Op weg naar de World Magic Cup: Geekster interviewt Nicolas Vanderhallen

0

Voor wie het nog niet wist: het wereldkampioenschap Magic: The Gathering nadert met rasse schreden. Ook België stuurt een delegatie naar de World Magic Cup, die op 5, 6 en 7 december zal plaatsvinden in Nice. Geekster sprak met Nicolas Vanderhallen, die als kapitein ons nationale team zal aanvoeren.

Alle begin is klein. Hoe heb jij destijds Magic leren kennen, Nicolas?

Ik leerde Magic kennen op een schaak-interland België-Engeland, waar ik enkele schakers het spel zag spelen. Wat later kocht ik een starterset, maar die is in de kast blijven liggen wegens gebrek aan medespelers. Toen ik 17 was, ontmoette ik enkele mensen die ook Magic speelden in mijn lokale jeugdhuis en dan heb ik wel wekelijks casual wat spelletjes gespeeld.

Wat betekent Magic voor jou?

Toen ik mijn schaakcarrière aan de haak heb gehangen, zocht ik een nieuwe mentale uitdaging en pikte ik Magic terug op met de bedoeling competitief te gaan spelen.

Duidelijk met behoorlijk wat succes!

Mijn niveau en resultaten gingen snel in stijgende lijn en een jaar later won ik mijn eerste Pro Tour Qualifier. Een half jaar later behaalde ik ook mijn eerste top 8 van een GP (Grand Prix).

1962842_10152223048377180_1138422227_n

Nicolas Vanderhallen op z’n eerste Pro Tour

Welke plaats neemt Magic in je leven in?

Magic is mijn allerbelangrijkste hobby en ik spendeer er eigenlijk al mijn vrije tijd aan. Vanaf nu speel ik alle GP’s en hoop ik de wereldtop te bereiken en oefen ik zo hard ik kan.

Je lijkt behoorlijk te slagen in je opzet: binnenkort voer je als kapitein het Belgische team aan op de World Magic Cup. Met wie ga je de eer van ons land verdedigen?

De drie andere spelers in het Belgische team zijn Alexandre Darras, Mark Dictus en Christophe Tornero.

GP-Manchester-2012-Champ

Alexandre Darras, de enige Belg die ooit een GP won

Een vraag die onze ambitieuze lezers zich allicht stellen: hoe verover je een plekje op het Belgisch team?

Jaarlijks worden er drie World Magic Cup Qualifiers georganiseerd waaraan alle spelers met 300 planeswalker points (punten die je kan verdienen door toernooien te spelen, nvdr.) kunnen deelnemen. De winnaar van elke trial krijgt een plekje op het team.

Dan tel ik nog steeds maar drie spelers. Hoe zit het met de vierde?

De kapitein van het team verovert die plaats niet door een WMCQ te winnen, maar door de speler met het hoogste aantal pro points (punten die je alleen kan verdienen op GP’s en PT’s, nvdr.) van het land te zijn. Dankzij mijn goede resultaat op Pro Tour Born of the Gods in Valencia, ben ik dat dit jaar.

Daarmee kennen we dus het Belgische team. Maar wat is de World Magic Cup precies? Hoe verloopt dat toernooi?

Op de WMC worden twee formats gespeeld: Team Sealed en Unified standard. Dat laatste wordt enkel op de WMC gespeeld. Waar je normaal alle Standard-legal kaarten viermaal per deck mag spelen, mag je nu slechts vier exemplaren van iedere kaart per team spelen. Veel van de tijd kruipt dus in het bedenken van alle mogelijke ‘3-deck-combinaties’ en die dan te finetunen. Het tweede format, Team Sealed, is een enorme uitdaging omdat de huidige set (Khans of Tarkir) een zeer ingewikkelde, maar interessante, limited environment is. Je krijgt 12 boosters en daar moet je dan 3 decks uit bouwen. De mogelijkheden zijn hier eindeloos en je krijgt exact 1 uur om tot een eindbeslissing te komen.

Klinkt best ingewikkeld. Hoe bereiden jullie je voor?

Het testen voor dit formaat ligt hem grotendeels in het zo efficënt en snel mogelijk decks bouwen zonder bepaalde opties over het hoofd te zien. Hier hebben wij al veel tijd aan gespendeerd en met succes!

Testen jullie voornamelijk “in real life”, of gebeurt dat eerder digitaal?

In real life, omdat een belangrijk aspect van het spelen in team is dat je onderling mag overleggen over je strategie en de beslissingen die je neemt. Dit kan je niet trainen via Magic Online en er worden dus weekends afgesproken die eigenlijk als een 2-dagen-bootcamp beschouwd kunnen worden. Er wordt uiteraard ook individueel geoefend, wat neerkomt op het uitproberen en bestuderen van bepaalde decks of ervaring krijgen in het limited format. Deze individuele training doe ik voornamelijk online, maar de andere spelers voornamelijk op papier.

De WMC is een team event, waarbij er steeds 3 spelers spelen, en de vierde “coacht”. Zijn jullie er al uit wie deze taak op zich zal nemen?

De configuratie voor elk formaat (team sealed en unified standard kunnen niet door dezelfde 3 spelers gespeeld worden) was snel beslist We zijn tot het besluit gekomen dat ik en Alexandre Darras beide formats spelen en Mark Dictus en Christophe Tornero respectievelijk sealed en standard gaan spelen.

Wat is de achterliggende redenering?

De impact van de coach mag niet onderschat worden: hij is de enige die een rol speelt in alle matches. Coachen is geen minderwaardige rol, integendeel. Mark zal tijdens standard coachen omdat hij de meest ervaren speler is van de drie en hij dus respect afdwingt.

interviewwmcq

Nicolas en Mark

De keuze om Christophe te laten uitzitten tijdens sealed berust op het feit dat hij de minst ervaren speler is en dit formaat zeer ingewikkeld is.

Hebben jullie bij het testen contact met andere landen, of werken jullie liever alleen?

We werken samen met het Nederlandse team onder leiding van ‘Hall-of-Famer’ Frank Karsten. Zijn deskundigheid is een troef en we zullen dan ook onderling sparren om zo de echte team vs team-omgeving te kunnen testen (communicatie, decks, speelstijl, overleg, etc..). Helemaal alleen je voorbereiden als team lijkt mij onmogelijk en is dus sterk af te raden.

Krijgen jullie enige steun of sponsoring van buitenaf, of zijn jullie op jezelf aangewezen?

Buiten onze vlucht, die betaald word door Wizards of the Coast, is er geen sponsoring of hulp van buitenaf. Het zijn de vier gekwalificeerde spelers die alle voorbereiding op zich nemen.

Het doet me plezier te zien dat jullie de voorbereiding ernstig nemen. Hoe schat je de Belgische kansen in?

Persoonlijk geloof ik sterk dat top 32 (vanaf dan zit je in the money) een minimumvereiste moet zijn voor ons. Uiteraard mik ik op veel meer, maar er zijn veel sterke teams met enkele zeer bekende spelers.

Zoals? Voor welke teams moet je uitkijken en wie zijn de “players-to-beat”?

Er zijn een aantal teams waar je altijd voor moet oppassen, maar de geduchte tegenstanders zijn sowieso Frankrijk, Amerika, Tsjechië, Duitsland en Japan. Mijn persoonlijke favorieten zijn waarschijnlijk Canada en Zweden. De players-to-beat zijn altijd de kapiteins omdat zij vaak de sterkste speler van hun land zijn.

Uiteraard hebben jullie al een vernuftig plan in gedachten om die tegenstanders in het stof te doen bijten. Kan je ons daar al wat over vertellen?

Onze uiteindelijke strategie kan ik nog niet toelichten: we zijn nog volop bezig dus er staat nog veel in zijn kinderschoenen.

Ik twijfel er niet aan dat jullie ons trots zullen maken. Wat is het eerste dat jullie doen als jullie op het podium staan met de trofee in handen?

Ik zou zeer geëmotioneerd zijn als ik de trofee in de lucht mag steken en iedereen bedanken die in mij en het team geloofd heeft. Uiteraard mogen ook onze Nederlandse sparringpartners niet vergeten worden. Ik denk dat er daarna een serieus feestje gebouwd zou worden, omdat er toch ook een serieuze geldsom en een Pro tour invite verdiend kan worden.

Ik wens het jullie alleszins van harte toe!

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties