Kaladesh: mechanische mirakels en de kracht van de aether

0

Het moeten niet altijd apocalyptische rampen en wereldvretende verschrikkingen zijn. In Kaladesh, de nieuwe set van Magic: The Gathering, brengen we een bezoek aan Kaladesh, de thuiswereld van de eigenzinnige pyromancer Chandra Nalaar.

Daar wordt momenteel de grandioze Inventors’ Fair georganiseerd, waar getalenteerde artificers de mooiste mechanische mirakels tevoorschijn toveren. Maar ook op zo’n welvarende wereld als Kaladesh is er conflict. Het consulaat van Kaladesh heeft de touwtjes stevig in handen, wat niet naar de zin is van de renegades. Vooral het feit dat het consulaat het laatste woord heeft over de verdeling van aether, de voornaamste energiebron op Kaladesh, wekt wrevel op. Een van de voornaamste renegaten heeft bovendien een wel erg bekend klinkende naam: Pia Nalaar. Chandra keert terug naar haar thuiswereld, op de voet gevolgd door haar planeswalkende vriendinnen Nissa Revane en Liliana Vess. Ook die laatste loopt op Kaladesh een oude bekende tegen het lijf…

kaladesh liliana

In Kaladesh draait alles rond de wonderen der techniek. De focus ligt er op artefacten en de hele set voelt behoorlijk steampunk-ish aan, maar dan duizendmaal eleganter. De grens tussen machine en kunst is volledig verdwenen.

kaladesh art

Dat uit zich ook in de gameplay mechanics van Kaladesh. Vaak krijg je een bonus als je een artifact speelt. Zoals steeds zijn er ook weer nieuwe vaardigheden. Equipment-kaarten kenden we al, maar in Kaladesh zien we voor het eerst voertuigen verschijnen in Magic: The Gathering. Zulke kaarten hebben een opvallende frame en de mechanic “Crew“. Deze voertuigen kan je bemannen door een aantal creatures te tappen om van je vehicle tot het einde van de beurt een artifact creature te maken, die je tegenstanders kan aanvallen of jou kan verdedigen.

kaladesh-vehicle

Creatures met “Fabricate” geven je een keuze: ofwel komen ze in het spel met een bepaald aantal +1/+1 counters, ofwel kies je ervoor om eenzelfde aantal 1/1 Servo creature tokens in het spel te brengen. Een groot monster of een legertje kleine monstertjes? Aan jou de keuze! We moeten je uiteraard niet vertellen dat zo’n kleine Servo’tjes zonder noemenswaardige strijdvaardigheden ideaal zijn om vehicles mee te bemannen.

kaladesh-fabricate

Tot slot maken ook “Energy Counters” hun opwachting. In Kaladesh is de magische kracht van de aether alomtegenwoordig en deze energie wordt gebruikt om wonderlijke machines aan te drijven. Bepaalde kaarten genereren energie, die je kan tracken op een Energy Reserve tokenkaart. In tegenstelling tot mana gaat energie na de verschillende fases niet verloren en kan je die net zo lang opsparen tot je er een krachtig effect mee wil bekostigen.

kaladesh energy
kaladesh energy reserve

Maar de spectaculairste kaarten in deze set zijn zonder enige twijfel de Kaladesh Inventions. Herinner je je de Expeditions van Battle for Zendikar nog? Die supercoole, gefoilde reprints van dure oude landjes? Die marketingtruuk heeft Wizards of the Coast blijkbaar geen windeieren gelegd, want ze hebben aangekondigd dat ze dit concept vanaf Kaladesh gaan verderzetten in de Masterpiece Series. Vanaf nu zal ieder block zijn eigen Masterpieces hebben, kaarten die zeldzamer zijn dan mythic rares en ongeveer in één booster op de 144 zullen voorkomen. Deze kaarten mogen gespeeld worden in limited en sealed en zijn ook legaal in elk formaat waar de kaart in kwestie legaal in is. Ze tellen echter niet mee als deel van de set, en zullen dus ook niet plots legaal worden in standard of modern omdat ze nu in je boosters kunnen zitten. De meesterwerken van Kaladesh zijn tevens ook de uitvindingen op de Inventors’ Fair en tjonge, die uitvinders hebben zich dit jaar overtroffen…

kaladesh sol ring

De productlijn die we van Magic: The Gathering gewoon zijn, zal ook veranderen vanaf Kaladesh. Zoals werd aangekondigd op de eerste announcement day, wordt het traditionele Fat Pack vervangen door de nieuwe “Bundle“, wat in essentie een groter en duurder Fat Pack is. De bundle bestaat uit een doos met artwork van de set, een pakketje van 80 lands, 10 booster packs, een spindown life counter, de player’s guide van de set en een rules reference card voor een MSRP van $42,99.
Daarnaast houden ook de Intro Decks op met bestaan en worden ze vervangen door twee Planeswalker Decks. Voor een MSRP van $14,99 bevatten die elk een 60-kaarten deck en twee boosters. Ieder Planeswalker Deck bevat ook, hoe kan het ook anders, een unieke planeswalker die alleen in dit deck verkrijgbaar is. In Kaladesh zullen deze decks in het teken staan van Chandra Nalaar en Nissa Revane.

Chandra Kaladesh

Kaladesh is vanaf 30 september te koop.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties