The Internet Archive: een kwarteeuw gamegeschiedenis

0

The Internet Archive is een colletief met één doel: het wereldwijde web opslaan en raadpleegbaar maken zoals een echte bibliotheek. De website is ondanks zijn relatief jonge leeftijd een kolossale database, met miljarden entries in categorieën gaande van webpagina’s tot films en officiele documenten. Deze ziet zich nu uitgebreid met een nieuw stukje geschiedenis: The golden age of arcade gaming.

IA homepageThe internet archive heeft als enige doel het internet op te slaan, zowel geschreven als audio.

Voor wie de periode niet kent (troost je, ik was er toen ook nog niet), het gouden tijdperk spant grofweg 15 jaar en startte midden in de ’70s. De sector kende een ongeloofelijke expansie en een myriade aan kasten zagen het daglicht, al was de kwaliteit niet altijd even schitterend als de naam van het tijdperk doet blijken. Vandaag de dag kennen we nog wel Pac-Man of Space Invaders maar titels zoals Joust of Galaga lieten een even belangrijke afdruk na op de industrie als de alombekende gele mascotte.

pacman arcadeDe arcade koning in al zijn glorie

Alle arcadespellen van deze periode zijn nu gratis en online beschikbaar via de Internet Archive. Het zijn iets meer dan 900 titels die je via jouw browser kan (her)ontdekken zonder een kilo muntjes in je broekzak te moeten steken. Er is wel een ‘maar’. De technologie is nog niet volledig op punt en werkt best op Mozilla Firefox of Google chrome browser. Bovendien is geluid niet op elk spel aanwezig. Alle games die stabiel draaien staan wel proper geordend op de voorpagina van de sectie, de andere bevinden zich in het archief. Desalniettemin werken de stabiele games geweldig goed en er is zelfs gamepad ondersteuning.

arcade_archive Een staal uit het repertoire aan stabiele classics

En daar stopt het niet. Vorig jaar had deze virtuele monsterbib al hetzelfde gedaan voor alle old-school gameconsoles, van de allereerste Atari 2600 en zijn bekende Frogger tot de superobscure, taiwan only, Super A’can. De collectie stopt dus ongeveer voor de komst van de Nintendo Entertainment System maar bevat op zich al een verzameling games om U tegen te zeggen.

atari 2600Voor wie niet meer zeker was, dit is de atari 2600

Wil je dus eens een klassieker ontdekken of nog eens terugblikken op een spel uit je kindertijd dan klik je best eens op onderstaande links. Let op! De tijd vliegt razendsnel voorbij als je op de website vertoeft.

The Internet Arcade

Console Living Room

Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties