Sinds geringe tijd kan je felroze gekleurde T-shirts spotten in de Outpost en in World’s End Comics in Gent. De in het oog springende dragers ervan hebben, naast het feit dat ze allemaal fervente Magic-spelers zijn, nog een ding gemeen: ze zijn lid van de Belgische Lady Planeswalker Society (kortweg LPS: Belgium). Niels Viaene, de oprichter van The League of New and Beginning Magic: The Gathering Players (kortweg “the League”) en tevens level 3 judge kwam er ook bij zitten. Dit bonte gezelschap zorgde voor een bijzonder leerrijk interview.

Dag dames en heer, welgekomen, hoe gaat het ermee? Kunnen jullie zich elk eens voorstellen?

Natalie Heylen: Dag Naomi, bedankt voor dit interview! Zelf ben ik speler sinds M13, en Judge lvl 1 sinds april 2013. Ik werk in de Outpost te Gent en ik ben medeoprichter van de LPS: Belgium. Samen met Anouk en Doesjka heb ik onze groep op 15 juni 2015 opgericht.

Anouk Burny: ik ben speler sinds 2013 en speel competitive sinds 2015. Ik wil graag Judge worden. Daarnaast ben ik medeoprichter van de LPS: Belgium. We nemen met z’n drieën beslissingen en plannen samen. Natalie heeft de meeste know-how, ervaring en connecties binnen de Magic-wereld dus in de praktijk regelt zij wel de meeste dingen.

Doesjka Tilkin: ik heb een DCI-nummer en speel al heel lang Magic: The Gathering. Ook ben ik medeoprichter van de LPS: Belgium. We zijn een triumfeminaat bij de LPS. Het grootste gedeelte van de interne beslissingen en activiteiten wordt door ons drieën besproken en uitgewerkt.

Niels Viaene: Ik ben Niels, ik speel al sinds Prophecy uitkwam in 2000, maar ik herinner me dat ik daarvoor al kort in contact kwam met Magic via de Kazz and Zakk intro set van 1996. In 2007 ben ik een Judge geworden voor Magic. In 2012 ben ik het judgen dan serieuzer beginnen nemen, alsook community building. Toen ben ik L2 judge geworden. In 2015 ben ik dan naar L3 gegaan.

Lady Planeswalker Society

De Ladies van links naar rechts: Doesjka, Natalie en Anouk

Aangenaam kennis te maken! Kunnen jullie even kort beschrijven wat jullie zoal doen met de LPS?
Natalie Heylen: We organiseren events en workshops en trachten om Magic: the Gathering toegankelijker te maken voor vrouwen.
Op onze meetings focussen we ons op mensen die competitief willen leren spelen, omdat we graag de drempel willen verlagen voor vrouwen die competitive Magic willen spelen. Mensen die nieuw zijn bij het spel, zijn zeker ook welkom. Op onze maandelijkse bijeenkomsten voorzien we altijd, zowel voor de meer ervaren spelers als voor de casual spelers, een activiteit of een workshop.
Daarnaast proberen we om samen naar grote Magicevents zoals een Grand Prix te gaan, zodat we mekaar wat kunnen ondersteunen.We organiseren deze zomer ook een charity event. De opbrengsten gaan naar een vluchthuis voor slachtoffers van partnergeweld.

Ambitieuze doelstellingen en mooie initiatieven! Waar komt de naam juist vandaan?
Natalie Heylen: Er bestond al een organisatie (The Lady Planeswalker Society onder leiding van Tifa Robles) in de Verenigde Staten die ongeveer hetzelfde deed als wij van plan waren. We hebben dan besloten om een fractie van hen te worden. Oorspronkelijk verwijst de naam naar hoe de spelers binnen Magic: The Gathering genoemd worden, namelijk planeswalkers, wij zijn dus de lady-versies.

Waar willen jullie naartoe, wat willen jullie juist bereiken met de LPS?
Natalie Heylen: De competitive Magic-wereld toegankelijker maken voor iedereen, maar vrouwen in het bijzonder. Op dit moment is er een overgrote meerderheid van mannen op events zoals GP’s en dat kan nogal intimiderend zijn voor nieuwe (vrouwelijke) spelers.

Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Hoe was de respons tot nu toe?
Anouk Burny: De Magic-community was heel positief. Natalie heeft zelfs een nominatie voor Exemplar Judge ontvangen voor haar werk aan de LPS. De judges binnen de Benelux hebben ook al gevraagd hoe ze kunnen meehelpen en we hebben ook al aanvragen gekregen om een Franse fractie op te richten. Er is dus zeker veel enthousiasme binnen de community.

Doesjka Tilkin: In Gent hebben we al een vaste community, maar we proberen ook in Leuven en Antwerpen workshops te geven en misschien zelfs nieuwe fracties op te starten. Daarnaast heeft Tournament Center ons al aangeboden om op toekomstige GP’s een standplaats te bezetten om de LPS bekend te maken in heel Europa.

Niels Viaene: Ik heb de community overwegend positief zien reageren. Zelf ben ik heel blij dat de LPS zich focust op iedereen helpen en workshops en testsessies aanbrengen. Zo tonen ze dat ze geen afgesloten groepje willen zijn; iedereen is welkom. Ik hoop dat op deze manier de boodschap dat vrouwen ook ‘gewoon’ Magic-spelers kunnen zijn beter overkomt.

Aha, dat is een inkoppertje voor mijn volgende vraag! Welke misverstanden bestaan er over de LPS? De naam doet namelijk vermoeden dat het puur een vrouwengroep is. Een teamgenoot van Geekster was oprecht verbaasd te horen dat er ook mannen in de LPS zitten. 
Natalie Heylen: Inderdaad, het misverstand bestaat dat enkel vrouwelijke spelers welkom zijn, maar we staan voor gendergelijkheid binnen de Magic-community, dus iedereen is welkom. De reden waarom we “Ladies” zijn is omdat vrouwelijke spelers meer behoefte hebben aan een vrouwvriendelijke community. Op dit moment heeft Magic: The Gathering nog steeds een overwegend mannelijk publiek.
Het hele punt van de LPS is om niemand buiten te sluiten, om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt in de Magic-community. Het is dan ook de bedoeling dat we mensen bewustmaken van bepaalde gedragingen die – zowel tegenover vrouwen als mannen – schadelijk kunnen zijn. Als we één groep zouden uitsluiten, dan zou dat volledig tegen onze eigen doelstellingen ingaan.

Niels Viaene: Zoals Natalie vermeldt, hebben community efforts zoals de LPS gauw het beeld van een feministisch bendetje te zijn dat elkaar intern opzweept. Dat lijkt me momenteel niet het geval maar ik merk wel dat mensen verrast reageren als ik uitleg hoe inclusief de LPS is en dat ik er ook deel van uitmaak. Initiatieven zoals de LPS kunnen gemakkelijk afgebroken worden van buitenaf indien ze zelf exclusief gaan zijn en anderen buitensluiten. Dat veroorzaakt eerder een pendulumreactie in het grote publiek, dat zich dan nog onwenniger gaat gedragen tegenover vrouwen.

Lady Planeswalker Society leden

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de LPS all-inclusive

Een all-inclusive community, een nobel streven, en zo hoort het ook. Waar is er eigenlijk nog werk aan in de community? 
Natalie Heylen: We hebben gemerkt dat sommige spelers een drempel ervaren wanneer ze competitive willen spelen. Dit geldt extra voor vrouwen, want ze zijn sterk in de minderheid. We proberen dus met onze events en workshops de drempel te verlagen en een veilige, vriendelijke omgeving te creëren om MTG in te spelen. Daarnaast proberen we aan sensibilisering te doen door relevante artikels te delen via onze groep en erover te discussiëren. Soms moeten de moderators zich in de discussie mengen om het allemaal wat vriendschappelijk te houden (lacht).

Niels Viaene: Buiten het feit dat er aan nagenoeg elke community constant werk is, blijft toch duidelijk dat de LPS nog werk heeft om ‘critical mass‘ te halen. Dit wil zeggen dat mensen van buitenaf zelf de LPS vermelden indien het over relevante topics gaat of ze in aanraking komen met mensen die er baat bij zouden hebben. Op groter vlak, in de gaming-community, is een dergelijke basis van respect, zowel voor jezelf als voor anderen, nog steeds iets waar veel ruimte voor verbetering is. Grassroot-projecten zoals de LPS en The League zijn daarbij essentieel aangezien dit probleem moeilijk van bovenaf aan te pakken is.

Hebben jullie dan niet zo schitterende persoonlijke ervaringen in de Magic community?
Doesjka Tilkin: Natalie krijgt regelmatig het “compliment” dat ze de regels erg goed kent, goed speelt, goede plays maakt…. “voor een meisje”. Soms hoor je zelfs dat iemand belachelijk gemaakt wordt omdat hij verloren heeft “van een meisje”. Het is irrelevant haar gender daarbij te betrekken.
Over het algemeen hebben we gemerkt dat we als vrouwen snel onderschat worden, zoals die keer dat Anouk en ik tegen twee mannen speelden en ééntje luidop commentaar gaf dat we bepaalde plays niet zouden zien of goed zouden kunnen inschatten. Precies alsof we er niet bij zaten. Die match hebben we mooi gewonnen trouwens (grijnst).

Anouk Burny: Een vraag die vaak gesteld wordt, is ook de gevreesde “boyfriend”-vraag. Veel spelers vragen of je op een event bent samen met je vriend, alsof een meisje alleen geen Magic kan spelen. Het moet wel gezegd worden dat eens we mensen hierover aanspreken, zij veelal positief reageren en zich bewuster zijn van deze gedragingen. Dit bewustmaken is een belangrijk deel van wat wij willen bereiken met deze organisatie.

Lady Planeswalker Society T-shirts

De LPS is een bonte bedoening

Grappig, hoe mensen er soms niet bij stilstaan wat ze eigenlijk zeggen. Nu, wat trekt jullie aan in Magic: The Gathering? Waarom zijn jullie begonnen met deze hobby?
Doesjka Tilkin: De eindeloze mogelijkheden. Ik ben beginnen spelen als een extensie op bordspellen. Af en toe eens casual Magic in plaats van een bordspel. Langzaam maar zeker werd het een begrip dat los stond van de bordspellen.

Natalie Heylen: Ik kende het spel al langer, van in mijn tienerjaren, en heb het terug opgepakt toen ik niet veel te doen had. Ik heb toen ook mijn vriend Jimmy leren kennen, die mij van competitive Magic liet proeven. Vanaf dan was ik er niet meer uit weg te slaan. Het leuke aan Magic is de verschillende formaten. Ik vind Limited geweldig omdat het je uitdaagt om uit een gegeven cardpool eigen decks te creëren.

Anouk Burny: Ik ben, net zoals Doesjka, door boardgames te spelen in heel het Magic-gebeuren gerold. Het spel is zo divers, je hebt als het ware voor elk wat wils. Zo kan je bijvoorbeeld thema-decks bouwen voor een deck met enkel elfen (mijn favoriete deck) maar je kunt ook puur op strategie gaan en een zeer goed deck bouwen waarmee je elke tegenstander kan proberen te verslaan. Voor mij is de combinatie van deze zaken het leukste, een thematisch sterk deck is voor mij nog altijd het leukste, en zéker als ik er vaak mee win.

Zoveel enthousiasme, ik krijg spontaan zin zelf een deck erbij te halen. We zijn echter nog niet klaar met ons interview! Momenteel zijn er bekende T-shirts beschikbaar voor de leden van de groep, plannen jullie de merchandise uit te breiden? Gaan roze en zwart jullie trademark-kleuren blijven?
Natalie Heylen: We hebben voor roze gekozen omdat het de bedoeling is goed op te vallen en andere leden makkelijk te vinden op drukke events. We merken dat de T-shirts aandacht trekken en tegenspelers aan het vragen krijgen, dus waarschijnlijk gaan we die kleuren wel houden. Voorlopig zijn er geen plannen voor andere merchandise maar binnenkort zijn er wel weer T-shirts te verkrijgen.

Over de aandacht die de LPS krijgt… Is de groep veel gegroeid sinds het begin? En hoe vinden nieuwe leden hun weg naar jullie?
Natalie Heylen: Onze flyers liggen in OutPost Gent en Demo-Spel in Leuven en we hopen via onze workshops ook nieuwe leden aan te trekken. Binnenkort gaan we dus ook zichtbaar zijn op een Grand Prix, dat zal misschien onze zichtbaarheid ook wel versterken. Maar mond-aan-mondreclame is natuurlijk nog steeds de beste reclame, dat en een interview met een bekende website natuurlijk (lacht).

Bij Geekster gaan we voor de sterren, altijd leuk als we daarvoor waardering krijgen! Dat ons brengt bij idealen. Hoe zou een perfecte MTG-community eruitzien volgens jullie?
Natalie Heylen: Zoals elke ideale menselijke community eruitziet; met een gelijke verdeling van de genders en een gezonde dosis diversiteit.

Niels Viaene: Volgens statistieken van de Planeswalker-database zijn 38 procent van alle Magic-spelers vrouwen. Dat IS dus de community. Het grootste deel van die vrouwen trekt zich echter terug tot het casual en vriendschappelijke niveau. Een ideale Magic-community op het competitieve niveau – met de huidige demografie – zou volgens mij een vierde tot een derde vrouwen bevatten.

Lady Planeswalker Society Niels Viaene

Van links naar rechts: Level 3 judge Niels Viaene en level 2 judge Sander De Quick

Zijn er eigenlijk verschillen tussen mannelijke en vrouwelijke spelers?
Natalie Heylen: Het grootste verschil tussen mannelijke en vrouwelijke spelers is natuurlijk het geslacht. Ik heb al een paar keer de opmerking gehoord dat vrouwen op een andere manier denken, en daardoor dus ook op een andere manier spelen. Ik merk inderdaad wel dat ik bepaalde plays beter kan zien, en andere plays weer slechter. Ik denk echter niet dat dat te maken heeft met geslacht, maar eerder met de ervaring van het spel. Ik vind het persoonlijk ook niet nuttig om de vergelijking te maken tussen mannelijke en vrouwelijke spelers puur op geslacht, omdat daarin veel andere factoren kunnen meespelen.

Niet alles valt zomaar in hokjes onder te verdelen, zo blijkt. Zijn er naast jullie andere groepen die vergelijkbare activiteiten doen en bezig zijn met awareness?
Natalie Heylen: Er zijn enkele andere fracties van LPS waar wij weet van hebben in Europa, in Zweden, Groot-Brittannië en Wenen. En sinds kort word er ook gewerkt aan een Franse fractie. Er is ook een boardgamester-community dacht ik.

Wat vinden jullie van de houding van Wizards Of The Coast naar vrouwelijke spelers toe? Zijn de kaarten vrouwvriendelijk? Wat kan er nog beter? Is er veel veranderd door de jaren heen?
Doesjka Tilkin: Soms is de hoeveelheid onnodige cleavage op de artwork van een kaart wel ergerlijk. Maar mannelijke figuren worden evengoed geseksualiseerd, dus; hoera, gelijkheid!

Natalie Heylen: We merken wel dat MTG, net zoals bijvoorbeeld veel pc-games, een evolutie doormaakt. Er zijn steeds vaker steeds meer stemmen die protesteren wanneer vrouwen in zulke contexten niet voldoende of op goede wijze gerepresenteerd worden dat reageren en aanpassen wel moet. De spelontwikkelaars zelf zijn zich ook steeds vaker bewust van de boodschappen die zij al dan niet kunnen uitsturen naar de community toe. Ze passen zich dan ook vaker aan en houden gelijkheid en diversiteit vaker in het achterhoofd tijdens het ontwikkelen. Zo is er bijvoorbeeld het eerste transgenderpersonage geïntroduceerd (Alesha, who smiles at Death), wat een zeer positieve evolutie aantoont.

Ik ben dan ook heel benieuwd naar welke specifieke kaarten jullie leuk vinden. Kunnen jullie enkele voorbeelden geven van kaarten met een positief (vrouwelijk) design? Zelf ben ik een grote fan van Thalia, Guardian of Thraben, Teysa, Envoy of Ghosts en van de flavor text in Guardians of Meletis.
Natalie Heylen: Ik ben grote fan van Elspeth Tirel in het algemeen. Ze is erg sterk en heeft ontzettend speelbare kaarten, en heeft een bad-ass design. Vrouwen in volledig, functioneel armor zijn nog altijd wat zeldzamer. Daarnaast vind ik de elegante zelfzekerheid die Olivia Voldaren uitstraalt fantastisch. En het is mooi meegenomen dat ze een vampier is, net zoals de uiterst sterke Drana, Liberator of Malakir.

Anouk Burny: Ik vind Oath of Chandra een hele leuke kaart. Chandra staat afgebeeld met een goed harnas, ze komt offensief en actief over. Drana’s Emissary is sexy afgebeeld maar ziet eruit alsof ze je aan stukken kan scheuren. En Dwynen, Gilt-Leaf Daen komt ook erg kick-ass over.

Niels Viaene: De nieuwe characters in de Innistrad lore bevatten onder andere een lesbisch koppel, Halana en Alena, en een bad-ass vrouwelijke planeswalker-werewolf, Arlinn Kord!

Doesjka Tilkin: Ik ben dol op het artwork van Avacyn, Angel of Hope. Straffe kaart en al even straffe madam!

Bedankt voor het enthousiasme, we zijn aan het einde gekomen. Hebben jullie nog een boodschap naar de lezers toe?
Doesjka Tilkin: Aan alle mensen die geïnteresseerd zijn in MTG of onze vereniging: wees niet bang om ons op te zoeken op Facebook, we zijn vriendelijke mensen (lacht). We verwelkomen jullie met open armen!
Ook een welgemeende dankjewel aan alle mensen die ons steunen en helpen met allerlei tips om dit te verwezenlijken: The League of New and Beginning Magic Players (te vinden op donderdagavond in Outpost Gent), Belgic Magic, de judgecommunity, Team Wrecking Ball en nog vele anderen!!

Share.

About Author

Naomi Busard

Opgegroeid met Ocarina of Time, Banjo-Kazooie en Diablo 2. Casual geek en tettert hierover je oren af als je niet oppast. Tevens een spelling/grammar nazi die op de eindredactie eindelijk een plek heeft gevonden om als pietje precies wat nuttig werk te verrichten.

Reacties