Gamekalender maart 2019: Devil May Cry 5, Sekiro en meer

0

De lente kwam wat vroeger dit jaar, maar de maand maart is er eindelijk met bijhorende toppers in het gamelandschap! Opnieuw een grote variatie met voor elk wat wils: de fighter Dead or Alive 6, een 3rd person shooter met The Division 2 of wat dacht je van het langverwachte Devil May Cry 5? En over lang wachten gesproken, onze Jason is bijna vergaan van ongeduld maar op 22 maart kan hij ein-de-lijk zijn tanden zetten in Sekiro: Shadows Die Twice. Voor de Nintendo-fans onder ons is het nog even op de tanden bijten tot de tweede helft van het jaar, maar als tussendoortje krijgen we nu wel al een nieuwe Yoshi-game voorgeschoteld. Veel speelplezier!

PC

releaselijst pc maart 2019 (klik hier om de lijst te openen)

Dead or Alive 6 – 1 maart 2019

Olivier: Team Ninja heeft m’n hart laten bloeden met hun Dissidia Final Fantasy NT op de PS4. Gelukkig zijn er ook nog titels zoals Nioh die me wel vertrouwen geven in hun capaciteiten. Daarnaast heb ik mooie jeugdherinneringen aan de eerste Dead or Alive-titels, volleybal-editie meegerekend. Hopelijk kunnen ze diezelfde gevoelens opwekken ondanks hun slechte beurt met Dead or Alive 5 zeven jaar geleden. Team Ninja gaf in elk geval al aan dat ze meer gewerkt hebben aan de gameplay en niet aan de onrealistische representatie van de vrouwelijke vormen zoals vroeger. Met 26 personages in het keuzeraster zal er voor elk wat wils zijn. Na de release van Super Smash Bros. Ultimate en vlak voor Mortal Kombat 11 zal Dead or Alive 6 echt zijn beste beentje mogen voorzetten om eruit te springen. Laten we hopen dat deze for the players is en niet alleen voor de fans.

Left Alive – 5 maart 2019

Yves: Left Alive is een nieuwe spin-off in de Front Mission-reeks. Zegt je misschien niet zo veel, en dat is ook niet verwonderlijk. Het is al van 2005 geleden dat er nog een Front Mission-game verscheen op consoles. De reeks leefde verder op smartphones, maar dit enkel in Japan. De serie tactical RPG’s (denk Advance Wars met mechs) brak pas echt door met de derde game op PlayStation, maar bleef desondanks een vrij niche publiek aanspreken. Er kwamen eerder al enkele bedenkelijke spin-offs op de markt waarvan uitgever Square Enix vermoedelijk gehoopt had dat ze het IP populair konden maken bij een groter publiek. Maar onder meer de MMO Front Mission Online en de third person shooter Front Mission Evolved slaagden niet echt in dit opzet. Lukt het wel met Left Alive? Ik ben alvast fan van het artwork van Yoji Shinkawa. Benieuwd of de game me ook zal kunnen bekoren.

Devil May Cry 5 – 8 maart 2019

Nils: Don’t crap yourself. He likes to kill demon things.” Het is een quote uit de trailer van Devil May Cry 5 en het is waarschijnlijk één van de beste om de game mee te beschrijven. De laatste telg in het Devil May Cry-universum lijkt er eentje te worden om u tegen te zeggen. Een grote upgrade, maar nog steeds dezelfde Devil May Cry-goodness. Namelijk allerhande demonen aan gort meppen, schieten, spietsen, doormidden klieven en gewoonweg opblazen in onheilige combo’s met een epische metal soundtrack op de achtergrond. Bang Bang Bang, pull my Devil Trigger indeed. Het verhaal gaat verder waar het eindigde na Devil May Cry 4. Nero is terug van weggeweest, maar deze keer met een massief anti-demonenwapen (passend genaamd Devilbreaker) als vervanger voor zijn verloren arm. Tja, wat zou je anders doen als je je ledematen verliest. Dante, een likje ouder, een likje meer badass. En dan het nieuwe personage V, die niet zelf vecht, maar aan de hand van zijn demonische handlangers. Oh my. En die nieuwe Cameo-mode waarin je online lijkt in te breken in elkaars spel, is iets waar we licht argwanend naar uitkijken. Als dat maar goed komt. Zolang we maar duivels aan het wenen kunnen brengen, komt het goed.

The Division 2 – 15 maart 2019

Alexander: The Division werd enkele jaren geleden verwelkomd door duizenden spelers en brak het Ubisoft-record voor de meeste sales op de dag van uitgave. De game speelde zich af in het post-apocalyptische New York na een epidemische uitbraak van de pokken. Het succes had de game te danken aan de grote open wereld waarin spelers vrijwel ieder flatgebouw konden ontdekken. Na het grote succes van de eerste game kon een vervolg dus niet uitblijven. De game speelt zich af in de hoofdstad van de VS, Washington D.C., en zal zo’n zeven maand na het voorval in New York plaatsvinden. Net zoals voordien zullen overlevers samenwerken met facties en via het vervolledigen van quests de stad proberen te vrijwaren van de gewelddadige bendes. Aangezien de late-game van de eerste game teleurstellend was, zijn spelers bijzonder enthousiast voor de toevoeging van raids. Hierin kun je met acht andere spelers grote versterkingen overnemen. We zijn benieuwd.

One Piece: World Seeker – 15 maart 2019

Jeroen: Confession time: hoewel ik wekelijks religieus het nieuwe chapter van de manga One Piece lees, heb ik nog nooit een game gespeeld van wat je toch wel het grootste animefenomeen na Pokémon mag noemen. Ik heb dan ook wel ontzettend veel zin om m’n tanden te zetten in One Piece: World Seeker. Je speelt uitsluitend als Monkey D. Luffy, de kapitein van de Strawhat Pirates die na het eten van het Gum-Gum-fruit een rubberman geworden is. “Fijn”, denk je dan, “het anime-equivalent van Reed Richards.” Maar Luffy kan zo veel meer. Dankzij zijn rekbare ledematen kan hij als een soort Spider-man doorheen de gigantische open wereld van Jail Island slingeren. Fans van de reeks zullen voor het eerst het hele arsenaal aan Luffy’s vaardigheden aan hun vingertoppen hebben liggen: er zijn niet alleen beelden van al zijn Gum-Gum-vaardigheden en Gears opgedoken, maar ook Haki, de aangeboren vaardigheid om een ondoordringbare verdediging op te werpen of vijanden en aanvallen instinctief aan te voelen komen, behoort in dit spel tot de essentiële gameplay.

The Sinking City – 21 maart 2019

Jeroen: Wie mij kent, weet dat ik een gigantische voorliefde heb voor alle getentakelde creaturen van H.P. Lovecraft. Met veel plezier reviewde ik dan ook onlangs Call of Cthulhu: The Official Video Game. The Sinking City belooft meer van hetzelfde, en beter, maar lijkt de zaak heel wat minder subtiel aan te pakken. De tentakels en monsters die in dat andere spel slechts langzaam aan het einde van het spel naar je toe kropen, komen hier al prominent op de cover in beeld. Van de trailer krijg je ook regelrecht the willies. In The Sinking City kruip je in de huid van onderzoeker Charles Reed, die te voet, per boot of in duikpak op zoek gaat naar de oorzaak van de enorme vloedgolven die New England blank hebben gezet. Net als de Sherlock Holmes-games van Frogwares is The Sinking City een “open investigation game”. Zonder dat je daarbij bij het handje gehouden wordt, moet je op je intelligentie en onderzoeksvaardigheden vertrouwen om de zaak tot een goed einde te brengen. Als het misloopt, heb je nog steeds je trouwe geweer, maar weet dat bovennatuurlijke tentakelmonsters daar doorgaans eens smakelijk om moeten lachen…

Sekiro: Shadows Die Twice – 22 maart 2019

Jason: Scherp je katana, tel je shurikens, olie je arm-prothese en stel je digitaal testament op: het is eindelijk weer tijd voor een Soulsborne-game. Sekiro: Shadow Die Twice maakt de portmanteau nu wel echt indigest (Soukiroborne-games?) dus daar moeten we iets op vinden. De kern van de zaak blijft echter ongewijzigd: bikkelharde gevechten, duivels leveldesign en een diep, complex verhaal. Wat Sekiro onderscheidt van zijn voorouders kwam al uitgebreid aan bod in onze Gamescom-preview, maar om fans gerust te stellen: Activision heeft geen handen gehad in de ontwikkeling. De enigste substantiële verandering waar we mogelijks om zullen rouwen is de afwezigheid van online. Vergeet dus hulp vragen bij baasgevechten of beginners teisteren (afhankelijk van je alignering). Dit is Tenchu meets Dark Souls, uitgevoerd met de grootste zorg. Maart wordt dus ongetwijfeld een topmaand met Sekiro, dus als jullie me nu willen excuseren, ik zie jullie over enkele weken.

The Walking Dead: The Final Season – 26 maart 2019

Niels: Zes jaar geleden nam Telltale Games voor het eerst de The Walking Dead-franchise onder handen. In vijf ‘afleveringen’ tijd wist het een pareltje van een videogame neer te zetten, met in de hoofdrol het jonge meisje Clementine. Het sterke verhaal werd een hit en in de loop der jaren kwamen nog enkele vervolgseizoenen uit. Ondertussen is het vierde en laatste seizoen deze maand aan zijn einde toe. De vierde aflevering van het vierde seizoen sluit het hele verhaal rond de inmiddels volwassen Clementine meteen ook af. Door de problemen bij Telltale Games eind vorig jaar viel de ontwikkeling van de laatste twee afleveringen echter wel in handen van Skybound Entertainment, het productiebedrijf van The Walking Dead-bedenker Robert Kirkman. Het verhaal van Clementine mooi afronden kan vanaf 26 maart.

Assassin’s Creed III Remastered – 29 maart 2019

Michiel: Van alle Assassin’s Creeds, was Assassin’s Creed III wel misschien het spel dat de minste kans liep om herspeeld te worden, maar nu krijgen we er een vernieuwde versie van in Assassin’s Creed III Remastered. Wie de Gold Edition of beter van Assassin’s Creed Odyssey heeft, krijgt het zelfs gratis. Hoewel de meningen over de kwaliteit van de serie verdeeld zijn, is er toch iets waar de meeste stemmen met akkoord gaan: Assassin’s Creed III is één van de slechtste games uit de serie. Jammer, want het had zoveel potentieel. Je kan weer de pseudo-historische kijk van Ubisoft op een reeks gebeurtenissen beleven, deze keer bij de Amerikaanse Revolutie. En hoewel het spel heel goed begint en een fijne plottwist heeft in het begin, krijg je na een aantal uren spelen opeens weer een hele hoop saaie tutorials en blijkt het hoofdpersonage iemand te zijn die niet zo bijster interessant of intelligent is en alles een beetje verbrodt. Dat je om fast travel points te unlocken ook veel te lang in ondergrondse tunnels moest ronddwalen, maakte het er allemaal niet veel beter op.

Het was uiteraard niet allemaal negatief: in de natuur aan parcours doen was heel leuk en ook de kills waren best bevredigend, om van de schitterende naval missions nog maar te zwijgen. De remaster belooft niet enkel betere visuals, maar ook verbeterde of vernieuwde gameplay-elementen, zodat de ervaring misschien beter wordt dan we ons herinneren. Naast het hoofdspel krijg je overigens alle story DLC en ook Assassin’s Creed Liberation Remastered, dat oorspronkelijk enkel op PS Vita te spelen was. Benieuwd of de terugkeer naar pre-Origins gameplay geen te grote sprong wordt.

Tropico 6 – 29 maart 2019

Jens: Zet die zonnebril en dictatorspet maar op, want het is tijd om terug in de rol van El Presidentete kruipen. Op 29 maart komen Limbic Entertainment en Kalypso Media met Tropico 6 voor de boeg. Het is intussen vijf jaar geleden dat fans van de Tropico-franchise nog eens konden terugkeren naar hun Caraïbisch paradijs en de nieuwste toevoeging aan de reeks belooft meer van het oude vertrouwde. Corruptie is de boodschap in deze bouw- en onderhoudsimulatie. Jij leidt een eilandparadijs doorheen verschillende tijdsperiodes. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat je land zo welvarend mogelijk is, ook al moet je daar soms enkele harde keuzes voor maken. Overtuig je volk van je eigen goedheid en de kwaadaardigheid van politieke tegenstanders tijdens verkiezingsspeeches of steel levensmiddelen en informatie van vijandige of nietsvermoedende buurlanden. Jouw taak als El Presidente is om zo machtig mogelijk te worden, zelfs al betekent dat dat je volkeren in armoede en ziekte moeten leven, hopend op de verkiezingsbeloftes waarvan je nooit van plan was ze te houden. Je weet tenslotte dat mensen hun vrijheid beu zijn, ga dus maar lekker los.

PlayStation 4

releaselijst PlayStation 4 maart 2019 (klik hier om de lijst te openen)

Dark Souls Trilogy – 1 maart 2019

Michiel: Het moest er ooit eens van komen. Wie geïnteresseerd is in dodelijke action-RPG’s en nog geen of nog niet alle Soulsborne-games gespeeld heeft, kan zich nu wagen aan de Dark Souls Trilogy. Zoals de titel al doet vermoeden, brengt deze collectie ons de drie Dark Souls-games – compleet met alle DLC. Voor Dark Souls II betekent dat dus uiteraard de Scholar of the First Sin-editie, en voor Dark Souls is dat de recente remaster. Niet enkel kan je je dus wagen aan gevaarlijke avonturen in Lordran, Drangleic en Lothric, maar je mag jezelf ook steeds weer te pletter lopen op een paar schoolvoorbeelden van schitterende en uitgebreide DLC. Bereid je dus voor op het zien van de woorden YOU DIED terwijl je de moves van bazen leert of in de mooi verbonden gebieden steeds weer meer geheimen en lore ontdekt. Het voordeel van deze collectie is dat nu ook de online community voor bijvoorbeeld het tweede spel weer wat drukker bezocht zal zijn, zodat je invasies kan uitvoeren of met vrienden of wildvreemden aan jolly cooperation kan doen. Voor de prijs van een nieuw spel krijg je dus drie games waar je uuuuuuuuuuuuuren plezier en/of frustratie aan gaat kunnen beleven. Ook leuk is dat de collectie je de soundtracks van de drie games geeft, kwestie van genoeg epische muziek te hebben! Prijs dus de zon, zeg hallo tegen onder meer Ornstein, Smaug en Artorias en waag je aan drie onvergetelijke avonturen.

Dark Souls Trilogy bij bol.com

Dead or Alive 6 – 1 maart 2019

Olivier: Team Ninja heeft m’n hart laten bloeden met hun Dissidia Final Fantasy NT op de PS4. Gelukkig zijn er ook nog titels zoals Nioh die me wel vertrouwen geven in hun capaciteiten. Daarnaast heb ik mooie jeugdherinneringen aan de eerste Dead or Alive-titels, volleybal-editie meegerekend. Hopelijk kunnen ze diezelfde gevoelens opwekken ondanks hun slechte beurt met Dead or Alive 5 zeven jaar geleden. Team Ninja gaf in elk geval al aan dat ze meer gewerkt hebben aan de gameplay en niet aan de onrealistische representatie van de vrouwelijke vormen zoals vroeger. Met 26 personages in het keuzeraster zal er voor elk wat wils zijn. Na de release van Super Smash Bros. Ultimate en vlak voor Mortal Kombat 11 zal Dead or Alive 6 echt zijn beste beentje mogen voorzetten om eruit te springen. Laten we hopen dat deze for the players is en niet alleen voor de fans.

Dead or Alive 6 bij bol.com

Left Alive – 5 maart 2019

Yves: Left Alive is een nieuwe spin-off in de Front Mission-reeks. Zegt je misschien niet zo veel, en dat is ook niet verwonderlijk. Het is al van 2005 geleden dat er nog een Front Mission-game verscheen op consoles. De reeks leefde verder op smartphones, maar dit enkel in Japan. De serie tactical RPG’s (denk Advance Wars met mechs) brak pas echt door met de derde game op PlayStation, maar bleef desondanks een vrij niche publiek aanspreken. Er kwamen eerder al enkele bedenkelijke spin-offs op de markt waarvan uitgever Square Enix vermoedelijk gehoopt had dat ze het IP populair konden maken bij een groter publiek. Maar onder meer de MMO Front Mission Online en de third person shooter Front Mission Evolved slaagden niet echt in dit opzet. Lukt het wel met Left Alive? Ik ben alvast fan van het artwork van Yoji Shinkawa. Benieuwd of de game me ook zal kunnen bekoren.

Left Alive bij bol.com

Devil May Cry 5 – 8 maart 2019

Nils: Don’t crap yourself. He likes to kill demon things.” Het is een quote uit de trailer van Devil May Cry 5 en het is waarschijnlijk één van de beste om de game mee te beschrijven. De laatste telg in het Devil May Cry-universum lijkt er eentje te worden om u tegen te zeggen. Een grote upgrade, maar nog steeds dezelfde Devil May Cry-goodness. Namelijk allerhande demonen aan gort meppen, schieten, spietsen, doormidden klieven en gewoonweg opblazen in onheilige combo’s met een epische metal soundtrack op de achtergrond. Bang Bang Bang, pull my Devil Trigger indeed. Het verhaal gaat verder waar het eindigde na Devil May Cry 4. Nero is terug van weggeweest, maar deze keer met een massief anti-demonenwapen (passend genaamd Devilbreaker) als vervanger voor zijn verloren arm. Tja, wat zou je anders doen als je je ledematen verliest. Dante, een likje ouder, een likje meer badass. En dan het nieuwe personage V, die niet zelf vecht, maar aan de hand van zijn demonische handlangers. Oh my. En die nieuwe Cameo-mode waarin je online lijkt in te breken in elkaars spel, is iets waar we licht argwanend naar uitkijken. Als dat maar goed komt. Zolang we maar duivels aan het wenen kunnen brengen, komt het goed.

Devil May Cry 5 bij bol.com

The Division 2 – 15 maart 2019

Alexander: The Division werd enkele jaren geleden verwelkomd door duizenden spelers en brak het Ubisoft-record voor de meeste sales op de dag van uitgave. De game speelde zich af in het post-apocalyptische New York na een epidemische uitbraak van de pokken. Het succes had de game te danken aan de grote open wereld waarin spelers vrijwel ieder flatgebouw konden ontdekken. Na het grote succes van de eerste game kon een vervolg dus niet uitblijven. De game speelt zich af in de hoofdstad van de VS, Washington D.C., en zal zo’n zeven maand na het voorval in New York plaatsvinden. Net zoals voordien zullen overlevers samenwerken met facties en via het vervolledigen van quests de stad proberen te vrijwaren van de gewelddadige bendes. Aangezien de late-game van de eerste game teleurstellend was, zijn spelers bijzonder enthousiast voor de toevoeging van raids. Hierin kun je met acht andere spelers grote versterkingen overnemen. We zijn benieuwd.

The Division 2 bij bol.com

One Piece: World Seeker – 15 maart 2019

Jeroen: Confession time: hoewel ik wekelijks religieus het nieuwe chapter van de manga One Piece lees, heb ik nog nooit een game gespeeld van wat je toch wel het grootste animefenomeen na Pokémon mag noemen. Ik heb dan ook wel ontzettend veel zin om m’n tanden te zetten in One Piece: World Seeker. Je speelt uitsluitend als Monkey D. Luffy, de kapitein van de Strawhat Pirates die na het eten van het Gum-Gum-fruit een rubberman geworden is. “Fijn”, denk je dan, “het anime-equivalent van Reed Richards.” Maar Luffy kan zo veel meer. Dankzij zijn rekbare ledematen kan hij als een soort Spider-man doorheen de gigantische open wereld van Jail Island slingeren. Fans van de reeks zullen voor het eerst het hele arsenaal aan Luffy’s vaardigheden aan hun vingertoppen hebben liggen: er zijn niet alleen beelden van al zijn Gum-Gum-vaardigheden en Gears opgedoken, maar ook Haki, de aangeboren vaardigheid om een ondoordringbare verdediging op te werpen of vijanden en aanvallen instinctief aan te voelen komen, behoort in dit spel tot de essentiële gameplay.

One Piece: World Seeker bij bol.com

Chocobo’s Mystery Dungeon: Every Buddy! – 20 maart

Yves: Een nieuwe Mystery Dungeon-game, daar zeggen we geen nee tegen. En al zeker niet als het om een crossover met Final Fantasy gaat. Terwijl de eigenlijke Mystery Dungeon-games (op zich begonnen als een spin-off van Dragon Quest IV) nooit echt populair waren, zijn het vooral de crossovers met populaire franchises die de serie echt op de kaart hebben gezet. Denk maar aan de Pokémon Mystery Dungeon-games op Nintendo handhelds. In deze roguelikes is het de bedoeling een randomly generated dungeon te exploreren. Daar komen we vele vijanden tegen die bevochten worden door middel van een turn-based battle system. Centraal in de gameplay van de games is het feit dat elke keer de speler een beweging maakt, de tegenstander dit ook doet. Soms lijkt het wel op een heel geeky variant van schaken.

The Sinking City – 21 maart 2019

Jeroen: Wie mij kent, weet dat ik een gigantische voorliefde heb voor alle getentakelde creaturen van H.P. Lovecraft. Met veel plezier reviewde ik dan ook onlangs Call of Cthulhu: The Official Video Game. The Sinking City belooft meer van hetzelfde, en beter, maar lijkt de zaak heel wat minder subtiel aan te pakken. De tentakels en monsters die in dat andere spel slechts langzaam aan het einde van het spel naar je toe kropen, komen hier al prominent op de cover in beeld. Van de trailer krijg je ook regelrecht the willies. In The Sinking City kruip je in de huid van onderzoeker Charles Reed, die te voet, per boot of in duikpak op zoek gaat naar de oorzaak van de enorme vloedgolven die New England blank hebben gezet. Net als de Sherlock Holmes-games van Frogwares is The Sinking City een “open investigation game”. Zonder dat je daarbij bij het handje gehouden wordt, moet je op je intelligentie en onderzoeksvaardigheden vertrouwen om de zaak tot een goed einde te brengen. Als het misloopt, heb je nog steeds je trouwe geweer, maar weet dat bovennatuurlijke tentakelmonsters daar doorgaans eens smakelijk om moeten lachen…

The Sinking City bij bol.com

Sekiro: Shadows Die Twice – 22 maart 2019

Jason: Scherp je katana, tel je shurikens, olie je arm-prothese en stel je digitaal testament op: het is eindelijk weer tijd voor een Soulsborne-game. Sekiro: Shadow Die Twice maakt de portmanteau nu wel echt indigest (Soukiroborne-games?) dus daar moeten we iets op vinden. De kern van de zaak blijft echter ongewijzigd: bikkelharde gevechten, duivels leveldesign en een diep, complex verhaal. Wat Sekiro onderscheidt van zijn voorouders kwam al uitgebreid aan bod in onze Gamescom-preview, maar om fans gerust te stellen: Activision heeft geen handen gehad in de ontwikkeling. De enigste substantiële verandering waar we mogelijks om zullen rouwen is de afwezigheid van online. Vergeet dus hulp vragen bij baasgevechten of beginners teisteren (afhankelijk van je alignering). Dit is Tenchu meets Dark Souls, uitgevoerd met de grootste zorg. Maart wordt dus ongetwijfeld een topmaand met Sekiro, dus als jullie me nu willen excuseren, ik zie jullie over enkele weken.

Sekiro: Shadows Die Twice bij bol.com

The Walking Dead: The Final Season – 26 maart 2019

Niels: Zes jaar geleden nam Telltale Games voor het eerst de The Walking Dead-franchise onder handen. In vijf ‘afleveringen’ tijd wist het een pareltje van een videogame neer te zetten, met in de hoofdrol het jonge meisje Clementine. Het sterke verhaal werd een hit en in de loop der jaren kwamen nog enkele vervolgseizoenen uit. Ondertussen is het vierde en laatste seizoen deze maand aan zijn einde toe. De vierde aflevering van het vierde seizoen sluit het hele verhaal rond de inmiddels volwassen Clementine meteen ook af. Door de problemen bij Telltale Games eind vorig jaar viel de ontwikkeling van de laatste twee afleveringen echter wel in handen van Skybound Entertainment, het productiebedrijf van The Walking Dead-bedenker Robert Kirkman. Het verhaal van Clementine mooi afronden kan vanaf 26 maart.

The Walking Dead: The Final Season bij bol.com

Assassin’s Creed III Remastered – 29 maart 2019

Michiel: Van alle Assassin’s Creeds, was Assassin’s Creed III wel misschien het spel dat de minste kans liep om herspeeld te worden, maar nu krijgen we er een vernieuwde versie van in Assassin’s Creed III Remastered. Wie de Gold Edition of beter van Assassin’s Creed Odyssey heeft, krijgt het zelfs gratis. Hoewel de meningen over de kwaliteit van de serie verdeeld zijn, is er toch iets waar de meeste stemmen met akkoord gaan: Assassin’s Creed III is één van de slechtste games uit de serie. Jammer, want het had zoveel potentieel. Je kan weer de pseudo-historische kijk van Ubisoft op een reeks gebeurtenissen beleven, deze keer bij de Amerikaanse Revolutie. En hoewel het spel heel goed begint en een fijne plottwist heeft in het begin, krijg je na een aantal uren spelen opeens weer een hele hoop saaie tutorials en blijkt het hoofdpersonage iemand te zijn die niet zo bijster interessant of intelligent is en alles een beetje verbrodt. Dat je om fast travel points te unlocken ook veel te lang in ondergrondse tunnels moest ronddwalen, maakte het er allemaal niet veel beter op.

Het was uiteraard niet allemaal negatief: in de natuur aan parcours doen was heel leuk en ook de kills waren best bevredigend, om van de schitterende naval missions nog maar te zwijgen. De remaster belooft niet enkel betere visuals, maar ook verbeterde of vernieuwde gameplay-elementen, zodat de ervaring misschien beter wordt dan we ons herinneren. Naast het hoofdspel krijg je overigens alle story DLC en ook Assassin’s Creed Liberation Remastered, dat oorspronkelijk enkel op PS Vita te spelen was. Benieuwd of de terugkeer naar pre-Origins gameplay geen te grote sprong wordt.

Xbox One

releaselijst Xbox One maart 2019 (klik hier om de lijst te openen)

Dark Souls Trilogy – 1 maart 2019

Michiel: Het moest er ooit eens van komen. Wie geïnteresseerd is in dodelijke action-RPG’s en nog geen of nog niet alle Soulsborne-games gespeeld heeft, kan zich nu wagen aan de Dark Souls Trilogy. Zoals de titel al doet vermoeden, brengt deze collectie ons de drie Dark Souls-games – compleet met alle DLC. Voor Dark Souls II betekent dat dus uiteraard de Scholar of the First Sin-editie, en voor Dark Souls is dat de recente remaster. Niet enkel kan je je dus wagen aan gevaarlijke avonturen in Lordran, Drangleic en Lothric, maar je mag jezelf ook steeds weer te pletter lopen op een paar schoolvoorbeelden van schitterende en uitgebreide DLC. Bereid je dus voor op het zien van de woorden YOU DIED terwijl je de moves van bazen leert of in de mooi verbonden gebieden steeds weer meer geheimen en lore ontdekt. Het voordeel van deze collectie is dat nu ook de online community voor bijvoorbeeld het tweede spel weer wat drukker bezocht zal zijn, zodat je invasies kan uitvoeren of met vrienden of wildvreemden aan jolly cooperation kan doen. Voor de prijs van een nieuw spel krijg je dus drie games waar je uuuuuuuuuuuuuren plezier en/of frustratie aan gaat kunnen beleven. Ook leuk is dat de collectie je de soundtracks van de drie games geeft, kwestie van genoeg epische muziek te hebben! Prijs dus de zon, zeg hallo tegen onder meer Ornstein, Smaug en Artorias en waag je aan drie onvergetelijke avonturen.

Dead or Alive 6 – 1 maart 2019

Olivier: Team Ninja heeft m’n hart laten bloeden met hun Dissidia Final Fantasy NT op de PS4. Gelukkig zijn er ook nog titels zoals Nioh die me wel vertrouwen geven in hun capaciteiten. Daarnaast heb ik mooie jeugdherinneringen aan de eerste Dead or Alive-titels, volleybal-editie meegerekend. Hopelijk kunnen ze diezelfde gevoelens opwekken ondanks hun slechte beurt met Dead or Alive 5 zeven jaar geleden. Team Ninja gaf in elk geval al aan dat ze meer gewerkt hebben aan de gameplay en niet aan de onrealistische representatie van de vrouwelijke vormen zoals vroeger. Met 26 personages in het keuzeraster zal er voor elk wat wils zijn. Na de release van Super Smash Bros. Ultimate en vlak voor Mortal Kombat 11 zal Dead or Alive 6 echt zijn beste beentje mogen voorzetten om eruit te springen. Laten we hopen dat deze for the players is en niet alleen voor de fans.

Dead or Alive 6 bij bol.com

Devil May Cry 5 – 8 maart 2019

Nils: Don’t crap yourself. He likes to kill demon things.” Het is een quote uit de trailer van Devil May Cry 5 en het is waarschijnlijk één van de beste om de game mee te beschrijven. De laatste telg in het Devil May Cry-universum lijkt er eentje te worden om u tegen te zeggen. Een grote upgrade, maar nog steeds dezelfde Devil May Cry-goodness. Namelijk allerhande demonen aan gort meppen, schieten, spietsen, doormidden klieven en gewoonweg opblazen in onheilige combo’s met een epische metal soundtrack op de achtergrond. Bang Bang Bang, pull my Devil Trigger indeed. Het verhaal gaat verder waar het eindigde na Devil May Cry 4. Nero is terug van weggeweest, maar deze keer met een massief anti-demonenwapen (passend genaamd Devilbreaker) als vervanger voor zijn verloren arm. Tja, wat zou je anders doen als je je ledematen verliest. Dante, een likje ouder, een likje meer badass. En dan het nieuwe personage V, die niet zelf vecht, maar aan de hand van zijn demonische handlangers. Oh my. En die nieuwe Cameo-mode waarin je online lijkt in te breken in elkaars spel, is iets waar we licht argwanend naar uitkijken. Als dat maar goed komt. Zolang we maar duivels aan het wenen kunnen brengen, komt het goed.

Devil May Cry 5 bij bol.com

The Division 2 – 15 maart 2019

Alexander: The Division werd enkele jaren geleden verwelkomd door duizenden spelers en brak het Ubisoft-record voor de meeste sales op de dag van uitgave. De game speelde zich af in het post-apocalyptische New York na een epidemische uitbraak van de pokken. Het succes had de game te danken aan de grote open wereld waarin spelers vrijwel ieder flatgebouw konden ontdekken. Na het grote succes van de eerste game kon een vervolg dus niet uitblijven. De game speelt zich af in de hoofdstad van de VS, Washington D.C., en zal zo’n zeven maand na het voorval in New York plaatsvinden. Net zoals voordien zullen overlevers samenwerken met facties en via het vervolledigen van quests de stad proberen te vrijwaren van de gewelddadige bendes. Aangezien de late-game van de eerste game teleurstellend was, zijn spelers bijzonder enthousiast voor de toevoeging van raids. Hierin kun je met acht andere spelers grote versterkingen overnemen. We zijn benieuwd.

The Division 2 bij bol.com

One Piece: World Seeker – 15 maart 2019

Jeroen: Confession time: hoewel ik wekelijks religieus het nieuwe chapter van de manga One Piece lees, heb ik nog nooit een game gespeeld van wat je toch wel het grootste animefenomeen na Pokémon mag noemen. Ik heb dan ook wel ontzettend veel zin om m’n tanden te zetten in One Piece: World Seeker. Je speelt uitsluitend als Monkey D. Luffy, de kapitein van de Strawhat Pirates die na het eten van het Gum-Gum-fruit een rubberman geworden is. “Fijn”, denk je dan, “het anime-equivalent van Reed Richards.” Maar Luffy kan zo veel meer. Dankzij zijn rekbare ledematen kan hij als een soort Spider-man doorheen de gigantische open wereld van Jail Island slingeren. Fans van de reeks zullen voor het eerst het hele arsenaal aan Luffy’s vaardigheden aan hun vingertoppen hebben liggen: er zijn niet alleen beelden van al zijn Gum-Gum-vaardigheden en Gears opgedoken, maar ook Haki, de aangeboren vaardigheid om een ondoordringbare verdediging op te werpen of vijanden en aanvallen instinctief aan te voelen komen, behoort in dit spel tot de essentiële gameplay.

One Piece: World Seeker bij bol.com

The Sinking City – 21 maart 2019

Jeroen: Wie mij kent, weet dat ik een gigantische voorliefde heb voor alle getentakelde creaturen van H.P. Lovecraft. Met veel plezier reviewde ik dan ook onlangs Call of Cthulhu: The Official Video Game. The Sinking City belooft meer van hetzelfde, en beter, maar lijkt de zaak heel wat minder subtiel aan te pakken. De tentakels en monsters die in dat andere spel slechts langzaam aan het einde van het spel naar je toe kropen, komen hier al prominent op de cover in beeld. Van de trailer krijg je ook regelrecht the willies. In The Sinking City kruip je in de huid van onderzoeker Charles Reed, die te voet, per boot of in duikpak op zoek gaat naar de oorzaak van de enorme vloedgolven die New England blank hebben gezet. Net als de Sherlock Holmes-games van Frogwares is The Sinking City een “open investigation game”. Zonder dat je daarbij bij het handje gehouden wordt, moet je op je intelligentie en onderzoeksvaardigheden vertrouwen om de zaak tot een goed einde te brengen. Als het misloopt, heb je nog steeds je trouwe geweer, maar weet dat bovennatuurlijke tentakelmonsters daar doorgaans eens smakelijk om moeten lachen…

The Sinking City bij bol.com

Sekiro: Shadows Die Twice – 22 maart 2019

Jason: Scherp je katana, tel je shurikens, olie je arm-prothese en stel je digitaal testament op: het is eindelijk weer tijd voor een Soulsborne-game. Sekiro: Shadow Die Twice maakt de portmanteau nu wel echt indigest (Soukiroborne-games?) dus daar moeten we iets op vinden. De kern van de zaak blijft echter ongewijzigd: bikkelharde gevechten, duivels leveldesign en een diep, complex verhaal. Wat Sekiro onderscheidt van zijn voorouders kwam al uitgebreid aan bod in onze Gamescom-preview, maar om fans gerust te stellen: Activision heeft geen handen gehad in de ontwikkeling. De enigste substantiële verandering waar we mogelijks om zullen rouwen is de afwezigheid van online. Vergeet dus hulp vragen bij baasgevechten of beginners teisteren (afhankelijk van je alignering). Dit is Tenchu meets Dark Souls, uitgevoerd met de grootste zorg. Maart wordt dus ongetwijfeld een topmaand met Sekiro, dus als jullie me nu willen excuseren, ik zie jullie over enkele weken.

Sekiro: Shadows Die Twice bij bol.com

The Walking Dead: The Final Season – 26 maart 2019

Niels: Zes jaar geleden nam Telltale Games voor het eerst de The Walking Dead-franchise onder handen. In vijf ‘afleveringen’ tijd wist het een pareltje van een videogame neer te zetten, met in de hoofdrol het jonge meisje Clementine. Het sterke verhaal werd een hit en in de loop der jaren kwamen nog enkele vervolgseizoenen uit. Ondertussen is het vierde en laatste seizoen deze maand aan zijn einde toe. De vierde aflevering van het vierde seizoen sluit het hele verhaal rond de inmiddels volwassen Clementine meteen ook af. Door de problemen bij Telltale Games eind vorig jaar viel de ontwikkeling van de laatste twee afleveringen echter wel in handen van Skybound Entertainment, het productiebedrijf van The Walking Dead-bedenker Robert Kirkman. Het verhaal van Clementine mooi afronden kan vanaf 26 maart.

The Walking Dead: The Final Season bij bol.com

Assassin’s Creed III Remastered – 29 maart 2019

Michiel: Van alle Assassin’s Creeds, was Assassin’s Creed III wel misschien het spel dat de minste kans liep om herspeeld te worden, maar nu krijgen we er een vernieuwde versie van in Assassin’s Creed III Remastered. Wie de Gold Edition of beter van Assassin’s Creed Odyssey heeft, krijgt het zelfs gratis. Hoewel de meningen over de kwaliteit van de serie verdeeld zijn, is er toch iets waar de meeste stemmen met akkoord gaan: Assassin’s Creed III is één van de slechtste games uit de serie. Jammer, want het had zoveel potentieel. Je kan weer de pseudo-historische kijk van Ubisoft op een reeks gebeurtenissen beleven, deze keer bij de Amerikaanse Revolutie. En hoewel het spel heel goed begint en een fijne plottwist heeft in het begin, krijg je na een aantal uren spelen opeens weer een hele hoop saaie tutorials en blijkt het hoofdpersonage iemand te zijn die niet zo bijster interessant of intelligent is en alles een beetje verbrodt. Dat je om fast travel points te unlocken ook veel te lang in ondergrondse tunnels moest ronddwalen, maakte het er allemaal niet veel beter op.

Het was uiteraard niet allemaal negatief: in de natuur aan parcours doen was heel leuk en ook de kills waren best bevredigend, om van de schitterende naval missions nog maar te zwijgen. De remaster belooft niet enkel betere visuals, maar ook verbeterde of vernieuwde gameplay-elementen, zodat de ervaring misschien beter wordt dan we ons herinneren. Naast het hoofdspel krijg je overigens alle story DLC en ook Assassin’s Creed Liberation Remastered, dat oorspronkelijk enkel op PS Vita te spelen was. Benieuwd of de terugkeer naar pre-Origins gameplay geen te grote sprong wordt.

Nintendo Switch

releaselijst Nintendo Switch maart 2019 (klik hier om de lijst te openen)

Chocobo’s Mystery Dungeon: Every Buddy! – 20 maart

Yves: Een nieuwe Mystery Dungeon-game, daar zeggen we geen nee tegen. En al zeker niet als het om een crossover met Final Fantasy gaat. Terwijl de eigenlijke Mystery Dungeon-games (op zich begonnen als een spin-off van Dragon Quest IV) nooit echt populair waren, zijn het vooral de crossovers met populaire franchises die de serie echt op de kaart hebben gezet. Denk maar aan de Pokémon Mystery Dungeon-games op Nintendo handhelds. In deze roguelikes is het de bedoeling een randomly generated dungeon te exploreren. Daar komen we vele vijanden tegen die bevochten worden door middel van een turn-based battle system. Centraal in de gameplay van de games is het feit dat elke keer de speler een beweging maakt, de tegenstander dit ook doet. Soms lijkt het wel op een heel geeky variant van schaken.

Yoshi’s Crafted World – 29 maart 2019

Yves: Terwijl er deze maand een game uitkomt waarvan de wereld volledig bestaat uit stofjes die met knopen en ritsen aan elkaar hangen, dan is de wereld van Yoshi’s Crafted World er eentje die rechtstreeks uit de knutselhoek komt. Het mag dan ook niet verbazen dat dezelfde ontwikkelaar, Good-Feel, achter beide games zit. Ook deze platformer lijkt gericht aan een iets jonger publiek (of wie zich toch jong van hart voelt.) Yoshi en zijn kleurrijke soortgenoten gaan in talloze levels gemaakt uit karton of welk materiaal je ook kon vinden op zoek naar de uitgestrooide stukjes van de Sundream Stone. Zoals in alle Yoshi-games kan je hier weer naar hartenlust vijanden naar binnen rijgen met je ongewoon lange tong om ze daarna door een biologisch onverklaarbaar wonder als ei door je achterwerk te laten passeren. Deze game wordt er ook eentje om de vader/moeder-zoon/dochter relatie te versterken (of misschien op de proef te stellen) want zoals het een goede Switch-game beaamt kan je Yoshi’s Crafted World natuurlijk met twee spelen. Veel plezier alvast.

Yoshi’s Crafted World bij bol.com

Nintendo 3DS

releaselijst Nintendo 3DS maart 2019 (klik hier om de lijst te openen)

Kirby’s Extra Epic Yarn – 8 maart 2019

Yves: Deze Kirby-game wordt wellicht één van de allerlaatste releases op 3DS. Jammer dat het opnieuw een port is van een oudere game. Kirby’s Epic Yarn verscheen in 2011 op de Wii en kon spelers charmeren met de super schattige grafische stijl. Elk level lijkt rechtstreeks uit het naaiatelier van de oma te komen. Alles in de game is gemaakt van stof en hangt aan elkaar met knopen en ritsen. Ook Kirby zelf, want die is eigenlijk gewoon een draadje wol. Dit alles maakt voor een hele charmante platformer met een kleurrijke, interactie-omgeving. Je kan de game alleen of met een tweede speler spelen. Helaas was Epic Yarn, typerend voor de reeks, wel iets te gemakkelijk voor een volwassen publiek (al gaat de nieuwe devilish mode dit misschien wel goedmaken.) Heb je kids met een 3DS die nooit het origineel speelden, dan is dit wel een aanrader.

Kirby’s Extra Epic Yarn bij bol.com

GeeksterNaar welke games kijk jij deze maand uit? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties