunen. Daarom is het gebruiken van oortjes of een hoofdtelefoon cruciaal.

Samsung is erin geslaagd (in samenwerking met Oculus) om een kwalitatief instapmodel te creëren, ideaal voor een eerste kennismaking van virtual reality. De grote VR-jongens zoals Oculus Rift, HTC VIVE en de iets goedkopere Playstation VR, die allemaal dit jaar nog gelanceerd worden, zullen handenvol geld kosten. Hierdoor zal de Gear VR een goedkoop alternatief zijn totdat de échte VR-headsets deze vroege fase voorbij zijn. Indien je reeds een compatibele Samsung-smartphone bezit, kan ik de Gear VR ten zeerste aanbevelen mocht je interesse hebben in VR. Twijfel je nog om eentje te kopen? Ga dan zeker op zoek naar een vriend of kennis die reeds over een VR-headset beschikt, en voor je het weet ben je een echte VR believer.

7.1 VR-tastisch

Heb je een Gear-VR compatibele GSM? Geïnteresseerd in VR? Dan is de Gear-VR een geschikte en relatief goedkope instap in VR. Hoewel de kwaliteit van de VR-ervaring nog beperkt is tegenover de 3 grote VR-headsets die later dit jaar uitkomen vertaald zich dit ook in de vele lageren prijs.

  • Software 6.5
  • Design 7
  • Prijs 8
  • Dagelijks gebruik 7
Share.

About Author

Alexander Van Rompuy

Ik ben fan van tech & games, meer moet dat niet zijn!

Reacties