Fantasy Flight Games en de romance met Star Wars

0

Al sinds mensenheugenis (of toch sinds ‘77) gaan Star Wars en tabletop gaming hand in hand. Nog lang voor The Empire Strikes Back in productie ging, verschenen de eerste titels al ten tonele. Het begon met Escape from the Death Star, maar naarmate de tijd voortging en er films bijkwamen, werd de lijst steeds langer. Bord-, kaart-, miniaturen- en rollenspelen, geen enkel medium bleef onbenut. Maar dan, in 2011, kwam er een merkwaardige wending in het tabletop-verhaal van Star Wars: Lucasfilm sloot een deal met Fantasy Flight Games om Star Wars-materiaal op de markt te krijgen.

Fantasy Flight Games, toen al een zwaargewicht op de markt, met ervaring in zowat elke branche, begon prompt aan de ontwikkeling van verschillende game lines. Er werd flink gejubeld, want kenners wisten dat Fantasy Flight synoniem stond voor die zeldzame combinatie van kwaliteit én kwantiteit. Miljoenen portefeuilles suddenly cried out in terror and were suddenly silenced toen de eerste producten verschenen.

Nu, 2016, vijf jaar later, op een moment dat Star Wars populairder dan ooit is, heeft Fantasy Flight zijn belofte meer dan waargemaakt. Een stevige groep speltitels, elk met een sloot aan uitbreidingen, siert de rekken van zo goed als elke gaming store. De cynici zullen er (deels terecht) op wijzen dat er geldklopperij achter zit, maar dat zal de liefhebbers worst wezen. Fantasy Flight mag dan flink wat materiaal publiceren, het zorgt ervoor dat ze steeds met top notch design en productiewaarden voor de dag komen.

Nieuwkomers in het wereldje zullen ongetwijfeld slikken bij het zien van zoveel Star Wars-materiaal. Hoog tijd dus om alles op een rijtje te zetten, en het nieuwe bloed wegwijs te maken, want weloverwogen keuzes zorgen voor vrolijke gamers.

En wees maar gerust, de Wookie hoeft niet altijd te winnen.  


Empire vs. Rebellion

Laten we meteen beginnen met de vreemde eend in de bijt. Waar Fantasy Flight Games ervoor gekend om is om zware, grote spelen op tafel te gooien, is Star Wars: Empire vs. Rebellion de kleine telg in de familie. Een klein doosje, met een bescheiden spel voor 2 spelers dat je op minder dan een uurtje uitspeelt. Mensen die ooit Cold War: CIA vs KGB gespeeld hebben, zal het heel bekend voorkomen.

Star Wars: Empire vs. Rebellion

Centraal staan enkele gebeurtenissen uit de films, zoals de zoektocht naar de rebellenbasis, waar beide facties tegen elkaar moeten opbieden om de strijd te beslechten. Zoals het een goed potje transgalactische koekenbak betaamt, moet je dan elkaar saboteren met brute macht, diplomatie en, hoe kan het anders, de Force.

Hoe begin ik ermee? Doosje kopen voor anderhalf tientje, doosje opendoen, spelletje spelen. Zoals gezegd is Star Wars: Empire vs. Rebellion geen heftige titel, maar wel uiterst geschikt voor mensen die op zoek zijn naar iets all too easy


X-Wing Miniatures Game

Gaat je hartje sneller kloppen van ruimteschepen, en maak je soms pew-pew-pew-geluidjes achter het stuur, dan is X-Wing misschien wel je ding. Ook liefhebbers van snelle, tactische miniaturenspelen zijn hier aan het juiste adres.

Aan het hart van X-Wing ligt een oersimpel, maar uitdagend systeem om rond mee te vliegen. Elk schip heeft een draaiwiel waarop alle mogelijke manoeuvres staan. Een ronde begint met in het geheim voor elk schip te kiezen waar ie naartoe beweegt. Vervolgens verplaatst men alles en wordt er een flink potje geschoten op alles wat in het vizier vliegt. De aanvaller rolt zijn dobbelstenen, de verdediger de zijne, kapotte schepen worden opgeruimd, waarna de volgende ronde kan beginnen. Een groot deel van de harde beslissingen die je moet nemen, draait rond het inschatten van wat je tegenstander kan of wil doen, en daarop anticiperen.

X-Wing Miniatures Game

X-Wings sterkste punt is dat het bijzonder breed toegankelijk is, maar tegelijk diepgaand genoeg om een boeiende spelervaring te bieden. Alle schepen hebben eigen sterktes en zwaktes, en er kan naar hartenlust gesleuteld worden aan piloten en upgrades, voorgesteld door verschillende kaarten die bij de diverse miniaturen geleverd worden. De verscheidenheid aan opties is trouwens enorm: Chewbacca in de Millennium Falcon, Luke Skywalker die schiet met proton torpedoes, of Darth Vader als passagier in het schip van Boba Fett, het kan allemaal.

X-Wing Miniatures Game

Mensen die hun tanden zetten in X-Wing, worden beloond met een van de meest bruisende miniature war games van het moment. Wie competitief wil gaan, of gewoon in clubverband wil spelen, zal heus zijn meug vinden, want zelfs in onze Lage Landen worden er met regelmaat evenementen en bijeenkomsten georganiseerd. Wie verknocht is aan zijn keukentafel en liever gewoon thuis speelt, kan er ook zijn plezier uithalen, want X-Wing is uiterst schaalbaar.  

Hoe begin ik ermee? Je eerste aanschaf wordt een zogenaamde Core Set, een kleine doos waarmee je een X-Wing het kan laten opnemen tegen twee TIE Fighters. Daarin zit alles om een basispotje te spelen, inclusief een handvol piloten en upgrades om wat variatie in je spel te duwen.

Bevalt het spel je, dan zijn je uitbreidingsmogelijkheden legio. Alle schepen worden individueel verkocht aan relatief democratische prijzen. Bij elk model krijg je alle nodige toebehoren, alsook een clubje piloten en een handvol upgrade-kaarten.  


Star Wars: Armada

Ben je daarentegen iemand die al die pisvliegtuigjes maar flauw vindt, maar wel watertandt bij de gedachte dingen aan gort te schieten met een Star Destroyer, dan moet je Star Wars: Armada onder de loep nemen.

Armada is meer dan gewoon de grote broer van X-Wing. Waar die laatste draait om snelle dogfights en vlugge beslissingen, is Armada weggelegd voor huis-, tuin- en keukenadmiraals die graag ver vooruitdenken en leiding willen geven aan grote boten en zwermen starfighters. Bevelen worden meerdere beurten op voorhand uitgedeeld, en je wordt gedwongen om na te denken over zaken als het navigeren van je vloot, het repareren van schade en het opnieuw toewijzen van schilden aan andere flanken.

Star Wars: Armada

Naar speeltijd toe is Armada wel niet weggelegd voor lunchpauzes, want met een doorsnee ruimteslag ben je al snel een paar uur zoet. Dat maakt het meteen een pak minder toegankelijk, maar aan kwaliteit hoeft het helemaal niet in te boeten. Ook wat betreft de kostprijs ligt de drempel een pak hoger om erin te investeren, maar daar staat tegenover dat er veel minder producten op de markt losgelaten worden. Fantasy Flight Games houdt stiekem wel van zijn klanten.

Hoe begin ik ermee? Ook hier begin je met een Core Set, die alles bevat om te beginnen spelen. De bijgeleverde schepen zijn een dikke Star Destroyer, een Corellian corvette, een Nebulon-B frigate en tien miniaturen die eskaders TIE’s en X-Wings voorstellen. Die Core Set is wel een pak duurder dan van X-Wing, maar dat heeft vooral te maken met de grootte van de componenten.


Star Wars: Imperial Assault

Sta je liever met je voeten op de grond, en speel je liever met personages dan met vliegtuigen, dan kan Imperial Assault misschien je Star Wars-behoefte bevredigen. Wie warm wordt van Descent: Journeys in the Dark of vergelijkbare dungeon crawlers zal aan zijn trekken komen, want hier draait het om gevaarlijke missies in vijandelijk gebied met veel blaster fire in nauwe gangetjes.

Eén speler neemt de rol van Keizerlijke bad guy voor zijn rekening, en mag de andere spelers het vuur aan de schenen leggen. Op een modulair spelbord dat opgebouwd wordt uit verschillende tegels, moeten de dappere zielen van de Rebel Alliance een specifiek objective zien te behalen. Dat onder tijdsdruk, terwijl ze zich een weg moeten banen door een eindeloze massa’s schietende slechteriken.

Star Wars: Imperial Assault

Wie denk dat dit een veredelde Hero Quest met Star Wars-figuurtjes is, heeft het grondig mis, want Fantasy Flight heeft er alles aan gedaan om van Imperial Assault een moderne titel te maken met een pak replay value. Missies bevinden zich niet in een vacuüm, maar maken deel uit van een langlopende campagne. Je team verzamelt er experience en centjes, waarmee nieuwe vaardigheden en materiaal kunnen aangeschaft worden. Afhankelijk van welke personages er meedoen, zijn er ook een hoop side missions die kunnen gespeeld worden, wat elke campagne zijn individuele flair geeft.

Imperial Assault is het meest geschikt voor vaste groepen die geregeld samenkomen, en niet vies zijn om diep en ver te gaan in dezelfde titel. De campagnes bouwen steeds meer momentum op, waardoor geëngageerde spelers steeds meer rendement uit hun tijd halen. De onderliggende game engine is trouwens ook niet om mee te lachen, want de spelers moeten voorzichtigheid en risico’s afwegen om op tijd hun missie af te ronden zonder onderweg de pineut te zijn.

Star Wars: Imperial Assault

Een verdomd leuk pluspunt voor de mensen die Imperial Assault in huis halen, is de meegeleverde skirmish mode. Met dezelfde componenten wordt dan een 1v1-spel gespeeld, waarbij met punten opgebouwde squads het tegen elkaar opnemen. Voor wie geen tijd, zin of volk over de vloer heeft om missies spelen, kan het een leuke afwisseling zijn.

Hoe begin ik ermee? Imperial Assault is een heftige basisdoos waar alles in zit om meteen een dikke campaign mee te spelen. Als je daarna nog niet verzadigd bent, kun je kiezen voor de Ally en Villain packs die iconische personages bevatten, plus componenten om ze toe te voegen aan missies en skirmish-matches. Bij die packs horen ook zogenaamde big box expansions die nieuwe campagnes bevatten, compleet met extra tegels en tal van andere opties om toe te voegen aan het spel.   


Star Wars: The Card Game

Kaartspelen schrikken vele mensen af door de clichés die we te danken hebben aan Magic: the Gathering. Geld verbranden aan boosters en decks vol peperdure massavernietigingswapens, het is lang niet ieders meug. Fantasy Flight heeft het echter over een andere boeg gegooid door te opteren voor hun Living Card Game-model.

Kort gezegd houdt dat in dat je je niet blind inkoopt, maar dat er kleine (en een paar grote) sets uitgebracht worden, die allemaal dezelfde inhoud bevatten. Je weet met andere woorden perfect wat je koopt. De thema’s worden ook strak bijeengehouden, waardoor fans van pakweg de evacuatie van Hoth zich daarop kunnen toeleggen. Het is een veel beheerster model dat Fantasy Flight al jaar en dag voor andere kaartspelen gebruikt.

Star Wars: The Card Game

In Star Wars: the Card Game wordt er ook afgeweken van de standaard principes bij hoe je je deck opbouwt. In plaats van individuele kaartjes op een hoop te gooien en van daaruit te tweaken, bouw je hier je deck op met sets van kaarten. Elk objective dat je wilt spelen, gaat gepaard met een groepje kaarten dat je in je deck moet plooien. Naar game balance toe zorgt dat ervoor dat eventuele keiharde kaarten gebalanceerd worden omdat ze automatisch vergezeld worden door veel lichtere vulling voor je deck. Het houdt power play binnen de perken, zonder dat zowel spelers als de game designers verlegen zitten om beenruimte.

Star Wars: The Card Game

Op het vlak van spelverloop spitst Star Wars: the Card Game zich toe op een asymmetrisch 1v1-model, waarbij de Light Side het moet opnemen tegen de Dark Side. Decks worden opgebouwd rond verschillende affiliations, zijnde Rebel Alliance, Smugglers & Spies, Jedi, Sith, Scum & Villainy en Imperial Navy. De Light Side wint door drie objectives van de Dark Side uit te schakelen, terwijl die laatste moet proberen de tegenstand te saboteren terwijl ze punten scoren op een Death Star-vormig wieltje. Raakt die vol, dan mogen de good guys het schudden.  

Hoewel de kern van het spel gericht is op twee spelers, zijn er ondertussen – met dank aan de goddelijke uitbreidingsmachine – een paar spelmodi voor 3 of 4 spelers. Er is een goeie ouwe 2v2-teamvariant, maar ook twee thematische 2v1-varianten. Je kan proberen om de bouw van de tweede Death Star te verhinderen, of om de jacht in te zetten op Luke Skywalker in de periode tussen Episode V en VI.

Hoe begin ik ermee? We vallen in herhaling, maar ook hier ga je van start met een Core Set. Die bevat genoeg gerei om enkele eenvoudige decks te maken met een handvol affiliations. Onder de uitbreidingen vind je de kleinere Force Packs, die elk 60 kaarten bevatten en deel uitmaken van een zogenaamde cycle die een bepaald thema behandelt. Daarnaast zijn er de Deluxe Expansions die een grotere poel aan kaarten bijdragen, in sommige gevallen voor specifieke facties. 


Star Wars roleplaying games

Een tabletop rpg mocht natuurlijk ook niet ontbreken, en ook daar heeft Fantasy Flight nog maar eens de nodige registers opengetrokken. Drie verschillende titels die elk een specifiek facet van het Star Wars-universum belichten, maar wel verenigd door hetzelfde onderliggende systeem, zodat er overlapping en uitwisselbaarheid is. 

Edge of the Empire gaat over het wel en wee van smokkelaars en premiejagers in de Outer Rim. Age of Rebellion neemt je dan weer mee op sleeptouw in de strijd tegen het Imperium. En in Force and Destiny draait het rond de Jedi en alles wat daarbij hoort. Aanvankelijk was er flink wat kritiek over de aanpak om drie aparte rpg’s op de markt te brengen, maar het voordeel daarvan was dat de verschillende titels elk voldoende diepgang konden bieden om hun thema extra in de verf te zetten.

Star Wars roleplaying games

In het spelsysteem is het meest opvallende kenmerk het gebruik van specifieke dobbelstenen. In plaats van platte cijfertjes werkt men met een mengeling van verschillend gekleurde teerlingen die symbolen op hun kanten staan hebben. De ene set symbolen drukt succes en failure uit, en een andere opportunities en threats. Afhankelijk van wat er geworpen moet worden, kan het zijn dat je succesvolle handeling vergezeld gaat van een bedreigende tegenslag. Of omgekeerd, je personage beschiet een achtervolger, maar mist royaal. Gelukkig schiet je een stoomleiding om zeep, en krijg je zo dekking om zonder kleerscheuren te ontkomen. Het is een systeem waar zowel spelers als gamemasters even aan moeten wennen, maar het opent wel veel deuren naar storytelling toe.

Star Wars roleplaying games

De personages van de spelers volgen dan weer een klassiek klassesysteem. Iedereen kiest een career met de optie om te specialiseren in een bepaald facet. Zo kan een Smuggler kiezen tussen onder meer een superpiloot, gladde charmeur of gunslinger. De keuze van career en specialization geeft ook toegang tot een talent tree, die de spelers toegang geef tot een ruime waaier aan bonussen en vaardigheden.  

Met het Star Wars rpg-verhaal heeft Fantasy Flight bewust het warme water niet opnieuw willen uitvinden, maar zijn er wel enkele nieuwe wendingen gegeven aan klassieke roleplay-elementen. Mensen die nog steeds zweren bij het klassieke Star Wars-gerei van West End Games (jullie hebben gelijk) zullen hier moeilijker warm voor te maken zijn, maar voor al de rest is het lang geen slechte piste om rpg-kriebels mee te bestrijden. Geekster-collega Michiel was er zelfs bijzonder lovend over. 

Hoe begin ik ermee? Heb je nog nooit een roleplaying game gespeeld, of wil je liever wat pootjebaden alvorens de sprong te wagen, dan kun je voor elk van de aparte titels kiezen voor een Beginner Game. Dat zijn boxed sets die een beperkte set regels bevatten, samen met dobbelstenen, voorgemaakte personages en een adventure. Ben je echter al een rpg-ancien, dan kun je meteen gaan voor de dikke Core Rulebook van je gekozen titel. 


Star Wars: Rebellion

The bee’s knees, the Emperor’s clothes, Vader’s mojo. Als we de hype en reviews mogen geloven, is Rebellion de natte droom van alle boardgamende Star Wars-fanaten. Een gigantisch spelbord, meer dan een gros miniaturen, een bus vol speelbare personages en de belofte om via het spel een verhaal op te bouwen dat de ganse saga omvat: het is een stevige pak hooi dat op de vork ligt, maar het lijkt Fantasy Flight toch maar weer gelukt te zijn.

Centraal in het spel staat de zoektocht naar de hidden Rebel base. Het Imperium wil zijn greep verstevigen en alle opstandige etters tegen de muur zetten, terwijl de Rebel Alliance zijn hoofdkwartier geheim moet houden. Intussen moeten de rebellen zien te overleven tot ze genoeg steun van de bevolking hebben verworven om de Keizer en zijn kornuiten omver te werpen. Het opzet ervan is ook gestoeld op een flinke pak asymmetrie. Waar het Imperium met pure militaire kracht de rebelse mieren kan overspoelen, moet het dat wel doen onder steeds nijpender tijdsdruk.

star wars rebellion

Wie denkt dat dit een gelikte Risk is met X-Wings mag zijn mening herzien, want de thematiek zit er keihard in gebakken. De Death Star blaast planeten op, Luke kan op Jedi-kamp gaan, en naar ‘t schijnt circuleren er snode plannen om mensen in te vriezen in carbonite. Als je bedenkt dat de game designer, ene Corey Konieczka, ook achter kleppers als Eldritch Horror en Battlestar: Galactica zit, is het geen wonder dat thema ook hier een sterk punt is.

Toch een woordje van waarschuwing, want er zijn enkele valkuilen die maken dat dit spel niet voor ieders bek zal zijn. Ten eerste is het een stevige tijdsinvestering, want een doorsnee speelsessie neemt meerdere uren in beslag. Ten tweede zul je over de spelregels heen moeten klimmen. Dit zal niet voor iedereen een even grote hindernis zijn, maar probeer te zorgen dat je een krak in huis hebt die rulebooks verslindt voor het ontbijt. Zoniet zal je leercurve aan de steile kant zijn. Ten derde, en dit zal niet als een verrassing komen: zorg dat je een brede tafel hebt, want je hebt echt wel enige ruimte nodig.

Hoe begin ik ermee? Naar de winkel gaan, uitpakken en de spelregels beginnen lezen. In tegenstelling tot de meeste andere titels in deze lijst, is Rebellion een alleenstaand product. Er hangt een stevig prijskaartje aan vast, maar dan heb je meteen ook een blaft van een spel in huis dat zonder moeite op eigen benen staat en vooral lang kan meegaan.


En dat is het. Alles wat Fantasy Flight Games tot en met May the Fourth 2016 op de markt heeft gebracht. Grapjes over the Force en uw portemonnee laten we voor de fatsoenlijkheid achterwege.

Share.

About Author

Kenny Soete

Verslinder van cinema, ongoddelijke muziek en thematische spelen. Heeft een uitgesproken liefde voor sci-fi en 80ies neonverlichting. Houdt van de zee en alle vuurtorens daarrond.

Reacties