Help, Geekster! Ik verveel mij: Magic The Gathering

1

Heb je al eens je vrienden kaartjes zien gooien en kriebelt het? Heb je geen één idee waar je aan begint en zit je met prangende vragen? Wat zijn de voor-en nadelen van investeren in kleurrijk bedrukt karton? In dit artikel probeer ik, als een ietwat ervaren speler, je een zo goed mogelijk een idee te geven van wat Magic als hobby inhoudt – en hoe het een uitstékend middel tegen verveling kan zijn.

In de eerste plaats is Magic: The Gathering, een kaartspel om samen aan tafel of online te spelen, maar het is tegelijk zoveel meer. De franchise omvat boeken, webcomics, artikels over de personages en de werelden, beeldjes, posters, … Elke week kan je in meerdere playstores terecht voor een potje draften of een lokale wedstrijd en voor mensen die het naar een hoger niveau willen brengen zijn er de grote wedstrijden, zoals de Pro Tours. De decks die daar gespeeld worden zijn dan weer voer voor speculatie en inspiratie voor duizenden andere spelers. Om het met de woorden van de optimist in mij te verkondigen; Magic is een spel van mogelijkheden.

Geen naam

Een accurate weergave van een Magic speler die over een nieuw deck nadenkt

Die mogelijkheden beginnen uiteraard bij jezelf en de decks die je maakt. In het begin kan het spel ingewikkeld overkomen en dit kan intimiderend zijn; de absolute basis van het spelen is echter relatief eenvoudig. Elke speler speelt met een deck van minimum 60 kaarten. Aan het begin van het spel schud je jouw deck en trek je een openingshand van 7 kaarten. Dan check je of je deze wilt houden en zo niet neem je een mulligan; je shuffelt je hand terug in je deck en trekt wederom je hand, maar telkens met één kaart minder.
Dan mag je per eigen beurt een landje afleggen; de mana die deze produceren betalen de spells die je speelt – de casting cost van de kaartjes staan altijd in de rechterbovenhoek. Spells kunnen creatures zijn waarmee je aanvalt of blokt, maar ook sorceries en instants waarmee je schade aanricht of mee countert, of enchantments, die blijven liggen en je een bonus geven bij het spelen. Je draait (tap) je landjes die je gebruikt een kwartslag rond om er je spells mee te betalen; aan het begin van je volgende beurt mag je ze weer recht leggen (untap) en kan je ze opnieuw gebruiken.
Je volgt telkens dezelfde stappen en om het nieuwelingen gemakkelijker te maken zijn er zelfs playmats met al deze stappen erop. Als speler kies je ook helemaal zelf wat je wel en niet in je deck steekt en dit kan gaan van een eenvoudig beestje zoals Garruk’s Companion tot de oudere expert-level kaart Tendrils of Agony. De inhoud van je deck hangt sterk af van de manier waarop je wilt winnen, aangezien er verschillende manieren zijn om je tegenstander in het stof te doen bijten. Het aanbod in keuze kan overweldigend zijn, aangezien er meer dan 13000 originele kaarten zijn, maar dit is meer een voordeel dan een nadeel. De creatieve mogelijkheden zijn hierdoor namelijk heel ruim en je kan dankzij dit gigantische aanbod jezelf een hele persoonlijke stijl van spelen aanmeten. De officiële Magic-website staat boordevol tips voor beginnende spelers, dus daar zou ik zeker een kijkje nemen.

EN_GrandPrix_Header

Dankzij toernooien kunnen honderden spelers samen gamen en naar de prijzenpot meedingen

Nu, hoe kom je tot het moment dat je een overwinningsdansje mag placeren? Wel, de meest gangbare manier om te winnen is door damage te doen en het leven van je tegenspeler tot 0 of lager te brengen (je begint elk met 20 levenspunten). Standaard decks in deze klasse zijn een mix van creatures, instants en sorceries. Een andere manier van winnen is je tegenstander vergiftigen (nvdr: iets in je tegenspeler zijn drinken doen wordt afgekeurd), door middel van poison counters. Schade doen met een creature dat infect heeft of een spell casten die poison counters geeft, doet je tegenstander door de knieën gaan op het moment dat hij 10 poison counters heeft.
Je wint eveneens als je tegenpartij aan het begin van zijn of haar beurt geen kaarten meer kan trekken uit zijn of haar deck: deze manier van spelen heet millen, naar de Millstone kaart. Dan zijn er nog verschillende andere strategieën die jou als winnaar uit de strijd kunnen laten komen, die vaak rond een specifieke kaart draaien, zoals Biovisionary. Sommige decks zijn opgebouwd rond één bepaalde kaart.

ld267_whiteblue

Een eenvoudig voorbeeld van kaarten die synergie hebben

Een logisch gevolg hiervan is dat je tactische keuzes moet maken in hoe je deck opgebouwd is. Bepaalde kaarten leveren een groter voordeel op omdat ze bijvoorbeeld goedkoper zijn om te casten, zoals Counterspell versus Cancel. Ook synergie is ontzettend belangrijk. Een goed voorbeeld hiervan is Elvish Archdruid, een creature die mana produceert. Op zijn eentje is hij niet veel waard, maar als je meerdere Elves in het veld hebt liggen, krijgen ze allemaal een bonus. Daarnaast produceer je per elf extra mana, waardoor je veel vlugger kaarten met een hogere casting cost kan spelen. Een andere prachtige combinatie is Deadeye Navigator en Great Whale, die je samen oneindig mana kunnen geven.
Een keuze die je zeker ook niet uit het oog mag verliezen, is de kleuren waarmee je wilt spelen. Magic: The Gathering geeft je keuze uit 5 kleuren, die ieder een heel andere manier van spelen aanbieden. Elk heeft zijn eigen sterktes en zwaktes. Sommige staan qua tactiek lijnrecht tegenover elkaar, andere zijn dan weer complementair en leveren ijzersterke decks op. Het is zelfs mogelijk om met alle 5 de kleuren in één deck te spelen!
Een overzicht van alle kleuren en hun waarden:

  • Wit: is meer defensief, bouwt op in sterkte en hecht belang aan orde en structuur. Bevat healing magic, enchantments en board sweepers.
  • Blauw:  gericht op controle en manipulatie. Laat je veel kaarten trekken en counteren, maar heeft de zwakste creatures van alle kleuren.
  • Groen:  draait rond groei, brute kracht en bevat enkele van de sterkste creatures. Dankzij mana ramp kan je vlugger duurdere spells casten, maar de kleur is zwakker door de nadruk op creatures.
  • Zwart: vervult je wensen tegen een prijs. Is veelzijdig en goed in removal, maar heeft soms bijeffecten die jezelf schade toebrengen. Eén van de minst coöperatieve kleuren.
  • Rood: chaos, agressie, impulsiviteit. Kan snel grote schade aanrichten, maar is zwakker in langere games. Algemeen een verwoestende kleur.

Zoals eerder gezegd: de mogelijkheden zijn erg ruim. Het creatieve aspect en de mogelijkheden om het spel zoveel mogelijk naar je eigen voorkeuren te spelen zijn enkele van de sterkste pro’s om dit spel te leren spelen. Die persoonlijke stempel kan je zelfs nog verder benadrukken met accessoires: wat dacht je van een unieke playmat, of spelen met dobbelstenen in je lievelingskleuren? Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze hun kaarten laten beschilderen door zogeheten alter artists, die waarachtige kunstwerkjes kunnen maken van eens zo saaie kaarten (zie galerij hieronder). Eén van de bekendste alter artists ter wereld, Eric Klug, heeft hier zelfs zijn beroep van gemaakt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Keuze, keuze, zoveel keuze! En dan heb ik het nog niet gehad over de verschillende formaten die je kan spelen, zoals het casual Commander. Met duizenden kaarten en honderden speelmogelijkheden is het echt een noodzaak om strenge regels te implementeren voor op officiële toernooien. Modern laat toe om de financiële kost van sommige oudere kaarten te omzeilen, Legacy is where the crazy things happen, Block Constructed laat de speler toe volledig van de flavor van één block te genieten en Standard is dan weer een toegankelijker formaat voor nieuwere spelers. Voor sommige formaten moet je vaak diep in de portefeuille tasten, omdat praktisch alle spelers met de beruchte Power Nine of andere dure kaarten zoals Tarmogoyf spelen, die je een groot voordeel geven. Het financiële aspect van Magic zet jammer genoeg soms een domper op de feestvreugde. Een doos met 36 boosters kost je al gauw rond de €100. Individuele kaartjes in huis halen of ruilen is vaak de goedkoopste optie om een deck samen te stellen, naast een kant-en-klaar deck te kopen, zoals de Duel Decks (die rond de €40 kosten en sowieso een aanrader zijn voor beginners) of een Intro pack (€15) in huis te halen. Online zijn er ook verschillende gratis mogelijkheden een deck samen te stellen en te playtesten.

De meest recente Intropacks

Als de bovenstaande informatie je al veel leek; you innocent soul, we touched but the surface. Magic: The Gathering is een spel dat ontzettend rijk is in al zijn aspecten. Aantrekkelijk in zijn constante aanvoer van nieuwe content – meerdere blocks met nieuwe kaarten die elk jaar uitkomen. Prachtig met zijn schitterende artwork, dankzij geniale artiesten zoals John Avon, Karla Ortiz en Terese Nielsen. Diepgaand en soms grandioos in lore, met als hoogtepunt de Weatherlight Saga, die op bepaalde vlakken The Lords of the Rings doet verbleken. Divers met rassen zoals Phyrexians, Merfolk, Changelings, Eldrazi en Leonin. En zelfrelativerend met een flinke dosis humor, zoals bij kaartjes als Gorilla Titan en Goblin Diplomats.
Om echt goed te worden in het spel moet je geld en vooral veel tijd investeren, maar het is een hobby die zeer veel teruggeeft. Als je je aangesproken voelt, aarzel dan niet om eens te gaan draften of een Friday Night Magic event uit te proberen. Nieuwe spelers worden doorgaans met open armen ontvangen!

 

Voordelen:

– bevordert taalvaardigheid (Engelstalige kaartjes)
– artwork
– erg veel variatie en speelmogelijkheden
– constant nieuwe content
– diep uitgewerkt speluniversum

Nadelen:

– kan soms duur uitvallen
– moeilijkheidsgraad kan hoog oplopen
– vraagt tijd om goed in te worden (veel regels)

Is Magic misschien toch niets voor jou en is de verveling alsnog toegeslagen? Check dan zeker onze vorige artikels in onze Help Geekster, ik verveel mij! reeks!

Share.

About Author

Naomi Busard

Opgegroeid met Ocarina of Time, Banjo-Kazooie en Diablo 2. Casual geek en tettert hierover je oren af als je niet oppast. Tevens een spelling/grammar nazi die op de eindredactie eindelijk een plek heeft gevonden om als pietje precies wat nuttig werk te verrichten.

Reacties