Ixalan review: Yo ho! Yo ho! A pirate’s life for me!

0

In Ixalan, een wereld vol dinosaurussen, piraten en Spaanse vampiers, slaan de planeswalkers Vraska en Jace de handen in elkaar om de fabelachtige gouden stad Orazca te vinden en er een mysterieus artefact buit te maken!

Wie een beetje bekend is met de lore van Magic: The Gathering valt haast achterover wanneer hij bovenstaande zin leest. Dinosaurussen en piraten, tot daar aan toe. Spaanse vampiers…? Allez dan. Maar Jace en Vraska die samenwerken? Ondenkbaar! In een niet zo ver verleden ontstond er immers een bittere vete tussen Jace, de verpersoonlijking van het Guildpact op Ravnica en Vraska, die zich wou wreken op de guilds voor de wreedheden die haar soort heeft moeten ondergaan. Maar Jace… is niet helemaal zichzelf. Na de verpletterende nederlaag die de Gatewatch door de klauwen van Nicol Bolas leed op Amonkhet, slingerde hij zichzelf het multiversum in in een wanhopige poging om aan de Elder Dragon te ontsnappen… En strandde zo, gebroken en zonder herinneringen, op Ixalan. Dezelfde wereld waar ook de gorgon Vraska door diezelfde Nicol Bolas naartoe werd gestuurd om The Immortal Sun van Orazca buit te maken. En hoewel ze zijn bloed wel kan drinken, is een levende Jace veel nuttiger voor Vraska dan een dode Jace. En zo treedt de mind mage met geheugenverlies in dienst bij Kapitein Vraska, de gesel van de zeeën van Ixalan.

ixalan vraska

Ixalan heeft een zeer sterke tribal-component, maar voor het eerst zijn die groeperingen niet op een gelijkmatige wijze gekoppeld aan een kleur of kleurencombinatie. Zo vind je de piraten van The Brazen Coalition in de kleuren zwart, blauw en rood. De piraten van Ixalan zijn afstammelingen van vluchtelingen van het continent Torrezon. Ze leiden een vrij en avontuurlijk leven, maar dromen er stiekem toch van ooit hun voorvaderlijke landen te heroveren. Bij de piraten vind je vooral de mechanic “Raid” terug, die we ook al zagen opduiken in Khans of Tarkir. Kaarten met Raid veroorzaken een extra effect als je tijdens je beurt hebt aangevallen.

Admiral-Beckett-Brass-Ixalan-MtG-Art

Torrezon heroveren op wie? De vampirische conquistadores van het Legion of Dusk. Ook zij zijn op zoek naar The Immortal Sun, die eeuwen geleden van hen gestolen werd. Die vampieren tref je vooral aan op zwarte en witte kaarten, die vaak je levenstotaal als resource gebruiken. Net als de piraten van The Brazen Coalition bevaren zij de zeeën in schepen, waarvoor de mechanic “Crew” uit Kaladesh terugkeert. Om een artifactkaart met Crew te bemannen, tap je een aantal creatures die samen evenveel power hebben als de crew-waarde die op de kaart aangegeven staat.

ixalan crew

De piraten en de vampieren zijn echter niet de enigen die de wateren van Ixalan onveilig maken. De merfolk van de River Heralds zijn nomadische sjamanen die de natuurkrachten beheersen en wapens van jade hanteren. Deze kaarten, die vooral blauw en groen zijn, maken veel gebruik van +1/+1 counters en proberen de creatures die op deze manier sterker worden ook unblockable te maken.

Tishana-Voice-of-Thunder-Ixalan-MtG-Art

Ten slotte zijn er ook nog de dinosaurusberijdende krijgers van The Sun Empire. Deze Inca’s van Ixalan aanbidden de zon in drie aspecten: de creatieve, de voedende en de verterende zon. Hun expansiedrift heeft te lijden onder raids van de piraten van The Brazen Coalition en de opmars van het Legion of Dusk, maar hun monsterlijke rijdieren zijn niet te onderschatten. De krijgers en hun dinosaurussen worden afgebeeld op groene, rode en witte kaarten en hebben vaak de vaardigheid “Enrage”. Creatures met Enrage worden boos als ze schade oplopen, wat dan weer voor een extra effect zorgt.

content_xln-keyart

Dan zijn er ook nog twee mechanics die niet gekoppeld zijn aan een bepaalde factie, een nieuwe en een terugkerende. “Transform” uit Innistrad is terug van weggeweest. Deze dubbelzijdige kaarten tonen ditmaal echter geen monsterlijke transformaties maar noemenswaardige ontdekkingen in Ixalan. Wanneer aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, mag je een kaart met Transform omdraaien en krijg je een geheel nieuwe kaart. Zo verandert Growing Rites of Itlimoc in Itlimoc, Cradle of the Sun wanneer je aan het einde van je beurt vier of meer creatures hebt.

Growing-Rites-of-Itlimoc-Itlimoc-Cradle-of-the-Sun-Ixalan

Gezien avontuur en ontdekkingen een prominent thema van Ixalan zijn, mag het ook niet verbazen dat de laatste mechanic “Explore” is. Wanneer een creature Explore activeert, onthul je de bovenste kaart van je deck. Als die kaart een land is, mag je die kaart aan je hand toevoegen. Als het dat niét is, krijgt het creature dat voor ontdekkingsreizigertje speelde een +1/+1-counter. Het spreekt voor zich dat dit vooral mooie synergie heeft met kaarten van de merfolk van de River Heralds.

ixalan explore

Last but not least betekent Ixalan ook een ingrijpende verandering van de spelregels voor planeswalkers. De “planeswalker uniqueness rule” die bepaalde dat elke speler maar 1 planeswalker van hetzelfde subtype tegelijkertijd in het spel mocht hebben, verdwijnt.

en_jTImWTGW8L

Vanaf Ixalan hebben alle planeswalkers, zelfs diegene die voor deze set verschenen, het “Legendary”-supertype. Net zoals bij legendary creatures mag je geen twee legendary planeswalkers met dezelfde kaartnaam tegelijk in het spel hebben. Twee verschillende versies van hetzelfde planeswalkerpersonage in het spel hebben is wel perfect in orde vanaf nu. Kort gesteld: je kan nu tegelijkertijd een Jace, the Mind Sculptor, een Jace Beleren, een Jace, Cunning Castaway en een Jace, Memory Adept in het spel hebben, terwijl je vroeger slechts 1 planeswalker met het subtype “Jace” in het spel mocht hebben.

Nu je weet waar je je aan kan verwachten, ben ook jij klaar om de zeeën van Ixalan onveilig te maken en de gouden stad Orazca te gaan zoeken. Of zullen Vraska en Jace daar eerder in slagen? Zal Jace z’n geheugen herwinnen, of krijgt Nicol Bolas uiteindelijk toch de laatste lach? Een ding is zeker: het leven aan dek lijkt Jace wel te bevallen…

Jace-Cunning-Castaway-Ixalan-Art


Ixalan is te koop vanaf 29 september.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties