Overzicht PS Plus juni 2015

0

De PS Plus subscribers onder ons kunnen deze maand weer genieten van een zestal gratis games, verdeeld over de verschillende consoles. Is het deze maand de moeite waard? Zoals altijd hangt het ervan af of je de games al hebt of niet, maar er zitten deze maand toch een paar leuke games tussen.

 

Metal Gear Solid V: Ground Zeroes (PS4) (originele release: 2014)

Mgsv_ground_zeroes_by_georgesears1972-d6v1kp5

Met Metal Gear Solid V: The Phantom Pain in het vooruitzicht, doet Sony een tactische zet door de proloog, Ground Zeroes, beschikbaar te maken voor diegenen onder ons die het vorig jaar niet gekocht hebben. Jammer dat het niet ook aan PS3-eigenaars aangeboden wordt. Ground Zeroes speelt zich af tussen Metal Gear Solid: Peace Walker en The Phantom Pain. Snake/Big Boss (voor de eerste keer vertolkt door Kiefer Sutherland) waagt zich aan een reddingsoperatie van twee oude bekenden, Chico en Paz. Hiervoor trekt hij naar het Amerikaanse Camp Omega, een open wereld met zowel een groot gebied buiten, als (kleinere) ruimtes in gebouwen. Het verhaal is beduidend donkerder dan in de vorige games en het einde is zeker niet voor gevoelige zielen. Ground Zeroes sluit af met een cliffhanger van jewelste om je warm te maken voor The Phantom Pain.

Met de main story ben je de eerste keer een tweetal uur zoet (als je heel het kamp wil onderzoeken/uitmoorden). Voor wie dit nogal kort vindt, zijn er een hele hoop side ops, gaande van assassinations en sabotage tot een nostalgietrip en zelfs een missie met Raiden. Verder kan je alles nog herspelen met een hogere moeilijkheidsgraad en is er uiteraard de mogelijkheid om steeds de felbegeerde S-rank te halen op alle missies. Hiervoor zal je elke missie door en door moeten kennen en zal je al je vaardigheden moeten gebruiken. Elke missie heeft ook op elke moeilijkheidsgraad een klein aantal hidden collectibles, zoals audiofragmenten en gijzelaars.

MGS_V_GZ_night_reveal

Qua gameplay is het een pure Metal Gear: je kan zelf kiezen of je heel de tijd onopgemerkt door het kamp wil sluipen of met guns blazing je oude strijdmakkers wil redden. Als je betrapt wordt bij het sluipen, krijg je de kans om in reflex mode in slow motion de bewaker die je gezien heeft toch nog stil te krijgen (hoewel puristen en liefhebbers van S-ranks deze optie kunnen uitschakelen). Er zijn een hele hoop conversaties met Kaz beschikbaar, die je deze keer kan beluisteren terwijl je speelt, in plaats van in een apart menu. Jammer genoeg is er geen fulton recovery system of zelfs onze trouwe cardboard box in dit spel (wel in The Phantom Pain), maar alle personages die je redt/ontvoert zullen naar verluidt in The Phantom Pain in je basis beschikbaar zijn.

 

Skulls of the Shogun: Bone-a-Fide Edition (PS4) (originele release: 2013)

13883038398_0547940c76_b

General Akomoto verhuist naar de PS4. De vermoorde samurai wil wraak nemen op zijn moordenaars en besluit om samen met andere dode samurai het hiernamaals over te nemen. Skulls of the Shogun is een snelle turn-based strategy game met zowel 20 single player levels en een dertigtal multiplayer maps voor 2, 3 of 4 spelers. Dankzij de originele muziek, de mooie handgetekende personages en omgevingen heeft het spel een zeer leuke samuraisfeer (hoewel de modernere dialogen dit effect soms verminderen). Je verplaatst je soldaten en je krachtige general niet via vierkanten, vijfhoeken of zeshoeken, maar al je troepen hebben een cirkel waarin ze kunnen bewegen. Dit zorgt ervoor dat de combat snel en vol actie is. In de plaats van goud moet je rijst verzamelen of veroveren als resource. Krachtige monks helpen je verder nog om de overwinning te behalen.

De Bone-a-Fide Edition is een uitbreiding op het originele spel met een nieuwe (kortere) campagne, The Forbidden Isles, waarin je met een mysterieuze samurai op zoek gaat naar Akomoto. Verder zijn er ook 6 extra multiplayer maps, een nieuwe monk en de mogelijkheid om commentaar van de makers op te zetten tijdens het spelen.

 

Call of Juarez: Gunslinger (PS3) (originele release: 2013)

1363279582-1

In Call of Juarez: Gunslinger keren we even terug naar het wilde westen, aan het begin van de 20e eeuw, voor een korte, maar fijne first person shooter. De premiejager Silas Greaves vertelt in een saloon het verhaal van zijn leven aan een aantal tafelgenoten. Dit vormt het kaderverhaal rond de afzonderlijke levels, maar het zorgt ook voor de beste mechanic uit Gunslinger: soms liegt Silas of verbloemt hij de waarheid. Als zijn mededrinkers hem hierop wijzen verandert hij, zoals het een goed caféverhaal beaamt, plots zijn relaas. Hierdoor verandert ook je level, waardoor je plotseling meer of minder vijanden hebt, er hulp komt of je het level opnieuw moet spelen. Deze originele narratieve keuze zorgt voor veel unieke momenten.

Tijdens zijn leven heeft Silas heel wat meegemaakt, je zal dus samenwerken of je moeten meten met legendes zoals Jesse James, Billy the Kid, de gebroeders Dalton, Pat Garret en nog veel meer. De gameplay is kort, maar krachtig en je bezoekt typische wild west­­-locaties zoals kleine stadjes, een oude mijn of het territorium van de Appachen. Met experience points kan je in skill trees Silas vaardiger maken in met 2 pistolen schieten, op lange afstand met rifles schieten of op kortere afstand met shotguns knallen. Je kan ook concentration mode activeren, om in slow motion rustig je vijanden neer te schieten. Tegen bepaalde legendes van het westen moet je verder nog heuse duels uitvechten, wat je nog meer in de sfeer van het wilde westen brengt. Via arcade mode en dual mode kan je na het verhaal gespeeld te hebben nog een beetje langer genieten van dit spel.

 

Super Exploding Zoo (PS4/PS Vita)

jungle0.1398937959

Super Exploding Zoo is een spel dat deze maand voor de eerste keer uitkomt. Een aantal aliens hebben het zich in het hoofd gehaald om eieren te gaan stelen van een zooplaneet. Jammer genoeg voor hen zijn de dieren in de zoo nogal explosief. Aangezien de dieren niet vies zijn van zelfopoffering, moet je zoveel mogelijk schattige zoobewoners verzamelen om ze dan zichzelf en de aliens te laten opblazen.

De verschillende dieren in je zoo hebben allemaal hun eigen vaardigheden. Apen kunnen bijvoorbeeld muren opblazen, krokodillen zorgen voor bruggen, stokstaartjes graven in de grond en panda’s zijn goed om een heleboel aliens in één keer te vernietigen.

 

Cloudberry Kingdom (PS3) (originele release: 2013)

isKzsYIQTiaac

Al deze blije gezichten willen jou doden.

Cloudberry Kingdom is een zeer uitdagend spel vol vijanden, spikes en bodemloze putten. Het begin is gemakkelijk, maar na een paar levels zal je al meerdere keren gestorven zijn. Je hebt een simpel doel: bereik de deur aan het einde van elk level. Als het nog even kan, mag je onderweg nog wat gems verzamelen. Dit spel is gemaakt om je het bloed van onder de nagels te halen en je zal de levels moeten herspelen en herspelen tot je eindelijk die perfecte timing vindt om alles te overleven.

De levels zijn randomly generated, wat zowel voor extra frustratie als veel herspeelbaarheid zorgt. Als je dan eindelijk door een level geraakt, kan je met een tevreden gezicht naar de replay kijken om je eigen skills (of puur geluk) te bewonderen. Als de insanity van single player nog niet genoeg is, kan je in multiplayer je vrienden blootstellen aan hun onvermijdelijke ondergang en pijnlijke dood. Gelukkig moet slechts 1 van jullie het einde bereiken om naar het volgende level te mogen gaan.

 

Futuridium Extended Play Deluxe (PS4 en PS Vita) (originele release: 2014)

maxresdefault

Futuridium Extended Play Deluxe is een 3D retro shoot’em up. Wanneer je ruimteschip net voor een grote space battle geen energie meer heeft, is het jouw taak om vliegende power cubes van een vijandig ruimteschip uit de lucht te schieten en uiteindelijk de power core van het ruimteschip te vernietigen en op te blazen. Je moet wel snel zijn, aangezien je energy bar constant leegloopt en alleen maar bijgevuld kan worden door de power cubes neer te schieten.

Door de power cubes snel achter elkaar in een chain neer te schieten, kan je een steeds grotere score multiplier krijgen. Als je echter sterft, reset deze multiplier zich. Je kan in een oogwenk rechtsomkeer maken indien nodig, een leuke skill die je meer en meer nodig hebt naarmate de levels vorderen, bijvoorbeeld om een chain te kunnen blijven houden en een grotere score multiplier te verdienen of om je een weg te banen doorheen het vijandelijke ruimteschip. Leuk weetje: Dit spel is door slechts 2 mensen gemaakt.

 

PS Plus in juni 2015

Al bij al een mooie maand. De PS4 is deze maand de winnaar met 4 games: 3 indie games en 1 grote naam. Hoewel je maar 2 games krijgt als je enkel een PS3 hebt, is één daarvan een zeer originele en leuke shooter en zal je je doodfrusteren bij het andere. Eigenaars van een Vita krijgen 2 interessante indie games. Ook al heb je op dit moment geen PS3 én PS4 én PS Vita, zorg er zoals elke maand voor dat je wel alle games op je account zet, zodat je er misschien later toch van zal kunnen genieten.

Share.

About Author

Michiel Van Belle

Michiel Van Belle speelt videogames, boardgames en tabletop rpg's. Hij leest naast de occasionele comic ook veel fantasy en historic fiction. Zijn grote geeky love is soundtracks.

Reacties