Gamekalender januari: uitblazen en backlog wegwerken

0

Oyez oyez, Geeksters! Al wat bekomen van de feesten en de overmaat aan eten en drank van de voorbije dagen? Goed, want dan kunnen we nu weer overschakelen naar ons favoriet consumptiemiddel: games. De gamekalender voor januari ziet er traditioneel wat leeg uit om je de tijd te geven je kerstcadeaus grijs te draaien, maar er zijn wel wat interessante releases. Zo staat volgende maand gelijk met de release van het tweede deel in de Assassins Creed Chronicle saga, de langverwachte komst naar het oude continent van de Blade & Soul free to play MMO, maar vooral ook de release van The Witness, het nieuwste werk van indie-coryfee Jonathan Blow. Zodus, de gamekalender januari 2016.

Amplitude HD (PS4) – 5 januari

Voor alle Guitar Hero games en plastieken accessoires was er Amplitude, een ritmespel met een ruimteschip. Het geesteskind van Harmonix werd ondanks alle goeie bedoeling uiteindelijk een flop. Het concept was te abstract, en ondanks dat het spel goed ontvangen werd door kritiek, bleek er geen interesse bij het volk. Nu de maker faam heeft probeert hij het opnieuw, weliswaar via de reboot-machine Kickstarter. Opdracht volbracht en de HD remake van het beest mag je dus binnenkort verwachten op PS4.

Assassins Creed Chronicle: India (PS4, Xbox ONE en PC) – 12 januari

Het tweede deel van de Assassins Creed: Chronicles spin-off reeks verschijnt ook deze maand. Na China en het verhaal van huurmoordenaar Shao Jun, verplaatst de serie zich naar India. We volgen er Arbaaz Mir in zijn strijd tussen de Indische Sikh en de bekende East Asia Company, twee jaar na de gebeurtenissen in de graphic novel Assassins Creed: Brahman. Het spelsysteem blijft wel hetzelfde, actievolle 2.5D met platform elementen. Een Vita versie volgt later dit jaar in april.

Pro Basketball Manager 2016 (PC) – 14 januari

Geen fan van voetbal, maar wel van bazig doen vanaf de zijlijn? Pro Basketball Manager is dan het alternatief voor jou. Het principe is hetzelfde als voor Football Manager; coach een team tot kampioen en verder in een complete simulatie van de sport. PBM biedt hiervoor een 40-tal competities en meer dan 1000 ploegen om uit te kiezen, alsook de mogelijkheid om je nationaal elftal naar de roem te dragen. En eerlijk, veel alternatieven voor basket te managen zijn er helaas niet.
Blade & Soul (PC) – 19 januari

Deze Free to Play MMO is al 3 jaar uit in China! Het spreekt dus voor zich dat een groot deel van de MMO fanaten met lonkende ogen, veel verwachtingen en het laatste van hun geduld staan te wachten op de titel van NC Soft. Vooral het dynamische vechtsysteem trekt de aandacht, maar het mag ook gezegd worden dat de wereld er nog zeer proper uitziet voor al 3 jaar te bestaan. Het kost niks dus geef het zeker een kans als je al niet meer weet wat te spelen.

Atelier Escha & Logy : Alchemists of the Dusk Sky Plus (Vita) – 20 januari 

De lengte en absurditeit van de titel moeten genoeg zijn om je ‘Japan-alarm’ af te laten gaan. De Vita mag binnenkort de rerelease van de PS3 episode met dezelfde naam ontvangen, tot groot jolijt van de piepkleine groep mensen die het spel kennen maar de PS3 versie nog niet zouden bezitten. Desalniettemin, blijft de Atelier-serie zijn charme behouden als je houdt van J-RPG, craften en time management, en deze -Plus versie is dan de ideale manier om het te ontdekken.

Crashlands (PC) – 21 januari

Craften, builden, kloppen, overleven. Sinds Minecraft het principe populariseerde, komt er wel elke maand zo een spel uit, al dan niet in een Early Acces vol bugs, dat nooit zal afgeraken. Crashlands mag je wel degelijk in zijn volledige versie verwachten, scenario en al inbegrepen. Ontdek midden januari wat intergalactische trucker Flux Daubes zal overkomen in dit bekend concept, maar in een fun nieuw jasje.

Resident Evil Origins Collection (PS4, Xbox ONE) – 22 januari

Onze eigenste Timothy hielp onlangs alle Resident Evil 4 fans aan wat nieuwe spijs in hetzelfde genre. Wie gewoon meer Resident Evil wil, die wordt nu ook geholpen met deze collectie. De bundel bevat de reeds verschenen HD-remake van de originele Resident Evil, maar ook die van episode 0. Resident Evil 0 HD komt een paar dagen eerder afzonderlijk uit, op 19 januari om precies te zijn, maar de bundel lijkt dan toch een betere deal. Welke veranderingen mag je verwachten? Beter beeld en geluid, uiteraard, maar ook modernere besturingen, wat zeker geen overbodige luxe is als je je de originele manier van spelen nog herinnert.
   
The Witness (PC, PS4) – 26 januari

Als de naam Jonathan Blow of het spel Braid je niets zeggen, raad ik je aan ze op te zoeken, het spel te spelen en terwijl je toch bezig bent ook Indie Game: the Movie te zien. De man is klaar om na een eeuwigheid wachten zijn nieuwste creatie, The Witness, met het volk te delen. De inspiratie is klaar en duidelijk Myst; een grote wereld vol puzzels en een mysterieus verhaal, dat duidelijk wordt met elke stap. Het ziet er goed uit en de verschillende puzzels die we al te zien kregen doen watertanden. Kruis het maar aan in je kalender, deze is niet te missen. Terzijde, een iOS versie zal later dit jaar ook het licht zien, als alles goed gaat met de verkoop.
Slain! (PC) – 27 januari  

Old skool pixel art actie, puzzle, gore en een metal-as-f*ck soundtrack; dat is wat Wolf Brew Games ons belooft op het einde van de maand. Het kleine indie spel is visueel prachtig en de spelmechanieken doen wat denken aan de oudere-maar-nog-steeds-geniale Ghouls & Goblins. Het spel komt in de eerste plaats uit op PC, maar je moet er zeker en vast geen beest van een machine voor hebben. In het oog houden dus.

Lego Marvel’s Avengers (alles!) – 27 januari

Geldklopperij op internationale schaal, maar deze keer in open wereld. Voor elke vorige Lego episode werd deze alinea met fluwelen handschoenen geschreven, maar de kwaliteit van reeds verschenen games vrijwaart de delicatesse van de tekst niet langer. Kan het eindelijk eens beter zijn dan alle andere grappige, maar verschrikkelijk flauwe Lego spellen? Wait and see…
This War Of Mine: The Little Ones (PS4, Xbox ONE) – 29 januari

This War of Mine: The Little Ones benadert het bekende survival/beheer genre vanuit een frisse scenaristische hoek. Je speelt er een groep vluchtelingen, opgesloten zonder uitweg ten tijde van oorlog, vechtend tegen de nakende verhongering en ziekte dat de situatie met zich meebrengt. Je speelt er echter niet enkel volwassenen, ook een aantal kinderen zitten mee in het schuitje. Aan jou om de groep zo lang mogelijk in leven te houden met goed beheer overdag en succesvolle rooftochten  ’s nachts, en dat terwijl je moet omgaan met de psychologie van een kind tijdens de wreedste tijden die het kan meemaken. De oorlog met een andere kijk op de zaak, zeer benieuwd.

Bombshell (PC) – 29 januari

Bombshell is een isometrische shooter met wat RPG elementen, zoals we ze al gezien hebben in spellen als DeadNation, maar de ontwikkeling van het spel is een verhaal dat ik je niet ga ontnemen. Oorspronkelijk was deze titel Duke Nukem: Mass Destruction, maar Gearbox Software, dat toen de rechten van de Duke bezat, was hier niet mee gezet. Ontwikkelaar Interceptor verving toen Duke Nukem door de vrouwelijke protagoniste Shelly ‘Bombshell’ Harisson. De eerste trailer was een regelrechte flop en kreeg, terecht, een hoop haat over zich. De makers namen dit als echte kampioenen op en begonnen meteen het spel van 0 te hermaken. Dit is het spel dat we gaan krijgen eind januari, en eerlijk, het ziet er nog niet zo slecht uit.
Final Fantasy Explorers (3DS) – 29 januari

Monster Hunter meets Final Fantasy in een 4 speler coop ervaring voor de handheld van Nintendo, dat is FF Explorers in het kort samengevat. De titel liet zich voor het eerst zien op E3 en we zagen hem ook kort in de Nintendo Direct van november. De eerste retours van de Japanse versie zijn gematigd op sommige aspecten (zoals de single-player), maar loven een fijn spelsysteem, met veel verschillende klassen en uitrustingen. Ons finaal verdict mag je tegen dan ook verwachten.

Sebastien Loeb Rally Evo (PC, PS4, Xbox ONE) – 29 januari

Racesporten zijn veel minder populair dan ze vroeger waren. We kregen toen om de haverklap spellen volgens het formaat: bekende piloot + Discipline, beurtelings van top- of strontkwaliteit. De concurrentie is nu wat minder fel, maar een goude formule verander je niet zomaar. Ziehier Sebastien Loeb’s Rally Evo. Wat mag je verwachten? Rally en vooral de carrière van Sebastien volgen in een spel dat zich wil richten op de simulatie fanaten. Dat betekent alle bekendste rallydisciplines en parcours, maar ook RallyCross, een aftakking van Rally waar Sebastien zich later in zijn loopbaan aan waagde. Op het eerste zicht ziet het er niet zo mooi uit voor een simulatie, maar het belangrijkste is natuurlijk het rijgevoel. Uitsluitsel op het hele einde van de eerste maand in 2016


Voila, nu is iedereen klaar voor het nieuwe jaar. Geniet nog van het einde van de vakantie (of veel succes met je blok!) en laat ons vooral ook weten wat jij in huis haalde of zal halen in dit begin van 2016. Ik tel alleszins de dagen af tot The Witness, al heb ik nog een shitload te doen op Xenoblade Chronicles X

Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties