Nintendo Switch: alles wat je moet weten

0

Vandaag was de dag. Vergeet vrijdag de dertiende, vandaag is het Switchmas. Op deze dag verblijdde Nintendo de wereld met de langverwachte details van de lancering van zijn nieuwste console, de Nintendo Switch. Menig Nintendo-fan had zijn wekker gezet iets voor 5 uur om de livestream rechtstreeks vanuit Tokio te kunnen volgen. Sommigen hebben zich misschien overslapen. Voor wie er niet live bij kon zijn vatten we alles graag nog eens samen.

3 maart

Markeer 3 maart alvast in jullie kalender. Op die dag ligt de Nintendo Switch eindelijk in de winkelrekken. Er werd druk gespeculeerd over een lancering op 17 maart, maar Nintendo verraste iedereen door zich niet alleen te houden aan de vooropgestelde maand maart maar om wereldwijd op de derde dag al zijn nieuwe console op de markt te brengen. Over de prijs is er nog wat verwarring. Dit omdat Nintendo al enige tijd geen officiële prijs in euro meer zet. In de VS zal de Switch alvast $299 kosten. Traditioneel vertaalt zich dat naar €299. Dit zit er alvast in de doos van elke Switch:

De Joy-Con-controllers zullen tevens beschikbaar zijn in het blauw en rood. Ook zal Nintendo enkele officiële accessoires op de markt brengen, waaronder de Switch Pro Controller en een draagtasje.

Zelda is paraat

De prangende vraag die op ieders lippen lag bleef echter deze: komt The Legend of Zelda: Breath of the Wild ook uit op 3 maart? Er waren immers al veel geruchten die suggereerden dat de titel pas in de zomer zou verschijnen. Nintendo wachtte tot het allerlaatste moment van de presentatie om te bevestigen dat ja, Breath of the Wild, een launch title is voor de Switch. Een grote opluchting voor de fans maar ook vooral voor Nintendo zelf, want naast de nieuwste telg in de Zelda-saga zijn er geen uitgesproken blockbusters beschikbaar bij de lancering.

Overigens werd de Wii U-versie van Breath of the Wild ook bevestigd voor 3 maart. Voor fans van de serie die liever nog even wachten met het aanschaffen van een nieuwe console dus geen reden om deze game te missen.

720p/32GB

Nintendo deed vandaag ook meteen een aantal specs van de Switch uit de doeken. De console zal een capacitive touchscreen hebben met een afmeting van 6,2 inch en een resolutie van 1280×720. Het interne geheugen is 32GB groot maar kan uitgebreid worden met een SD-kaart. Switch-games zullen niet op dvd verschijnen maar vergelijkbaar met de 3DS op een speciale cartridge of uiteraard ook als download via de eShop. De batterij is er eentje van 4310mAh en gaat tussen de drie en zes uur mee. Je kan het systeem opladen via USB C.

De meest verrassende informatie zijn echter de specs van de Joy Cons. Elk exemplaar heeft een ingebouwde accelerometer en gyroscope en kan dus opereren gelijkaardig aan de Wii-mote. Bovendien hebben de Joy Cons een soort van haptic feedback dat HD Rumble heet. Tijdens de presentatie toonde Nintendo hoe de speler de sensatie van een ijsblokje in een glas water kan voelen met deze nieuwe technologie. Ook een verrassing is het feit dat de rechtse Joy Con een IR-camera aan boord heeft die de vorm en afstand van voorwerpen kan waarnemen. Het valt nog af te wachten hoe dit alles zal geïmplementeerd worden in de verschillende games, maar zeker is dat deze afneembare controllers meer technische snufjes in huis hebben dan eerst gedacht.

Betalende online service

Nog een verrassing was het feit dat Nintendo aankondigde dat het online spelen met andere spelers vanaf de herfst betalend zal worden. Tot dan kan je gratis gebruik maken van de online functies van de Switch. Het ziet ernaar uit dat je een maandelijks bedrag zal moeten betalen net zoals je dat nu al moet bij PlayStation Plus en Xbox Live. Nintendo is ook van plan om Virtual Console-titels uit te rusten met online multiplayer en elke maand één of meerdere titels gratis ter beschikking te stellen van de betalende gebruikers.

Bovendien lijkt het dat alle matchmaking en dergelijke zal gebeuren via een speciale app voor smartphones en niet via de console zelf. Waarschijnlijk is de logica hier dat je op die manier altijd op de hoogte bent wat je vrienden uitspoken op Switch, zelfs al heb je jouw console niet meteen bij de hand. Het valt nog af te wachten hoe dit allemaal praktisch in zijn werk zal gaan. Ook is het nog niet duidelijk of je de games die je eerder kocht via de eShop op Wii U zal kunnen verhuizen naar Switch.

Region free

Het beste nieuws van allemaal was misschien toch wel dat we eindelijk bevestiging hebben dat de Switch region free zal zijn. Nadat Nintendo de 3DS opnieuw gebonden had aan de regio waar je het systeem gekocht had, was het niet meer mogelijk om games te spelen uit andere regio’s. Daar komt nu dus verandering in. Het is bovendien de eerste keer dat een home console van de Japanse fabrikant geen region lock gaat hebben.

We veronderstellen dat het nog steeds niet mogelijk zal zijn om via de eShop software te kopen uit een andere regio, maar het wordt dus wel mogelijk om opnieuw games te importeren uit bijvoorbeeld Japan of de VS. Handig voor die gekke rhythm games of die obscure RPG die je toch per se wil spelen.

Dit komt later

Tijdens de presentatie werden een aantal nieuwe games voor het eerst getoond. Zo is er 1-2-Switch, een party-game die gebruik maakt van de functies van de Joy Con om de speler weg van het scherm te laten spelen met anderen. Ook het nieuwe vechtspel ARMS is helemaal op maat van de Joy Cons ontworpen. Verder zagen we een langverwachte sequel op Splatoon, de deluxe versie van Mario Kart 8, een verrassend vervolg op Xenoblade en meer details over onder meer de nieuwe Mario-game Super Mario Odyssey. Bijna al deze titels komen echter pas na de launch op de markt. De vraag is dan ook of Nintendo er misschien niet beter aan gedaan had om de lancering van de Switch uit te stellen tot het najaar om zo voldoende software klaar te hebben. Maar de vroegtijdige dood van de Wii U suggereert dat het bedrijf weinig tot geen andere keus had.

Eindelijk weten we meer over de Nintendo Switch. En nog beter, over zeven weken hebben we hem al in onze handen. Alhoewel er weinig software beschikbaar zal zijn bij de lancering lijkt de rest van het jaar al goed gevuld met enkele toppers. En natuurlijk zal Geekster ook van de partij zijn om te snoepen van al dit lekkers.

Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties