Magic: The Gathering presenteert: Commander 2014

3

Afgelopen vrijdag, 7 november, kregen de die hard fans van Magic: The Gathering een vroeg kerstkado van Wizards of the Coast: vijf splinternieuwe Commanderdecks:

000_WWtzxJj.jpg

… Wat zeg je? Je hebt er geen idee van wat “Commander” is? Geen zorgen, Geekster’s got your back.

Commander is een bepaalde manier om Magic: The Gathering te spelen. In een eerder artikel leerde ik je al de voornaamste toernooitypes kennen, maar daarnaast bestaan nog vele formaten en varianten, elk met hun eigen regels. Commander is voornamelijk een casual manier om te spelen: er zijn weinig echt competitieve toernooien en het wordt eerder door vrienden die coole dingen willen doen gespeeld tussen pot en pint, dan door die hard toernooispelers die koste wat koste de tegenstander willen vermorzelen.

Commander stond niet altijd bekend als Commander. Om het formaat beter te begrijpen, moeten we kijken naar de naam ervan voor het officieel door Wizards of the Coast werd ondersteund: Elder Dragon Highlander. “Highlander” is een verwijzing naar de tagline van de film Highlander: “There can be only one“. Spelers maken een deck dat uit 100 kaarten bestaat en iedere kaart (met uitzondering van de basislandjes Plains, Island, Swamp, Mountain en Forest) mag maar 1 enkele keer gespeeld worden in het deck, dit in tegenstelling tot de gangbare regels voor Magic, waarbij iedere kaart die geen basislandje is, viermaal gespeeld mag worden.

“Elder Dragon” is dan weer een verwijzing naar de 5 legendarische Elder Dragons van de set Legends. Nicol Bolas (die naam hoor je later vast nog wel eens), Chromium Rhuell, Arcades Sabboth, Vaevictis Asmadi en Palladia-Mors waren 5 monsterlijke kaarten die dankzij hun zware manakost van drie kleuren moeilijk in het spel te krijgen waren, maar wel meteen een enorme impact hadden als je daar in slaagde.

elderdragons

De gimmick van Elder Dragon Highlander, tegenwoordig bekend als Commander, is dat je een deck van 100 unieke kaarten bouwt (de basislandjes niet te na gesproken) rond een legendary creature, zoals deze draken. Dit ene creature is dan de generaal die je leger stuurt, je -u raadt het al- commander. Let wel op: je mag alleen kaarten spelen in de kleuren van je commander. Als je dus de blauw-zwart-rode draak Nicol Bolas tot je bevelhebber benoemt, mag je alleen blauwe, zwarte en rode kaarten in je deck spelen. Je commander begint het spel niet in je deck, maar in de speciale Command Zone. Vanuit die Command Zone kan je hem spelen door de manacost te betalen. Als je commander sterft of uit het spel verwijderd wordt, keert hij terug naar de Command Zone, waaruit je hem telkens opnieuw kan spelen, telkens voor 2 kleurloze mana duurder. Je hebt er dus alle baat bij je Commander goed te beschermen, voor hij te duur wordt om opnieuw te spelen. Spelers beginnen het spel met 40 leven i.p.v. 20, en naast de gewone wincondities kan je deze spelletjes ook winnen door commander damage: een speler verliest het spel wanneer hij 21 of meer damage ontvangen heeft van de commander van zijn tegenstander.

Prachtig, jullie zijn nu up to speed wat betreft de regels van Commander. Laten we dan snel eindelijk een blik werpen op de vijf nieuwe decks, waarin het voor het eerst mogelijk is niet alleen een legendary creature, maar zelfs een planeswalker als commander te kiezen. Ieder deck bevat een unieke planeswalker en twee legendary creatures die dienst kunnen doen als commander.

Image.ashx
Wie er de voorkeur aan geeft zijn soldaatjes met stoere wapenuitrusting en gevaarlijke wapens uit te rusten tot het ware moordmachines zijn, vindt precies wat hij nodig heeft in Forged in Stone. Nahiri, the Lithomancer leidt je troepen, bijgestaan door Kemba, Kha Regent en Jazal Goldmane, de ondertussen overleden broer van de planeswalker Ajani Goldmane.

Ben je als blauwe magiër liever je tegenstander steeds een stapje voor en zet je graag de tijd zelf naar je hand? Zoek dan niet verder dan Peer Through Time, het blauwe deck dat aangevoerd wordt door Teferi, Temporal Archmage, de planeswalker die tijdens the mending zijn spark opgaf om Dominaria te redden. Laat Teferi te wensen over? Geen zorgen, ook de sinistere zombiemaker Stitcher Geralf en de legendarische octopus Lorthos the Tidemaker staan tot je dienst.
teferi

Image3.ashx
De macht die het gebruik van zwarte mana met zich meebrengt, is niet zonder prijs. Als je tot elk offer bereid bent om je tegenstanders in het stof te doen bijten, stel dan Ob Nixilis of the Black Oath aan als bevelhebber van Sworn to Darkness. Ook Drana, Kalastria Bloodchief en Ghoulcaller Gisa staan al te trappelen om je leger aan te voeren als Ob Nixilis niet tegen die taak opgewassen blijkt.

Dat goblins niet bijster slim zijn, is een understatement. Toch heeft Daretti, Scrap Savant zich kunnen opwerken tot baas van de schroothoop. Geflankeerd door Feldon of the Third Path en Bosh, Iron Golem voert hij in Built from Scratch een horde mechanische monsters aan, zoals de gevreesde Wurmcoil Engine.
Imagne.ashx

Imnage.ashx
U kent haar allicht al: niemand minder dan Freyalise, Llanowar’s Fury, een van de nine titans, voert het bevel over de woeste horde beesten en listige elfen van Guided by Nature. Aan haar zijde staan Titania, Protector of Argoth en Ezuri, Renegade Leader, de onversaagde leider van het verzet op de plane Mirrodin.

Wie maar niet genoeg kan krijgen van deze nieuwe planeswalkers, kan zich uit het assortiment van Ultra Pro ook kaarthoesjes en playmats aanschaffen met de beeltenis van deze vijf machtige magiërs.

W_Supplies_UltraPro_Commander2014_10_30_2014

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties