Het is een speciaal soort persoon, de motorsport-fan. Ze worden enthousiast van extreme herrie, de geur van verbrand rubber, ze worden wakker op een ontiegelijk vroeg uur voor een race in Australië en betalen honderden euro’s aan tickets om auto’s in een rondje te zien rijden. Toch moet ik bekennen, beste lezer, ik ben het ook: een rasechte Formule 1-fan. Daarom brengt het einde van de zomervakantie voor mij steeds een mooi cadeau met zich mee, namelijk de jaarlijkse release van de officiële Formule 1-game. De naam is al lang geen verrassing meer: dit jaar heet die F1 2017.

F1 2017

Ontwikkelaar: Codemasters
Uitgever: Codemasters
Platform: Playstation 4, Xbox One, pc
Aantal spelers: 1
Release: 25 augustus
Reviewcode op pc voorzien door publisher.

Sneller, beter en verfijnder

Jaarlijks een game uitbrengen én die fris en nieuw houden is geen makkelijke klus. Grote sportfranchises zoals FIFA en Madden kunnen hiervoor het geüpdatete rooster aan teams en spelers gebruiken. In Formule 1 zijn er uiteraard ook enige verschuivingen in de teams, maar allereerst zijn er slechts 20 piloten en daarbij hebben zij géén stats of andere identificeerbare waarde. De ontwikkelaar Codemasters slaagde erin het verleden niet altijd even goed in om jaarlijks een nieuwe, aantrekkelijke game neer te zetten. Nieuwe features waren er meestal wel, maar de waarde propositie was meestal niet voldoende voor consumenten. Voor vele fans kwam er de ongeschreven regel dat je een F1-game gewoon beter om de twee jaar kocht i.p.v. jaarlijks. Gelukkig is deze game wél een aankoop waard. Waarom?

In de ondergaande zon racen op het circuit van Spa-Francorchamps, er zijn slechtere dingen in het leven.

Het lijkt simpel, maar de game is gewoonweg op elk vlak beter dan zijn voorganger. Het grootste verschil – en uiteindelijk de basis van het spel – is het rijgedrag. Ondanks dat ik zelf fan ben van hardcore racing simulators was ik erg onder de indruk van het rijmodel dat F1 2017 gebruikt. De bolides voelen realistisch aan, in tegenstelling tot het zwevende gevoel dat ze hadden in F1 2016. Daarbovenop werd er ook verder gesleuteld aan het schademodel. Zo krijg je vaker klapbanden en zijn er meer breukpunten. Ten slotte kan je harder racen met de wagens; het effect hiervan op jouw remmen en de vernieling van je banden werd getemperd en is hierdoor realistischer. Ook heeft jouw racegedrag invloed op eventuele defecten aan mechanische onderdelen. Misbruik je de versnellingsbak te veel? Dan kan jouw race vroegtijdig eindigen in een rookpluim.

Je moet een seizoen zien te overbruggen met vijf van ieder mechanisch onderdeel. Gebruik je er meer? Dan krijg je grid strafpunten.

Carrière maken

De carrièremodus kreeg ook enkele verbeteringen. Zo heeft het R&D-aspect, waar je upgrades voor je wagen kan laten uitvoeren, ook echt impact op je race. Het is razend interessant om je carrière te starten in een van de langzamere wagens zoals een Force India en die doorheen het seizoen sneller te maken via upgrades. Op het einde van mijn tweede seizoen was mijn wagen even competitief als de toplopers Ferrari en Mercedes. Dat is misschien niet erg realistisch maar desalniettemin erg leuk! Tijdens je carrière krijg je ook af en toe uitnodigingen voor historische races. Hierdoor krijg je de kans om te rijden met enkele legendarische Formule 1-wagens zoals de Ferrari F2004 en McLaren MP4/4, een droom die waarheid wordt! Wat wel ontbreekt is enkele historische circuits, iets waar een van de vroegere games wel over beschikte. Als compensatie hebben een paar van de huidige circuits alternatieve layouts. Zo kan je in Suzuka racen op het verkorte circuit.

Je kan racen met een heleboel legendarische F1-wagens, waaronder de Mclaren Mp4/4.

Racegames zijn vaak gekend voor hun realistische visuals. Deze game heeft echter vreemde kuren. Zo zijn de algemene visuals goed, maar vreemd genoeg krijg je af en toe een texture die er verschrikkelijk lage kwaliteit uitziet, zoals een stuk van het gras of een van je crewleden. Dat is geen gigantisch probleem en je zal het niet merken als je aan 300 km/u voorbijraast, maar toch breekt het de immersie een beetje. Wat dan wel weer een topper is, is de audio. De huidige generatie Formule 1-wagens mogen dan niet het meest aantrekkelijke geluid hebben, Codemasters heeft het wel fantastisch geïntegreerd in hun game, net zoals commentaar van de welbekende Sky-commentatoren David Droft en Anthony Davidson.

Half-automatisch

Het is ondertussen wel duidelijk dat deze game op de meeste vlakken erg goed scoort: het rijgedrag van de bolides, de uitgebreide carrièremodus en prima audio/visuals. Toch zijn er nog enkele zaken die beter kunnen in F1 2018. Zo krijg je tegenwoordig de kans om zelf de formation lap te rijden, maar toch wordt deze nog grotendeels automatisch gecontroleerd. Codies geeft ons de kans om zélf plaats te nemen op het grid. Dat is ook van toepassing op het inrijden van de pit voor de pitstop: dat gaat ook volledig automatisch. Ten slotte blijft het AI-gedrag net iets te gemakkelijk, vooral als je een racing wiel & pedalen hebt. Zonder al te arrogant over te komen vind ik mezelf een redelijk goede racer in dit soort games, dus de moeilijkheid zette ik al snel op 100 van de 110. Toch bleef het nog nét iets te gemakkelijk om bij de betere wagens te blijven. De AI is zeker al een pak beter dan in de vorige games én ze doen al véél meer inhaalmanoeuvres, maar verdere verbeteringen zijn absoluut mogelijk. Vooral het defensieve gedrag ontbreekt volledig.

De bekende piloten zien er éindelijk herkenbaar uit.

Ben je een sadist? Dan kan je ook enkele stappen wagen in de multiplayer. Een goede publieke race vinden zal bijna onmogelijk zijn. Racen doe je niet, eerder overleven. Indien je op zoek bent naar kwalitatieve online F1-races mét repercussies voor slecht racegedrag, dan kan je best op zoek gaan naar een community die privéraces organiseert. Verder stelt de netcode nog steeds teleur. De races zijn nog steeds Peer 2 Peer, met als gevolg dat een gastheer met slechte verbinding voor een vreselijke ervaringen zorgt: lag, lag en nog eens lag. Ook kan het spel nog niet goed overweg met individuele racers die over een slechte verbinding beschikken: ze springen over de weg of hun wagen fuseert zich plotseling in de jouwe waardoor je onmiddellijk total loss bent.

Doorheen de seizoenen verdien je resource points die je kan gebruiken om je bolide op 4 onderdelen te verbeteren.

Kortom, F1 2017 is fenomenaal. Er zijn werkpunten, maar voor een Formule 1-fan is deze game uitmuntend. De passie en het gevoel voor detail waarmee de ontwikkelaars aan deze game werkten is bewonderenswaardig. Combineer dat oog voor detail met een ijzersterk rijmodel, een duurzame en goede carrièremodus én de toevoeging van historische bolides en je hebt een game waarmee je maanden zoet kan zijn!

F1 2017 bij bol.com

F1 2017

9 Geweldig

F1 2017 is de beste Formule 1-game van zijn serie. Ben je fan van racegames en/of Formule 1? Dan mag je deze game écht niet missen.

  • Vormgeving 8
  • Audio 9
  • Gameplay 9
  • Levensduur 9
Share.

About Author

Alexander Van Rompuy

Ik ben fan van tech & games, meer moet dat niet zijn!

Reacties