League of Legends Worlds 2016: de aanloop

0

29 september is het weer zover, een van de grootste e-sports-tornooien gaat van start! Het WK League of Legends, ook bekend als “League of Legend Worlds” – of kortweg Worlds. Het belooft ook dit jaar weer een boeiende editie te worden, zowel voor spelers als liefhebbers.

League of Legends Worlds is hét evenement voor fans en kenners van de bekende MOBA. Om deze lezers maximaal te bekoren gaan we geen enkel detail uit de weg in onze artikelreeks. Het kan hierdoor al gauw zeer technisch overkomen. Om niemand uit te sluiten bieden we lezers met interesse maar met weinig LoL-kennis een beknopte introductie tot de algemeenheden en meta van het spel. 

League of Legends 101

Dit jaar vindt het WK plaats in Noord-Amerika, meer bepaald in de steden San Francisco (poulefase), Chicago (Kwartfinales), New York City (Halve finales). De winnaar wordt bepaald in Los Angeles tijdens de finale. Voor de zoveelste keer zal de strijd NA (Noord-Amerika) vs EU (Europa) gestreden worden – al is het maar om meteen daarna de resultaten toch in twijfel te trekken. Na de flop van China als regio vorig jaar, krijgen ze een kans op eerherstel. De belangrijkste vraag blijft uiteraard: wie volgt SK Telecom T1 op als wereldkampioen en gaat naar huis met de Summoners Cup? Oja, in de prijzenpot zit ook een slordig miljoen dollar. Voor wie de wedstrijden van op de eerste rij wil volgen zijn er hier nog tickets beschikbaar. Een goedkopere optie en iets dichter bij huis is de livestream van Riot Games zelf, voorzien van commentaar, analyses en live statistieken, waar zowel een twitch en youtube stream worden aangeboden.

skt winner league of legends worlds

SK Telecom T1 werd in 2013 én 2015 wereldkampioen en is er ook dit jaar opnieuw bij

MSI: Schande voor EU

De Mid Season Invitational of kortweg MSI is een tornooi dat gespeeld wordt tussen de spring en summer split, de twee reguliere competities. Op het tornooi nemen de winnaars van de spring split in elk van de zes regio’s het tegen elkaar op. Naast prestige en uiteraard het prijzengeld, staat er ook nog iets anders belangrijks op het spel: een ticket voor Worlds. De regio’s van de beste vier teams na de poulefase krijgen namelijk de garantie op een plek in pot 1 voor de Worlds-loting. Dit betekent dat de deelnemende teams niet alleen voor zichzelf spelen, maar ook voor hun regio. Voor de EU League of Legends Championship Series, kortweg LCS, nam G2 E-sports die rol op zich. Zij slaagden er helaas niet in om een plek in pot 1 te veroveren, met slechts een 5e plaats. Een tegenvaller van formaat voor EU als regio, aangezien ze een dik half jaar eerder nog twee van de vier halve finaleplekken mochten invullen. De vier plekken in pot 1 gingen naar NA (Noord Amerika), LMS(Taiwan, Hong Kong & Macau), LPL (China) en LCK (Korea).

Over meta’s en patches

Worlds wordt gespeeld op versie of “patch” 6.18 die op 13 september op de liveservers kwam. In deze patch deed ontwikkelaar Riot een poging om de OverPowered (OP) champions zo veel mogelijk te balanceren. Champs zoals Gnar, Rek’Sai, Shen, Taliyah en Vladimir, die in de play-offs de gangbare speelstijl (de zogehete meta) domineerden, kregen allen een verzwakking of nerf. Gankplank werd al eerder generfd en ook de tankYasuo build is minder effectief. De positie “toplane” lijkt het zwaarst generfd: de twee belangrijkste helden, Gnar (naast de nerf op zijn typische Frozen Mallet) en Shen, zijn beiden een pak minder sterk. Het wordt dus afwachten wat er gespeeld zal worden.

kled league of legends worlds

Met duidelijkheid rond de patch is ook geweten welke champions allemaal gespeeld kunnen worden. Er is ook de nieuwste champion, Kled, die zijn eerste spelminuten nog moet zien. In een meta zonder de typische lane-swap-speelstijl is het belangrijk toch mapdruk en globale druk te hebben. Daar komt de populariteit van Taliyah, Shen en Gankplank (elk hebben een global ultieme aanval) vandaan, dus blijft de vraag of ook Kled daar zijn plaats in kan vinden. Het is zeer makkelijk om te roamen met z’n ultimate, en de rest van het team kan ook van de extra snelheid gebruik maken. Kled is, indien hij een Tiamat-item bouwt, een super splitpusher. Met zijn eerste ability die turrets vrij snel platlegt, gecombineerd met een semi-globale ultimate, wijzen alle tekens op een plaatsje op Worlds. Ook de Yorick rework kan zijn meerwaarde hebben op deze patch: hij is bijzonder tanky, voor zijn build, en een zeer sterke splitpusher. Vorig jaar werden 74 van de 131 champions gespeeld, een record, en op zich een sterke prestatie voor wat betreft het balanceren van het spel door Riot zelf. Diversiteit in championselectie maakt het spel enkel maar aangenamer om naar te kijken, dus al lijken de nerfs op de vaakst gekozen champions erg, het betekent enkel maar winst voor het spel en de kijker. Naast Kled zijn nog nieuwe champs beschikbaar: Aurelion sol, Kindred, Illoai, Jhin & Taliyah. Laat ons hopen dat we dit jaar over de 80 verschillende champs gaan!

Gelekte scrims

Recent werden enkele VOD’s van oefenwedstrijden tussen TSM en SKT gelekt, in deze matches lijken de nerfs nog niet té veel effect te hebben. Yasuo, Gnar en Rek’Sai worden nog altijd gekozen, en Vladimir moet nog steeds geband worden. De vraag is natuurlijk in hoeverre teams tijdens deze scrims hun teamplay willen testen, in plaats van de OP champions. Ook kan oprechtheid of het ‘tryhard’-niveau moeilijk ingeschat worden, de voice chat (in de scrims hoor je Bjergsen praten) lijkt alvast niet té serieus. Voor wie deze scrims wil bekijken, geven we jullie nog graag de youtube links naar de streams.

Scrims
Game I:

Game II:

Game III:


Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties