EA Sports probeerde het ooit met FIFA Manager en Codemasters had enkele jaren een LMA Manager-reeks lopen, maar uiteindelijk vormen Sports Interactive en Sega al sinds 2004 een dodelijk spitsenduo die elk jaar een nieuwe Football Manager-game op je afvuren. Football Manager 2018, de laatste nieuwe telg uit de reeks, had logischerwijze dan ook een reputatie hoog te houden nadat zijn voorgangers regelmatig hoge toppen scheerden in de statistieken van meest gespeelde games op Steam. Geekster bond voor jou de voetbalschoenen aan om na te gaan of Sports Interactive en Sega opnieuw een kampioenentitel mogen bijsteken op hun palmares!

Football Manager 2018

Ontwikkelaar: Sports Interactive
Uitgever: Sega
Platform: PC (Windows, Mac, Linux)
Aantal spelers: 1 (online tot 32)
Release: 10 november 2017

Reviewcopy op pc, bekomen via uitgever.

Als voetballer kon ik zelf doorbreken naar het niveau waar ik van droomde. Niet verwonderlijk, aangezien ik aan het einde van de vorige eeuw als 6-jarige knul maar één seizoen voetbalde en nadien doorhad dat al dat lopen niets voor mij was – aangezien we al een goeie doelman hadden, was mijn carrière dus al ten dode opgeschreven van voor die goed en wel begonnen was. Geen paniek, want een paar jaar later zou ik mijn nieuwe passie al vinden: Football Manager. Wat ooit begon op de PlayStation One met LMA Manager 2002 kreeg een vervolg op pc dankzij de nieuwe reeks van Sports Interactive en Sega. Lang duurde het niet om mezelf te ontpoppen tot volleerde voetbalmanager die tot de top van de trainersgilde behoorde – of tenminste toch op virtueel vlak. Met mijn favoriete ploeg, RSC Anderlecht, reeg ik de landstitels aan elkaar. Met een toenmalige 18-jarige Vincent Kompany en een 17-jarige Anthony Vanden Borre en rasartiesten als Christian Wilhelmsson, Pär Zetterberg en Aruna Dindane was ik meteen helemaal verknocht aan de reeks, met als gevolg dat er tot op heden van elk seizoen wel een exemplaar in mijn kast of Steambibliotheek staat.

Football Manager 2018 screenshot goal

Scoort – pun very much intended – deze Football Manager zo hoog als zijn voorgangers?

Dynamiek als toptransfer

Elk jaar opnieuw kijken fans van Football Manager uit naar de nieuwste telg, maar regelmatig botsten ze daarbij op het ‘FIFA-syndroom’. Want het gebeurde wel eens dat de reeks, net als EA Sports’ paradepaardje, net iets te veel knipte en plakte en gewoon een nieuw cijfertje op de doos plakte. Football Manager 2018 heeft gelukkig niet (of toch niet al te veel) te lijden onder dat syndroom, want Sports Interactive voegde enkele smakelijke nieuwe ingrediënten aan het succesrecept. Zo zal de dynamiek binnen je spelersgroep een van de grote makers of krakers van je carrière worden. Waar je tot voor kort nog zonder probleem zowat elke zomer een volledig nieuwe kern kon samenstellen, moet je in Football Manager 2018 daadwerkelijk rekening houden met hoe goed je spelers bij elkaar passen en wie de sterke figuren in de kleedkamer zijn. Zijn je peoplemanagementskills niet helemaal op niveau, dan ben je de steun van je groep al snel kwijt – en kan je al eens sneller dan verwacht je C4 krijgen. Ook op het veld is die dynamiek van belang, want ook daar zullen bevriende spelers elkaar beter vinden en elkaars fouten makkelijker kunnen rechtzetten. Gaan voor twee wereldtoppers op je linkerflank of toch maar je steraanvaller zijn beste maatje opstellen, het zou wel eens een zwaar dilemma kunnen worden in Football Manager 2018.

Football Manager 2018 screenshot dynamiek

Door het volledige nieuwe dynamieksysteem krijgt je spelerskern er weer een heel nieuwe laag bij.

Tweede element dat voor een groot deel een herstructurering kreeg: het scoutingscentrum. Tot vorig jaar kon je een beoogd transferdoelwit dat binnen je scoutingsbereik viel (de kleinere clubs kunnen enkel binnen de landsgrenzen scouten, of enkel op hun continent of het deel ervan) snel-snel eens laten scouten, en kreeg je een rapportje met sterren te zien zoals je dat ook van je eigen spelers kon opvragen. In Football Manager 2018 krijg je niet langer zomaar op een dagje tijd een verslag van de honderd spelers die je aangeklikt had, maar duurt het – realistischerwijze – langer vooraleer je scouts met een gefundeerd rapport komen. Bovendien krijg je niet enkel de score op een schaal van vijf sterren te zien, vanaf nu komt er een score op honderd tevoorschijn naast de sterke en zwakke punten van de speler in kwestie. Op die manier kan je je beslissingen op de transfermarkt nog net dat tikje beter afwegen en zorgt Football Manager 2018 voor nóg een diepgaandere manier van voetbalmanagement.

Football Manager 2018 screenshot scouting

Scouten wordt een pak realistischer en uitgebreider in Football Manager 2018.

Bovendien werden de klassieke scoutingsgebieden ook vervangen door zogeheten scoutingspakketten, waarmee je zelf kan aangeven op wat voor soort spelers en op welke competities je scouts zich moeten focussen. Daarbij kan je dan nog eens het onderscheid maken tussen de senioren- en jeugdcompetities, zodat je je rekrutering zo veel kan differentiëren als je zelf wilt. In de vorige versies kon je zelf ook wel al wat sturen waar je scouts heen gingen, maar de mogelijkheden werden nog wat verder uitgebreid. Je scoutingscel heeft zo nu ook een eigen budget waar je rekening mee moet houden, net zoals je transfer- en salarisbudget. Wil je bijvoorbeeld als Belgische eersteklasser die normaal enkel in Europa kan scouten nu ook speuren naar talent in Zuid-Amerika, dan kan dat – op voorwaarde dat je een hap van enkele duizenden euro’s uit je budget neemt om je scout op het vliegtuig te zetten. Wie dacht dat Football Manager 2018 niet realistischer en doordachter kon worden, komt bijgevolg bedrogen uit.

Hogere moeilijkheidsgraad

Wat opvalt in Football Manager 2018 is wel dat het spel, dankzij alle tweaks en extra toevoegingen, een hogere (lees realistischere) moeilijkheidsgraad heeft meegekregen. Zo zal je vaker moeten sleutelen aan je tactiek om een echt solide blok te kunnen neerzetten (zonder bijvoorbeeld de voorgenoemde dynamiek in je elftal naar de knoppen te helpen), en moet je met heel wat parameters rekening houden om de nodige successen te kunnen boeken. Daarvan kan je er ook een heleboel delegeren aan de rest van je trainersstaf – denk maar aan de individuele trainingsaccenten voor je spelers, de tactische besprekingen in het kader van de volgende wedstrijd, bieden op jonge spelers voor je jeugdopleiding … – afhankelijk van hoe goed je omringd bent. Handige doe-het-zelver of eindverantwoordelijke van een gestructureerde organisatie, alles is mogelijk in Football Manager 2018. Ook je eigen reputatie als manager speelt een grotere rol in deze editie van de reeks. Het romantische beeld van ‘onbekende manager zonder enige ervaring als speler en zonder trainersdiploma’s die zijn team naar de wereldtop leidt’ is enkel mogelijk wanneer je minutieus en stap voor stap aan je weg naar boven timmert, want net zoals in het echte leven zijn die ultieme sprookjes uiterst zeldzaam geworden.

Football Manager 2018 screenshot medisch centrum

Het medisch centrum van je club kreeg een apart tabblad met allerlei handige informatie.

Een jaar na hun toevoeging, waar ze er voor spek en bonen leken bij te lopen, zijn ook de data-analisten en sportwetenschappers een stuk belangrijker geworden. Die kon je al inhuren in Football Manager 2017, maar erg veel deden ze toen niet – behalve dan een loon opstrijken waar schijnbaar niet veel mee gebeurde. Nu zullen ze je wel helpen om betere keuzes te maken. De data-analist zal je na elke wedstrijd een gedetailleerd rapport kunnen voorschotelen van alles wat zich binnen de lijnen afgespeeld heeft, terwijl de sportwetenschappers samen met je fysiotherapeuten de gezondheid en blessuregevoeligheid van je spelers nauwlettend in de gaten houden. Die laatste groep heeft nu ook een eigen tabblad onder ‘medisch centrum’, waar je kan kijken wie momenteel geblesseerd is en voor hoe lang die nog out is, of wie het risico loopt om in de nabije toekomst een blessure op te lopen.

De zeldzame minpuntjes

Zonder van Football Manager 2018 meteen hét spel van het jaar te willen maken (maar een plekje op de shortlist lijkt ons toch onvermijdelijk), moeten we toegeven dat de minpunten in de absolute minderheid zijn vergeleken met de goeie punten. De verhoogde moeilijkheidsgraad rekenen we niet mee – voetbal is een harde wereld, leer ermee leven – maar daarnaast zijn er toch enkele pijnpuntjes op te merken. Zo ontbreken er, zoals steeds, enkele licenties. Japan en Duitsland spelen hun interlands met niet-bestaande spelers, enkele clubnamen worden omgevormd (bijvoorbeeld Schalke 04 wordt gewoon ‘Gelsenkirchen’ of Real Sociedad wordt Real San Sebastian), Ajax heeft een quasi lege trainersstaf en de Champions League heet nog steeds ‘Champions Cup’. Gelukkig kan je dankzij de Steam Workshop al snel zelf het realisme nog een tikje bijschroeven en alle juiste club- en competitienamen, inclusief alle logo’s, toevoegen aan Football Manager 2018. Ook op technisch vlak durft het spel de bal al eens te laten vallen. Zo kwam het tijdens wedstrijden enkele keren voor dat de game blokkeerde en zichzelf afsloot – erg frustrerend als je op dat ogenblik bezig bent aan een bekerstunt en er bij een tweede poging genadeloos uitgeknikkerd wordt.

Football Manager 2018 screenshot match

Tijdens de wedstrijd wordt je ook op heel wat info getrakteerd.

De kleine minpunten worden dan weer gecompenseerd door de andere kleine tweaks die Football Manager 2018 voor jou in petto heeft. Er werden enkele nieuwe tactische rollen toegevoegd (de mezzala of carillero op het middenveld, bijvoorbeeld), de match engine werd opnieuw wat verder verbeterd en ook de 3D-animaties kregen een jaarlijkse upgrade mee, al moeten we wel meegeven dat het visuele vlak nooit het belangrijkste aspect aan de reeks geweest is. Met de matchbeleving zit het dus wel snor, al moet je uiteraard geen FIFA-toestanden verwachten van de game. Nog een nieuwe toevoeging die onder de categorie ‘best leuk maar geen absolute meerwaarde’ valt: voor het eerst valt er op Football Manager 2018 ook een soundtrack te bewonderen. Verwacht er niet te veel van, want je krijgt enkel ‘This Moment‘ van Chase & Status feat. Blossoms voorgeschoteld.

Football Manager 2018 screenshot match

In de tactiek werden enkele nieuwe spelersrollen toegevoegd.

Algemeen genomen ligt de instapdrempel van Football Manager 2018 door al die nieuwigheden, tweaks en extra details misschien ietsje hoger dan die van zijn voorgangers, maar dat neemt niet weg dat je er wel nog steeds het summum van de voetbalmanagementgames in huis haalt. Eventuele concurrentie zal van goeden huize moeten zijn om de standaard te halen (laat staan te kloppen) die Sports Interactive hier opnieuw neergeplant heeft. Voor wie het allemaal toch nét iets minder diepgaand mag zijn: de aparte Football Manager Touch 2018 biedt net als de vorige jaren een light-versie van het volledige spel aan waarbij je je zo goed als enkel focust op wedstrijden, transfers en contracten, en ook de Fantasy Draft-modus kan voor een leuk intermezzo zorgen wanneer je met je vrienden wil uitmaken wie van jullie nu eigenlijk de beste manager is.


Football Manager 2018 bij bol.com

Football Manager 2018

8 Kampioen

Sports Interactive en Sega tonen met Football Manager 2018 nog maar eens waarom net zij en niemand anders de standaard voor voetbalmanagementgames bepalen. Met dynamiek als voornaamste nieuwe speerpunt en andere verbeteringen aan je tactiek, manier van scouten en andere tweaks weten ze het repetitiviteitsgevoel perfect te counteren. Verplichte kost voor elke voetballiefhebber die als eens naar zijn televisie durft schreeuwen dat het met hem/haar aan het roer wel heel wat anders zou geven op het veld. Bewijs het maar, want de middelen liggen er voor het grijpen in Football Manager 2018.

  • Vormgeving 7
  • Audio 6
  • Gameplay 8
  • Levensduur 9
Share.

About Author

Niels Vanden Driessche

Historicus, volleyballer, journalist en toekomstige wereldoverheerser, die in zijn vrije tijd al eens graag achter de PlayStation kruipt of virtuele titels viert op Football Manager.

Reacties