Wielerterroristen aller landen, verenigt u! Gelijktijdig met de release van Pro Cycling Manager 2016 loste het duo Cyanide Studios en Focus Home Interactive inmiddels immers ook Le Tour de France 2016. Hét grote verschil: hier heb je nog meer controle over de renners zelf – de carrièremodus van PCM buiten beschouwing gelaten – en véél minder wedstrijden. Allez-y!

Pro Cycling Manager 2016

Ontwikkelaar: Cyanide Studios
Uitgever: Focus Home Interactive
Platform: Xbox One, PlayStation 4
Aantal spelers: 1-2
Release: 16 juni 2016

Reviewcopy op pc, bekomen via de uitgever.

Onze review van Pro Cycling Manager 2016 staat nog maar net online of hier volgt alweer de bespreking van een volgende wielergame. Niet echt verbazingwekkend, want PCM en Le Tour de France 2016 werden op dezelfde dag in de winkelrekken gedropt door Cyanide Studios en Focus Home Interactive. Er lopen dan ook veel parallellen tussen beide titels, al zijn er natuurlijk wel enkele essentiële verschillen – om te beginnen al het feit dat ze respectievelijk enkel op pc en console uitkomen.

Daar waar je op Pro Cycling Manager in de huid van een ploegleider of een zelfgecreëerde wielrenner kruipt om een succesvolle carrière uit te bouwen, zijn je mogelijkheden in Le Tour de France 2016 net iets beperkter. Hier krijg je immers enkel de Ronde van Frankrijk (duh!), Le Critérium Internationale en Le Critérium du Dauphiné voor de kiezen, en dat is toch heel wat minder dan de meer dan tweehonderd koersen die je op pc kan afhaspelen (de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat je de Tour van vorig jaar kan vrijspelen, net als het Circuit des Grimpeurs en de Tryptique Tour, al blijft dat toch nog steeds substantieel minder dan wat PCM te bieden heeft). Maar goed, dit is en blijft toch een ander soort spel, en dus moet dat ook op een andere manier beoordeeld worden.

Le Tour de France 2016

Vergeet de Giro en de Vuelta, hier draait het allemaal om La Grande Boucle!

Dekselse licenties (bis)

Je kon het al lezen in de review van Pro Cycling Manager 2016, en aangezien die uit krak dezelfde stal komt als deze Le Tour de France 2016 kon het ook moeilijk anders: ook hier zullen de licenties van alle renners – of eerder het gebrek daaraan – voor de nodige ergernissen zorgen. En hier is géén Steam Workshop om dat euvel te verhelpen, al waren Cyanide en Focus wel slim genoeg om een editor in hun spel te steken. Zo krijg je de mogelijkheid om zelf alle namen aan te passen, of om bijvoorbeeld ook de nationale truien rond de juiste schouders te laten hangen. Net na de release van dit spel werden immers de meeste nationale kampioenschappen gereden, en dus moeten enkele kampioenen nog van de gepaste kledij voorzien worden. Zo is bijvoorbeeld Belgisch kampioen Philippe Gilbert – of Philippi Gilbem zoals ie in het spel omgedoopt werd – nog niet voorzien van een tricolore shirt (in het echt rijdt hij ook niet mee in de Tour, maar je kan de selecties natuurlijk ook naar hartenlust aanpassen). Inventief zijn ze in elk geval wel, want het valt op dat de meeste renners zowel in Pro Cycling Manager als in Tour de France een andere fictieve naam hebben. In PCM werd favoriet van de eindwinst Chris Froome nog vervormd naar Vroome, hier wordt de Keniaanse Brit plots Chrie Froox.

Le Tour de France 2016

Deze boog stort hopelijk niét in

Pro Cycling Manager 2016 en Le Tour de France 2016 werden logischerwijze ook gestoeld op dezelfde gameplay, en dat betekent dat ook andere onvolmaaktheden zullen terugkomen. Naast de kwakkelige rennersnamen zijn er immers ook enkele glitches die het spelplezier kunnen onderdrukken. Renners die vlak door elkaar heen gaan komt het vaakst voor, maar op technisch vlak is deze game ook niet al te perfect en durft die af en toe al eens te blokkeren. Ook de repetitiviteit durft hier al eens toe te slaan, maar ook hier heb je gelukkig wel een knop om de minder boeiende kilometers in sneltempo te laten afspelen. Het grote voordeel daaraan is dat het spel op belangrijke momenten zichzelf pauzeert, bijvoorbeeld wanneer er een gevaarlijke ontsnapping plaatsvindt of wanneer er een tussensprint voorbereid moet worden. Handig wanneer je er niet voor staat te springen om zelf de volledige 200 kilometer op de trappers te blijven staan. Bovendien staat er ook een handige tutorial voor je klaar, zodat je niet meteen de dieperik ingegooid wordt wanneer je dit spel voor het eerst opstart.

Le Tour de France 2016

Je kan ook samen met een vriend om het snelst een afdaling afleggen in een aparte spelmodus

Volle vitesse de berg af

Omdat het maar erg saai zou zijn om telkens dezelfde Tour af te leggen (je hebt wel de twee andere Critériums en de Tour van vorig jaar die je kan vrijspelen, maar erg uitgebreid is dat toch niet), krijg je ook nog enkele andere mogelijkheden om je de nodige uurtjes voor je console gekluisterd te houden. In de Pro Team-modus krijg je de kans om zelf je ploeg in elkaar te sleutelen, weliswaar met een beperkt budget. Winnen betekent de sponsors tevreden stellen en meer geld om betere renners in jouw ploeg te droppen. In het begin kan je jezelf enkel wat subtoppers veroorloven, maar met enkele puike resultaten moet het lukken om enkele echte toppers aan je team toe te voegen.

In de Challenges-modus voorzien Cyanide en Focus Le Tour de France 2016 van eenzelfde leuke gimmick als dat het baanwielrennen dat was voor Pro Cycling Manager 2016. Daarin word je namelijk getrakteerd op enkele afdalingen zoals de waaghalzen uit de Tour ze ook voorgeschoteld krijgen. Je begint met enkele makkelijke afdalingen, en naargelang je opnieuw goed presteert speel je meer en meer uitdagingen vrij. Kies je voor de My Tour-modus, dan kan je zelf op voorhand je eigen traject en rittenpakket van de Tour samenstellen naar eigen smaak. Het handige aan al deze modi is overigens dat je telkens de mogelijkheid krijgt om het alleen aan te pakken of om samen met of tegen een vriend te spelen. Kies je ervoor om je wielercompagnon een poepje te laten ruiken, of fiets je toch liever samen met hem richting de gele trui? De keuze is volledig aan jou.

Le Tour de France 2016

Le Tour de France 2016 is beperkter dan Pro Cycling Manager, maar er zijn genoeg spelmodi beschikbaar

We hadden het al over de gelijklopende ergernissen tussen PCM en deze Le Tour de France 2016, en die lijn valt best ook door te trekken naar het grafische en auditieve aspect van beide games. Ook hier weer worden de grafische mogelijkheden verre van benut, en zijn de renners best lastig van elkaar te onderscheiden zonder rugnummer of nationale kampioenentrui. De gameplay rammelt net iets te veel om die foutjes te blijven verhullen, en dat is spijtig aangezien niet-wielerfanaten sowieso al met argusogen naar deze game zullen kijken (en hoogstwaarschijnlijk ook niet van plan waren het spel te kopen tenzij het écht goed zou blijken te zijn). Ook de audio werd grotendeels gerecycleerd van het pc-broertje, en het publiek langs de kant van de weg raakt niet veel verder dan wat lukraak namen van enkele grote renners te schreeuwen – zelfs als ze niet in hetzelfde groepje fietsen als waar jij in ronddraait. Dit is nog zo’n puntje van ergernis dat geen goed doet aan het spelplezier, en nog minder aan de al vrij hoog liggende instapdrempel voor dit soort spel. Le Tour de France 2016 doet het verre van onaardig, maar om er een gele trui voor te krijgen zullen ze bij Cyanide en Focus toch nog véél boterhammetjes moeten eten. Of doping nemen natuurlijk.


Tour de France 2016 bij Bol.com

7 In het peloton

Noem Le Tour de France 2016 gerust een soort lightversie van Pro Cycling Manager, maar dan op console in plaats van op pc. Je neemt hier weliswaar de controle over één renner tegelijkertijd en er zijn nog enkele andere spelmodi voorhanden die de game wat extra cachet geven, maar voor de rest zijn er vooral vrij veel ergernissen die gelijk lopen over beide titels heen. Dramatisch is het niet geworden - we hebben immers al erger gezien - maar gecombineerd met de hoge instapdrempel die de wielersport vooral in spelvorm nu eenmaal heeft, lijkt dit ons een spel dat enkel de echte wielerfanaten zal kunnen bekoren.

  • Vormgeving 6,5
  • Audio 6
  • Gameplay 7
  • Levensduur 8
Share.

About Author

Niels Vanden Driessche

Historicus, volleyballer, journalist en toekomstige wereldoverheerser, die in zijn vrije tijd al eens graag achter de PlayStation kruipt of virtuele titels viert op Football Manager.

Reacties