Bouw je eigen Xbox of PlayStation met Dr. Zaber

0

Na de review van de Lenovo IdeaCentre Y710 Cube mocht mijn pc terug zijn vertrouwde stek op mijn bureau inpalmen. Maar iets was niet juist. De grote, logge toren van een slordige 30kg voelde als een antiquiteit. De Lenovo leerde me SFF pc’s kennen, mijn gids naar het land van de Small Form Factor pc’s. En dat smaakte naar meer. Toevallig kwam deze maand ook mijn witte variant van de Dr. Zaber Sentry binnen. Deze extreem kleine computerkast van Poolse origine doet nog het beste denken aan de huidige generatie consoles. Tijd om wat hardware bij elkaar te rapen en mijn eigen pc-console te bouwen.

Onderdelen project Dr. Zaber Sentry
Processor: AMD Ryzen 5 1600
Grafische kaart: MSI GeForce GTX 1070 Aero 8GB OC
RAM: Corsair Vengeance LPX 16 GB DDR4
Moederbord: Biostar Racing X370GTN
Koeler: Cyorig C7
Opslag: Samsung 960 EVO 250GB
Voeding: Corsair SF450
Behuizing: Dr. Zaber Sentry White

Deze stapel componenten is goed voor een rekening van circa 1400 euro. Dat is zo’n 4 keer meer dan je kwijt zou zijn voor een console. Je kan wel nog zo’n 200 euro besparen door een Nvidia GTX 1060 grafische kaart te kiezen in plaats van de iets krachtigere 1070. Dit is nog steeds voldoende krachtig om te gamen aan Full HD-resolutie. Zelf ga ik de virtuele realiteit opzoeken met deze machine en dan is de extra rekenkracht van de 1070 handig.

Je moet geen held zijn om een eigen pc in elkaar te flansen. Je dient enkel over wat schroevendraaiers, geduld, een snuifje handigheid en vooral logisch verstand te beschikken. De handleiding van elk onderdeel legt stap per stap uit wat je moet doen en anders is er nog altijd dokter Google. Raak wel even je centrale verwarming aan voor je begint, zo ontdoe je jezelf van statische lading.

We beginnen ons avontuur met het Biostar-moederbord. Met zijn mini-ITX grootte is deze piepklein, slechts 17 op 17 centimeter. Uiteraard kan je niet al te veel uitbreidingsmogelijkheden verwachten op deze grootte, maar 1 PCI Express-slot voor je grafische kaart en 2 geheugensloten zijn voldoende voor grofweg 80% van de gamers. Ik zou echter niet opnieuw voor dit Biostar Racing X370GTN-bord kiezen: voor een paar euro’s meer kan je inmiddels het Gigabyte AB350N-Gaming wifibord krijgen. Dit vermijdt dat je een USB-poort dient op te offeren aan een wifi-USB-adapter.

Ryzen is het nieuwe processorgamma van AMD. Net als grote concurrent Intel maken ze gebruik van de nummers 3, 5 en 7 om duidelijk te maken of het om een instap-, medium- of enthousiastelingschip gaat. De Ryzen 5 1600 heeft 6 rekenkernen of cores. Daarmee haalt hij het in heel wat benchmarks van directe concurrent Intel i5 7600. Enkel in single threaded-applicaties (die slechts gebruik maken van 1 core) scoort team Intel beter.

Voorzichtig haal ik de AMD Ryzen 1600 processor uit de verpakking. Deze wordt geleverd met een AMD Wraith Spire-koeler, maar die is veel te groot voor onze build. Beweeg de hendel van de socket op het moederbord omhoog en schuif de processor in zijn socket, zonder kracht te gebruiken. Als je twijfelt wat de juiste richting is, zoek dan het driehoekje onderaan de processor en aligneer dit met het driehoekje op de socket. Vergrendel de Ryzen 5 in zijn socket door de hendel terug te sluiten. Proficiat, je hebt net de meest fragiele stap van het hele proces voltooid.

De Ryzen 5 1600 genereert maximum een 65W aan warmte en het is de taak van de Cryorig C7-koeler om deze af te voeren. Deze koeler is niet zo eenvoudig te vinden in de Benelux, maar het is zowat je enige keuze voor de Dr. Zaber Sentry case. Je hebt immers slechts 48mm ruimte voor koeling in deze case. De C7 is 47mm, dus het wordt nipt. De standaardverpakking van de C7 is echter niet compatibel met de AM4 socket die Ryzen gebruikt, dus je dient even Cryorig lastig te vallen voor een gratis upgradekit. De koeler is vrij eenvoudig te installeren zoals uitgelegd wordt in de handleiding. Ik kan het zelf niet beter. Let er wel op dat je de schroeven niet al te hard aanspant. Het is ook niet nodig om de processor vol koelpasta te smeren, circa een rijstkorrel in de midden volstaat.

Hoewel onze Sentry-kast ruimte heeft voor kleine 2,5 inch harde schijven en SSD’s, heb ik geopteerd voor een nog kleinere M.2 SSD. Deze bevestig je met een enkele schroef aan de achterkant van het moederbord.

Met alles vastgeschroefd wordt het tijd om het moederbord te installeren in onze kast. De kast heeft een indrukwekkend arsenaal aan schroeven meegeleverd en je dient dan ook 10 schroeven te verwijderen om deze te openen. Er mag dan wel een papieren handleiding zijn meegeleverd door Dr. Zaber, ik raad de pdf-handleiding aan. Deze is veel duidelijker en neemt meer tijd om alles uit te leggen. Toch is het best prutswerk om het moederbord te bevestigen. Zelf moest ik even de voedingskabel losmaken om de laatste schroef goed te krijgen.

De voeding is de volgende component die in de kast duikt. Ik heb bewust voor de Corsair SF450 gekozen. Niet enkel biedt deze meer dan voldoende stroom voor onze processor en grafische kaart, deze is volledig modulair qua kabels. Dit wil zeggen dat de stroomkabels verwijderbaar zijn, best handig in een kleine kast zoals de Sentry.

De volgende stap is wat complexer: hierbij ga je de Sentry-verlengkabel voor het PCI Express-slot installeren. Normaal installeer je een grafische kaart loodrecht op het moederbord, hier komt die echter parallel. Dit wordt mogelijk gemaakt door deze kabel te bevestigen tussen de ijzeren dwarsbalk. Deze kabel lijkt 2 gaten voor schroeven te hebben, maar de handleiding waarschuwt gelukkig dat je de schroeven voor de kabel moet indraaien. Niet in de kabel zelf dus!

Na het verwijderen van nog wat meer Poolse schroeven kunnen we de grafische kaart installeren. De kaart schuift vlot in zijn plaats en kan eenvoudig vastgemaakt worden.

Nu rest ons nog slechts 1 component: we dienen het geheugen nog op het moederbord te prikken. Dan is het enkel een kwestie van alle kabels aan te sluiten en de kast terug dicht te maken.

De stalen Dr. Zaber Sentry weegt best wat, maar is aangenaam compact.

Ik ben tevreden van het resultaat. De stalen Dr. Zaber Sentry weegt best wat, maar is aangenaam compact. Ook de koeling is goed: geen enkel van onze componenten wordt te warm en dat terwijl de ventilator relatief stil blijft bij kantoorwerk. Natuurlijk wordt dit beestje wel hoorbaar tijdens een gamesessie. De vele koelgaten baren me wel wat zorgen: het is best mogelijk dat zich na verloop van tijd heel wat stof gaat verzamelen binnenin.

Helaas is de Dr. Zaber Sentry momenteel uitverkocht en het is onbekend wanneer deze opnieuw beschikbaar zal zijn. Gelukkig zijn er alternatieven zoals de Silverstone RVZ02 en exotischere Fractal Node 202.

Share.

About Author

Bram Vandewalle

Tech lover, AFOL en IT freelancer.

Reacties