It’s-a-me, Mario!

0

Driewerf hoera! Vandaag is het Mario Day! “Is Jeroen nu alweer daar met z’n vreemde feestdagen?”, hoor ik u al denken. Jazeker! Trek dus je beste overall aan, want vandaag zetten we een van de meest iconische spelfiguren in de bloemetjes!

En hoe kunnen we dat beter doen dan met een verzameling random wist-je-dat’jes?

Mario gaat al ontzettend lang mee. Maar wist je dat hij niet altijd als Mario bekend stond? Toen Shigeru Miyamoto, het creatieve brein achter de franchises van Mario en The Legend of Zelda, zelf een personage moest ontwerpen omdat hij de licentie niet kreeg om Popeye, Bluto en Olive Oyl te gebruiken, bedacht hij Mr. Video. Dit personage zou voortaan in al zijn videogames verschijnen, al was het maar als cameo.

slide002

Toch was het niet Mr. Video, maar Jumpman die z’n opwachting maakte in het arcadespel Donkey Kong (1981). In dit spel moest de speler het opnemen tegen een boze aap die het liefje van Jumpman, Pauline, ontvoerd had. Dit spel lanceerde ook de iconische Mario-loon: overall, pet, snor. Hoewel dat eerder een praktische dan een esthetische beslissing was om de voorhanden zijnde pixels zo goed mogelijk te gebruiken. Een overall maakte het gemakkelijker om de bewegende armen van een lopende Mario te zien, de pet contrasteerde beter met de ogen en dankzij de snor moest Mario geen mond hebben.

DonkeyKong

Meteen was er ook een mooie rivaliteit geboren. In het jaar nadien, 1982, nam Mario wraak door Donkey Kong op te sluiten, zodat diens zoon z’n ouwe pa moest komen redden in Donkey Kong Jr. Interessant inzicht in de Kong-stamboom: de eerste Donkey Kong kennen we tegenwoordig beter als Cranky Kong, de knorrige grootvader van de huidige Donkey Kong. In 2004 werd deze vete nieuw leven ingeblazen met het spel Mario VS Donkey Kong op de Gameboy Advance.

In 1982 kreeg Mario ook voor het eerst zijn naam, na een bezoekje van de boze huisbaas van Nintendo die de achterstallige huur kwam eisen. Zijn naam? Mario Segale.

Segale-Mario-15-Video-Game-Facts

Mario was geboren en in 1983 zou hij in het arcadespel Mario Bros. ook een broer krijgen, Luigi. Samen moesten ze het opnemen tegen schildpadden en krabben in de riolen onder New York. Pas in 1985 zou de Mario die we allemaal kennen en beminnen doorbreken in Super Mario Bros. voor de NES. In dit spel maakten de spelers voor het eerst kennis met het Mushroom Kingdom, Mario’s nieuwe vriendinnetje Peach en zijn nieuwe rivaal, de machtige koopa Bowser.

Mario groeide al snel uit tot de mascotte van Nintendo en zelfs tot het videogame-icoon bij uitstek. En wat heeft elk sterk product nodig? Juist ja: afgeleide producten. Op 4 september 1989 werd de eerste aflevering uitgezonden van The Super Mario Bros. Super Show, waarin professioneel worstelaar Lou “Captain Lou” Albano de rol van Mario voor zijn rekening nam. De show, compleet met een catchy introliedje, wisselde live-action segmenten af met een lekker retro, jaren ’80 tekenfilm.

danny_wells_luigi

Waar de show nog redelijk goed te pruimen was, werd de bioscoopfilm een heuse sisser. U hoort het goed: de bioscoopfilm. In Super Mario Bros. (1993) moeten Mario (vertolkt door Bob Hoskins) en Luigi de wereld redden van de dinosaurusachtige koopa’s uit een andere dimensie onder leiding van King Koopa.

super_mario_bros_poster

Geen hoogtepunt voor onze lievelingsloodgieter, maar nog steeds niet zo erg als het “All toasters toast toast“-fiasco van Hotel Mario (1994) op de Philips CD-i. Maar 1995 zou een beter jaar worden voor Mario. In Mario’s FUNdamentals verloor de Italiaanse loodgieter zijn ruig Brooklyn-accent en werd hij voor het eerst gevoiced door Charles Martinet, de beminnelijke oude man die nu nog steeds de stem van Mario is. Als je eventjes de tijd hebt, raden we je ten zeerste aan dit interview te bekijken; vooral de manier waarop Mario’s iconische hoge stem is ontstaan, is erg leuk om te horen.

Uiteraard heeft nauwelijks iemand van Mario’s FUNdamentals gehoord. Martinet’s stem bereikte voor het eerste het grote publiek in 1996 toen Mario in Super Mario 64 voor het eerst de stap naar 3D maakte op de Nintendo 64. The rest, as they say, is history.

Mario heeft door de jaren heen een ontzagwekkend imperium uitgebouwd. Hij is dokter geweest, scheidsrechter in bokswedstrijden, hij heeft gevoetbald, getennist, deelgenomen aan de Olympische Spelen, met karts gereden en graffiti opgeruimd. Is er iets dat deze vrolijke loodgieter nièt kan? Dat moet de toekomst uitwijzen. Wij denken alvast van niet.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties