Voor u getest: het Dragons of Tarkir event deck

1

Uw geeky moederschip is van vele markten thuis. We zijn recensenten, foodies en  reisgidsen. En vanaf vandaag, blijkbaar, ook een consumentenmagazine. Move over, Test Aankoop. Yours truly ging immers op pad om te testen of Landslide Charge, het event deck van de Magic: The Gathering set Dragons of Tarkir, net zo out of the box speelbaar is als het geadverteerd wordt. Onderzoeksjournalistiek op z’n best.

Laten we bij het begin beginnen. Wat zit er precies in zo’n event deck?

De inhoud

EDDTKOpen
 • Een Standard speelbaar deck van 60 kaarten
 • Een sideboard van 15 kaarten
 • Een (zeer fancy) spindown dobbelsteen
 • Een vrij stevig doosje met een divider, om je deck in te steken
 • Een How-to-play insert, met strategische tips hoe het deck te spelen
 • Een decklist van het event deck vind je hier

Landslide Charge is een driekleurendeck dat met behulp van mana producerende creatures zoals Elvish Mystic of Golden Hind dikke beesten zoals Thunderbreak Regent of Mistcutter Hydra te spelen. De hoofdkleuren zijn rood en groen, met daarnaast een beetje blauw voor de krachtige Savage Knuckleblade en wat counterspells. Het deck bevat kaarten uit de het Theros-block en zal dus in z’n startconfiguratie standaard-legaal zijn tot oktober 2015, wanneer de eerste set van het Return to Zendikar verschijnt.

De test

Wat is het doel van een event deck? Volgens Matt Tabak van Wizards of the Coast:

“Event Decks are designed to be strong, capable Standard-legal decks. If not being able to find the right deck is keeping you, or someone you know, home on Friday nights (or any other night your Magic community gathers), this may be just the deck you’re looking for.”

Zodus: een event deck moet sterk en min of meer competitief zijn. Bovendien moet het spelers die geen Standard deck voorhanden hebben, in staat stellen deel te nemen aan toernooien. Dat laatste zit dus sowieso al snor. Ikzelf speel doorgaans alleen Legacy (en Modern, totdat m’n lievelingsdeck geband werd, grmbl) en heb dus niet zomaar een Standard Legal deck klaarliggen. Dankzij het event deck kan ik deelnemen aan de plaatselijke Dragons of Tarkir Gameday. Laten we dat dus dan ook maar doen.

Het event waar ik aan deelneem, telt 20 spelers. Zodoende spelen we 5 rondes swiss, waarna de 8 beste spelers het in een Top 8 tegen elkaar opnemen om de uiteindelijke winnaar te bepalen. 5 Rondes, da’s behoorlijk wat gelegenheid om te testen. Ik slaag erin twee matches te winnen, tegen een agressief monorood deck en een Abzan aggro deck, maar moet het onderspit delven tegen een blauw-zwart controledeck met Dragonlord Silumgar, een wit-blauw deck dat zich focust op de heroic-mechanic uit het Theros-block en een tweede Abzan aggro deck. Wat zijn de conclusies?

Het verdict

Landslide-Charge-Dragons-of-Tarkir-Event-Deck-UnBoxing

 • Het event deck bevat enkele ontzettend sterke kaarten, zoals Thunderbreak Regent en Surrak, the Hunt Caller, maar slechts 1 exemplaar van elk. Da’s perfect begrijpelijk: Voor de prijs van het event deck kan je niet verwachten dat je 16 sterke, zeldzame kaarten krijgt. Maar omdat de sterke kaarten telkens maar 1 keer erin zitten, heeft dat nadelige gevolgen voor de consistentie van het deck.
 • Hoewel de dikzakken de onbetwiste finishers van het deck zijn, mogen ook de middelmatige beestjes zoals Fanatic of Xenagos of Heir of the Wilds niet onderschat worden. Die komen immers erg snel in het spel en doen behoorlijk wat schade, net omdat ze snel zijn. Vooral de Heir of the Wilds is ook later in het spel nog relevant door zijn ability deathtouch.
 • Ondanks het feit dat je maar een beperkt aantal blauwe manasources speelt, krijg je nooit het idee dat je je blauwe spells niet kan gebruiken. Anderzijds kan het deck ook zonder blauw best z’n mannetje staan.
 • De kaarten in het sideboard zijn verbazingwekkend goed afgestemd op de decks die op het moment gespeeld worden. In de meeste spelletjes kon ik netjes 4 sideboardkaarten zonder al te veel nadenken inbrengen, die dan ook een relevante impact op het spel hadden.
 • Het event deck is solide, maar daar blijft het helaas ook bij. Het is krachtig genoeg om z’n mannetje te staan en wel degelijk een serieus potje Magic te spelen, maar verwacht niet dat je er de Friday Night Magic of Gameday mee wint. Daarvoor mist het namelijk de sterkere kaarten die de sets te bieden hebben.

Het moet gezegd: ik heb me best geamuseerd met het testen van het event deck, dat de reputatie heeft helemaal niet competitief te zijn. Toch legt Landslide Charge je tegenstanders soms het vuur stevig aan de schenen: meer dan een speler kon maar niet geloven dat het event deck toch nog zo degelijk was. Maar, zoals de grote heren van Woestijnvis ooit zeiden: alles kan beter. Hoe?

 De volgende stap

Goed. Je hebt de eerste stappen met het event deck gezet, en je hebt de speelstijl onder de knie. Je wil die fancy playmat op de volgende Game Day winnen, dus besluit je wat aan het event deck te sleutelen. Hoe pak je dat aan?

 • Maak het deck consistenter. Dit kan je doen door de blauwe kaarten volledig te schrappen en het deck zuiver rood en groen te bouwen. Hierdoor verlies je minder tempo van kaarten als Frontier Bivouac. Opgelet, wat je hierdoor in consistentie wint, verlies je in flexibiliteit, want je kan geen counterspells meer spelen. Als je ervoor kiest blauw te behouden, kan je een krachtige planeswalker in de vorm van Sarkhan Unbroken aan het deck toevoegen.
 • Vervang enkele van de dikke beaters uit de Theros-set door stevige rares uit recentere sets, zoals extra Thunderbreak Regents of Surraks. Je deck wordt zo consistenter en bovendien zal het iets vlotter het verlies van de Theros-kaarten overleven wanneer die in de herfst uitroteren, zodat je langer plezier hebt van je event deck.
 • Display Dominance is een gedroomde sideboardkaart die zowel je eigen beestjes kan beschermen van zwarte of blauwe spreuken, of zwarte of blauwe beesten kan doden.
 • Fanatic of Xenagos is een stevige kaart. Maar probeer misschien eens Deathmist Raptor in zijn plaats uit? Die heeft vergelijkbare stats, maar zal wel de herfstrotatie overleven.Image.ashx
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties