Het is ondertussen al weer een jaar geleden dat Nintendo zijn intrede deed in de mobiele markt. Maar dat lijkt niet zo succesvol als ze zelf hadden gehoopt. Na het komen en gaan van Miitomo en het aarzelende succes van Super Mario Run heeft de Japanse ontwikkelaar dringend een hit nodig. Het blijft zoeken naar het goede evenwicht tussen enerzijds een goede game en anderzijds zich aanpassen aan de uiterst competitieve markt op iOS en Android. Slaagt Nintendo er deze keer wel in?

Fire Emblem Heroes

Ontwikkelaar: Intelligent Systems, Nintendo EPD & DeNA
Uitgever: Nintendo
Platform: iOS & Android
Aantal spelers: 1 (asynchrone multiplayer)
Release: 2 februari 2017
Gratis te downloaden maar bevat microtransactions.

fire emblem heroes nintendo ios android logoEen paar jaar geleden leek de Fire Emblem-reeks nog ten dode opgeschreven. De verkoop was in dalende lijn en enkel een klein groepje die hard-fans kocht nog elk nieuw hoofdstuk van deze strategy RPG-reeks. Nintendo besloot om ontwikkelaar Intelligent Systems nog één laatste kans te geven vooraleer er net zoals bij Advance Wars de brui aan te geven. De ontwikkelaars besloten om hun trots aan de kant te zetten en de poorten van Fire Emblem te openen voor het grote publiek. Het resultaat was Fire Emblem Awakening op 3DS, dat uiteindelijk bijna twee miljoen exemplaren wereldwijd zou verkopen, ongezien voor de reeks. Een paar jaar later is de Fire Emblem-franchise nog steeds springlevend en koos Nintendo ervoor om na Super Mario de zwaarden, bijlen en speren van Fire Emblem los te laten op de mobiele markt.

My First Fire Emblem

Net zoals bij Awakening wil Nintendo met Fire Emblem Heroes een nieuwe generatie spelers lokken naar de serie. Ditmaal worden de pijlen gericht op zij die al een hele tijd geen of zelf nog nooit Fire Emblem hebben gespeeld en dus ook de boot met Awakening hebben gemist. Intelligent Systems heeft het concept serieus afgeslankt voor deze mobiele versie, maar toch de kern van de serie behouden.

Voor wie niet bekend is met Fire Emblem, in deze games bestuur je een team van krijgers (ridders, boogschieters, tovenaars, …) over een veld dat ingedeeld is in vakjes en waar ieder personage een aantal van die vakjes kan bewegen per beurt. Wanneer je een vijand tegen het lijf loopt op het speelveld kan je ervoor kiezen om deze aan te vallen. De bedoeling is om het vijandige team uit te schakelen voor zij dat met jouw team doen. Dit onderdeel van de games is vertaald naar de mobiele versie door het veld qua grootte aan te passen zodanig dat het steeds volledig past op het scherm van jouw apparaat. Je heb in Heroes dus geen grote speelvelden in uitgestrekte landschappen zoals in de andere FE-games. Alle velden zijn hier precies zes vakjes breed en acht vakjes diep. Dit lijkt op het eerste zicht een gigantische downgrade, maar tegelijk is het een geniale zet om de gameplay te vereenvoudigen en vooral om ervoor te zorgen dat je op deze manier bite-sized speelsessies aan de speler kan voorschotelen. Deze game is immers ontworpen om te spelen op de bus of tijdens de middagpauze, waar een paar games van elk vijf minuten tijd een leuke afwisseling kunnen zijn. Bovendien speel je telkens met vier personages tegen vier, tegenover het twaalftal dat je normaal gebruikt in de andere games.

fire emblem heroes ios android screenshot menu

In Fire Emblem Heroes ligt de focus dan wel weer volledig op het gigantisch aantal verschillende personages dat je kan recruteren. Het Game of Thrones-achtige verhaal van gewapende familiale conflicten en op wraak zinnende minnaars en minnaressen wordt hier op een laag pitje gezet ten gunste van een overvloed aan personages uit zowat alle voorgaande games uit de serie. De naam van deze game zegt al genoeg: het plezier is hier om een team van jouw favorieten samen te stellen. Door jouw krijgers te trainen kan je ze verschillende skills leren en hun wapens upgraden. Het is niet mogelijk om zelf wapens te kopen of om personages van klasse te laten veranderen. Je moet als het ware roeien met de riemen die je krijgt, al kan je die riemen dus wel een serieuze opknapbeurt geven.

Gratis bestaat niet

Maar je stelt je misschien de vraag: als deze game gratis is om te downloaden en te spelen op mijn mobieltje, hoe verdienen de ontwikkelaars er dan geld aan? Want het kan toch niet de bedoeling zijn om mij gratis entertainment te verschaffen zonder daar een stuiver aan te verdienen? Ook die mensen moeten toch betaald worden? Wel, free-to-play- of F2P-games proberen op verschillende manieren je te overtuigen om toch die creditkaart aan het werk te zetten. Fire Emblem Heroes gebruikt het gacha-systeem, een soort van digitale loterij waar je orbs nodig hebt om helden op te roepen en te rekruteren.

fire emblem heroes ios android screenshot menu

Je hebt vijf orbs nodig om een nieuw personage te kunnen oproepen. Personages in deze game krijgen een beoordeling met sterren naargelang hun vaardigheid en zeldzaamheid. Maar de kans dat je een deftige held te pakken krijgt is vrij klein. Zo heb je slechts een kans van drie op honderd om een 5-sterren personage te bekomen. En daarin schuilt het gevaar van het gacha-systeem. Je krijgt doorheen de game af en toe een orb als je bijvoorbeeld een level hebt uitgespeeld, maar bijlange niet genoeg om op regelmatige basis enkele zeldzame personages te kunnen oproepen. Zo moet je al snel een deftig bedrag uitgeven om dit te bekomen. En dat is nu precies hoe er geld wordt verdiend in dit soort games.

Schild of vriend

Nu we ongeveer weten wat Fire Emblem Heroes allemaal niet is, laten we maar eens kijken wat het dan wel is. En dat is een game van menu’s. Begrijp me niet verkeerd, Heroes zier er echt prachtig uit. Het zijn mooie menu’s. En ook de muziek mag er vast en zeker wezen. Qua production values kunnen we hier absoluut niet klagen. Maar er is bijvoorbeeld geen world map. Geen dorpjes of steden om te verkennen. Geen NPCs om tegen te praten. Alles is in een menu te doen. Het hoofdmenu is standaard voor een mobile game. Hier wordt deze voorgesteld als een hal in een kasteel waar je onder andere berichten krijgt van een schattig uiltje, een fontein je beloningen bezorgt en waar je jouw friend list kan raadplegen. De verschillende speelmodi spreken voor zich, al zullen spelers die zich bij de Story Maps aan een verhaal zoals de vorige Fire Emblem-games verwachten hier van een kale reis terugkomen.

fire emblem heroes ios android screenshot menu

Fire Emblem Heroes speelt enorm vlot, het ziet er goed uit en ik zat soms een hele dag met het deuntje van het hoofdmenu in mijn hoofd. De gameplay is enorm goed aangepast aan de mobiele telefoon, met zeer intuïtieve touch controls en zoals eerder al vermeld een speelveld dat is aangepast aan de dimensies van een verticaal georiënteerd scherm. Maar dat kan allemaal niet op tegen het feit dat uiteindelijk iedere spelmodus in deze game op hetzelfde neerkomt: beslecht je lot tegen een vijandig team op een map van zes op acht en verdien ofwel EXP, Orbs of Hero Feathers. (Deze laatste laten je trouwens toe om de ranking van je helden te verhogen, maar kan je alleen verdienen in de Arena Duels.) Hoeveel verschillende invalshoeken de game ook probeert om je te entertainen, meer dan dit wordt het niet. Korte, snappy gevechten met wisselende beloningen.

fire emblem heroes ios android screenshot menu

En daar is niks mis mee, maar na een tijdje heb je het dan toch wel gehad. Want zoals in iedere mobile game is er niet echt een einddoel voor ogen. De makers willen dat je blijft spelen, iedere dag opnieuw, en hopelijk zal je dan ook geregeld de creditkaart eens bovenhalen. Zoals het hoort bij mobile games probeert Nintendo (in dit geval vooral DeNA vermoed ik dan) door verschillende events te organiseren de community te betrekken en de game levende te houden. Maar persoonlijk had ik het na een paar weken van spelen tijdens de pendelpret wel gehad. Toen dan uiteindelijk recent zo’n nieuwe spelmodus beschikbaar werd, de Voting Gaunlet, bleek ook dat niets meer dan een nieuwe inkadering van dezelfde spelmechaniek.

Heb je de smaak te pakken?

Heb je dankzij het spelen van Fire Emblem Heroes het Fire Emblem-virus te pakken? Of ben je gewoon nieuwsgierig wat deze serie nog allemaal te bieden heeft? Dan kunnen we je van ganser harte dit pareltje aanraden, de game die de serie deed opleven door ze opnieuw toegankelijk te maken voor een groter publiek: Fire Emblem Awakening. Momenteel beschikbaar op de eShop voor €45 en zeker iedere euro waard. En lees ook beslist eens onze review van diens opvolger: Fire Emblem Fates.


Nog meer Fire Emblem op Geekster:

Fire Emblem Heroes

5 TE REPETITIEF

Fire Emblem Heroes is een goede introductie tot de serie, maar uiteindelijk is het zoals zovele mobile games te repetitief en verveelt het snel. Weliswaar bijzonder goed aangepast aan het mobiele medium haalt het nooit het niveau of de diepgang die we ondertussen verwachten van een Fire Emblem-game.

  • VERHAAL 3
  • VORMGEVING 8
  • AUDIO 8
  • GAMEPLAY 5
  • LEVENSDUUR 5
Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties