E3 2016: EA Play recap

0

De opener voor dit jaar wacht zelfs niet op de officiële start van E3 om hun nieuwe games tentoon te stellen. EA heeft dit jaar zijn eigen event genaamd EA Play, maar de opzet is uiteindelijk vrij klassiek. Een beetje grote franchises, een beetje sport en eindigen met eindejaarsklepper Battlefield 1. Heeft EA kunnen verrassen?

Andrew Wilson is de eerste frontman voor EA en een tijd lang kan hij geheimhouden niet alleen te zijn. Want enkele ogenblikken later zien we Peter Moore vanuit Londen de andere helft van presentatie op zich nemen, voornamelijk wat betreft sport dan.

Origineel, maar na de initiële ‘shock’ kunnen we overgaan naar belangrijkere zaken, namelijk games.

Titan Fall 2

Deze diashow vereist JavaScript.

Vince Zapella, lead producer van het project, opent het bal met wat multiplayerinfo over de nieuwe TitanFall 2, maar de revelatie is een toegevoegde singleplayer campaign, iets wat niet aanwezig is in het eerste spel. Deze legt de focus op het universum rond de titanen en de link tussen mens en machine, zoals te zien is in de trailer. Een releasedatum krijgen we ook mee, 28 oktober van dit jaar, en het komt uit op PS4, Xbox One en pc.

Madden 17

Om niet monotoon te worden, zoals een beetje het geval was bij vorige edities, wisselt EA grote kleppers af met wat sport. De eerste hiervan is er eentje voor de American Football-fanaten, Madden 17. Een kleine trailer wordt meegegeven maar veel nieuws, of alleszins opmerkelijke veranderingen voor de franchise, zijn nergens te bespeuren.

Wel gaat EA ook investeren in het e-sportsmilieu, te starten met Madden 17. EA organiseert in samenwerking met ESPN een toernooi waarvan de finale live getoond zal worden op de secundaire zender van de Amerikaanse marktleider. Een goede zet nu het fenomeen e-sports in een versnelling geraakt, en normaal gezien zal EA de lijn ook doortrekken naar zijn andere boegbeelden zoals FIFA en Battlefield.

Mass Effect: Andromeda

E3 2016 EA Play (19)

We schakelen weer over naar fictie en dus ook naar Andrew Wilson, die al gauw het podium laat voor Aaryn Flynn. Het is dus zover, info over Mass Effect: Andromeda. De nieuwe info is… dat Andromeda zich ver weg afspeelt in een stelsel waar wij de aliens zijn en… en dat er pas echt meer verklapt zal worden in de herfst van dit jaar. Een koude douche voor de vele Shepards die in spanning op post bleven, dus. Een kleine trailer moet wat soelaas brengen maar roept gewoon nog meer vragen op. Een releasedatum of wat dan ook komen we uiteraard niet te weten. Laat het maar snel herfst zijn…

Play to Give-programma

EA vindt het al tijd voor een klein tussendoortje en stelt ons zijn Play to Give-programma voor. Simpelweg kan je de komende weken op EA games spelen voor goede doelen waaronder heforshe en code2040. Zo zal er bijvoorbeeld in Battlefield een challenge zijn om zoveel mogelijk je team te ondersteunen als Support; bij elke volbrachte challenge stort EA dan een bijdrage. Op het einde van de rit eindigt de uitgever met een knal door maar liefst 1 miljoen bovenop het ingezamelde geld te leggen. Cool!

E3 2016 EA Play (23)

FIFA 17

En het is weer tijd voor sport! De koning der sportlicenties is nu aan het woord, FIFA. Dit jaar geen Pelé, maar een spoken-word-artiest die ons vertelt over een fictieve speler, Alex Hunter. Waarom? Wel, FIFA 17 vernieuwt zich met een gloednieuwe modus: The Journey. Dit wordt een full-blown verhaalmodus waarin je de optocht van jonge Alex volgt in de Premier League, volledig met cutscenes en andere interacties dan enkel maar voetballen. Kijk zelf maar naar de trailer.

Meer nieuwe info over deze modus krijgen we nog niet, maar de vernieuwingen zijn nog niet gedaan voor het spel. Zo krijgt de zijlijn ook meer animo, met de toevoeging van volledig geanimeerde managers. Hiervoor komt José Mourinho himself even dag zeggen en kijken naar zijn virtuele zelf. Of het een extra gameplay-nut zal hebben, is echter nog niet duidelijk. Voor de rest, en net als ieder jaar, belooft EA dat de volgende FIFA sneller, beter en mooier zal zijn dan 365 dagen geleden. Deze keer is dit wel meer waard dan anders, want zoals mede-Geekster Niels reeds vertelde in zijn nieuwspost draait FIFA 17 op de Frostbite Engine. Het is duidelijk dat EA moeite doet om zijn voetbalspel fris te houden.

E3 2016 EA Play (32)

EA originals

Na het enthousiasme van vorig jaar voor de aangename verrassing die Unraveled was, heeft EA goed begrepen dat indie games even belangrijk zijn als grote triple-A-projecten. Daarom start de uitgever met een nieuw plan genaamd EA originals, waarin het beginnende ontwikkelaars steunt in de moeilijke taak die videogames maken is. Het project is nog niet lang van start en dus was er nog maar één studio klaar om iets te tonen, maar net als bij Unraveled belooft het een vertederend spel te worden.

Fe

Deze diashow vereist JavaScript.

Veel info over de nieuwe titel hebben we nog niet, maar in de eerste trailer zien we dat het gaat om een 3D platform-spel met een eigenzinnige art design overgoten met paarse tinten. Een van de ontwikkelaars vertelt ons dat we een beestje doorheen een groot bos moeten leiden waarin muziek de spilfiguur is. Elke inwoner van het woud heeft zijn lied, maar de naamloze slechteriken denken hier anders over en willen letterlijk iedereen het zwijgen opleggen. Een leuke, onverwachte titel in deze anders voorspelbare presentatie.

Star Wars voor iedereen

Sport is blijkbaar (gelukkig?) al op en dus haalt EA weer het grof geschut boven: Star Wars. De uitgever heeft de rechten van de licentie en gaat ons ermee om de oren slaan. Alleen nog niet vandaag precies, want buiten een typische developersvideo waarin we hier en daar een noestige werknemer van Visceral of Respawn aan een asset zien prutsen, krijgen we geen tastbare informatie over de nieuwe games. De meest concrete info is dan ook dat Galaxy of Heroes, the Old Republic en Battlefront het hele jaar door nieuwe content updates zullen krijgen.

Wel zien we in het filmpje heel even een groep developers werken aan iets op de PS VR. Mogen we hopen op een Rogue Squadron reboot? Of wordt het Pod Racing? Of zijn het leugens? Geen flauw idee.

Battlefield 1

Deze diashow vereist JavaScript.

Afsluiten doet EA met wat iedereen zag aankomen, maar waar ook iedereen naar uitkeek, en dat is Battlefield 1. De eerste trailer zette het internet in lichterlaaie en de vraag op ieders lippen is of de serie het gevoel van de Eerste Wereldoorlog wel juist zal kunnen overbrengen. Aan de nieuwe trailer te zien zit de sfeer juist… als de oorlog geleid zou worden door Michael Bay. Puristen zullen er dus niet over te spreken zijn, maar los daarvan weet de trailer wel perfect de spirit van de serie samen te vatten: een grote hoop chaos vol ontploffingen (en een trailer die niet representatief zal zijn voor het afgewerkte product)

Wat de trailer, en de woordvoerder, ons ook vertelt is dat er nu een dynamisch weersysteem zal zitten in de multiplayer (en wellicht ook singleplayer) van het spel. Het kan mistig zijn, volle zon of gietende regen, en elke meteorologische toestand zal je verplichten je spelstrategie aan te passen. Wie weet zijn tanks dan ook onbruikbaar in de drassige valleien of zijn zeppelins geen bal waard bij mistig weer. Over die zeppelins nog dit: een persbericht van net na de conferentie verklapt dat deze voertuigen deel uitmaken van een hogere groep dan de standaard wagens, brommers en tanks. De Behemoths, zeppelins, treinen en oorlogschepen zijn de unieke kans om het tij te doen keren in eender welk gevecht. Battlefield 1 zou er normaal gezien moeten komen op 21 oktober van dit jaar voor het klassieke drieluik pc, PS4 en Xbox ONE.

En dat was het dan. Een beetje teleurstellend aangezien er geen echte verrassingen zijn geweest – behalve Fe dan -, maar deze keer bleven we gespaard van cringe-momenten – op Mourinho na. Geen topstart van deze E3 (en dan is het nog niet eens officieel begonnen) maar ja, dat moet ook eens kunnen zeker. Wij kijken alvast uit naar de singleplayer van Titanfall 2, de herfst van Mass Effect: Andromeda en al wat zich achter het EA-originals-programma verstopt. En jullie? Wat vonden jullie ervan? Laat het ons zeker weten in de comments!

Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties