League of Legends 101

0

League of Legends Worlds, het WK van de meest gespeelde MOBA ter wereld is van start gegaan. Onlangs werd bovendien bekend gemaakt dat League of Legends of kortweg LoL meer dan 100 miljoen actieve maandelijkse gebruikers kent. De statement dat League over zijn piek heen zou zijn is hiermee ontkracht. LoL zal niet gauw uit het videoludieke landschap verdwijnen. Maar wat is LoL precies, hoe wordt het gespeeld en hoe kan je zelf spelen? Op al deze vragen beantwoorden we in deze beknopte League of Legends 101. Zo krijg je misschien zin om het WK mee te volgen en wie weet, zelf een potje te spelen.

Mocht je na het lezen van dit artikel zelf aan de slag willen, League of Legends is gratis te downloaden via deze link. Je hebt uiteraard een account nodig, daarvoor kan je hier terecht.

Over Riot en Moba’s

League of Legends is ontwikkeld en uitgegeven door Riot Games, een Amerikaanse ontwikkelaar uit Los Angeles, Californië. Het bedrijf werd in 2006 opgericht door Marc ‘Tryndamere’ Merrill en Brandon ‘Ryze’ Beck (want elke zichzelf respecterende gamer heeft een nickname). League of Legends zelf werd in oktober 2009 gereleased en is een zogenaamde MOBA of Multiplayer Online Battle Arena, waarbij twee teams het tegen elkaar opnemen op een specifiek ontworpen kaart. Het doel is het vernietigen van het hoofdgebouw van het andere team – in het geval van LoL de ‘Nexus. Onderweg naar het hoofdgebouw via de zogenaamde lanes, vastgelegde paden, zijn er plaatsen waar verdedigingstorens moeten worden vernietigd. Beide teams worden in hun aanvallen geholpen door computergestuurde eenheden, ‘Minions’.

League of Legends map lay-out

Een typische MOBA map

Wie ben ik?

De spelers maken elk deel uit van een van de twee vijfledige teams, blauw of rood, en kiezen voor het ingaan van de arena hun personage, de champion. League of Legends kent op dit moment 134 verschillende champions met elke hun unieke ‘abilities’. Deze vaardigheden laten hen toe, naast het zuiver aanvallen met hun primair wapen (ranged of melee), verschillende effecten te veroorzaken . Elke champion is uniek en heeft ook zijn specialiteiten in het spel, wat hem of haar meer geschikt maakt voor een bepaalde rol. Aangezien de map 3 lanes kent en een jungle heeft, zijn de meest voor de hand liggende rollen toplaner (bovenaan), midlaner (centraal), botlaner (onderaan) en jungler (tussenin de lanes). Wie aandachtig is merkt dat LoL met z’n vijven gespeeld wordt. De vijfde speler neemt de support rol aan en ondersteunt de andere vier. Klassiek staat hij of zij onderaan bij de botlaner die dan meestal een ranged unit is, een zogenaamde ‘Marksman’ of schutter.

Welcome to Summoners Rift

De rollen zijn verdeeld en de champions zijn gekozen, na een kort laadscherm verschijnen de 5 spelers van elk team op de map en weerklinken de woorden ‘Welcome to Summoners Rift’. Summoners Rift is de hoofdmap van League of Legends en ziet eruit zoals het diagram bovenaan. De game start met de zogenaamde laning phase, waarbij elk op zijn positie staat tegenover de tegenstander en probeert wat goud te verdienen door de minions of de tegenstander te vermoorden. Met het goud kunnen items gekocht worden die je champion sterker maken. De jungler haalt als enige geen goud uit minions, maar vermoordt ook monsters in de jungle en springt af en toe bij in een lane in de hoop zo een tegenstander dood te krijgen. De kaart zit behoorlijk op slot tot de eerste torens worden vernietigd, wat voor meer beweegruimte zorgt voor zowel junglers als laners. Na het vallen van de eerste torens gaan we de ‘mid game’ in, dit is gemiddeld rond de 15 minuten in het spel, op dit moment groeperen de spelers en wordt gevochten, team tegen team maar niet per se 5 tegen 5. Het doel is om weer verdere torens te vernietigen en andere objectieven te veroveren. Na zo’n 25-30 minuten liggen de meeste van de torens plat en begint de zogenaamde ‘late game’. De teams vechten nu 5 tegen 5 –of zouden dat toch moeten doen- en elke overwinning in een gevecht leidt tot meer objectieven, tot uiteindelijk een team de nexus van het andere team vernietigt en de match wint.

I wanna be the very best

League of Legends werkt met een rankschikkingssysteem waarbij gewonnen games punten opleveren. Elke speler zit in een bepaalde klasse en kan door meer overwinningen meer punten verzamelen en zo opklimmen in de rangschikking. Per definitie is diegene met het hoogste aantal punten in de hoogste klasse dé beste speler in de regio waar hij speelt, echter is LoL een teamspel, en valt de echte eer enkel te behalen in teamverband. Om te beslissen wie het beste team is, organiseert Riot een competitie in elke regio, de belangrijkste regio’s zijn Europa, Noord-Amerika, Taiwan en Hongkong, China en Korea. De competities worden in twee fasen afgewerkt, een competitie in de lente en één in de zomer. Het ultieme doel is niet alleen het winnen van deze competitie, maar ook het veroveren van een ticket voor het WK, waar de beste teams elkaar ontmoeten. Elke regio mag 2 of 3 teams afvaardigen en de kleinere regio’s strijden in een Wild Card tornooi voor 2 plekken. Dit WK is zeer populair en vorig jaar vonden de halve finales zelfs plaats in Brussel !

league of legends worlds WK brussel

Een beeld van de halve finales van het WK in Brussel (expo)

Een gratis spel

League of Legends is grotendeels gratis, er kan betaald worden, maar het is niet zoals andere spellen ‘Free to playpay to win’. Riot Games haalt zijn inkomsten uit het organiseren van de competities en het verkopen van zogenaamde in-game cosmetica, waarbij voor de champions verschillende outfits te koop zijn. Deze ‘skins’ geven een extra dimensie aan je champion en hebben een leuker uitzicht, ze zorgen voor een eigen identiteit en elke zichzelf respecterende speler heeft er wel een aantal. Alle content kan gratis unlocked worden, maar door te betalen kun je dat proces versnellen.

gankplank skins league of legends

De verschillende skins voor de champion ‘Gankplank’

De league community

De League community staat bekend als ‘salty’ en ‘toxic’, dat weet al wie de memes volgt, maar hoe echt is die stelling? League is een spel waarin je samenspeelt met anderen, die niet persé je vrienden zijn, je overlegt over tactieken en over prestaties, wat al eens leidt tot meningsverschillen. Niet iedereen kan even goed om met deze meningsverschillen en kunnen je spelervaring vergallen, vandaar deze 5 tips voor een betere League-ervaring:

  • Speel met je vrienden: Niets is leuker dan samen gamen met je vrienden, en daar krijg je bij lol ook de mogelijkheid toe, de seriéux daalt wat en je bent altijd met twee (of meer) als er ruzie moet gemaakt worden
  • Wees niet bang om iemand te muten: League voorziet de optie om iemand in in-game chat te muten, het biedt ook alle mogelijkheden om te communiceren zonder dat je moet chatten, dit doormiddel van tactische signalen of pings.
  • Ga er niet op in: Om ruzie te maken moet je met twee zijn, als iemand begint te ragen, negeer die persoon en speel om je te amuseren.
  • Neem af en toe pauze: Niets is irritanter dan jij die je best doet en de game verliest door je teammaats, indien nodig koel af of speel een luchtigere versie (er is de mogelijkheid tot games die niet voor je rangschikking gelden)
  • Het is en blijft een spel: LoL is en blijft een spel dat je speelt ter ontspanning en om je te amuseren, speel wat jij graag speelt wat betreft champions en stijl, en laat anderen hetzelfde doen.

De league community

Met meer dan 100 miljoen actieve spelers is er ook een groot draagvlak voor meningen, opmerkelijke moves en uitleg. Er is een groot aantal youtubers en streamers die voor boeiende content zorgen en bepaalde dingen voor jou uittesten. Er zijn uiteraard ook de League of Legends-fora en de Reddit-pagina, soms zelfs specifiek voor elke champion. Vandaar een aantal interessante links:

  • De bekendste en populairste streamer: imaqtpie (zeg ‘i am a cutie pie’), Michael Santana; z’n nickname wordt vanzelf duidelijk als je hem ziet en dat kan via: https://www.twitch.tv/imaqtpie
  • Iemand van aan de goeie kant van de grote plas: Foxdroplol, hij zorgt voor heel wat tips, guides en ander interessant beeldmateriaal, terug te vinden op: https://www.youtube.com/user/foxdropLoL
  • Iemand die probeert de nummer 1 van Noord-Amerika te worden: Pants are Dragon, zijn series waarin hij z’n games samenvat is best wel grappig, als je natuurlijk hetzelfde gevoel voor humor hebt, daarnaast voorziet hij ook uitleg over nieuwe champions en is hij nooit bang om zijn mening te delen, hem kan je vinden op: https://www.youtube.com/user/luigidragon
  • Het algemene forum van League of Legends, uitlaatklep voor al uw vragen, meningen en frustraties: http://forums.euw.leagueoflegends.com/board/

Ziezo. Hopelijk is het zo een beetje duidelijker voor iedereen. In de komende weken kan je op Geekster alles lezen over het wereldkampioenschap League of Legend Worlds, waarvan het aanloop artikel nu al online staat. Verder vragen over LoL? Aarzel dan niet een berichtje na te laten op onze socials!

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties