Magic: The Gathering : Een overzicht van de toernooiformaten

5

Vroeg of laat komt voor iedere Magic-speler het moment dat hij of zij het veilige nest der keukentafelspelletjes verlaat, z’n vleugels uitslaat en zich waagt aan een toernooi. Wat je echter moet weten is dat deze toernooien er in alle soorten en (for)maten zijn en dat je niet zomaar elke kaart op elk toernooi kan spelen. Niets zo pijnlijk als je opwachting maken in je eerste toernooi om dan van de judge te horen te krijgen dat je met de verkeerde kaarten speelt. Om zulke gênante situaties te voorkomen, zet Geekster speciaal voor jou eventjes de meest courante toernooiformaten van Magic: The Gathering op een rijtje.

Ruwweg kan je spelletjes Magic verdelen in twee types: Limited en Constructed.

Als je Limited speelt, koop je met je inschrijvingsgeld een aantal ongeopende boosters. Met de inhoud daarvan knutsel je ter plekke een deck in elkaar om mee te spelen. Een Limited deck telt minstens 40 kaarten.

Bij Constructed speel je met het deck dat je thuis zelf hebt samengesteld. Vaak wordt er voor zo’n toernooi ook gevraagd om een lijst van de kaarten die je speelt, een zogenaamde decklist, te bezorgen aan de judge. Een constructed deck telt minstens 60 kaarten.

Er bestaan twee soorten Limited-toernooien:

  • Sealed: Je koopt 6 boosters en maakt met de inhoud hiervan je deck. Tricky in z’n eenvoud.

  • Booster Draft: Iets ingewikkelder maar zeker niet minder leuk is de draft. De spelers (idealiter zijn dat er acht) kopen elk drie boosters. Je opent het eerste pakje, kiest er een kaart uit en geeft de rest door aan je buurman. Zo kies je telkens de kaart die het best in je deck past tot de kaarten op zijn. Vervolgens doe je hetzelfde met het tweede en het derde pakje. Wash, rince, repeat. Met de kaarten die je net gedraft hebt, stel je je deck samen.

booster_draft_table

Constructed telt meer variaties:

  • Standard: Het meest courante toernooitype. Je deck mag enkel bestaan uit kaarten van de laatste twee blocks (een block is een verzameling van drie samenhangende sets) en de recentste basisset. Omdat er steeds nieuwe sets uitkomen, roteren er ook vaak kaarten uit, die je dan niet meer mag spelen. Ben je niet zeker welke kaarten je mag spelen? Check zeker eens de handige tool Gatherer van Wizards of the Coast zelf.

  • Modern: Alle kaarten die in de achtste basisset van Magic en daarna gedrukt zijn, mag je gebruiken om je deck te bouwen. Alle kaarten? Niet helemaal: enkele kaarten zijn geband omdat ze te sterk zijn. We besparen je de volledige lijst, die je bij Wizards of the Coast kan vinden. Hier zijn er geen rotaties, de lijst met speelbare kaarten wordt steeds langer naarmate er nieuwe sets gedrukt worden.

  • Legacy: Legacy lijkt erg op Modern. Er zijn geen rotaties en het formaat wordt gebalanceerd door een banlijst die de oneerlijkste kaarten uit het formaat weert. In Legacy mag je echter kaarten spelen uit alle sets, dus ook de oudere die voor de achtste basisset uitgebracht werden. Om deze reden is Legacy een bijzonder gevarieerd formaat.

  • Vintage: Alle remmen worden hier los gesmeten. Op enkele kaarten na die voor logistieke problemen zorgen (Zoals Shahrazad, een kaart die zorgt dat de spelers in het lopende spelletje plots aan een nieuw spel beginnen), zijn er geen gebande kaarten en kan je met kaarten uit alle sets spelen.. Hier kan je je dus uitleven met beruchte kaarten als Black Lotus, Time Walk en Ancestrall Recall.

    Image.ashx

    Het nadeel is dat deze kaarten soms erg duur zijn, zodat slechts enkele happy few dit formaat ook effectief kunnen spelen.

 

Nog niet helemaal zeker welk formaat jouw voorkeur wegdraagt? Er is maar een manier om daar achter te komen…

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties