De jaarresultaten van Nintendo in mensentaal

0

Op 28 april was het weer zover. Ieder jaar in de lente maakt Nintendo zijn jaarresultaten bekend. Weinig bedrijven krijgen zoveel aandacht voor deze cijferstorm als het Japanse softwarehuis uit Kyoto. Vaak worden er dan ook de eerste details van een nieuw product onthuld of hints gegeven naar de weg die zal worden ingeslagen. Vandaag vertalen we voor jou de resultaten van het fiscale jaar 2016 in verstaanbare mensentaal en maken we je wegwijs in wat dit betekent voor de toekomst van het bedrijf en onze hobby.

nintendo jaarresultaten 2016

Geekster to the rescue!

Nintendo 3DS

Nintendo laat ons weten dat er ondertussen al 56 miljoen 3DS-consoles verkocht zijn wereldwijd. Dit kan een goed resultaat lijken en dat is het op zich ook zeker wel, maar als je dit vergelijkt met de meer dan 150 miljoen exemplaren die zijn voorganger wist te verkopen, is dit toch een mager resultaat. De grote reden hiervoor is de grote achteruitgang in de verkoop van dedicated handhelds zoals de 3DS en de PlayStation Vita in het Westen. In Japan kan Nintendo’s draagbare console nog steeds een mooie prestatie neerzetten met meer dan 20 miljoen verkochte exemplaren. Zelf de Vita weet daar bijna 5 miljoen keer een eigenaar te vinden. Maar in het Westen is de honger naar dit soort consoles en games enorm afgenomen en vindt er een grote verschuiving plaats naar de markt van de mobile games. Wat ook duidelijk wordt uit de grafiek hieronder is hoe sterk de verkoop van de 3DS aan het afnemen is.nintendo earnings fiscal year 2016
nintendo earnings fiscal year 2016

Nintendo heeft geprobeerd de achteruitgang van de 3DS te stoppen door het uitbrengen van nieuwe modellen zoals de new 3DS, maar net zoals de DSi is dit maar een tijdelijke oplossing. Grote vraag is nu: is NX de opvolger van de 3DS? Op het vlak van software kan Kimishima wel nog puike resultaten voorleggen. Nintendo’s eigen software blijft het goed doen en is momenteel de (enige) drijvende kracht van het bedrijf. Het recente succes van Fire Emblem Fates bewijst dat er een blijvende vraag is naar kwalitatieve software van de ontwikkelaar uit Kyoto. Ook blijven de oudere games het goed doen, wat altijd een sterkte is geweest van Nintendo.nintendo earnings fiscal year 2016

Maar met de recente lancering van de Nintendo Selects-lijn lijkt het bedrijf meer en meer te beseffen dat ook de prijs een belangrijke factor is in het blijven verkopen van oudere titels. Terwijl Nintendo-software vroeger nooit in prijs zakte, mogen we ons in de toekomst meer en meer aan dergelijke speciale acties of kortingen via het recent gelanceerde My Nintendo verwachten. Het bedrijf blijft goed scoren met zogenaamde evergreens en dit blijft een focus in de toekomst, ook bijvoorbeeld op mobile.

Wii U

De Wii U blijft het zorgenkind van Nintendo. Met een verkoop van 12 miljoen stuks is dit de slechtst verkopende console sinds de SEGA Dreamcast. Ter vergelijking: de GameCube, die ook als een commerciële dud mag gezien worden, ging ruim 20 miljoen keer over de toonbank. Op vlak van de verkoop van software valt het dan eigenlijk allemaal wel nog mee, met goede verkoopcijfers voor bijvoorbeeld Mario Kart 8 (7,5 miljoen) en het recente Splatoon (4,2 miljoen).nintendo earnings fiscal year 2016
Verwacht echter niet veel meer van de Wii U dit jaar, want zelfs Nintendo geeft nu toe dat ze de console laten varen: de productie wordt afgebouwd en het bedrijf schat dat het maar 800.000 exemplaren zal verkopen dit boekjaar. Intern wordt nu waarschijnlijk alle softwareontwikkeling verschoven naar de NX.

nintendo earnings fiscal year 2016
Wel een succes blijft de verkoop van amiibo. Zowel de figuurtjes als de amiibo-kaarten blijven het goed doen, en dit ondanks een nog steeds magere software-integratie. Nintendo geeft aan dat de verkoop van amiibo ook moet worden gezien als een marketingplan om in de verschillende verkooppunten de aanwezigheid van de vele Nintendo IP’s te verzekeren.

Ook de digitale verkopen worden voor Nintendo alsmaar belangrijker. Enerzijds omdat de fysieke verkoop daalt, maar ook omdat Nintendo alsmaar meer software en DLC verkoopt via de eShop. Grote successen daar zijn de DLC voor Super Smash Bros. en Mario Kart 8, maar ook bijvoorbeeld de recente release van de originele Pokémon-games op de Virtual Console was een schot in de roos. Van die laatste werden maar liefst 1,5 miljoen exemplaren verkocht wereldwijd. Het is duidelijk dat Nintendo trots is op deze resultaten en het een strategie is die het bedrijf verder wil uitbouwen.nintendo earnings fiscal year 2016

Wat brengt de toekomst voor 3DS & Wii U?

Nintendo beseft dat de 3DS min of meer zijn plafond bereikt heeft qua hardware sales. Voor dit boekjaar is het doel zoveel mogelijk software te verkopen aan huidige 3DS-bezitters. Ook probeert Nintendo nu de late adopters aan te spreken, zoals jongere kinderen en vrouwelijke gamers die nog niet in het bezit zijn van een 3DS. Op softwarevlak is Pokémon Sun & Moon ongetwijfeld de belangrijkste release dit jaar. Tussendoor heeft Nintendo een vrij respectabele mix van verschillende genres die het kan releasen, maar echte system sellers zitten er daar niet meer bij. Het ziet ernaar uit dat de 3DS het opnieuw beter zal doen in het land van de rijzende zon, waar dit jaar zowel een nieuwe Pokémon als Yo-kai Watch 3 en Monster Hunter Stories in de rekken zullen liggen. Wederom bewijst Nintendo dat het de Japanse markt in zijn greep heeft.

nintendo earnings fiscal year 2016

Over de toekomst van Wii U wordt in de presentatie niet meer gesproken. We weten ondertussen dat de productie geleidelijk wordt afgebouwd en waarschijnlijk zal Nintendo met verschillende bundels dit najaar zoveel mogelijk van zijn voorraad proberen van de hand te doen. Het bedrijf kondigde ook aan dat de NX afwezig zal zijn op de E3 in Los Angeles in juni en dat de beurs voor hen volledig in het teken van de nieuwe Zelda zal staan. Dit betekent niet per se dat er geen andere games op de beursvloer zullen te zien zijn, maar het is natuurlijk wel een opdoffer en een groot teken aan de wand dat het bedrijf zich intern volledig aan het focussen is op de NX.

Het mobiele avontuur

Voor Nintendo is het doel van hun mobiele avontuur tweedelig: enerzijds zorgt het voor extra exposure van hun vele franchises, anderzijds is het uiteraard ook de bedoeling om (zoveel mogelijk) winst te genereren en mensen te lokken naar hun dedicated platform(s), waar de winstmarges vele malen groter zijn. Het bedrijf herhaalt dat het geen games klakkeloos wil porten maar specifieke apps wil maken voor smartphones die speelbaar zijn zonder knoppen en gebruik maken van de vele mogelijkheden die het mobiele platform biedt. In Kyoto zijn ze trots op wat men heeft bereikt met Miitomo: een succesvolle lancering in 16 landen in 8 verschillende talen en dan nog eens 10 miljoen downloads in een maand tijd. Het lijkt de goede kant uit te gaan.nintendo earnings fiscal year 2016
We worden er ook nogmaals aan herinnerd dat het de bedoeling is om Miitomo te blijven updaten (want één van de grote minpunten van de app nu is dat er bitter weinig te doen is) en het te lanceren in nog meer landen en talen, waaronder ook een grote potentiële markt in Zuid-Amerika.

Maar het grote nieuws waar de investeerders op zaten te wachten kwam er niet. Nee, er komt (nog) geen Mario-game naar iOS of Android. In plaats daarvan kondigde Nintendo aan dat de volgende twee smartphone-apps de personages en wereld van Fire Emblem en Animal Crossing zullen gebruiken. De Fire Emblem-app wordt een soort van my first Fire Emblem volgens Nintendo, een introductie tot de serie met de basiselementen die de games goed maken, maar dan niet zo moeilijk als de echte Fire Emblem-games dat zijn. Op die manier hoopt het bedrijf de interesse voor deze games aan te wakkeren en zo gebruikers van de app te lokken naar de volwaardige games op bijvoorbeeld 3DS of NX.

Ongeveer hetzelfde verhaal met Animal Crossing: dit wordt een companion app die zal gelinkt worden aan een volwaardige Animal Crossing-game, waardoor er een soort brug gebouwd wordt tussen de apps en de consoles van Nintendo. Beide apps zullen meer spelelementen bevatten dan Miitomo en zijn bedoeld als gateway naar de core games door smartphone-gebruikers kennis te laten maken met de speelmechanismen van deze series. De grote vraag is natuurlijk of deze smartphone-gebruikers de moeite zullen doen om over te stappen naar bijvoorbeeld de NX, of zullen ze genoegen nemen met de spelervaring die ze krijgen via de app? In ieder geval, beide apps worden nog dit jaar gelanceerd, met nog twee gepland tegen het einde van maart 2017.
nintendo earnings fiscal year 2016Over My Nintendo was het bedrijf vrij vaag. Kimishima zei dat het aantal My Nintendo-leden gestaag toeneemt maar gaf geen cijfers, dus die aantallen zullen waarschijnlijk tegenvallen. De hoop op meer leden blijkt ook uit de grafiek die het bedrijf gebruikte, waarop te zien was hoe het aantal leden in de toekomst telkens moet toenemen bij de lancering van een nieuwe app.

Verder kondigde Nintendo ook nog een extra interne organisatorische herstructurering aan die het bedrijf een meer westerse hiërarchie zal geven. Het is onduidelijk welke invloed dit zal hebben op de ontwikkeling van de games of de toekomstige koers die Nintendo zal varen. Misschien dat we hier later meer over te weten komen.

Ook werd bekend dat Nintendo zijn aandelen in het baseball-team de Seattle Mariners van de hand doet. Dat team werd begin jaren 90 door toenmalig president van Nintendo Hiroshi Yamauchi van de financiële ondergang gered. Dit werd door toen als investering van Nintendo in de gemeenschap van Seattle gezien. Het hoofdkwartier van Nintendo of America in Redmond ligt namelijk niet zo ver van de stad Seattle. Na het overlijden van Yamauchi werden de aandelen overgemaakt naar Nintendo of America, dat ze nu zal verkopen.gold block mario nsmb2 nintendoZiezo! Hopelijk hebben we je een beetje wegwijs kunnen maken in de soms wat droge en technische termen van een financieel rapport. Alhoewel Nintendo dezer dagen rechtstreeks met zijn fans communiceert via de verschillende Nintendo Directs, blijft het toch altijd interessant om even een kijkje te nemen in de rapporten en presentaties die het bedrijf op zijn website publiceert. We houden je bij Geekster alvast op de hoogte!

Share.

About Author

Yves Doutreligne

Probeert wanhopig Nintendo te begrijpen. Heeft een chronische hekel aan Digimon. Staat constant op het punt om geblokkeerd te worden op Twitter.

Reacties