E3 2015: Pc Gaming Show recap

0

Voor het eerst in de geschiedenis van het driedaagse event sloot E3 af met iets nieuws: een show voor pc-gamers. In plaats van een grote presentatie was het eerder een talkshow, geleid door de sympathieke Sean Plott, waarbij de ontwikkelaars niet alleen hun games altijd kort kwamen voorstellen, maar ook zelfs soms inzicht gaven in het ontwikkelingsproces van videogames. Naast alle info over de games stelde organisator AMD ook nog nieuwe grafische kaarten en een eigen gaming pc voor. Gedurende twee en een half uur leerden we veel bij op deze Pc Gaming Show.

 

Killing Floor 2, Rising Storm 2 en Star Citizen

John Gibson stelde de gory trailer van de zombie first person shooter Killing Floor 2 voor. Voor Gibson was het heel belangrijk om in deze sequel dezelfde core gameplay als in de eerste versie te behouden. Dat betekent zowel veel guts en blood als support voor user made maps. Wie het spel in Early Access koopt zal nog geregeld updates krijgen. Wanneer je het ook koopt, er is alleszinds een free content pack, Incinerate ’n Detonate, dat meer perks, weapons en maps verschaft.

Gibson had ook nog een primeur: Er wordt ook gewerkt aan een first person shooter tijdens de oorlog in Vietnam: Rising Storm 2: Vietnam

Via een videoboodschap vertelde Chris Roberts over de motion capture en performance capture die in Star Citizen voor actievolle ruimtegevechten moeten zorgen, zowel binnen als buiten ruimteschepen.

AMD

AMD, een van de organisatoren van de show, had ook nieuws: Richard Hudy deelde mee dat er nieuwe reeksen videokaarten ontwikkeld zijn: de R7 300-serie en R9 300-serie. Het gaat hier om zowel betaalbare videokaarten van rond de 100-200 euro, als heel krachtige kaarten – tot 8 gigabyte – die ideaal moeten zijn om onder meer de toekomstige virtual reality games perfect weer te geven.

Even later kwam Lisa Su meer uitleg geven. De R9 Fury X zal geschikt zijn voor 4k performance, zal zorgen voor een ideale virtual reality experience en is gebouwd voor DirectX 12. Wie liever een videokaart met een kleinere omvang koopt, kan gaan voor de R9 Nano: die heeft een heel klein formaat, maar kan nog wel 4k aan. Su had ook nog twee andere aankondingen: AMD heeft een eigen gaming pc systeem ontwikkeld, de AMD Quantum. De Quantum heeft twee R9 Fury X videokaarten en haalt 16 tot 17 teraflops. Ten slotte heeft AMD ook gewerkt aan een een dual-gpu Fiji videokaart die deze herfst zou moeten uitkomen.

Deus Ex: Mankind Divided

Jean-François Dugas en Jonathan Jacques-Belletête toonden ons een trailer van Deus Ex: Mankind Divided. Zoals al eerder op E3 gezegd speelt deze sequel zich twee jaar na Human Revolution af. Mensen met augments worden ondertussen niet meer vertrouwd maar aangezien als een gevaarlijke soort. Hoofdpersonage Adam Jenson werkt nu voor een international counterterrorist agency, maar heeft ook zijn eigen motieven. In de trailer begon hij in stealth mode, maar al snel geraakte hij verwikkeld in een vuurgevecht. Volgens Dugas en Jacques-Belletête moeten alle speelstijlen mogelijk worden, zoals actie of stealth. Opeens een baasgevecht tegenkomen waar je geen andere keuze hebt dan schieten zou dus uit den boze moeten zijn.

De trailer toonde ons verder nog dat door de evolutie van onze huidige technologie er in Mankind Divided meer objecten en clutter op het scherm zullen kunnen weergegeven worden, en dat alles levendigere kleuren heeft gekregen.

Total War: Warhammer

Total War verschuift zijn focus van de geschiedenis naar het universum van Warhammer. Andy Hall en Ian Roxburgh maakten duidelijk dat we dus in Total War: Warhammer (of Total Warhammer voor de liefhebbers) niet meer alleen met gewone troepen zullen vechten, maar dat we ook magie zullen kunnen hanteren en verschillende rassen en helden die honderden vijandelijke units tegelijkertijd aankunnen. De fantasy-setting heeft voor nog andere nieuwe gameplay-ideeën gezorgd: Je zal je lords kunnen inzetten als generaals en je heroes als agents zoals witch hunters, shamans, warrior priests en hunters. Deze heroes zal je kunnen inzetten bij een specifiek leger, en ze zullen ook tijdens de veldslagen aanwezig zijn op het strijdperk. Met zo een grote hoeveelheid lore als die van Warhammer, kan het niet anders of er zullen ook bekende personages zijn om als generaals te gebruiken.

Microsoft en pc games

Microsofts Phil Spencer gaf toe dat Microsoft meer zou kunnen doen voor pc gamers, en dat ze daar via DirectX 10 en Windows 10 iets aan gaan proberen te doen. Verder kondigde hij aan dat Killer Instinct op pc verkrijgbaar zal zijn.

Volgens David Eckelberry wordt Fable Legends dankzij Windows 10 dan ook beter dan ooit. In dit free-to-play spel keren we nogmaals terug naar Albion, om nu samen met onze vrienden in multiplayer te vechten tegen meer dan twee dozijn creatures. Fable Legends zou ook nog jaren nieuwe content (quests, heroes, creatures) moeten krijgen, en je zal het kunnen spelen met een Xbox One controller of met je muis en toetsenbord.

Een ander spel voor zowel Xbox One als pc is Gigantic. James Phinney van Mogita vertelde ons hoe deze shooter/MOBA draait rond zeer grote wezens. Het is een 5 vs 5 pvp-spel waarbij elk team 5 unieke heroes heeft en één A.I. guardian. Als je guardian sterft, verliest je team. Om jouw guardian te beschermen en die van het andere team neer te halen zijn meerdere speelstijlen mogelijk. Sommige heroes zijn immers geschikt voor wie houdt van precision aiming, anderen zijn eerder melee brawlers, en nog anderen zijn meer gefocused op skill use of tactisch denken. In augustus komt er een “semi-closed beta”, de algemene betaversie komt later dit jaar.

Rod Fergusson van The Coalition maakte de fans van Gears of War blij: Gears of War Ultimate Edition krijgt een pc-release. Gears of War wordt helemaal herbouwd en remastered om meer te passen bij het huidige gameklimaat. Het zal werken met een (al dan niet wireless) controller of met muis en toetsenbord. Het zou ook meer multiplayer maps en multiplayer modes bevatten.

American Truck Simulator en Eve Valkyrie

Goed nieuws voor wie graag obscure radiostations in andere landen ontdekt: Winamp: Euro Truck Simulator van SCS Software krijgt een vervolg in American Truck Simulator! In de trailer zagen we typisch Amerikaanse landschappen, woestijnen, motels, kleine stadjes maar ook metropolissen en de Golden Gate Bridge. Leuk detail: het spel is gemaakt met behulp van Google Maps.

Ryan Gedses van CCP stelde (op zijn derde show op E3 ondertussen) nog maar eens het virtual reality spel Eve Valkyrie voor. Voor wie de vorige conferenties gemist heeft: Eve Valkyrie is een multiplayer competitive space combat FPS waarin je met lasers, missiles en vooral teamwork de overwinning zal moeten proberen te halen. Goed nieuws: In de huidige versie van het spel moest Sean Plott niet kotsen!

Ion, DayZ, Arma en Take on Mars

Dean Hall, de maker van DayZ, vertelde over Ion, een spel met een diablo style camera waarin je kan zien wat er in een ruimtestation gebeurt. Je kan het in Early Access kopen, maar het is nog niet bekend wanneer de eerste versie beschikbaar zal zijn. Hall heeft nog wat bugs uit te werken, zoals het feit dat er soms organen uit andere spelers vallen als je op hen klikt.

DayZ zelf zal binnenkort nieuwe content krijgen, waaronder voertuigen, waarbij je dan de keuze moet maken of jij ze na een tijdje zelf repareert of ze achterlaat bij een (verhoopte) vriend terwijl jij materiaal zoekt. Er komt ook een single player optie voor DayZ en mod support op Steam. Ten slotte zullen gamers hun eigen servers voor multiplayer kunnen gebruiken al ze dat willen, bijvoorbeeld voor een LAN-party.

Joris-Jan van’t Land en Jay Crowe stelden de expansion voor Arma 3 voor: Tanoa. Deze uitbreiding speelt zich af op verschillende eilanden in de Stille Oceaan. Zoals altijd wordt er zwaar op het terrein gefocused. Naast de jungle bovengronds te kunnen verkennen zal je nu ook onderwater kunnen gaan. Verder zijn er in deze uitbreiding ook nieuwe weapons, vehicles en competing factions. Je zal Tanoa in 2016 kunnen kopen.

Take on Mars is dan weer een space-sim exploration game waarin je je eigen ruimtestation moet bouwen op Mars. Het is nu verkrijgbaar via Early Access.

Strafe, Pillars of Eternity: The White March en Planet Coaster

Strafe is volgens Thom Glunt en Stephen Raney een retro shooter in quick doom style met procedurally created content gebaseerd op vooraf gemaakte kamers. Je kan sommige wapens niet herladen, dus ze zijn meer als powerups bedoeld. Als ze leeg zijn gooi je ze weg of gebruik ze in melee. Glunt en Raney wilden zeker zijn dat er overal bloed en ingewanden te vinden zijn na het neerknallen van de vijanden. Sommige vijanden zullen zelfs schadelijk bijtend zuur achterlaten.

De isometrische RPG Pillars of Eternity krijgt een uitbreiding: The White March (part 1). In deze uitbreiding moet jij op zoek gaan naar de White Forge. Hiervoor kan je gebruik maken van nieuwe abilities, companions en een hogere level cap. Feargus Urquhart en Fredrik Wester kwamen ook even praten over de samenwerking tussen Paradox Games en Obsidian en over de ontwikkeling van PoE.

David Braben kondigde aan dat de fans van “experimentele” (lees: levensgevaarlijke) theme park rides in 2016 hun hart zullen kunnen ophalen in Planet Coaster, een spirituele opvolger van Roller Coaster Tycoon.

Guild Wars 2

Ook Guild Wars 2 krijgt een uitbreiding: Heart of Thorns. Volgens Colin Johanson is een van de belangrijkste nieuwe social features de guild halls. Deze grote gebieden zal je eerst moeten claimen van monsters, samen met je guild, om ze daarna te vullen met verschillende gebouwen om nieuwe features te ontgrendelen. Een van die gebouwen is de Arena, waar je kan vechten tegen je vrienden of tegen andere guilds. Je kan de Arena versieren of upgraden met muren, vallen en turrets, zelfs terwijl er een gevecht bezig is. In de workshop kan je speciale items craften voor je guild, en in de war room kan je tools bouwen zoals airships om je guild hall te verdedigen tegen aanvallen van andere guilds. Wie het nu prepurchaset, krijgt beta access.

Hitman

Hakan Abrak toonde ons de trailer van Hitman die we ook op andere conferenties hadden gezien. Hij legde uit dat de locatie met de modeshow uit de trailer Parijs is. Vanaf december zal je kunnen genieten van de World of Assassination. De sandbox levels zullen zes tot zeven keer groter zijn van voorheen, en er zullen geen checkpoints beschikbaar zijn. In contracts mode kan je in de sandboxes zelf targets aanduiden om die door je vrienden en de community  te laten vermoorden.

Beyond Eyes en Dirty Bomb

Een van de meest creatieve games was Beyond Eyes, een spel waar je speelt als een klein blind meisje dat in de trailer op zoek was naar haar verdwenen kat. In dit exploration spel zal je volgens Sherida Halatoe dus op andere zintuigen moeten vertrouwen. Zo kan het meisje de wereld proberen te visualiseren op het moment zelf of zaken van vroeger herinneren. Omdat ze niet kan zien, zijn haar visuele representaties soms helemaal anders dan onze werkelijkheid. We zullen dit interessante spel deze zomer nog kunnen ontdekken.

Paul Wedgwood, gekend van Wolfenstein, Doom en Arkham Origins, bracht een trailer van Dirty Bomb mee. In deze shooter speel je met Rhino, Fletcher, Sparks, Phantom of Kira, huurlingen die enkel voor het geld werken en niet vies zijn van vuil spel. Dit free-to-play spel is vandaag reeds beschikbaar op Steam.

Tacoma, Soma, Project BlueStreak en Enter the Dungeon

Steve Gaynor, die we kennen van Gone Home, stelde Tacoma voor, een spel met first person exploration in (en soms buiten) een high tech space station in de nabije toekomst. Aangezien je in een ruimtestation zit, kunnen ze interessante dingen doen in verband met mobiliteit en zwaartekracht. Het spel komt uit in 2016.

Ian Thomas, die we kennen van Amnesia: The Dark Ascent, wil met Soma horror een nieuwe richting insturen en ons vragen laten stellen naar onze plaats in de wereld. Uit de trailer bleek alleszinds dat licht en duisternis alweer zeer belangrijk zullen zijn. Soma is op 22 september verkrijgbaar op Steam en PS4.

“Project BlueStreak” van Boss Key Productions wordt een pvp shooter op de Unreal 4 Engine.

Dave Crooks en Joe Harty toonden een multiplayer demo van hun bullet hell dungeon crawler Enter the Dungeon. In dit spel, dat omschreven wordt als een mix tussen Binding of Isaac en bullet hell, is elke kamer op voorhand ontworpen, maar hangen ze wel procedurally generated aan elkaar volgens een vooraf bepaald systeem. Je zal kunnen beschikken over meer dan tweehonderd wapens en om de bullet hell te overleven krijg je een dodge roll met invincibility frames, waarmee je dus door kogels heen zal moeten rollen.

Blizzard: Heart of the Stone: Eternal Conflict en StartCraft 2: Legacy of the Void

Stay a while and listen. Chris Sigaty en Dustin Browder van Blizzard stelden de uitbreiding op Heroes of the Storm voor: Eternal Conflict. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze uitbreiding te maken met heroes en villains uit Diablo. Op 30 juni kunnen we in ieder geval en genieten van de Monk, King Leoric en treasure goblins. Deze laatsten zullen zoals in Diablo 3 slechts even te bevechten zijn voor ze ontsnappen, maar wie ze kan doden krijgt uiteraard een bonus. De Monk kan weer zijn eigen sterktes en talents kiezen. Je kan dus gaan voor een melee brawler, maar ook voor bijvoorbeeld general support.

Leoric is speciaal: Als hij sterft verandert hij in een wraith en blijft hij in het strijdperk. Hoewel hij geen damage meer kan doen kan hij toch andere spelers vertragen of lastig vallen me andere effecten, wat zijn death timer  verlaagt. Met Entomb kan hij muren oproepen om andere heroes tegen te houden of vast te zetten, en met March of the Black King doet hij veel schade en geneest hij zichzelf.

Met Legacy of the Void eindigt het verhaal van StarCraft 2. De betaversie van deze RTS is beschikbaar vanaf juli 2015. Bij een vooraankoop krijg je ook al toegang tot Whispers of Oblivion, 3 missies die zich tussen Heart of the Swarm en Legacy of the Void afspelen. Terwijl Zeratul op zoek is naar de laatste clues in verband met de Xel’Naga voorspelling, wil Kerrigan Amon vinden en doden, en proberen de Terrans hun vernielde beschaving terug op te bouwen Ten slotte willen de Protoss hun in StarCraft verloren homeworld, Aiur, terug veroveren. Deze missies zullen voor iedereen gratis zijn, maar enkel bij een prepurchase krijg je Early Access.

Verrassing: No Man’s Sky

De show sloot af met een verrassende primeur: No Man’s Sky komt ook uit op pc en zal volgens Sean Murray van Hello Games op hetzelfde moment verschijnen op pc en PS4.

Besluit

Om de pc gamers te compenseren voor de vele jaren waarin ze geen conferentie hebben gekregen, kregen ze nueen show van twee en een half uur. De format van de show was interessant, maar de vraag is enkel of iedereen zoveel tijd kon, kan en zal kunnen of willen spenderen aan te kijken naar zo een lange show. Opvallend: meer en meer pc games maken gebruik van Early Access op Steam of maken hun betaversies toegankelijk bij een prepurchase.

Share.

About Author

Michiel Van Belle

Michiel Van Belle speelt videogames, boardgames en tabletop rpg's. Hij leest naast de occasionele comic ook veel fantasy en historic fiction. Zijn grote geeky love is soundtracks.

Reacties