Pokémon Sun & Moon: enkele nieuwigheden

1

Morgen is het eindelijk zover! Dan ligt Pokémon Sun & Moon in de Europese winkelrekken. Nu al de snelst verkopende in de reeks, dus het wordt alvast zeker een dikke hit. Maar wat is er nu eigenlijk veranderd in deze nieuwe editie? Geekster somt enkele nieuwigheden voor je op.

Alola-varianten

Misschien de meest voor de hand liggende nieuwigheid is dat er in de Alola-regio in Pokémon Sun & Moon unieke varianten van pokémon leven. Net zoals er op Madagaskar unieke varianten van bestaande diersoorten bestaan die, doordat het eiland zo afgelegen is, op hun eigen manier geëvolueerd zijn door de leefomstandigheden op het eiland. Zo hebben we op Alola een Ice/Fairy-Vulpix en een Ice/SteelSandslash? Ook zijn er meer hilarische varianten zoals de Alolan Meowth of de Alolan Exeggutor. Deze zorgen reeds voor veel plezier op de sociale media en drukken hun stempel alvast op deze nieuwe Pokémon-games.

Rotom Pokédex

Een andere opvallende nieuwigheid is de Rotom Pokédex. Deze nieuwe Pokédex huist een Rotom-pokémon die de Pokédex tot leven brengt. Dit geschenk van Professor Kukui wordt jouw maatje tijdens je reis door Alola. Zo zal de Rotom Pokédex je telkens vertellen waar je je bevindt en waar je heen moet in de game. Al deze informatie kan je in real-time raadplegen op het onderste scherm van de 3DS. En natuurlijk verzamelt deze pokédex nog steeds informatie over alle pokémon die je op je weg zal tegenkomen.

pokémon sun moon rotom pokedex

Poké Ride

Waarschijnlijk de handigste verbetering in Sun & Moon is het nieuwe Poké Ride-systeem. Je hoeft niet langer een pokémon bij te hebben die een specifieke HM-move heeft aangeleerd om je te verplaatsen over water of om die vervelende rotsblok uit de weg te ruimen. Nee, de HM-moves zijn verdwenen in deze nieuwe Pokémon-game en vervangen door Poké Ride. Je kan op elk moment een speciale pokémon oproepen die slechts één enkele move heeft. Deze pokémon vervoegt zich niet bij jouw team, maar zal je op dat moment wel bijstaan bij het navigeren van de omgeving. Wanneer zijn werk erop zit laat je hem weer gaan. Super handig!

pokémon sun moon poké ride

Effective-indicator

Nog zo’n leuke quality-of-life-verbetering is het tijdens een gevecht kunnen zien of een bepaalde move effective is of niet. Ja, het maakt de game misschien een beetje makkelijker, maar laten we eerlijk zijn, het is vooral super handig. Of je nu een pokémon in het wild bevecht of het tegen een trainer opneemt, op het onderste scherm van de 3DS zal onder elke move staan of hij effective is of niet. Staat er niks bij, dan is er geen extra effect.

pokémon sun moon type effective

Kleine aanpassingen

Enkele kleine aanpassingen die samen toch een groot verschil kunnen maken: een sprite van de pokémon in het gevecht is zichtbaar op het onderste scherm en wanneer je die aanraakt krijg je een heleboel informatie over die pokémon te zien. Zo kan je zien of die pokémon een status effect heeft zoals paralysis of poison. Ook kan je zien of bijvoorbeeld de defence of attack van de pokémon verhoogd of verlaagd is. Met andere woorden, je hebt constant toegang tot de status van zowel jouw pokémon als die van de tegenspeler.

Ook kan je nu tijdens een gevecht met een wilde pokémon makkelijk een pokéball kiezen door op de Y-knop te drukken. Je kan nu ook kiezen om een nieuw gevangen pokémon meteen aan je team toe te voegen in plaats van dat die eerst naar een box gaat in de PC. Het zijn kleine veranderingen als deze die heel wat tijd kunnen uitsparen.

Verschillen tussen Sun en Moon

Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen Sun & Moon? We sommen ze even op, zodat je een geïnformeerde keuze kan maken wanneer je morgen naar de winkel gaat. Allereerst is er uiteraard een aantal pokémon dat enkel in de ene versie van de game voorkomt. Zonder al te veel te spoilen kunnen we je zeggen dat dat uiteraard het geval is voor onder andere de legendarische pokémon die op de doos van elke versie pronken.

pokemon sun overdagpokemon moon nacht

Maar het grootste verschil tussen beide versies is misschien nog wel het tijdsverschil van 12 uur. Pokémon Sun speelt zich af volgens de klok van je 3DS, Pokémon Moon doet daar 12 uur bij. Dus als jij iemand bent die vooral overdag speelt dan zal het bij jou vooral nacht zijn als je kiest voor Pokémon Moon. Ben je echter iemand die liever ’s avonds speelt, dan kan Pokémon Moon meer iets voor jou zijn. Misschien toch een belangrijk detail om over na te denken vooraleer je jouw versie kiest.

Voor de rest zijn er eerlijk gezegd niet zoveel verschillen. Net zoals bij de vorige Pokémon-games zijn deze er enkel om ervoor te zorgen dat je met andere spelers pokémon gaat ruilen om zo je ideale team samen te stellen of je Pokédex te vervolledigen.

Natuurlijk zijn er nog tal van andere nieuwigheden te ontdekken. Zo zijn er de Ultra Beasts en het feit dat er in Sun & Moon geen gyms meer zijn. Maar die klappers bespreken we liever uitgebreid in onze review. We hopen dat je alvast zin gekregen hebt om aan de slag te gaan met Pokémon Sun & MoonHou zeker Geekster in de gaten de komende dagen voor meer over deze nieuwe generatie Pocket Monsters!

Pokémon Sun Bol.com

Pokémon Moon Bol.com


Wil je meer lezen over Pokémon Sun & Moon? Check dan zeker ook deze artikels:

Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties