Gacha en het gevaar van gokken in videogames

0

Met de recente release van Fire Emblem Heroes op iOS en Android leek het mij een goed moment om eens stil te staan bij enkele gevaren van het free to play-genre. Want deze games zijn op het eerste gezicht gratis. Daar kan je toch niks tegen hebben? Natuurlijk niet. Alleen, gratis bestaat niet. Ofwel betalen we in deze games met onze kostbare tijd, ofwel worden we verleid om toch onze digitale portefeuille boven te halen. In dit artikel gaan we dieper in op het populairste systeem om munt te slaan uit “gratis” mobile games: gacha.

F2P

Je stelt je misschien soms de vraag: als een game gratis is om te downloaden en te spelen op mijn mobieltje, hoe verdienen de ontwikkelaars er dan geld aan? Want het kan toch niet de bedoeling zijn om mij gratis entertainment te verschaffen onderweg op de trein of bus en daar geen stuiver aan te verdienen? Ook die mensen moeten toch betaald worden? Wel, free-to-play- of F2P-games proberen op verschillende manieren je te overtuigen om toch die creditkaart aan het werk te zetten. Ze kunnen dit doen op verschillende manieren:

monster strike anime mobile game gacha

Een personage uit de Monster Strike-anime voert een gacha uit in het gelijknamige F2P-game.

  • Levels of uitbreidingen: een recent voorbeeld hiervan is Super Mario Run. Deze game is gratis om te downloaden, maar je moet geld neertellen om alle levels van de game te kunnen spelen. Sommige andere games zijn reeds compleet in hun gratis vorm, maar bieden extra (meestal moeilijkere) levels aan ter uitbreiding van het basisspel.
  • Gemak van spelen: de meeste F2P-games maken het heel moeilijk om bepaalde doelen in de game te bereiken. Je kan ofwel uren en uren spenderen om dit te bereiken of je kan heel simpel een paar euro’s neertellen om dit proces aanzienlijk te vergemakkelijken.
  • Persoonlijkheidde speler de mogelijkheid bieden om zijn personage in de game een persoonlijkheid aan te meten door cosmetische aanpassingen te verkopen zoals kledij en accessoires.
  • Competitief voordeel: door de speler sterkere wapens of personages te laten kopen kunnen zij beter worden in de game of tegenover hun medespelers. Dit kan op verschillende manieren gebeuren. Eén daarvan is het gacha-systeem.

Gachapon

Sterkere wapens of legendarische personages kan je te koop aanbieden tegen een vaste prijs. Of je kan ze extra moeilijk maken om te bekomen door ze “weg te geven” via een soort loterij. En hoe beter het item is dat je kan bekomen, hoe zeldzamer ze zullen zijn in de loterij. Dit is het geheim van het gacha-systeem.

Het begon allemaal, hoe kan het ook anders, in Japan. De Gachapon (ガチャポン) – ook wel Gashapon genoemd – is een Japans onomatopee of klanknabootsing van het geluid dat een speelgoedautomaat maakt bij het draaien aan de knop (“gacha“) en het geluid dat de capsule maakt als ze naar beneden valt (“pon”). Je stopt dus geld in een automaat en krijgt een willekeurig figuurtje of sleutelhanger of wat dan ook. Sommige zijn zeldzaam, andere niet. Je weet dus nooit wat je zal krijgen.

gashapon gachapon gasha gacha slot machine gokken japan rode paraplu

Een rij gacha-machines in Akihabara,Tokyo. bron: Flickr

En het is dit systeem dat toegepast wordt in bepaalde F2P-games. Je koopt een aantal virtuele munten of jetons die je kan gebruiken om mee te doen aan een loterij waarmee je extra wapens, personages, enzovoort kan bekomen. In de meeste gacha-games zijn de echt waardevolle items zeer zeldzaam. In Fire Emblem Heroes heb je bijvoorbeeld maar een kans van drie op honderd om een 5-sterren personage te bekomen. En daarin schuilt het gevaar van het gacha-systeem.

Gotta Gatch ‘Em All

De speler verkrijgt door het spelen van de game sporadisch gratis van deze speciale items die kunnen gebruikt worden om een gacha uit te voeren. Op die manier laat men de gebruiker kennis maken met het mechanisme en wordt de drang naar meer en beter langzaam aangewakkerd. Sommige spelers zullen hieraan kunnen weerstaan en meestal is het ook mogelijk om de game te spelen zonder er effectief geld aan te spenderen. Maar zoals hierboven aangehaald zal de drang naar het gemak van spelen en het competitief voordeel al snel duidelijk worden naarmate men vooruitgang boekt in de game. En net zoals bij gokken aan een slot machine kan het gebruiken van het gacha-systeem serieus verslavend worden.

fire emblem heroes gacha orbs

Door middel van gacha kan je nieuwe personages bekomen in Fire Emblem Heroes.

Zoals je kan zien in de screens hierboven is het systeem in Fire Emblem Heroes nog vrij simpel. Je hebt 5 orbs nodig om een nieuw personage te kunnen oproepen. Personages in deze game krijgen een beoordeling met sterren naargelang hun vaardigheid en zeldzaamheid. Merk op dat je slechts een kans van 3,5% hebt om een personage met de hoogste beoordeling te bekomen. Je krijgt doorheen de game af en toe een orb als je bijvoorbeeld een level hebt uitgespeeld, maar bijlange niet genoeg om op regelmatige basis enkele zeldzame personages te kunnen oproepen. Zo moet je al snel een deftig bedrag uitgeven om dit te bekomen. En dat is nu precies hoe er geld wordt verdiend in dit soort games. Je zal in werkelijkheid veel meer geld moeten uitgeven dan wanneer deze personages gewoon afzonderlijk te koop zouden worden aangeboden.

kompu gacha

Het Kompu Gacha-systeem, waar de speler eerst een set van items moet vervolledigen alvorens hij de eigenlijke prijs kan ontvangen. bron: Serkan Toto

En het kan nog erger. Tot een paar jaar geleden was het nog toegestaan om in bepaalde games het zogenoemde Kompu Gachasysteem (complete gacha) toe te passen. Deze methode bestaat eruit om je eerst een set van verschillende items te doen bekomen die je dan kan inruilen voor de werkelijke hoofdprijs. Dit alles puur gebaseerd op willekeurige kans. Gelukkig werd dit in 2012 bij wet verboden.

Free to play is here to stay. En waarom niet? De realiteit is dat de meeste consumenten niet echt happig zijn om te betalen voor software op hun mobiele telefoon. De oplossing die de games-industrie hiervoor vond is F2P. Laat zoveel mogelijk mensen je game downloaden en reken erop dat een kleine minderheid zijn creditcard bovenhaalt. Door een aantal slimme systemen kan je die consument een aardig bedrag laten uitgeven zonder dat hij of zij dat zo aanvoelt. Maar er moeten grenzen zijn en de consument moet net zoals bij het deelnemen aan een echte loterij beschermd worden. Europa heeft zijn alziend oog dan ook al laten vallen op deze broeihaard van potentiële wantoestanden. Free to play-games kunnen uiteraard best leuk zijn, maar een verwittigd gamer is er twee waard. Ik hoop alvast mijn steentje te hebben bijgedragen.

Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties