eSports evolueren van shooters naar sjotters

0

In de rest van de wereld weten ze het al langer dan vandaag: eSports zijn big business. League of Legends vormt misschien wel het meest bekende voorbeeld, aangezien jaarlijks miljoenen fans van het spelletje aan hun scherm gekluisterd zitten om de wereldkampioenschappen te volgen (of gewoon zelf met duizenden naar de hal afzakken om het live mee te maken). Maar ook levensechte games beginnen nu een digitaal evenbeeld te krijgen in de wondere wereld van de eSports. Belgisch recordkampioen RSC Anderlecht liet weten dat het op zoek gaat naar een professionele eSporter om de eer van de club hoog te houden in virtuele FIFA-toernooien. Kijken we binnenkort vaker naar digitale arena’s dan naar echte grasvelden?

Nederland achterna richting eSports

Helemaal nieuw is het plannetje van RSCA niet, want eerder kwamen de ploegen uit de Nederlandse Eredivisie naar buiten met het nieuws dat ze een eigen E-Divisie hebben. Alle achttien clubs nemen het daarin tegen elkaar op in FIFA 17. Iedereen bekampt elkaar één keer, de winnaar mag nadien naar een Europees kampioenschap om het daar op te nemen tegen kampioenen uit andere landen. Wie daar triomfeert, plaatst zich meteen voor het wereldkampioenschap. Dat er een draagvlak is voor de E-Divisie (die sinds 6 februari officieel op gang getrapt is) werd al snel duidelijk: alle wedstrijden worden immers uitgezonden op Twitch, YouTube en Fox Sports.

Dat het voetbalwereldje het vizier richting eSports wendt, hoeft niet echt te verbazen. Speelden de topclubs tot dertig jaar geleden nog voor het plezier en de liefde voor het spelletje, kan het moderne voetbal niet los gezien worden van het explosieve belang van het harde geld. In een tijdperk waarin Manchester United 100 miljoen euro op tafel legt voor Paul Pogba ziet het er niet naar uit dat clubs plots opnieuw de vinger op de knip zullen houden. Meer en meer clubs worden overgenomen door oliesjeiks en andere magnaten die graag wat van hun zakgeld spenderen aan marionetten die negentig minuten lang over een grasveld dralen, in de hoop het balletje vaker dan hun tegenstander tegen de netten te krijgen. Iedereen met ook maar een greintje talent in zijn voeten, kan tegenwoordig al enkele miljoenen waard zijn. Elk vers miljoentje is mooi meegenomen, en gezien het toenemende succes van diverse eSports-competities valt ook dààr het nodige geld te rapen.

Brussel mocht in 2015 al eens de halve finale van LoL Worlds verwelkomen

Poen scheppen achter het computerscherm

De tijd dat enkel League of LegendsDOTA 2 of Counter-Strike competitief gespeeld werden, lijkt dus definitief verleden tijd. Ook de rest van de gamingwereld heeft inmiddels door dat eSports een booming business zijn. Er zijn dan ook voldoende statistieken (gebaseerd op cijfers uit 2015) die het succes van eSports kunnen aantonen. Worlds (LoL) was goed voor zo’n 36 miljoen unieke viewers, terwijl ook ESL One Cologne en DreamHack Cluj (CS:GO) vlotjes boven de 25 miljoen toeschouwers afklokten. Tel daarbij nog eens de miljoenen dollars die geïnvesteerd worden in professionele eSports-teams en de prijzenpotten die te verdienen vallen op toernooien, en dan weet je dat er achter al die computerschermen nog een hele goudmijn schuilgaat. Ter illustratie: in 2015 kon Evil Geniuses bijna 9 miljoen dollar aan prijzengeld binnenrijven, maar ook CDEC GamingLGD GamingVici GamingTeam Secret en Virtus.pro mochten allemaal meer dan 2 miljoen dollar aan prijzengeld op hun bankrekening bijschrijven. Duizelingwekkende cijfers, toch voor de gewone stervelingen die na de werkuren voor hun plezier de console aanzetten om de dagelijkse sleur van het loonslaaf zijn te vergeten. Tussen een Kevin De Bruyne (van wie eind vorig jaar nog uitlekte dat hij jaarlijks meer dan 6 miljoen euro verdient) of een Axel Witsel (18 miljoen euro per jaar bij zijn Chinese club Tianjin Quanjian FC) en een pleintjesvoetballer die zich uitleeft met vrienden zit even veel contrast natuurlijk. In beide gevallen liggen de uiteindes van het spectrum mijlenver uit elkaar. Aan de gigantische vetpotten uit de echte voetbalwereld kunnen ze in de eSports vooralsnog niet tippen, maar een opwaartse trend valt zeker niet meer te ontkennen
.

Sjotten bij Anderlecht

En nu zet ook RSC Anderlecht dus, als eerste Belgische voetbalclub, de stap richting eSports. Zoals eerder aangehaald is de Nederlandse Eredivisie al helemaal mee met deze trend, maar ook andere kleppers als Manchester City, PSG, Schalke 04 en Valencia hebben inmiddels iemand in dienst om de digitale eer van de club hoog te houden. Om te tonen dat het hen menens is, verklaarde RSCA ook al dat de uitverkoren paars-witte eSporter zal kunnen rekenen op dezelfde professionele begeleiding waar ook de Purple Talents (de grootste beloften) en de profspelers van de Brusselse club dagelijks van genieten. Om de juiste speler te vinden, organiseert paars-wit op 29 en 30 april een eigen e-divisie, waar in totaal 256 gamers kunnen strijden om dat felbegeerde plekje als officiële vertegenwoordiger van de club.

Tijdens dat toernooi zal de scoutingcel nauwkeurig in het oog houden hoe het zit met de prestaties en het tactisch vernuft van alle deelnemers. De beste deelnemers stoten door naar het finaletoernooi, dat gepland staat op de jaarlijkse fandag van de club (in de zomer). De uiteindelijke winnaar zal RSC Anderlecht mogen vertegenwoordigen op nationale en internationale FIFA 17-toernooien (waar meestal via de FIFA Ultimate Team-formule gespeeld wordt, kwestie van bepaalde teams geen oneerlijk voordeel te geven), en krijgt een officieel contract voorgeschoteld voor het seizoen 2017-2018. Wie zelf zijn kans wil wagen op digitale roem en de eer om als eerste Belgische voetbal-eSporter aan de slag te gaan, kan zich inschrijven op de website van RSCA. Ter info: op de eerste dag liepen er al meer dan 2.000 inschrijvingen binnen. Best voor de zekerheid nog even oefenen op die skill moves dus.

Of het voorbeeld van de 33-voudige landskampioen gretig gevolgd zal worden door de rest van de Jupiler Pro League valt nog af te wachten, maar het is alvast wel een interessante primeur (nadat Anderlecht enkele jaren terug ook al als enige Belgische ploeg meestapte in de Superleague Formula, het inmiddels ter zielen gegane raceproject van enkele clubs). Koning Voetbal regeert al enkele decennia onbedreigd over menig media, maar ook eSports maken de laatste jaren een serieuze opmars. Wat zou er dan kunnen voortkomen uit een mix van beide werelden? Zappen we binnenkort weg van KV Mechelen – Zulte Waregem in het echte leven om te kijken naar Anderlecht – Wolfsburg op de PlayStation? Of zullen volgende generaties jongeren de nieuwe sterren aan het voetbalfirmament pas herkennen wanneer ze al digitale furore gemaakt hebben tijdens FIFA-toernooien?

De tijd zal uitwijzen of de troon waarop de voetbalvorst zit er binnenkort héél anders zal uitzien of niet. Het lijkt alvast op een nieuwe manier om nóg meer geld en aandacht richting het spelletje te trekken, in tijden waarin een middelmatige competitie als de Chinese bergen geld gooit naar buitenlanders in de hoop om het niveau op te krikken. De romantiek in het voetbal begint stilletjesaan dood te gaan, in koelen bloede vermoord door de staalharde business die heden ten dage regeert. Ach, voorlopig start ik mijn PlayStation 4 nog wel op voor dezelfde reden als wanneer ik met vrienden een balletje ga trappen: voor de liefde voor het spelletje. Of uit verveling natuurlijk.

Share.

About Author

Niels Vanden Driessche

Historicus, volleyballer, journalist en toekomstige wereldoverheerser, die in zijn vrije tijd al eens graag achter de PlayStation kruipt of virtuele titels viert op Football Manager.

Reacties