Pikmin 3: Dawn of a new era

1

” For the night is dark and full of terrors… “

Negen jaar. Zo lang hebben we moeten wachten. Maar nu, eindelijk, begint onze zoektocht opnieuw. Ons legertje gekleurde plantkrijgers staat wederom aan onze zijde, op een planeet die verdacht veel weg heeft van onze blauwe bol.

Bij Olimar, wat heb ik hier op gewacht. De droge periode op de Wii U komt stilaan ten einde. De release van de NES-klassieker ‘Earthbound’ (Ness en consoorten), kort gevolgd door de release van Pikmin 3, kunnen we hopelijk bestempelen als het begin van een nieuw Wii U tijdperk. Een tijdperk gedreven door goede, nieuwe content, dat al te lang op zich heeft laten wachten. Binnenkort kunnen we ook ‘The Wonderfull 101’ verwachten, van de makers van ‘Okami’ en ‘Viewtiful Joe’. Met slechts 160.000 Wii U’s wereldwijd verkocht, kan deze kwaliteitsevolutie niet snel genoeg gaan.

Maar goed, ik wijk af. Negen jaar na ‘Pikmin 2’ hebben we opnieuw het genoegen kennis te maken met de kleine, naïeve plantwezens. Edoch, deze maal is het anders. Geen captain Olimar van de vegetarische planeet Hocotate, maar drie nieuwe verkenners, van de naburige planeet Koppai. Ik zeg verkenners, want ze ontdekken de Pikmin planeet met maar één doel voor ogen: survival. Blijkt dat hun thuisplaneet een soort Krypton is, waar diens bevolking alle natuurlijke grondstoffen heeft uitgeput en bijgevolg in nood verkeert. Zij zoeken dus naar nieuwe alternatieven om de thuisplaneet te redden. Toch wel een andere situatie dan diegene waar Olimar zich in bevond.

Onze taak is dus, met behulp van de veelkleurige Pikmin, de planeet te verkennen en diens grondstoffen te documenteren. Maar die zoektocht vertaalt zich al snel in het elimineren van de inheemse fauna met behulp van de inheemse flora, waar de fauna in se niets anders doet dan een natuurlijk instinct volgen. Ik vraag me af of Nintendo wel heeft nagedacht over de verborgen boodschappen die zo’n verhaallijn met zich meebrengt.

Nu, alle moraliteit ter zijde, het spel op zich is zeker de moeite waard. Alle charme die de Pikmin games typeerde, komt dubbel en dik terug. De gecombineerde elementen van tijdsdruk, uitdagende puzzels en verschrikkelijk hongerige monsters maken het spel ook heel snel erg boeiend en strategisch. Het is meer dan eens gebeurd dat ik tactisch met mijn beschikbare Pikmin moest terugtrekken uit vrees de helft van mijn legioen kwijt te raken. Ook het gebruik van de Wiipad (waar het spel ook volledig op gespeeld kan worden) zit erg goed in elkaar. Alle menu’s en in-game functionaliteiten zijn op de Wiipad aanwezig zodat je TV-scherm de volle pracht en glorie van het spel kan weergeven.

Dit is tevens één van de eerste spellen waar ik echt het gevoel heb van HD-gameplay te genieten. De watertextuur is prachtig, de nerven in de hoofdblaadjes van de Pikmin zijn gemakkelijk waarneembaar en de vijanden zijn belachelijk goed uitgewerkt.

Wat Pikmin vooral Pikmin maakt, is het gevoel dat wij alleen op de planeet zitten, in de ongerepte natuur, dat we moeten vechten om te blijven bestaan. Het I-Am-Legend-gevoel. En dat is hier nog altijd sterk aanwezig. Een meer dan waardige opvolger van de laatste versie dus.

Share.

About Author

Avatar

Navigator Games & Kijken. Overwinnaar Pokémon Championship 2000. Droomt uitsluitend in epische bliksemzwaardgevechten. Trust in Nic Cage. NNID: Sjmille

Reacties