Gamekalender april 2017: persona non grata

0

Oyez Oyez Geeksters, het is weer tijd voor jullie vaste afspraak met de gamekalender. Voor een deel van jullie schieten de ogen nu vol paniek van deze monitor naar de stapel toppers van vorige maand die je nog moet uitspelen. Troost je, we hadden dezelfde reactie. Gelukkig is april wat rustiger dan de eerste lentemaand met amper de helft aan nieuwe releases. Betekent niet dat er niets te grabbelen valt deze maand, verre van. Zo is er Yooka Laylee, de revival van het komische buddy-platformgenre. Wie wat meer breinvoer wenst kijkt best uit naar het kleine maar fijne Little Nightmares, een titel geïnspireerd door het geniale Limbo. Maar april wordt ongetwijfeld dé maand voor J-RPG-fanaten om slechts één reden: de tijd om Persona 5 te spelen is aangebroken!

PC

releaselijst PC april 2017 (klik hier om de lijst te openen)

Bulletstorm: Full Clip Edition – 7 april

Toen Bulletstorm in 2011 uitkwam, was het een fijne, maar bij het grote publiek jammer genoeg onbekende, ervaring. Een FPS waarbij de focus niet lag op multiplayer deathmatches, maar eerder op een over-the-top singleplayercampagne. Nu krijgen we een remake! Grayson Hunt, een onbeleefde ex-moordenaar, crasht met zijn ruimteschip op een vreemde en dodelijke planeet. Het feit dat zijn oude commandant steeds meer manschappen op hem afstuurt op hem te vermoorden, doet zijn wraakgevoelens enkel maar toenemen. De grote reden om het spel te spelen ligt in het killshotsysteem, waarbij je punten en beloningen krijgt gebaseerd op de brutaliteit en creativiteit van je bloederige kills. Hoewel het spel zich focust op singleplayer, is er toch ook een kleinere of co-op multiplayermodus. Deze remake bevat verder nog een nieuwe moeilijkheidsgraad en alle DLC uit het originele spel.

Yooka Laylee – 11 april 2017

Hij heeft even op zich laten wachten, maar eindelijk is ie der. Yooka Laylee, de Kickstarter van Playtonic Games, het geesteskind van Banjo Kazooie en het vroegere team van Rare. We wachten ondertussen al enkele jaren geduldig op de release en het lijkt dat dit proces zijn vruchten heeft afgeworpen, want met Yooka Laylee krijgen we een platformer van de oude stempel, met tig aantal collectibles en grappige animaties, inclusief karaktervolle personages. De hoofdrol? Niet weggelegd voor een beer en een kraanvogel, wel voor een tropischere kameleon-en-vleermuistandem. In wat we al zagen van het spel, lijken ze een duo dat zijn weerga niet kent. Neem daarbovenop erg kleurrijke werelden en een steengoede soundtrack van “geboren voor deze job” componist Dave Wise en we kijken er nu al enorm hard naar uit. Stel ons niet teleur, Playtonic. Echt niet.

A Rose in the Twilight – 15 april 2017

Als je deze titel googelt, negeer dan alle zoekresultaten waarin er gevraagd wordt welke actrice Rose in Twilight vertolkt. Deze game gaat namelijk over een meisje die tezamen met een stenen reus moet zien te ontsnappen uit een eeuwenoud kasteel. Rose’s tools van dienst zijn zowel bloed, tijd als de “Doorn Kracht” en haar wandelende rotsblok heeft een enorme kracht. A Rose in the Twilight combineert een schattige art style met bijzonder gewelddadige gameplay. Rose kan oneindig veel doodgaan, vaak op een heel gruwelijke manier, maar ze komt steeds terug tot leven. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen pijn voelt elke keer ze aan haar einde komt. Desalniettemin is haar dood vaak de enige manier waarop je zal leren hoe je verder geraakt in een level. Gelukkig staat Rose er niet alleen voor en kan ze rekenen op de hulp van haar trouwe Golem.

Late Shift – 18 april

Late Shift is een FMV-spel van Wales Interactive waar je als regisseur/scenarist de loop van het verhaal, geschreven door de scenarist van de eerste Sherlock Holmes met Robert Downey Junior, bepaalt. Student Matt moet zijn onschuld proberen te bewijzen na een inbraak in een rijk veilingshuis in Londen. Met bijna 200 verschillende beslissingen die je telkens op een paar seconden moet maken, ben je waarschijnlijk wel een tijdje zoet als je alle mogelijkheden wil zien. Wij kunnen enkel hopen dat het verhaal zichzelf ofwel volledig serieus neemt, ofwel beseft dat het de absurde toer opgaat en daar volop iets mee doet (zoals in het redelijk absurde Contradiction).

Dark Souls 3: The Fire Fades (GOTY Edition) – 21 april 2017

’t is gebeurd. Het laatste stuk DLC is voltooid. De tergend moeilijke actie franchise is eindelijk tot een einde gekomen. Zoals je al kon lezen in onze review kon deze laatste DLC onze torenhoge verwachtingen echter niet helemaal inlossen. Maar bij een serie zoals Dark Souls, waar het ene meesterwerk het andere opvolgt, is het moeilijk dit nog te overtreffen met downloadbare content. Miyazaki heeft ons gewoon rotverwend doorheen de jaren. Dat betekent echter niet dat deze Game of the Year-editie niet de moeite waard zal zijn. Deze versie combineert immers het al zeer goede origineel met zijn twee uitbreidingen: Ashes of Ariandel en The Ringed City en is gewoon de perfecte aankoop voor alle geduldige gamers! We zijn ook stiekem stikjaloers op de Japanse limited edition die een poster met map en een guide van meer dan 80 pagina’s krijgt.

Outlast 2 – 25 april 2017

Outlast 2 is een first person survival-horrorgame die sterk leent van het found footage-genre en het vervolg op de eerste game uit 2013. In deze voorganger werd je opgesloten in een overrompeld gesticht waarin psychopaten van je genitaliën een halsketting wilden maken. Deze keer shift de focus naar een koppel journalisten die in de woestijn van Arizona de moord op een zwangere vrouw onderzoeken. Al snel botsen ze op een sekte met niet al te fijne bedoelingen. Net zoals in de eerste game heb je geen wapens ter beschikking, maar moet je slim gebruik maken van de omgeving om te overleven. Gelukkig heb je een camera met night vision en audio detection om je bij te staan. Nu is het aan jou om hier zo heelhuids mogelijk te ontsnappen en het ondertussen niet in je broek te doen. Gelukkig hebben de ontwikkelaars, Red Barrel, hieraan gedacht en meteen al een oplossing klaar voor je probleem.

Little Nightmares – 28 april 2017

Na het succes van Limbo waagt Tarsier Studios zich aan een eigenzinnige versie van de bekende puzzel/platformer. De link met Limbo blijft evenwel slechts in het rijk van inspiratie, met de monochrome ervaring heeft het buiten de gamemechanics weinig gemeen. In Little Nightmares volg je het avontuur van Six, een klein wezen dat probeert te ontsnappen uit The Maw. Het nogal gestoorde pretpark huisvest al even gestoorde celbewakers, dus je zal alles uit de kast moeten halen om terug daglicht te zien. Als je meer info wil, we mochten onlangs langsgaan bij Bandai Namco voor een korte preview; en we zagen dat het goed was.

Dragon Quest Heroes II – 28 april

Opnieuw kun je terug in ware Musou-stijl aan de slag in de iconische, met slijmpjes gevulde, wereld van Dragon Quest. Zoals zoveel sequels dat zijn, is ook deze versie bigger, badder, better dan het origineel. Dragon Quest Heroes II onderscheidt zich van de andere games in de Musou-serie door meer RPG-elementen toe te voegen zoals een wereldkaart met verborgen schatten en een soort van dungeons waar je naar hartenlust monsters kunt neermeppen. Een grote nieuwigheid is de multiplayer. Je kan het hoofverhaal in co-op spelen of door speciale stukjes van een map te verzamelen kan je het Time Labyrinth unlocken. Deze laatste bevat speciale levels ontworpen om met een vriend of vriendin samen te spelen. Net zoals zijn voorganger is dit vervolg verkrijgbaar op Steam, een welgekomen trend in de Japanse game industrie

PS4

releaselijst PS4 april 2017 (klik hier om de lijst te openen)

Persona 5 – 4 april 2017

Eindelijk is het zover! Na 9 lange jaren wachten krijgen we eindelijk een nieuwe Persona. Wie de reeks kent snapt wat voor een evenement dit is. Wie nog geen apostel van de reeks is, rept zich best als de duivel naar een van de vorige episodes. Het principe van Persona is anders simpel maar verdomd verslavend. Naast typische J-RPG elementen (leveling, gear, magic) bezit Persona een diepgaand sociaal-sim facet. Weinig spellen brengen de RP in RPG zo goed als deze reeks, en het is dat uniek avontuur dat we eindelijk opnieuw mogen ervaren. En als de nieuwste episode dan ook nog eens pronkt met een spetterend esthetiek kunnen we gewoonweg niet weerstaan. Hopelijk profiteert Atlus er ook van om alle slechte kanten van de serie wat af te vijlen, zoals saaie dungeons en grindy gevechten.

Bulletstorm: Full Clip Edition – 7 april

Toen Bulletstorm in 2011 uitkwam, was het een fijne, maar bij het grote publiek jammer genoeg onbekende, ervaring. Een FPS waarbij de focus niet lag op multiplayer deathmatches, maar eerder op een over-the-top single player campagne. Nu krijgen we een remake! Grayson Hunt, een onbeleefde ex-moordenaar, crasht met zijn ruimteship op een vreemde en dodelijke planeet. Het feit dat zijn oude commandant steeds meer manschappen op hem afstuurt op hem te vermoorden, doet zijn wraakgevoelens enkel maar toenemen. De grote reden om het spel te spelen ligt in het killshot-systeem, waarbij je punten en beloningen krijgt gebaseerd op de brutaliteit en creativiteit van je bloederige kills. Hoewel het spel zich focust op single player, is er toch ook een kleinere of co-op multiplayer-modus. Deze remake verder nog bevat een nieuwe moeilijkheidsgraad en alle DLC uit het originele spel.

Yooka Laylee – 11 april 2017

Hij heeft even op zich laten wachten, maar eindelijk is ie der. Yooka Laylee, de Kickstarter van Playtonic Games, het geesteskind van Banjo Kazooie en het vroegere team van Rare. We wachten ondertussen al enkele jaren geduldig op de release en het lijkt dat dit proces zijn vruchten heeft afgeworpen, want met Yooka Laylee krijgen we een platformer van de oude stempel, met tig aantal collectibles en grappige animaties, inclusief karaktervolle personages. De hoofdrol? Niet weggelegd voor een beer en een kraanvogel, wel voor een tropischere kameleon-en-vleermuistandem. In wat we al zagen van het spel, lijken ze een duo dat zijn weerga niet kent. Neem daarbovenop erg kleurrijke werelden en een steengoede soundtrack van “geboren voor deze job” componist Dave Wise en we kijken er nu al enorm hard naar uit. Stel ons niet teleur, Playtonic. Echt niet.

Late Shift – 18 april

Late Shift is een FMV-spel van Wales Interactive waar je als regisseur/scenarist de loop van het verhaal, geschreven door de scenarist van de eerste Sherlock Holmes met Robert Downey Junior, bepaalt. Student Matt moet zijn onschuld proberen te bewijzen na een inbraak in een rijk veilingshuis in Londen. Met bijna 200 verschillende beslissingen die je telkens op een paar seconden moet maken, ben je waarschijnlijk wel een tijdje zoet als je alle mogelijkheden wil zien. Wij kunnen enkel hopen dat het verhaal zichzelf ofwel volledig serieus neemt, ofwel beseft dat het de absurde toer opgaat en daar volop iets mee doet (zoals in het redelijk absurde Contradiction).

Dark Souls 3: The Fire Fades (GOTY Edition) – 21 april 2017

’t is gebeurd. Het laatste stuk DLC is voltooid. De tergend moeilijke actie franchise is eindelijk tot een einde gekomen. Zoals je al kon lezen in onze review kon deze laatste DLC onze torenhoge verwachtingen echter niet helemaal inlossen. Maar bij een serie zoals Dark Souls, waar het ene meesterwerk het andere opvolgt, is het moeilijk dit nog te overtreffen met downloadbare content. Miyazaki heeft ons gewoon rotverwend doorheen de jaren. Dat betekent echter niet dat deze Game of the Year-editie niet de moeite waard zal zijn. Deze versie combineert immers het al zeer goede origineel met zijn twee uitbreidingen: Ashes of Ariandel en The Ringed City en is gewoon de perfecte aankoop voor alle geduldige gamers! We zijn ook stiekem stikjaloers op de Japanse limited edition die een poster met map en een guide van meer dan 80 pagina’s krijgt.

Outlast 2 – 25 april 2017

Outlast 2 is een first person survival-horrorgame die sterk leent van het found footage-genre en het vervolg op de eerste game uit 2013. In deze voorganger werd je opgesloten in een overrompeld gesticht waarin psychopaten van je genitaliën een halsketting wilden maken. Deze keer shift de focus naar een koppel journalisten die in de woestijn van Arizona de moord op een zwangere vrouw onderzoeken. Al snel botsen ze op een sekte met niet al te fijne bedoelingen. Net zoals in de eerste game heb je geen wapens ter beschikking, maar moet je slim gebruik maken van de omgeving om te overleven. Gelukkig heb je een camera met night vision en audio detection om je bij te staan. Nu is het aan jou om hier zo heelhuids mogelijk te ontsnappen en het ondertussen niet in je broek te doen. Gelukkig hebben de ontwikkelaars, Red Barrel, hieraan gedacht en meteen al een oplossing klaar voor je probleem.

Little Nightmares – 28 april 2017

Na het succes van Limbo waagt Tarsier Studios zich aan een eigenzinnige versie van de bekende puzzel/platformer. De link met Limbo blijft evenwel slechts in het rijk van inspiratie, met de monochrome ervaring heeft het buiten de gamemechanics weinig gemeen. In Little Nightmares volg je het avontuur van Six, een klein wezen dat probeert te ontsnappen uit The Maw. Het nogal gestoorde pretpark huisvest al even gestoorde celbewakers, dus je zal alles uit de kast moeten halen om terug daglicht te zien. Als je meer info wil, we mochten onlangs langsgaan bij Bandai Namco voor een korte preview; en we zagen dat het goed was.

Dragon Quest Heroes II – 28 april

Opnieuw kun je terug in ware Musou-stijl aan de slag in de iconische, met slijmpjes gevulde, wereld van Dragon Quest. Zoals zoveel sequels dat zijn, is ook deze versie bigger, badder, better dan het origineel. Dragon Quest Heroes II onderscheidt zich van de andere games in de Musou-serie door meer RPG-elementen toe te voegen zoals een wereldkaart met verborgen schatten en een soort van dungeons waar je naar hartenlust monsters kunt neermeppen. Een grote nieuwigheid is de multiplayer. Je kan het hoofverhaal in co-op spelen of door speciale stukjes van een map te verzamelen kan je het Time Labyrinth unlocken. Deze laatste bevat speciale levels ontworpen om met een vriend of vriendin samen te spelen. Moest je trouwens save data hebben van Dragon Quest Builders, deze kun je importeren en als beloning krijg je de grote houten hamer uit die game.

Xbox ONE

releaselijst Xbox ONE april 2017 (klik hier om de lijst te openen)

Bulletstorm: Full Clip Edition – 7 april

Toen Bulletstorm in 2011 uitkwam, was het een fijne, maar bij het grote publiek jammer genoeg onbekende, ervaring. Een FPS waarbij de focus niet lag op multiplayer deathmatches, maar eerder op een over-the-top singleplayercampagne. Nu krijgen we een remake! Grayson Hunt, een onbeleefde ex-moordenaar, crasht met zijn ruimteschip op een vreemde en dodelijke planeet. Het feit dat zijn oude commandant steeds meer manschappen op hem afstuurt op hem te vermoorden, doet zijn wraakgevoelens enkel maar toenemen. De grote reden om het spel te spelen ligt in het killshotsysteem, waarbij je punten en beloningen krijgt gebaseerd op de brutaliteit en creativiteit van je bloederige kills. Hoewel het spel zich focust op singleplayer, is er toch ook een kleinere of co-op multiplayermodus. Deze remake bevat verder nog een nieuwe moeilijkheidsgraad en alle DLC uit het originele spel.

Yooka Laylee – 11 april 2017

Hij heeft even op zich laten wachten, maar eindelijk is ie der. Yooka Laylee, de Kickstarter van Playtonic Games, het geesteskind van Banjo Kazooie en het vroegere team van Rare. We wachten ondertussen al enkele jaren geduldig op de release en het lijkt dat dit proces zijn vruchten heeft afgeworpen, want met Yooka Laylee krijgen we een platformer van de oude stempel, met tig aantal collectibles en grappige animaties, inclusief karaktervolle personages. De hoofdrol? Niet weggelegd voor een beer en een kraanvogel, wel voor een tropischere kameleon-en-vleermuistandem. In wat we al zagen van het spel, lijken ze een duo dat zijn weerga niet kent. Neem daarbovenop erg kleurrijke werelden en een steengoede soundtrack van “geboren voor deze job” componist Dave Wise en we kijken er nu al enorm hard naar uit. Stel ons niet teleur, Playtonic. Echt niet.

Late Shift – 18 april

Late Shift is een FMV-spel van Wales Interactive waar je als regisseur/scenarist de loop van het verhaal, geschreven door de scenarist van de eerste Sherlock Holmes met Robert Downey Junior, bepaalt. Student Matt moet zijn onschuld proberen te bewijzen na een inbraak in een rijk veilingshuis in Londen. Met bijna 200 verschillende beslissingen die je telkens op een paar seconden moet maken, ben je waarschijnlijk wel een tijdje zoet als je alle mogelijkheden wil zien. Wij kunnen enkel hopen dat het verhaal zichzelf ofwel volledig serieus neemt, ofwel beseft dat het de absurde toer opgaat en daar volop iets mee doet (zoals in het redelijk absurde Contradiction).

Dark Souls 3: The Fire Fades (GOTY Edition) – 21 april 2017

’t is gebeurd. Het laatste stuk DLC is voltooid. De tergend moeilijke actiefranchise is eindelijk tot een einde gekomen. Zoals je al kon lezen in onze review kon deze laatste DLC onze torenhoge verwachtingen echter niet helemaal inlossen. Maar bij een serie zoals Dark Souls, waar het ene meesterwerk het andere opvolgt, is het moeilijk dit nog te overtreffen met downloadbare content. Miyazaki heeft ons gewoon rotverwend doorheen de jaren. Dat betekent echter niet dat deze Game of the Year-editie niet de moeite waard zal zijn. Deze versie combineert immers het al zeer goede origineel met zijn twee uitbreidingen: Ashes of Ariandel en The Ringed City en is gewoon de perfecte aankoop voor alle geduldige gamers! We zijn ook stiekem stikjaloers op de Japanse limited edition die een poster met map en een guide van meer dan 80 pagina’s krijgt.

Outlast 2 – 25 april 2017

Outlast 2 is een first person survival-horrorgame die sterk leent van het found footage-genre en het vervolg op de eerste game uit 2013. In deze voorganger werd je opgesloten in een overrompeld gesticht waarin psychopaten van je genitaliën een halsketting wilden maken. Deze keer shift de focus naar een koppel journalisten die in de woestijn van Arizona de moord op een zwangere vrouw onderzoeken. Al snel botsen ze op een sekte met niet al te fijne bedoelingen. Net zoals in de eerste game heb je geen wapens ter beschikking, maar moet je slim gebruik maken van de omgeving om te overleven. Gelukkig heb je een camera met night vision en audio detection om je bij te staan. Nu is het aan jou om hier zo heelhuids mogelijk te ontsnappen en het ondertussen niet in je broek te doen. Gelukkig hebben de ontwikkelaars, Red Barrel, hieraan gedacht en meteen al een oplossing klaar voor je probleem.

Little Nightmares – 28 april 2017

Na het succes van Limbo waagt Tarsier Studios zich aan een eigenzinnige versie van de bekende puzzel/platformer. De link met Limbo blijft evenwel slechts in het rijk van inspiratie, met de monochrome ervaring heeft het buiten de gamemechanics weinig gemeen. In Little Nightmares volg je het avontuur van Six, een klein wezen dat probeert te ontsnappen uit The Maw. Het nogal gestoorde pretpark huisvest al even gestoorde celbewakers, dus je zal alles uit de kast moeten halen om terug daglicht te zien. Als je meer info wil, we mochten onlangs langsgaan bij Bandai Namco voor een korte preview; en we zagen dat het goed was.


Switch

releaselijst Switch april 2017 (klik hier om de lijst te openen)

Mario Kart 8 Deluxe – 28 april

De volgens velen reeds beste versie van Mario Kart wordt nu nog beter. Of je het de moeite vindt om te double dippen moet je zelf beslissen, maar je kan er niet omheen dat Mario Kart 8 Deluxe propvol content zit. Naast een echte Battle Mode in acht speciaal ontworpen arena’s (tegenover de gewone tracks in MK8 op Wii U) krijg je hier alle voorgaande DLC én nog eens 3 nieuwe karts en vijf nieuwe personages: Inkling Boy, Inkling Girl, King Boo, Dry Bones, en Bowser Jr. Bovendien kan je opnieuw twee items bijhouden net zoals in Double Dash. Maar dé grote selling point zal toch het feit zijn dat je deze Mario Kart gewoon overal mee naartoe kan nemen. Tot acht spelers kunnen het tegen elkaar opnemen in local multiplayer, tot twaalf in onlinemodus. WAHOOO!

Handheld

releaselijst Nintendo 3DS april 2017 (klik hier om de lijst te openen)

Yo-kai Watch 2 – 7 april

De hype is in Japan eventjes gaan liggen, maar dat belet Nintendo niet om (met veel vertraging) de tweede game in de Yo-kai Watch-serie naar Europa te brengen. In Yo-kai Watch 2: Bony Spirits en Fleshy Souls vervoegen we opnieuw Jibanyan en de andere Yo-kai, charmante en grappige wezentjes gebaseerd op Japanse folkore, die in een soort geheime, parallelle wereld leven van waaruit ze bij ons allemaal vreemde en vaak hilarische fenomenen veroorzaken. De eerste game zat boordevol potentieel met leuke omgevingen en grappige dialogen, maar de beperkte diepgang en het repetitief aspect van de gevechten gooiden toen roet in het eten. Benieuwd of het deze sequel beter afgaat!

releaselijst Playstation Vita april 2017 (klik hier om de lijst te openen)

A Rose in the Twilight – 15 april 2017

Als je deze titel googelt, negeer dan alle zoekresultaten waarin er gevraagd wordt welke actrice Rose in Twilight vertolkt. Deze game gaat namelijk over een meisje die tezamen met een stenen reus moet zien te ontsnappen uit een eeuwenoud kasteel. Rose’s tools van dienst zijn zowel bloed, tijd als de “Doorn Kracht” en haar wandelende rotsblok heeft een enorme kracht. A Rose in the Twilight combineert een schattige art style met bijzonder gewelddadige gameplay. Rose kan oneindig veel doodgaan, vaak op een heel gruwelijke manier, maar ze komt steeds terug tot leven. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen pijn voelt elke keer ze aan haar einde komt. Desalniettemin is haar dood vaak de enige manier waarop je zal leren hoe je verder geraakt in een level. Gelukkig staat Rose er niet alleen voor en kan ze rekenen op de hulp van haar trouwe Golem.


Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties