Unearth is een dobbelsteenspel waarbij we de rol spelen van stammen die lang vervlogen ruïnes gaan ontdekken.

Dobbelstenen, net zoals de meeste mensen heb ik er een haat-liefderelatie mee. Aan de ene kant hou ik van de spanning iedere keer dat ik er eentje rol, aan de andere kant… zijn het soms vieze vuile verraders die me de overwinning ontkennen!

unearth dobbelstenen

Een spel waarbij je dan ook uitsluitend de overwinning behaalt door dobbelstenen te rollen, krijgt van mij meestal een wantrouwende blik. “Maar Serge,” sprak Brotherwise Games, “we hebben hier iets dat je mening volledig zal doen veranderen!” Wantrouwig keek ik naar de kleurrijke doos en las de korte beschrijving van Unearth. Archeologie? Verloren steden ontdekken? De glorie van lang vervlogen tijden terugbrengen? Een mens kan maar zoveel aan voor hij zwicht en de uitdaging aangaat.

gameplay

Unearth is een dobbelsteenspel waarbij we de rol spelen van stammen die lang vervlogen ruïnes gaan ontdekken. Lang geleden waren deze beschavingen op hun toppunt voor ze langzaam maar zeker in de mist van de tijd verdwenen zijn. Nu gaan we expedities organiseren om hun oude kennis en macht terug te brengen naar ons volk.

We doen dit door onze stam, die bestaat uit 1d4, 3d6 en 1d8, in te zetten op verschillende ruïnes die zich op het bord bevinden. Deze ruïnes hebben 2 cijfers op de kaart staan. Een cijfer links vanboven dat toont wanneer de ruïne volledig verkend is en een cijfer rechts onderaan dat aanduidt hoeveel stenen zich bevinden in de ruïne. Deze stenen kunnen we verzamelen om later machtige wonderen te ontdekken.

unearth ruines

Iedere beurt speelt een speler eerst enkele kaarten waar hij de dobbelstenen mee kan beïnvloeden. Daarna kiest hij een dobbelsteen en rolt deze uit op een ruïne. Deze dobbelsteen blijft liggen tot de ruïne volledig ontdekt is of tot hij geen andere dobbelstenen meer heeft. Dan mag hij eentje kiezen dat al op een ruïne ligt en opnieuw rollen op een ruïne naar keuze. Zo simpel is het spel.

De verrassend simpele manier waarop Unearth de dobbelstenen een nieuw leven geeft, is bijzonder leuk.
Als je een 1-3 rolt op je dobbelsteen, dan mag je die plaatsen en een tegelsteen nemen. Deze tegels gaan langzaam maar zeker een cirkel vormen van verschillende kleuren. Hierdoor kan je oude wonderen claimen. Deze brengen je extra punten op voor de eindscore. Anderen geven je manipulatieve krachten om beter je dobbelstenen te beheersen.

Unearth stenen

Bah, zeg je dan. Maar wat als ik geen beloning krijg om te rollen op een ruine? Geen nood! Rol je echter een 4 of meer, dan krijg je geen tegel maar heb je wel een goede kans om je die ruïne toe te eigenen. Dat gebeurt als het grote getal links bovenaan op de ruïne bereikt wordt. Dan kijk je eerst wie het hoogste nummer heeft en daarna wie de grootste dobbelsteen heeft. De winnaar krijgt de ruïne. De rest mag echter voor elke dobbelsteen een nieuwe delverkaart nemen, wat hen terug meer invloed op het spel geeft. Zo gaat de cyclus door tot alle ruïnes ontdekt zijn.

Dan komen we op het einde van het spel, waar we kijken welke kleuren van ruïnes we in sets hebben. Een set van 3 kleuren brengt bijvoorbeeld meer punten op dan een set van 2. Er zijn nog enkele andere objectieven die punten opleveren zoals 3 wonderen ontdekken of van elke kleur 1 kaart hebben. De winnaar is degene met de meeste punten na de eindtelling.
unearth inhoud
Unearth heeft een mooie zachte tekenstijl met kleurrijke afbeeldingen. Het pallet van pastelkleuren dat gebruikt wordt, is aangenaam om naar te kijken en zal mensen met verschillende smaken kunnen bekoren. De componenten van het spel zijn kwalitatief hoogstaand. Zelfs die duivelse dobbelstenen zijn perfect van kleur en gevoel.

“Wat denk je er nu van?” vraag je je vast af. Is je relatie met de dobbelstenen verbeterd na dit leuke spelletje? Mompelend begin ik het spel opnieuw op te stellen voor nog een partij want er zijn nog veel geheimen te ontdekken. We zullen dit dan maar als een positief antwoord beschouwen.Unearth gameplay

8 Beheerst geluk

Unearth is een leuk spel dat mensen van alle speelniveaus ten goede zal komen. Het is een leuk spel, vlot te leren maar met meer diepgang dan een simpele dobbelsteenrol zou durven aantonen. De componenten zijn kleurrijk en hebben een uniek gevoel wat het spel zeker ten goede komt. Ik kan dit spel van harte aanbevelen aan iedereen die iets luchtigs met diepgang zoekt om aan zijn kast toe te voegen.

  • Gameplay 8
  • Vormgeving 8
  • Leefbaarheid 7
  • Opstelling 8
Share.

About Author

Avatar

Kattemens extraordinair,full time geek en maakt af en toe wel eens een correcte opmerking. Serge leeft met zijn 3 katten in een geheime locatie om de wereld te beschermen.

Reacties