Review: The Evil Within

0

Shinji Mikami, de bezieler van Resident Evil en heruitvinder van het horrorgenre met Resident Evil 4, keert terug naar zijn roots met The Evil Within, een overlevingsspel anno 2014. Vier jaar is de game in ontwikkeling geweest en Mikami heeft er zijn eigen studio voor moeten oprichten, maar de titel is onlangs op de massa losgelaten. Tijd voor het verdict.

In The Evil Within ontmoeten we rechercheur Castellanos, die naar het Beacon Mental Hospital wordt gestuurd voor een onderzoek. Zonder al te veel informatie ontdek je dat iedereen daar op gruwelijke wijze werd uitgemoord. De politieagenten die eerder al aanwezig zijn, hebben ook hun lugubere lot moeten ondergaan. Het is een cliché beeld, zo’n psychiatrische instelling vol bloed aan de muren, maar The Evil Within is nu eenmaal een ode aan de glorietijd van het genre.

Geplande chaos

Wie Mikami een beetje kent, weet wat hij mag verwachten: donkere hallen en weinig bewapening. Dankzij slimme belichting is elke schaduw een potentiële vijand, ook al is het maar een schaduw. The Evil Within is ontwikkeld om je te doen schrikken en het pad is dan ook perfect vastgelegd. Je zou kunnen klagen over een gebrek aan open structuur of een gebrek aan vrijheid, maar dat is de bedoeling niet. Je loopt van punt A naar B en Mikami en zijn ploeg hebben alles vastgelegd met als enige doel een plas onder je stoel te verkrijgen.

Hersenloos

Waar de setting de beloftes weet waar te maken, laat het hoofdpersonage helaas enkele steken vallen. Nooit heb je het gevoel dat je samen met het personage progressie meemaakt. Het blijft een karikatuur die op willekeurige momenten nutteloze opmerkingen prevelt. Terwijl jij conclusies begint te trekken, beperkt Castellanos zich tot oneliners als “I must be losing it”. Het hoofdpersonage is ronduit saai en dient enkel als transport voor het verhaal.

Schieten en rennen

Als je dit euvel erbij neemt, krijg je een degelijke horrorervaring te verwerken. Schrikken van je eigen schaduw, de lelijke monsters die je achtervolgen en het licht dat op de juiste momenten uitvalt, je kunt het zo gek nog niet bedenken. Al snel los je alle kogels, om dan te bedenken dat je er geen meer hebt. Succes om zo te overleven. Opnieuw naar af. Je zult veel mogen rennen in dit spel. The Evil Within is pure chaos. Zo hebben we het graag.

Share.

About Author

Avatar

Reacties