Jeroen


geniusBeste familiespel

“We spelen een spel vanavond!” is de slogan die gezinnen al jarenlang aanmoedigt de televisie eventjes af te zetten en gezellig samen een spelletje te spelen. Maar dan begint de miserie. Vind maar eens een spel dat geschikt is voor mensen die niet zo fanatiek boardgamen als jezelf, maar toch leuker is dan friggin‘ Monopoly? In 2015 kregen we er een fantastische optie bij: Genius. Echt iedereen kan de spelregels vlot leren, het balanceert elegant tussen geluk en tactiek en het ziet er verdomd strak en mooi uit. Als een spel m’n ouders rond de spellentafel kan krijgen, kan ik niet anders dan van een succes spreken.

megacivBeste expertspel

Elk jaar komen er verschillende “expertspellen” uit om de honger van fanatieke boardgamers te stillen. Groter, complexer, indrukwekkender. Maar of er ooit nog een spel Mega Civilization van Flo de Haan, het grootste spel dat ooit bij 999 Games is verschenen, kan overtreffen, is maar zeer de vraag. Een spelletje Mega Civ kan 10 tot 12 uur duren, hoewel er ook verkorte scenario’s bestaan die “maar” zes uur duren. De kist bevat een spelbord van meer dan twee meter lang, 2074 fiches en 1569 speelkaarten en weegt 10 kg. Speelbaar met 5 tot 18 (!) spelers. Zotte shit.

game

Beste co-op

Beste co-op van het jaar? The Game. You just lost it. Oh, wacht, sorry. Niet dàt spel. Nog afgezien van de vele onnozele mopjes die je kan maken over de naam van dit spel, biedt The Game van White Goblin Games ook nog veel amusement wat gameplay betreft. En da’s echt opmerkelijk, gezien het in wezen gaat om een klein doosje met 98 kaarten. Het is niet evident om The Game te verslaan, waardoor je steeds een voldaan gevoel hebt wanneer je er toch in slaagt. Wat het allemaal nog leuker maakt, is dat je niet expliciet mag zeggen welke kaarten je in je hand hebt, maar je medespelers via (al dan niet subtiele) hints probeert te informeren.

Boss MonsterBeste uitbreiding

Boss Monster, het spel waarin jij de eindbaas van een typische videogame speelt en helden naar hun gewisse dood in je dungeon lokt, bracht een heerlijk origineel spelconcept op de markt, maar bevatte nog enkele schoonheidsfoutjes. Dat euvel wordt verholpen in Boss Monster 2: The Next level, dat je kan spelen als stand-alone-spel of als uitbreiding op het eerste spel voor quasi eindeloze combinatiemogelijkheden. Een aanrader voor fans van een oudere generatie videogames, die zich te pletter zullen lachen om de vele nostalgische tongue-in-cheek referenties naar oude klassiekers.

bezzerwizzerAangenaamste verrassing

“Oh. Trivial Pursuit in een nieuw jasje.” Dat was mijn eerste reactie toen ik Bezzerwizzer voor het eerst zag. Daar is natuurlijk wel iets van waar, maar met die beschrijving doe je absoluut geen recht aan de genialiteit van Bezzerwizzer. Dit spel komt op zowat alle spelavonden die ik organiseer uit de kast en met goede reden. De tactische stenen staan garant voor een duivels plezier wanneer je je medespelers onder hun duiven schiet door hun vragen of categorieën te stelen. Dankzij up-to-date vragen met aandacht voor het Belgische publiek, behoren frustraties, omdat je nu eenmaal niets weet over Nederlandse soaps uit de jaren stillekes, ook voorgoed tot het verleden.

 

An-Sofie


explodingkittensBeste familiespel

Exploding Kittens kwam dit jaar uit, nadat Matthew Inman van The Oatmeal een legendarisch succesvolle Kickstarter lanceerde. Het spel is zeer vlot toegankelijk: je moet gewoon zorgen dat je de exploderende katten kan ontwapenen als ze in je gezicht dreigen te ontploffen. De sterkte van het spel zit, naast de belachelijk simpele spelregels, in de geweldige illustraties en bijhorende sarcastische tekstjes op de kaarten. Mede-Geekster Nils schreef er een review over, waarin eigenlijk alles staat dat je moet weten.

ChaosmosBeste expertspel

Niet het allermoeilijkste spel ooit, maar een spel dat toch wat strategisch inzicht vraagt, zo zou ik Chaosmos omschrijven. In een race tegen de klok, zoek je The Ovoid, waarmee je de heerser over de ganse wereld wordt, na het einde van het gekende universum. Het spel is goed uitgedacht en voorziet ook een aantal verschillende spelvarianten: je kunt in teams spelen en voor beginnende spelers is er een kleinere, simpelere variant, waarmee je alle spelmechanismen kunt doorgronden, maar de moeilijkere onderdelen van het spel nog even achterwege laat. Daarnaast voorzien de makers op hun website een reeks filmpjes, waarmee je meteen al een goede basis krijgt voor het spel. Ook Chaosmos is het resultaat van een geslaagde Kickstarter, en bevat een aantal prachtig uitgewerkte mini’s als spelerpionnen. Elk speelbaar personage is daarenboven voorzien van een achtergrondgeschiedenis, wat het spel toch wat meer tot leven laat komen dan een droge naam en wat eigenschappen. Dit spel is met liefde gemaakt, en wordt hier in huis ook met liefde gespeeld.

pandemic

Beste co-op

Deze Geekster is een ontzettende creature of habit. Ik speel regelmatig wat nieuws, maar ik keer steeds terug naar oude favorieten. Zo heeft Pandemic, een van mijn favoriete reeksen, dit jaar een nieuwe versie van het basisspel en van een van de uitbreidingen gekregen, maar ook een alternatieve spelversie, Pandemic Legacy. Meer hierover kunnen jullie lezen op onze fantastische microsite, maar sta me toe even te zeggen dat Pandemic een van de eerste boardgames was die kon dienen als een toegankelijk familiespel alsook, dankzij de uitbreidingen, een hele grote herspeelbaarheid en een variabele moeilijkheidsgraad kan garanderen. De spelregels zijn makkelijk te doorgronden, en het is gewoon een heel tof spel.

zombiecideBeste uitbreiding

Even dacht ik om me makkelijk af te maken van dit lijstje, en het geweldige Zombicide te kiezen als beste uitbreiding, beste familiespel, beste co-op en grootste verrassing, maar dan wordt dit wel een heel kort artikel. Dit jaar kwamen 2 nieuwe uitbreidingen uit voor Zombicide. Er was zoals steeds een “grote” uitbreiding, Rue Morgue, die je ook als stand-alone kunt spelen en een “kleine” uitbreiding, Angry Neighbours, waarvoor je minstens 1 basisspel moet bezitten. De uitbreidingen zetten de succesfactoren van Zombicide verder, en bieden weer nieuwe spelmogelijkheden door het toevoegen van companions en het toevoegen van alweer een nieuwe soort zombies. De uitgebreide website van Zombicide biedt ook de mogelijkheid om uitgebreide campagnes te spelen, waarbij je kunt aanduiden welke van de spellen je bezit en zo een geschikte campagne vindt. Daarnaast zorgen de spelregels zoals steeds voor duidelijkheid over de verbanden tussen de uitbreiding en de mate van dodelijkheid van elke zombie. Creatievelingen kunnen zich zeker ook uitleven door de bijgeleverde mini’s te schilderen. Guillotine Games en CoolMiniOrNot hebben ook samengewerkt met The Army Painter om een set verfkleuren per uitbreiding samen te stellen. Zombicide is dus een geweldig spel, voorziet digitale integratie met een website en een aantal apps, en combineert de sterke visie van de uitgevers op de mogelijke tie-ins met andere hobby’s met een hele reeks aan bijzonder succesvolle Kickstarters. Zo komt er in 2016 een nieuwe uitbreiding uit, Black Plague, die wat meer magische elementen in het spel zal brengen.

crossroadsAangenaamste verrassing

Ik ben meestal erg selectief in de spellen die ik kies, maar als verrassing wil ik het graag hebben over een innovatie waar ik erg blij mee ben. Uit deze lijst blijkt dat ik een zekere voorliefde heb voor herspeelbaarheid, digitale innovatie en Kickstarters. Mijn verrassing voor 2015 is dan ook de Crossroads-app van Plaid Hat Games. Dead of Winter, zonder twijfel één van de beste boardgames die ooit gemaakt zijn, is een deel van de “Crossroads” reeks, waarbij een groep overlevers moeilijke psychologische keuzes moet maken. In het spel vertaalt zich dit in crossroads-kaarten waarop een dilemma staat. Het jammere aan het systeem met de kaarten is dat je meteen kunt zien wat de gevolgen van een bepaalde keuze zijn, en dat de consequenties een veel bepalendere rol spelen dan de ethische aspecten van het dilemma. Bij de app zie je enkel de keuzes, en kom je de consequenties pas te weten op het moment dat je gekozen hebt, meteen een stuk meer zoals in het echte leven. Dat zorgt voor een hogere intensiteit in het spel. Een fijne aanvulling die een op zich al geweldig spel helemaal fantastisch maakt, dat mag wel mijn verrassing van 2015 zijn.

 

Kenny


steampunkBeste Familiespel

De meest briljante geleerden ter wereld hebben dé manier gevonden om te bepalen wie van hen de slimste is. Niet door saaie papers te schrijven, maar met een heuse race in maffe voertuigen. Wacky Races, maar dan met academici. Steampunk Rally combineert verschillende game mechanics, zoals dobbelstenen toewijzen en kaarten draften, maar het spel is verre van ingewikkeld. Na een korte uitleg ben je mee, en daarna speelt het als een trein. Doordat iedereen tegelijk zijn beurt kan nemen, is er geen downtime. Zelfs met een gezellig grote bende kan deze titel snel uitgespeeld worden. Racing-boardgames zijn altijd een beetje tricky, maar Steampunk Rally slaagt erin om de valkuilen van het genre mooi te ontwijken. Achterblijvers kunnen stevige comebacks maken, en de motor van het spel is geavanceerd genoeg om het beter te maken dan een veredeld ganzenbord.
En het is nog eens educatief verantwoord ook. Wat wil een mens nog meer?

forbiddenstarsBeste expertspel

Fantasy Flight Games heeft met Forbidden Stars een liefdesbrief geschreven aan de moddervette wargames van weleer. Vier legers uit het Warhammer 40.000-universum nemen het op tegen elkaar in een vergeten hoek van de kosmos. Ze hebben er elk wat verloren, en waarom zouden ze samenwerken als er kan geschoten worden? There is only war. Het resultaat is een eindexamen voor toogstrategen. Je objectieven liggen achter vijandelijke linies, en je moet die zien te veroveren, terwijl je verhindert dat de anderen hetzelfde doen. Dat doe je door orders uit te delen die je ver op voorhand moet plannen. Om de strijd nog wat bitser te maken, kunnen de spelers in elkanders vaarwater gaan zitten en zo de timing van orders verstoren. Forbidden Stars beschikt over componenten van hoogwaardige kwaliteit, een gelikte vormgeving, en een straffe, maar onvergeeflijke game-engine. Niet voor de weekhartigen, maar verplichte kost voor liefhebbers van een bikkelhard conflict.

xcom

Beste co-op

Nog een klepper van Fantasy Flight Games. Ditmaal is het een boardgameversie van de X-Com games. De wereld wordt bedreigd door lelijke aliens in vliegende schotels, en de spelers vormen samen de hoofden van een elite-organisatie die moet verhinderen dat de mensheid de pineut wordt. Het geniale aan X-Com is dat het de co-op-formule zijn grenzen laat verleggen. Er zijn vier rollen die moeten ingevuld worden, en iedere rol heeft zijn eigen verantwoordelijkheid. Het spel wordt ook gespeeld met een app, die je op je tablet of computer laat draaien. Die app voorziet je dan van alle nodige intelligence die binnenkomt, en houdt alle timers mooi bij. Timers, ja, want wie zegt dat dit gemakkelijk moet zijn? Die app is geen ordinaire gimmick, maar een fundamenteel aspect van het spel dat je op het puntje van je stoel laat zitten. In plaats van tijd te verliezen met complexe regels, kun je al je hersencapaciteit benutten om de uitdaging het hoofd te bieden. Minder hoofdpijn, en meer fun.

magicBeste uitbreiding

Misschien heb je al eens Magic gespeeld en er dolle pret aan beleefd, maar heb je helemaal geen zin in constante nieuwe sets, eindeloos gemorrel aan decks en het jagen op dubbeltjes van die of die rare. Als je liever Magic recht uit de doos zou spelen, dan kun je terecht bij de nieuwe voorgemaakte Commander 2015-decks. Commander is een speciaal Magic-formaat dat zich eerder richt op lol trappen met een bende vrienden. Geen kille, competitieve blitz-matchen, maar grootse en epische partijen met flink wat bluffen, onvoorspelbaarheid en politiek manoeuvreren. De decks zijn dikker, bevatten geen dubbele kaarten, en iedereen heeft een general die hij altijd kan spelen en die je speelstijl mee bepaalt. Met vijf zijn ze, die nieuwe decks, en ze brengen genoeg lekkers naar de tafel. Elk bevat twee mogelijke generals en een sloot bijpassende kaarten, zowel oud als nieuw. De hoeveelheid nieuwe regels is miniem, maar de bakken fun die je ermee kunt hebben, zijn dat niet.

bezzerwizzerAangenaamste verrassing

Gesproken van een sleeper hit. Uit het niets kwam quizspel Bezzerwizzer op het podium om alle concurrenten K.O. te slaan. Veel woorden moeten we er niet aan vuilmaken, want dit spel doet zijn ding met verve. De opzet is poepsimpel: je krijgt elke beurt willekeurige categorieën. Die mag je ordenen naargelang hoe sterk je erin bent. En dan wordt er gequizd. Hoe meer vragen je juist hebt, hoe harder je het bord rondraast. Er is meer variatie en interactie dan bij grote concurrent Trivial Pursuit, en de spelduur is niet zo uitgerekt. Dit spel is uitgespeeld voor iedereen er de brui aan geeft. En dan speel je Bezzerwizzer gewoon nog eens.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties