E3 2016: de Geekster voorspelling

0

Aaaah, juni. De maand van de zomer, laatste examens, Europees voetbalkampioenschap, festivals en noem maar op. Ons, zij die de zon schuwen, kan het allemaal gestolen worden, want juni betekent maar één ding: motherflippin’ E3. Het Amerikaanse Mekka voor de videogamesindustrie vindt zoals gewoonlijk plaats van 14 tot en met 16 juni in het conventiecentrum van LA en net zoals iedereen in de bee’s knees maken we naar aanloop van het event tijd om wilde speculaties neer te pennen en de belangrijkste geruchten op een rijtje te zetten.

De wereld op zijn kop: geen Nintendo NX maar wel een nieuwe Xbox en Playstation

Alle ogen zouden op Nintendo gericht moeten zijn dit jaar. Maar niet alles is Super Mario Zonneschijn in 2016. Nintendo maakte immers even geleden bekend dat ze met één, en slechts één, game op E3 zullen staan. Zelda UJe raadt het juist, we zullen dit jaar dus niets zien van de nieuwste Nintendo NX. Niet dat we tegen een uitgebreide demo zijn van de nieuwste avonturen van Link (of Linkle nu) maar marketinggewijs is dit toch geen al te strak plan. De Wii U doet het momenteel niet bijster goed en veel 3rd-party-ontwikkelaars hebben het zinkende schip al verlaten, zeelui die Nintendo zou kunnen terugwinnen als het nu eens iets zou lossen over de NX. Gelukkig kunnen we naast de echte presentatie ook wat extra games zien, zoals de nieuwe Monster Hunter, in de zogehete Treehouse Live-stream, maar het is slechts een magere troost.

De concurrentie bleef langs zijn kant niet bij de pakken zitten en, hoewel niemand hier naar uitkeek, komen zowel Sony als Microsoft aandraven met een nieuwe machine. Aan de ene kant zijn er ongeveer bevestigde geruchten van een PS4 Neo (ook wel PS4.5 of PS4K genoemd op het internet) die wat meer rekenkracht aan boord zou hebben. Dit zou nodig zijn voor de VR maar het kan evengoed zijn om de console klaar te maken voor de hele 4K-resolutiecultuur. Verder is er – begrijpelijk – niets bekend. Microsoft heeft niet één, maar twee nieuwe Xbox ONE-consoles in de maak. Gamehour-frontman Gaëtan zet de details op een rij in deze nieuwspost, maar kort samengevat komt er dit jaar een slim versie uit (codenaam Helix) en volgende jaar een krachtpatserversie (codenaam Scorpio). Die laatste zou maar liefst vier keer krachtiger zijn dan de huidige PS4 maar zou vooral een voet tussen de spreekwoordelijk VR-deur zijn voor Microsoft. De geruchten doen de ronde dat deze nieuwe Xbox ONE klaar zou zijn voor de Oculus Rift, waardoor de gigant uit Redmond eindelijk antwoord heeft op Sony’s PSVR. Over die laatste gesproken…

VR, VR everywhere

E3 voorspellingen PSVR

Dat de Oculus Rift en de HTC Vive wat meer van zich gaan laten zien, is vanzelfsprekend nu ze op de markt zijn. Voor de pc-gemeenschap wordt dit jaar opnieuw een afzonderlijke show georganiseerd, maar of de brillen prominent aanwezig zullen zijn hierin, weet nog niemand. Nu, elk heeft nog zijn eigen standje om reclame te maken, ver weg zijn de VR-brillen dus nooit. Maar de zogenoemde toekomst van gaming wordt dit jaar niet enkel op pc vertoond. Sony’s eigenste PSVR moet in oktober op de markt komen, maar buiten een handvol tech-demo’s hebben we hiervan nog niets gezien. Zonder enige twijfel zal dus een groot deel van de conferentie in het teken staan van de headset en zijn games. In een vorige post kan je de reeds bekende details nog eens nakijken, maar het belangrijkste hieruit is dat Sony belooft 50 spellen uit te brengen op de PSVR tegen het einde van dit jaar, en dus verwachten we toch één en ander te zien.

Of Microsoft dit jaar al gaat uitpakken met de mogelijke Oculus-support is nog niet zeker.

Blablabla, wij willen games!

De dag dat er op E3 geen games meer zullen zijn, moet er iets catastrofaals gebeurd zijn met de wetten van het universum. Ook dit jaar zal elke developer en uitgever zijn beste beentje voorzetten om de show te stelen. Van een aantal titels zijn we zo goed als zeker dat die zullen vertoond worden, zoals bijvoorbeeld Resident Evil 7, waarvan de marketingmachine al in gang gestoken in. Van andere games zijn er geruchten of is 2016 volgens ons het jaar waarin de ontwikkelaar iets zou moeten laten zien van zijn creatie.

Bij Nintendo zal er enkel Zelda Wii U zijn dit jaar en de paar games die in de Treehouse Live-stream in de kijker zullen staan zoals Pokemon Sun & Moon, Monster Hunter Generations of Dragon Quest VII. Gelukkig zullen dit lange, speelbare demo’s zijn die ongetwijfeld hun impact zullen hebben. Bij Sony is het deels gokken. Hopelijk krijgen we dit jaar concrete info over de release van The Last Guardian nu die zich weer in de schijnwerpers werkt. Daarnaast zou veel volk eens willen weten hoe het staat met de remake van Final Fantasy VII, dus een kleine update zou welkom zijn. Hetzelfde geldt voor de remake van Shenmue, veel hype vorig jaar maar niet veel meer ondertussen. Wel kunnen we met quasi zekerheid zeggen dat Playstation-exclusive Horizon: Zero Dawn zich zal laten horen dit jaar. Bij Microsoft is het vooral hopen op meer van Re:Core, dat vorig jaar het publiek intrigeerde met een leuke cinematic en pronkte met niet onbekende namen als Keiji Inafune (Megaman) en Mark Pacini (Metroid Prime). Het ID@XBOX-programma moet zoals elk jaar ook in de gaten gehouden worden voor nieuwe parels en wat extra info over de hype van E3 2014, Cuphead, zou meer dan welkom zijn.

Deze diashow vereist JavaScript.

Het gros van de games wordt natuurlijk vertoond in de shows van de verschillende uitgevers. Zo mogen we bij EA een ton Star Wars-gerelateerde aankondigingen verwachten naast de onvermijdelijke sporttitels en extra aandacht voor Battlefield 1, Titanfall 2 en hopelijk Mass Effect: Andromeda. Een nieuwe verrassing zoals Unraveled vorig jaar zou ook zeker niet misplaatst zijn. Bij Ubisoft slaan ze dit jaar zoals gemeld de Assassin’s Creed-franchise over, de hoofdrol gaat dit jaar naar Watch Dogs 2. De Franse uitgever zou ook kunnen uitpakken met wat meer over het volgende South Park-spel: The Fractured But Whole of zijn middeleeuws knokspel For Honor. Dat er daarna nog tijd zal gemaakt worden om de Tom Clancy-licentie uit te melken lijkt ons onvermijdelijk. De laatste grote uitgever met zijn eigen presentatie is Bethesda, alleen weet niemand echt waarom. Uiteraard gaan we meer zien van Dishonored 2, maar verder doen er geen echte geruchten de ronde. Alleen is het ondenkbaar dat een hele zaal wordt afgehuurd om door te ratelen over een spel dat in november uit zal komen. Vorig jaar greep Bethesda de kans om heel E3 te winnen met de aankondiging van Fallout 4, dus wat krijgen we dit jaar? Een nieuwe Elder Scrolls? Een vervolg op Rage? Iets gloednieuws? Geen idee, maar er zal iets zijn.

Deze diashow vereist JavaScript.

De andere ontwikkelaars hebben geen eigen show of slaan dit jaar hun beurt over, zoals Activision en Square Enix. Waar we hun spellen te zien gaan krijgen – al dan niet met tijdelijke exclusives of bonussen – kunnen we enkel gokken. Activision zal wat promo maken voor de nieuwste DLC van Destiny (en misschien al de volgende teasen) alsook hun nieuwe Call Of Duty: Infinite Warfare wat meer in de verf zetten. Capcom gaat zoals gezegd uitpakken met een back-to-the-roots vervolg in de Resident Evil-reeks. Square Enix kan uitpakken met Final Fantasy XV maar mag ook wat meer info lossen over de nieuwe Nier: Replicant en de aanslepende Kingdom Hearts 3. Ook wat duidelijkheid rond de Dragon Quest-franchise en zijn spin-offs zou zeker niet misplaatst zijn. Dit jaar zijn ook alle ogen gericht op Rockstar Games, de mannen achter GTA V. Nu de volgende DLC hiervoor aangekondigd is, zou de maker wel eens kunnen uitpakken met een vervolg op hun andere goudmijn: Red Dead Redemption. De laatste ontwikkelaar die we zeker willen zien (maar niets wijst die richting uit) is CD Projekt Red. Nu The Witcher volledig afgerond is, zouden we dolgraag wat van Cyberpunk 2077 te zien krijgen als dat mag…

Deze diashow vereist JavaScript.

We voorspellen ook meteen een awkward moment in de Ubisoft-presentatie met Aisha Tyler en een atleet die niet echt weet wat hij doet in de presentatie van EA…

Wishful thinking (aka de in-onze-dromen-show)

E3 is ook voor iedere gamer de kans om te dromen. Meestal (zo niet altijd) worden deze zonder pardon vernietigd door het uitblijven aan informatie, maar elk jaar opnieuw is er een sprankeltje hoop. Onze redactie is niet anders. Onze Nintendo-mannen Nils en Yves dromen dit jaar nederig en hopen stiekem gewoon op nog een laatste geheime troefkaart bij de Japanse gigant. Michiel en Jason, normaal gezien de masochisten van de bende, houden het op een iets minder hardcore spel en zitten nog steeds te smeken voor een tweede Beyond Good & Evil. Gamehour Gaëtan blijft daarentegen steevast geloven in Prey 2, ondanks dat Bethesda hier twee jaar geleden een kruis over maakte. Ongeacht wie in wat gelooft, als één van die twee games werkelijk aangekondigd wordt, staat het internet in brand. Tenzij Half-Life 3 bevestigd wordt, dan ligt het internet (en de samenleving zoals we haar nu kennen) volledig lam.

E3 voorspelling wishful thinking

Ziezo, iedereen klaar voor het feest. Laat ons zeker weten als we iets over het hoofd zien en aarzel niet om ook jouw wishful thinking game met ons te delen in de comments. Laat E3 nu maar komen!

Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties