Nintendo Switch: hands-on

0

Vrijdag mochten we, één week voor de release, de Nintendo Switch uitvoerig testen. Nintendo nodigde Yorick en mijzelf uit naar een classy fabriekspand in de Huidevetterstraat te Brussel voor de Switch Avant-Première. Er waren hapjes (zalm met appel!), drankjes en natuurlijk ook veel games. Eindelijk konden we de nieuwe console van Nintendo in onze eigen handen nemen.

Het is geen geheim dat ik soms kritisch ben voor Nintendo. Maar dat is enkel uit liefde. Ik volg het bedrijf al heel lang en ik wil gewoon dat ze het goed doen. Daarom word ik soms kwaad als ze een misstap begaan of vreemde beslissingen nemen. De Switch laat mij nog steeds achter met gemengde gevoelens. Aan de ene kant is het concept en de hardware een grote sprong vooruit in vergelijking met de Wii U. Het is meteen duidelijk wat de Switch is en wat het systeem kan. Maar de software is er volgens mij nog altijd niet echt. Buiten Breath of the Wild is er voor mij geen titel die het de moeite maakt om Nintendo’s nieuwe console op dag één aan te schaffen. En zelf deze game is eigenlijk ook gewoon te spelen op zijn voorganger, de Wii U.

nintendo switch joycon

De Nintendo Switch in de versie met gekleurde Joy-Con.

My precious

Dat wil niet zeggen dat de Switch geen potentieel heeft. Als we even kijken naar de hardware dan zien we dat de console mooi afgewerkt is en er materialen gebruikt worden die de Wii U GamePad er doen uitzien als een goedkoop stuk speelgoed. Zelf in de versie met de felle kleurtjes blijft de matte afwerking van de Joy-Con gewoon heel erg slick. Enkel de dikke bezel rond het scherm valt een beetje tegen. De Switch voelt wel enorm goed in de hand. Ik speelde Breath of the Wild met de Joy-Con vastgemaakt in de grip en moet toegeven dat het lang niet slecht speelde. Persoonlijk geef ik nog steeds de voorkeur aan de Pro Controller, die ik mocht gebruiken om onder andere Splatoon 2 te spelen. Wanneer je met de Joy-Con Grip speelt heb ik het gevoel dat je handen net iets te dicht bij elkaar zitten, maar dat is misschien gewoon persoonlijke voorkeur.

nintendo switch joycon

De Joy-Con liggen verrassend goed in de hand.

Los van elkaar zijn de Joy-Con ook heel aangenaam om te gebruiken. Ze hebben net genoeg gewicht en wanneer je de speciale strap eraan vastmaakt worden ze net ietsje breder waardoor ze nog makkelijker in de hand liggen. De motion controls werken bijzonder goed en je kan heel subtiele bewegingen uitvoeren in bijvoorbeeld ARMS, waar je door de Joy-Con licht te tilten je boksbewegingen een effect kan meegeven. Nog iets wat ik eigenlijk best indrukwekkend vond is de HD Rumble zoals Nintendo het noemt. Het is een zeer precieze vorm van force feedback die je bijvoorbeeld in 1-2-Switch laat raden hoeveel knikkers er in een doosje zitten door de Joy-con te bewegen en de knikkers te voelen rollen. Echt benieuwd wat ze hiermee gaan doen in andere games.

nintendo switch joycon legend of zelda breath of the wild

Het blijft cool om een game als Breath of the Wild te kunnen spelen op een draagbare console.

Los van mijn eerdere kritiek over de beperkte levensduur van de batterij en de schamele 32GB aan intern geheugen, ben ik vrij enthousiast over de Switch als hoogtechnologisch speeltje. Het concept dat je onmiddellijk kan switchen tussen spelen op de tv en on-the-go werkt gewoon. Je neemt de console uit zijn dock en je kan meteen verder spelen. Dit is de grote selling point en Nintendo heeft het echt helemaal kunnen waarmaken. Het voelt bovendien super cool om een draagbare console in je handen te hebben die krachtig genoeg is om een game zoals Breath of the Wild te kunnen draaien.

De wildernis in

En uiteindelijk draait het toch allemaal om die games. Op het event was alle software die op of kort na de launch beschikbaar zal zijn speelbaar. Maar natuurlijk ging veruit de meeste aandacht naar één welbepaalde game: The Legend of Zelda: Breath of the wild. Dit is het kroonjuweel van de Switch launch. En je ziet ook meteen dat Nintendo dit zelf wel door heeft. Breath of the Wild had veruit de meeste demo-units en was ook opnieuw de eerste game die wij gingen uittesten. En terecht, want deze nieuwe Legend of Zelda-game ziet er gewoon enorm veelbelovend uit.

nintendo switch joycon legend of zelda breath of the wild

HNNNGGGGG

We speelden natuurlijk niet alleen de nieuwe Zelda. Ook Splatoon 2 was van de partij. De eerste Splatoon was een surprise hit op Wii U en Nintendo hoopt ongetwijfeld dit succes minstens te evenaren op de Switch. Wat we konden spelen deed heel erg denken aan zijn voorganger, maar dat is in dit geval niet zo slecht. Als deze sequel kan verder bouwen op wat er reeds beschikbaar was in de eerste game, door nieuwe stages en wapens toe te voegen en dit op een console waar het mogelijk is om met acht spelers local co-op te spelen in één zelfde kamer, dan zit hier een potentieel grote hit in. Vooral in Japan zie ik deze nieuwe manier van spelen de franchise vleugels geven.

nintendo switch joycon splatoon 2

LAN parties zijn weer helemaal in dankzij Splatoon 2.

Buiten deze twee toppers speelden we onder andere de arena fighter ARMS. Deze game (met trouwens heel kleurrijke en originele character designs) speel je het best met de motion controls van de Joy-con, een beetje zoals het boksen bij Wii Sports een aantal jaren geleden. Klein verschil hier is wel dat ARMS toch heel wat meer diepgang lijkt te bieden. Zo heb je verschillende personages, wapens en special moves tot je beschikking. Bovendien kan je naargelang de bewegingen met de Joy-con heel wat effect in je aanvallen stoppen. Dit is de soort game waar je wel even de tijd voor zal moeten nemen om het goed onder de knie te krijgen. Die tijd hadden we helaas niet op het event. Zeker eentje om in de gaten te houden.

nintendo switch joycon ARMS

ARMS zou wel eens de nieuwe sleeper hit kunnen worden op Switch.

Ook van de partij op het event was Mario Kart 8 Deluxe. De beste Mario Kart in jaren (fight me) lijkt nu de ultieme editie te krijgen op Switch. Mocht je twijfelen of je deze wil aanschaffen: Mario Kart 8 Deluxe bevat alle DLC van de Wii U-versie, nieuwe personages, tracks (onder andere een Splatoon-stage) en eindelijk een deftige battle mode. Snipperclips, waarvan we nu weten dat het de launch zal vervoegen, was ook speelbaar maar daar hadden we helaas geen tijd voor. Als laatste mochten we een paar mini-games uit 1-2-Switch uitproberen. Ik blijf het een enorme gemiste kans vinden dat deze game geen pack-in is bij de console. Het zou een ideale manier geweest zijn om iedere eigenaar van de Switch kennis te laten maken met de verschillende functies van de console, maar buiten wat plezier op feestjes zie ik het nut er niet van in om deze game afzonderlijk aan €50 te verkopen.

De eerste indruk van de Nintendo Switch is alvast een goeie. De boodschap die Nintendo brengt is duidelijk: dit is een volwaardige console die je overal mee naartoe kan nemen. En het werkt gewoon zoals het moet. The Legend of Zelda: Breath of the Wild ziet er fantastisch uit en Splatoon 2 doet ons al volop watertanden. Qua launch-periode zitten we voorlopig goed. Het is echter afwachten of Nintendo’s nieuwe console ook de verwachtingen voor de rest van het jaar zal kunnen waarmaken. De Nintendo Switch ligt op 3 maart in de winkel.

Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties