Oath of the Gatewatch: Avengers Assemble!

0

We moeten er geen doekjes om winden: het suckt een pak om op Zendikar te wonen. In oktober barstte de Battle for Zendikar in alle hevigheid los toen de planeswalkers Gideon, Nissa en Jace de geteisterde bevolking ter hulp schoten om de aanvallen van de monsterlijke Eldrazi te weerstaan. Maar is hun hulp voldoende? Nou… Neen.

Van de regen in de drup. De laatste overlevenden van de verwoesting die de Eldrazi titan Ulamog heeft aangericht, troepen onder leiding van de planeswalkers samen om de titan een laatste maal het hoofd te bieden. Hun plan lijkt te slagen, maar net als de slag om Zendikar z’n hoogtepunt bereikt en ze erin slagen Ulamog gevangen te zetten in een ring van mystieke hedrons, gebeurt het ondenkbare: de demon Ob Nixilis verstoort de ring en kanaliseert de macht van de hedrons om zijn eigen uitgedoofde planeswalker spark opnieuw te doen ontvlammen. Ulamog is verzwakt, maar vrij en zet z’n verwoesting voort. En Ob Nixilis? Die geniet van z’n herwonnen vrijheid. Eindelijk kan hij van die verdomde plane af. Maar niet voor hij een laatste kadootje achterlaat: hij kanaliseert z’n energie en lokt iets naar de oppervlakte dat al lange tijd diep in het hart van Zendikar verborgen lag. De aarde barst open en een tweede Eldrazi titan verschijnt: Kozilek. Ok, ik zat mis. Hij zat dus nièt te chillen op Innistrad.

Ulamog en Kozilek

En plots moet de wereld gered worden van twee eldritch abominations…

Well f*ck. Plots moeten onze helden, die nu versterking hebben gekregen van de heethoofdige pyromancer Chandra Nalaar, de wereld redden van twee Eldrazi titans. Alsof het gebroed van Ulamog nog niet voldoende was, verschijnen nu ook de spawn van Kozilek, die net als hun broedmeester de gave hebben de realiteit rond zich te misvormen. Kozilek wordt immers niet voor niets The Great Distortion en The Butcher of Truth genoemd… Onbegonnen werk, lijkt het. Maar de planeswalkers beseffen maar al te goed wat op het spel staat. Als ze nu opgeven, valt Zendikar. Maar daar eindigt het niet. De titanen zullen zich voeden met deze wereld en vervolgens naar de volgende trekken. Het hele multiverse is in gevaar, tenzij zij hen hier en nu een halt toeroepen. En daarom zweren ze een dure eed om het hele multiverse waar en wanneer ze kunnen te beschermen van deze monsters: de Oath of the Gatewatch. Een nieuw superheldenteam is geboren!

Oath of the Gatewatch

It’s morphing time!

Een nieuwe set, daar horen nieuwe mechanics bij. Ook Oath of the Gatewatch heeft er enkele. De eerste daarvan is “Surge“, die je toestaat een spreuk goedkoper te casten als er eerder in de beurt al een spell gespeeld werd door jou of je teamgenoot. Vervolgens is er ook “Support“, dat je +1/+1 counters laat liggen op een aantal van je creatures, waardoor je in een mum van tijd je hele team kan versterken. En dan is er ook nog “Cohort“, waardoor je bepaalde effecten kan verkrijgen door twee wezens met het creature type “Ally” te tappen, die overvloedig aanwezig zijn in deze set en de voorgaande. Maar de grote vernieuwing? Dat is een nieuw soort mana.

Wastes

Het nieuwe basic land: Wastes

Wastes, een nieuw soort land, stellen de verwoeste landschappen voor die door de Eldrazi van alle kleuridentiteit werden beroofd. Nu, helemaal nieuw is kleurloos, de mana die je krijgt als je het nieuwe basic land tapt, niet. In het verleden tapten wel meer mana sources voor kleurloze mana. Maar vanaf deze set zal je goed het onderscheid moeten maken tussen generische en kleurloze mana. Een generische manakost kan je met EENDER WELKE soort mana betalen, een kleurloze manakost met EXACT KLEURLOZE mana. Laten we dat even toelichten met een voorbeeld:

Spatial Contortion

Voor de kaart Spatial Contortion moet je twee mana betalen. Eén daarvan is generisch (de “1” in het cirkeltje) en kan met eender welke kleur mana betaald worden, ook met kleurloze. De tweede mana moet specifiek kleurloos zijn, en kan je enkel betalen door een landje te tappen dat kleurloze mana produceert.

… Zoals bijvoorbeeld enkele van de superzeldzame Expeditions, die ook weer in deze set een major selling point zijn.

Expeditions

Zie je dat? Dat is daadwerkelijk een reprint van Ancient Tomb, een van de oudere, zeldzamere kaarten die weleens in het Legacy-formaat gespeeld worden. Wie dacht dat de Expeditions niet meer sappiger konden worden na wat we in Battle for Zendikar al gekregen hadden, vergist zich. De waarde van sommige van deze nieuwe foil, full-art landjes zou weleens gerust kunnen oplopen tot enkele honderden euro’s. Want wie wil er nu geen foil, full-art Wasteland?

Kortom, het loont om aan het begin van een nieuw jaar weer in de wondere wereld van Zendikar te duiken. Maar om deze priceless treasures te bemachtigen, zal je ook deadly perils moeten weerstaan. Want vergeet niet dat ook de Eldrazi titan Kozilek er nog steeds dood en verderf zaait…

Kozilek, the Great Distortion

Oath of the Gatewatch is vanaf 22 januari te koop.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties