Dragon Quest op Gamescom 2016

0

Dragon Quest is zo’n love it or hate it-serie. Sommigen zijn helemaal betoverd door de sfeer en de nostalgie die de games uitstralen, anderen snappen er dan weer helemaal niks van. Voor de liefhebbers van deze JRPG-reeks komen er enkele hoogdagen aan. In de komende maanden mogen we niet alleen twee volwaardige Dragon Quest-games verwachten op de Nintendo 3DS, er komt ook nog eens een dijk van een spin-off onze kant op. We mochten alvast twee ervan testdraaien op Gamescom in Keulen.

Dragon Quest VII: Fragments of the Forgotten Past

Iedereen die ooit een Dragon Quest-game gespeeld heeft, weet dat een beurs niet echt de ideale plaats is om games van deze schaal uit te testen. En wanneer we het hebben over Dragon Quest VII is dat zeker het geval. Deze JPRG is legendarisch omwille van zijn omvangrijke verhaal. De proloog alleen al is langer dan de meeste games in z’n genre. De originele Japanse release van DQVII dateert alweer van het jaar 2000. Een jaar later kwam de game uit in Noord-Amerika onder de naam Dragon Warrior VII: Warriors of Eden. Europa had nooit het geluk een release van dit pareltje te zien, maar daar komt nu – dankzij Nintendo – eindelijk verandering in.

dragon quest vii 7 3ds screenshot

Het eerste wat opvalt als je deze game speelt, zijn de kleurrijke visuals. Alles ziet er heel vrolijk en gezellig uit. Technisch gezien is dit geen hoogvlieger, maar het is duidelijk dat de ontwikkelaars enkele concessies hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de game heel vlot draait op Nintendo’s draagbare console. De transformatie van 2D naar 3D is in ieder geval bijzonder geslaagd. In de demo die ik speelde, werd ik ergens afgezet in een dorpje met een Duitse naam (we zijn immers op Gamescom) die ik me al niet meer kan herinneren. In plaats van te praten met de dorpelingen (mijn Duits is… niet zo goed) besloot ik om de omgeving te verkennen. Al snel kwam ik een schattige Slime tegen die ik dan ook met goede moed te lijf ging. That’s right, net zoals in de toekomstige draagbare versie van Dragon Quest VIII zijn de vijanden in DQVII zichtbaar op het veld en zal je niet meer verrast worden door die vervelende random encounters. Hoera!

dragon quest vii 7 3ds screenshot

De eigenlijk gevechten zijn classic JRPG met aanvallen van zowel wapens als magie en de mogelijkheid om je teamgenoten tactisch te begeleiden. Je bestuurt dus niet rechtstreeks de andere leden van je team. Het was me trouwens niet helemaal duidelijk of dit iets is dat je misschien kan veranderen in de instellingen. Wat ook typisch is aan Dragon Quest, en misschien niet door iedereen zal gesmaakt worden, zijn de heel erg sobere menu’s. Deze zijn kadertjes gevuld met tekst en niets meer. DQVII lijkt op het eerste zicht een nieuwe RPG voor de 3DS, maar details als deze verhullen dat dit een remake is van een zeer klassieke game waar sommige dingen nog steeds vastzitten in het verleden. Van voice acting is er bijvoorbeeld ook helemaal geen sprake (iets wat dan weer wel het geval is in Dragon Quest VIII.)

Dragon Quest VII is een oerklassieke JRPG, vermomd als een hedendaags 3DS-game. Er is simpelweg niet genoeg tijd om dit soort games grondig te testen op een beurs. We kunnen dan ook niet wachten tot we thuis op ons gemak onze tanden mogen zetten in deze mastodont in pocket-formaat.

Dragon Quest Builders

Het lijkt wel de liefdesbaby van Minecraft en Dragon Quest. Een open world blokken-sim met een zalig JRPG-sausje bovenop. Alle items en vijanden zijn ook rechtstreeks geplukt uit het universum van Dragon Quest, met zijn rijke geschiedenis en lore.

Het verhaal van Dragon Quest Builders is vrij simpel: op het einde van de eerste Dragon Quest kreeg de speler de keuze om een pact te maken met de Dragonlord, of om hem te bevechten. Het pact was een belofte om de wereld van Dragon QuestAelfgard, in twee te verdelen en jou te laten heersen over een helft ervan. Dit pact was echter een leugen. De Dragonlord verwoestte de wereld en allerlei monsters konden hun vrije gang gaan. Vele jaren later is het dan ook jouw taak om deze wereld opnieuw op te bouwen.

dragon quest builders screenshot

De troef van deze game is de manier waarop de gameplay wordt omkadert in het Dragon Quest-universum. In Dragon Quest Builders heb je een duidelijke opdracht: een dorp bouwen en beschermen van aanvallen, met uiteindelijke doel het kwaad van deze aarde uit te roeien. Eind goed, al goed. Onderweg krijg je opdrachten van de bewoners die je tevens kan aantrekken door bepaalde voorzieningen te bouwen. Het werkt een beetje als een soort mini Sim City en is al gauw vrij verslavend.

dragon quest builders screenshot

Je kan Dragon Quest Builders op twee verschillende manieren spelen: Story Mode en Free Mode. In Story Mode speel je uiteraard het verhaal en ga je naar opeenvolgende gebieden zoals een moeras vol giftige dampen en een bergmassief compleet met lava, om uiteindelijk de Dragonlord zelf te trotseren. De personages die je tegenkomt in het verhaal hebben de typische Dragon Quest-charme, compleet met – naar het schijnt – Britse tongval en een ondanks de omstandigheden vrij optimistische levensvisie. Naarmate je een habitat voor hen bouwt zullen zij je verder helpen op je queeste om de wereld te heroveren. In Free Mode mag je net zoals in Minecraft doen waar je zelf zin in hebt en heb je de mogelijkheid om je creatieve exploten te delen met andere spelers. Dragon Quest Builders heeft jammer genoeg geen enkele vorm van multi-player en de ontwikkelaars lieten al weten dat dit er in de toekomst niet meteen aankomt in de vorm van een update.

Van wat ik kon spelen heeft de game ook zeker zijn fouten: zo is er geen lock-on wat gevechten soms wat klungelig maakt en kan je vijanden pas raken wanneer je er heel dicht tegen staat. Maar toch heb ik enorm veel zin in deze game. Dragon Quest Builders combineert de vrijheid van Minecraft met het verslavende van Sim City en de charme van Dragon Quest. Ik kijk er alvast naar uit!

Dat was het voor Dragon Quest op Gamescom 2016! Helaas was Dragon Quest VIII nog niet speelbaar. Echter, wetende dat ook deze game en Dragon Quest XI eraan komen, stemt ons bijzonder gelukkig. De toekomst van Dragon Quest ziet er goed uit en wij bij Geekster zullen het allemaal op de voet blijven volgen!


Nood aan meer Gamescom? Bekijk dan hier onze andere ervaringen:

Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties