Iedereen doet het op het einde van het jaar, dus wij ook; een dikke, vette eindejaarslijst! We hebben heel wat moeten debatteren over sommige games, andere kregen dan weer unaniem de volledige games-redactie achter zich, maar we zijn er uit. De volgorde waarin ze staan is louter toeval, we houden geen stand bij en vinden gewoonweg dat al deze games 2015 getekend hebben. Without further ado, onze lijst van de beste games van het afgelopen jaar!

The Witcher 3: Wild Hunt

witcher 3 hearts of stone monsters

Wat kan er gezegd worden over deze topper dat nog niet eerder gezegd is? Het spel is een absoluut meesterwerk, vol passie en liefde voor het bronmateriaal. CD Projekt Red is er een derde keer in geslaagd om de boekenreeks van Andrzej Sapkowski om te zetten in een medium waar we ons kunnen voelen als een echte Witcher, ingehuurd om een of ander onguur monster af te slachten.
Dit keer is je klant de keizer zelf (vertolkt door Charles Dance aka Tywin Lannister), met de vraag om zijn dochter Ciri op te sporen, en je bent vertrokken op een tocht van tientallen, zelfs een honderdtal uren. In de tussentijd houd je je bezig met troonopvolgers te kiezen, detective te spelen, en nog zoveel meer dat het bijna belachelijk wordt hoe druk en vol CD Projekt Red deze titel heeft weten te steken.

witcher 3 hearts of stone stroyline
Natuurlijk is het ook de moeite waard om te vermelden dat de eerste uitbreiding, Heart of Stone, één van de beste expansions van het jaar is. Deze biedt je even leuke quests aan als de main game, zoals bijvoorbeeld een klassieke heist-à-la-Oceans-11, waarbij je eerst je crew moet gaan samenstellen, om dan een kluis binnen te dringen. Moest je het voorbije jaar onder een steen hebben doorgebracht en absoluut niets weten over ons Geekster-game van het jaar, check dan zeker onze review.

 

Rocket League

rocket league 01

Als iemand ons eind vorig jaar had verteld dat in 2015 een crossover van voetbal en arcade racing zich comfortabel tussen de beste games van het jaar ging nestelen, hadden we wellicht de jongens met de witte jassen gebeld. Maar kijk! Rocket League kwam, zag, activeerde zijn nitroboost en overwon. Met dank aan de massale exposure door het spel tijdens een releaseluwe zomer gratis op PlayStation Plus te pompen. Dat de servers tijdens die eerste weken de massale instroom van spelers niet aankonden, is op zich niet prettig, maar je bent meteen wel zeker dat je iets goed hebt binnengehaald. Gelukkig oversteeg de universele aantrekkingskracht van voetbalspanning, gecombineerd met een strakke besturing, de probleemperiode en worden er een half jaar na release dagelijks nog steeds duizenden potjes Rocket League gespeeld. Een simpel, maar dankzij de easy to pick up, hard to master-aanpak o zo verslavend idee vormde de perfecte voorzet die loeihard werd binnengejast door een eerlijke marktstrategie, die niet vergeet dat de speler op de eerste plaats komt. Klasse!

 

Tales from the Borderlands

Je hebt telkens een paar seconden om een dialoogkeuze te maken, en dit heeft invloed op hoe personages over elkaar denken.

The Walking Dead, Game of Thrones, The Wolf Among Us, het zijn stuk voor stuk grimmige verhalen, doorspekt met verscheurende keuzes. Je zou door al die kommer en kwel bijna vergeten dat Telltale met reeksen als Sam & Max en Tales of Monkey Island ooit koning van de komedie was. In Tales from the Borderlands, gebaseerd op het krankzinnige universum dat door Gearbox werd bedacht, trekt het nog eens volop de kaart van de schaterlach. Het resultaat is een dolkomisch avontuur dat dankzij een mix van geschifte nieuwe personages en krankzinnige oude bekenden op geen enkel moment vaart mindert. Hoofdpersonages Fiona en Rhys onthullen om beurten een deel van de gebeurtenissen en durven tijdens hun vertelling al eens een loopje te nemen met de waarheid, wat in combinatie met een flitsende montage voor erg verrassende komische effecten zorgt. Van alle recente Telltale-games krijg je hier trouwens het meeste keuzevrijheid. Dat heeft geen invloed op de eindbestemming van de zotte joyride door Pandora, maar je beslissingen geven de epische finale wel een persoonlijke toets. Alles samen maakt het van Tales from the Borderlands wellicht de beste en zeker de grappigste Telltale-productie ooit.

 

Xenoblade Chronicles X

Primordia, de eerste zone

Het moet zowat de meest verwachte J-RPG geweest zijn op Wii U. Na wat een eeuwigheid leek, konden we dit ook zelf bevestigen. Monolith Soft kreeg van Nintendo de opdracht om het meesterwerk Xenoblade Chronicles op de Wii te voorzien van een even goed vervolg. Geen gemakkelijke opdracht, maar eentje waar de makers met glans in zijn geslaagd. Het spel is niet alleen adembenemend mooi, Xenoblade Chronicles X betekende opnieuw een renouveau in het genre. Niet alleen heeft het die echte open-worldfeel die we nog niet eerder hadden op de console van Nintendo, het is vooral ook een slimme mix tussen offline en online spelen, geheel gedragen door een geweldig verhaal in typische Xeno-stijl. Oh, en het heeft freaking Mecha’s! Altijd een vet pluspunt. Een niet te missen space opera, die je zeker en vast tot volgend jaar (en langer) zal bezighouden!

 

Batman Arkham Knight

batman-arkham-knight-screenshot-04-ps4-us-04jun14

Rocksteady maakte van dit laatste spel in hun Arkham-trilogie een pareltje om u tegen te zeggen. Een heel sterk verhaal met interessante narratieve keuzes en een schitterende game world, zorgden ervoor dat de open-world-gameplay goed paste in het spel, ook al was voor Batman-fans de identiteit van de Arkham Knight van in het begin duidelijk. De toevoeging (en het nogal zwaar steunen) op de Batmobile was voor velen een controversiële keuze, maar uiteindelijk was er daarnaast ook nog bijzonder veel te doen in het spel. De predator sections kregen een nodige update, en overal waren side objectives te vinden. Hoewel we het sterke werk van voice-actors zoals Kevin Conroy en John Noble zeker niet mogen onderschatten, was het toch weer Mark Hamill die ons vol bewondering voor zijn kunst liet staan door een van zijn beste Jokers tot nu toe neer te zetten. Dankzij de (soms heel goede, soms veel te korte) uitbreidingen die elke maand met mondjesmaat uitkwamen, konden we in heel het 2e deel van 2015 onze toevlucht zoeken tot The Dark Knight. De initiële (en schandalige) problemen voor pc-eigenaars om het spel deftig te laten draaien zouden ondertussen gelukkig opgelost moeten zijn, zodat iedereen een toertje of een duikvlucht zou kunnen maken doorheen Gotham City.

 

Metal Gear solid V: Phantom Pain

2777217-mgsv_leadimage1

The Phantom Pain behoort tot de beste games van 2015 door de briljante en unieke stealth gameplay, mooie graphics, sterke voice acting en omdat het een stukje (spijtige) gaming history is geworden als laatste spel van Hideo Kojima bij Konami. De typische Metal Gear-elementen waren weer aanwezig: een ietwat té vergezocht verhaal vol pseudo-science, zeer goede voice-acting en een heleboel nieuwe manieren om met de guards hun voeten te spelen. Deze zwanenzang van Snake liet soms een steekje vallen in het verhaal (het had nog uitgebreider moeten zijn, verdorie!), maar in plaats daarvan kregen we een zeer grote open-world game vol mogelijkheden qua transport, infiltratie, buddies en verkenning. Wie alles wou doen, moest er tientallen uren in investeren om Mother Base uit te bouwen. De patches die ondertussen zijn uitgegeven, hebben het spel nog beter gemaakt door onder meer de toevoeging van een leuke extra gratis online-mode. Kojima heeft van deze laatste Metal Gear een meesterwerk gemaakt, en als je fan bent van de reeks mag dit spel niet ontbreken in je collectie.

 

Super Mario Maker

super mario maker

Laat het maar aan Nintendo over om ons te verbazen! Ze moeten trouwens wel, want hen de dominante speler in de console wars noemen, zou de waarheid geweld aandoen. Vernieuwen, interessante concepten bedenken en soms een sprong in het ongewisse wagen, da’s dus de boodschap. En een sprong in het ongewisse was Super Mario Maker zeker en vast. Per definitie spelen gamers immers graag spelletjes, maar steken ze ook graag de handen uit de mouwen om ze zelf te maken? Het onverwachte antwoord is een oorverdovende “ja!”. Super Mario Maker stelt je in staat al je creatieve fantasieën te botvieren en, minstens even belangrijk, je creaties te delen met de wereld. Dat de controls en gameplay intuïtief zijn is mooi, maar waar Super Mario Maker ècht scoort, zijn de online-mogelijkheden. Omdat je creaties aan het oordeel van je peers onderworpen worden en je slechts door hun welwillende goedkeuring in staat bent meer levels op te laden, is er een bijzonder actieve, fijne en creatieve community rond dit spel ontstaan. In die mate zelfs, dat Nintendo zelf de spectaculairste levels op regelmatige basis deelt. Dat online gedoe werkt uiteraard in twee richtingen: je kan zelf levels uploaden, maar je kan ook meer Mario-levels spelen dan je ooit voor mogelijk had kunnen houden. Let op onze woorden, aan dit spel beleven we nog jaren plezier.

 

Bloodborne

Bloodborne™_20150325212504

“Majaaaa ze”, “Maar what the f*ck, hoe?”, “Hoe oneerlijk is dat !?” en “F*ck you spel !”. Als deze zinnen toch horen bij een spel dat overal geroemd wordt, weet je dat het over een creatie van From Software gaat. Lo and behold, ook wij weerstaan niet aan de Victoriaanse SM-trip en zetten Bloodborne resoluut in onze lijst van beste games 2015. Bloodborne is niet alleen een verschrikkelijk onvergeeflijk spel, het is ook een heerlijke duistere wereld met een fantastische artistieke directie en een waar Lovecraftiaans epos in 1080p op je gezicht. Ontdek wat het kleine stadje Yarnham overkwam en overwin de nachtmerrie, als je dat lukt ten minste. Opnieuw een mijlpaal in het actie-RPG-genre, maar vooral een onmisbare PS4-exclusive, zeker met de recent verschenen DLC van topkwaliteit.

 

Until Dawn

Donkere kelder, een vreemd geluid... Nope, ik zie niet in hoe dit mis kan gaan.

Until Dawn was ongetwijfeld één van de toptitels die 2015 te bieden had aan de gamers die houden van een streepje (of zeg in dit geval maar gerust een flinke streep) horror. Een uiterst filmische belevenis, een sterk verhaal en de nodige suspens zorgden er al voor dat deze titel zowaar als kanshebber op een Oscar beschouwd mocht worden, maar dankzij het ​butterfly effect werd het nog zo veel meer dan dat. Of de acht puberale adolescenten de nacht overleven hangt namelijk helemaal af van jou en de keuzes die je maakt. Die heerlijke doe-het-zelfhorror maakt dit net zo’n sterke game, al is het verhaal met zo’n negen uur aan speelplezier wel wat aan de korte kant. Door de hoge herspeelbaarheidsfactor is dit echter nauwelijks een probleem te noemen, en kan je verschillende keren het verhaal overdoen om een betere (of juist slechtere) eindbalans te bekomen. Aangezien Until Dawn een PS4-exclusive is, kunnen we iedereen dan ook maar één ding van harte aanraden: haal die console in huis als je er nog geen hebt, en steek vervolgens zelf je eigen horrorverhaal in elkaar!

Splatoon

Splatoon

Dé verrassing van 2015 op de meest onderschatte console van het moment. Zelfs Nintendo had het vermoedelijk niet ingeschat, maar wel gehoopt, dat de oorlog tussen deze cephalopoden zou inslaan als een verfbom van jewelste. Ondertussen is de game al meer dan een miljoen keer over de toonbank gegaan en zelfs recent bekroond als shooter van het jaar op de prestigieuze Video Game Awards. Splatoon lijkt zich in een genre op zichzelf te settelen en zich op te werpen als volwaardig nieuw Nintendo IP. Turf Wars, Tower Battles en nog meer multiplayermodi hielden de meta fris, aangevuld door een stormvloed gratis aanvullende content.​Daarnaast heeft Splatoon ook een speciaal plaatsje in ons Geekster hart kunnen veroveren. Zonder Splatoon hadden we immers nooit zo’n geweldige editie van FACTS kunnen beleven. Neem daarbij een ongelooflijke hoeveelheid inktpuns en de speciale Splatfest-events (Team Dogs for life) en je hebt één van onze favoriete games van het jaar. Wij zijn alvast benieuwd naar wat die Inktlings nog voor ons in petto hebben…

 

Onze lijst is natuurlijk onze mening, subjectief en soms verblind door de vele uren die we er aan gespendeerd hebben. Laat ons dus weten wat jouw toppers van 2015 waren en waarom, in de commentaren of op onze Facebook-pagina. Ook wij missen soms pareltjes en we moeten, als al die open-wereldkaskrakers achter de rug zijn, toch iets spelen deze vakantie!
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties