Geekster Speelt #5: insecten, rebellen en psychopaten

0

Dag beste Geeksters! In deze tweewekelijkse Geekster Speelt gaan we kort in op het spel waarmee we ons de laatste veertien dagen beziggehouden hebben. Soms is dat een grote release, soms is dat een kleintje dat misschien tussen de mazen van het net is geglipt, of een spel dat al jaren geleden is uitgekomen. Een videospel, een bordspel of nog iets anders: het kan allemaal. De voorbije weken kon het volgende ons boeien:

Michiel – Hollow Knight

Deze Steam Sale heb ik voor een luttele tien euro Hollow Knight gekocht, en het was elke eurocent meer dan waard. Hollow Knight werd gemaakt door het kleine maar zeer getalenteerde Team Cherry en is een bijzonder goede 2D metroidvania. Je personage komt als avonturier naar de overblijfselen van het koninkrijk Hallownest. Waarom je er bent en wat er met Hallownest precies gebeurd is, weet je als speler niet meteen, maar wat volgt is een zalige ervaring vol sfeer en insecten. Oja, het is misschien belangrijk om te weten dat alle personages in dit spel insecten of andere kleine (on)gedierten zijn. Niet enkel de presentatie en het verhaal zitten goed in elkaar, maar de gameplay mag er ook zeker zijn (hoewel het springen wat zweverig kan aanvoelen en het irritant is dat tegen vijanden lopen je ook schade toebrengt maar hen niet). Een aantal baasgevechten behoren in ieder geval tot de beste die ik de laatste jaren gespeeld heb, en eisen dat je heel goed hun aanvalspatronen leert en zonder fouten probeert hen te verslaan.

Je begint met een klein aantal abilities, maar na een tijdje worden deze uitgebreid en kan je je personage wat aanpassen met charms, naargelang je bijvoorbeeld meer range, hit points of krachtigere aanvallen wil. De invloed van Dark Souls laat zich ook weer merken, want wanneer je sterft, verlies je je verzamelde souls geo, en heb je één kans om dit terug te verdienen. Zoals het een goede metroidvania beaamt, heb je na een tijdje ook keuze uit verschillende paden om te volgen en kan je, als je wil, de uitdaging aangaan om (te) vroeg in een moeilijk deel van het spel te komen in de hoop een mooie beloning te vinden. Ten slotte moet ik ook de zeer mooie quasi-handgetekende graphics en de schitterende en sfeervolle muziek alle lof geven. Wie een mooie (en best lange) ervaring wil en graag 2D metroidvania’s speelt, moet zich Hollow Knight gewoon aanpassen.

hollow knight gameplay

Dankzij de mooie, getekende graphics is de atmosfeer subliem

An-Sofie – Star Wars Rebellion

Af en toe is het fijn om je inner Sith Lord helemaal de vrije loop te laten, en op die dagen is Star Wars Rebellion hét spel om op tafel te gooien. Ofwel speel je als rebellen, ofwel speel je als The Empire. Het doel blijft hetzelfde: je tegenspeler vernietigen. Palpatine en vrienden moeten de basis van de rebellen vinden en dan alle manschappen vernietigen voor de tijd op is. Leia en vrienden moeten dan weer een aantal doelen bereiken en zo het keizerrijk van binnenuit vernietigen. Je bent er een ganse avond mee bezig, en het is heerlijk strategisch. Niet alleen moet je je eigen acties zorgvuldig plannen, je moet ook rekening houden met de acties van (in mijn geval) the Rebellion.

Star Wars Rebellion is voor mij het ultieme één-tegen-één spel, omdat elke speelbeurt een nieuwe ervaring is. De regels zijn uitgebreid, maar perfect te volgen als je begint te spelen. De vormgeving is ook absoluut geweldig: je krijgt een hele hoop miniaturen die zeer fijn uitgewerkt zijn. Deze keer heb ik helaas verloren, maar ik heb toch met mijn Death Star proper Tatooine uit de lucht geschoten. En dat alleen al is voldoende om de speelbeurt een succes te verklaren.

star wars rebellion

Yves – Firewatch

Vorig weekend speelde ik eindelijk de veel gelauwerde indie-game Firewatch. Want ja, het was de Steam Summer sale en deze game kreeg ik van een vriend cadeau. De meningen over deze titel zijn, ook op onze redactie, verdeeld. Niemand kan ontkennen dat Firewatch er ongelooflijk mooi uitziet. De art direction is fantastisch en bijna ieder screenshot is het waard om in te kaderen. Nadat je de game uitspeelt, kan je dan ook letterlijk de foto’s die je in-game neemt met je fototoestel insturen om te laten afdrukken. Ook over de voice acting (met Rich Sommer uit Mad Men in de hoofdrol) heb ik nog niemand horen klagen. Wat zorgt er dan voor die polarizerende meningen? Het verhaal dus. En eigenlijk kan ik niet echt uitleggen waarom en wat mijn mening er over is zonder het te spoilen.

Firewatch is een first person adventure game waar je in de huid kruipt van Henry, een parkwachter in het Shoshone National Forest die tijdens de zomer van 1989 enkele geheimzinnige ontdekkingen doet. Ik hoor bij het kamp dat heel tevreden was over het verhaal en hoe het gebracht werd, al kan ik zeker snappen dat sommigen teleurgesteld waren. Ik zou zeggen, voor minder dan €10 kan je het zelf eens ervaren. Laat ons weten wat jij ervan vond!

firewatch screenshot

Timothy – Butcher

Butcher is niet direct het meest gecompliceerde spel. Net zoals Doom vorig jaar en Shadow Warrior 2 vorige maand, is het gewoon een excuus om je innerlijke psychopaat boven te halen en zwembaden vol bloed te vergieten. Hier weliswaar met een dimensie minder: groteske 2D taferelen alom. In dit flinterdunne verhaaltje speel je als een moordlustige cyborg die het, net zoals een andere Oostenrijkse robot, niet al te best voorheeft met de mensheid. Jouw doel is namelijk om elke resterende homo sapiens uit te moorden.

Net zoals zijn inspiratie bronnen, is Butcher razendsnel en efficiënt, en elk voltooid level is weeral een stapje dichterbij de uitroeiing van de menselijke parasiet! Lang leve de Butcher! (Momenteel is deze ocharme maar €5 op Steam!)

 

Waar ben jij de voorbije week mee bezig geweest? Was er een videospel dat je console of je pc-scherm niet kon verlaten of heb je met vrienden een leuk bordspel uitgeprobeerd? Laat het ons weten!
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties