D&D Beyond: het kostenplaatje en de interface

0

Zowel voor spelers als dungeon masters kunnen de Forgotten Realms een intimiderende reisbestemming zijn. Je moet nu eenmaal al je papieren in orde brengen en zorgen dat je voldoende voorbereid bent. Daarom zijn er vandaag talloze tools die de papierhoop trachten te omzeilen, zowel op tablets, smartphones als computers. De nieuwste opkomende tool is het gedachtenkindje van Wizards Of The Coast themselves genaamd D&D Beyond. Dit zou de be-all end-all solution moeten zijn voor elke speler en DM.

De prijs

Bij een service als deze hangt er uiteraard ook een stevig prijskaartje aan vast. Om te beginnen zijn er 2 subscription tiers, je hebt de Hero Tier en de Master Tier

De Hero Tier is gemaakt voor spelers, deze laat je een onbeperkt aantal personages opslaan in je vault. Ze verwijdert ook alle ads uit de app/website. Je kan ook digitale homebrew content toevoegen aan rulesets die je gekocht hebt. Deze tier staat momenteel aangegeven maandelijks $2.99 te kosten, dus verwacht je maar aan een gelijklopende prijs in Euro. De Master Tier (de naam zegt het zelf al) is dan weer gemaakt met Dungeon Masters in gedachten. Het geeft je alle bonussen van de Hero Tier, maar staat je als DM ook toe om rulesets te delen met je spelers. Dus alle aankopen kunnen gebeuren op de DM account en kunnen dan gedeeld worden met de spelers. Deze tier heeft een prijskaartje van $5.99 per maand.

D&D Beyond promo image DnD dungeons and dragons

Maar met de inschrijving alleen heb je nog niet veel natuurlijk. Je moet namelijk ook je rulesets kopen. Voor het gemak zou je kunnen zeggen dat je gewoon de boeken zult kopen. Ze zijn dan ook wat goedkoper dan de real-life-varianten. Digitale handboeken zoals de Player’s Handbook en de Monster Manual zullen de eerste week na de release $19.99 kosten en daarna stijgt de prijs weer tot $29.99. Adventure modules, zoals Curse Of Strahd en Out Of The Abyss, zullen $24.99 kosten. Deze prijzen zijn zeker interessant voor wie ze nog niet in zijn/haar bezit heeft.

We maken even de vergelijking:

Op de vertrouwde Nederlandse webwinkel Bol kost het Curse Of Strahd boek €46,99:

Curse Of Strahd Bol Prijs

Gaan we dan even de digitale Duitse grens over en kijken we bij Amazon, dan kost een nieuwe versie van het boek nog €40,98:

Curse Of Strahd Amazon Prijs

We kijken ook even naar Roll20, een van de meest gebruikte digitale D&D platforms. Daar kost de module $49.95. Hier moet er wel bij gezegd worden dat dit inclusief honderden uren campaign preparations, battle-ready maps, tokens enz is. Curse Of Strahd Roll20 Prijs

Om dan terug te keren op D&D Beyond is de eerste aankoop via de app zeker wel een aanrader. €24,95 is een prijs waar niets tegenop kan momenteel. Het probleem is dan weer dat vele hardcore Dungeon Masters en groups al deze boeken al lang in hun bezit hebben. Mensen die hun boek al via Bol kochten voor €46.99 zullen niet staan springen om nog eens €25 uit te geven voor dezelfde contentEn daar in essentie ligt het probleem met het betalingsmodel van D&D Beyond. Niemand vindt het leuk om content opnieuw te kopen.

Je zou nog kunnen stellen dat je wacht tot je een nieuwe campaign begint. Een campaign waarvan je de boeken nog niet hebt. Dat kan je zeker, maar dan vergeet je de rulesets nog, dat is waar de andere grote kost vandaan komt.

.
Er is natuurlijk nog de optie om zelf je campaigns te homebrewen, zo heb je geen module boeken nodig. Maar ook hier heb je de core books nog steeds nodig. De Player’s Handbook, Monster Manual en Dungeon Master’s Guide zijn voor de meeste campaigns essentieelDeze moet je hier ook kopen als je verder wilt gaan dan de gratis rulesets.

Is je personage een Barbarian? Geen probleem, dan heb je de Player’s Handbook nodig. Oh maar je Barbarian heeft de background van Urban Bounty Hunter? Dan koop je er ook nog de Sword Coast Adventurer’s Guide bij voor 29.99.

Core Rulebooks Players Handbook Dungeon Masters Guide Monster Manual

Voor de hardest of the hardcore is er ook een legendary bundle. Deze bevat alle 5 sourcebooks (Players Handbook, Dungeon Master Guide, Monster Manual, Sword Coast Adventurer’s Guide en Volo’s Guide to Monsters.). Daarnaast ook 8 volle campaigns, met name Lost Mine of Phandelver, Hoard Of The Dragon Queen, Rise of Tiamat, Princes of the Apocalypse, Out of the Abyss, Curse of Strahd, Storm King’s Thunder en Tales from the Yawning Portal. Samen zullen deze $279.99 kosten, wat een korting van 15% op alles betekent. Maar ook een grote investering. (Alles afzonderlijk zou $329.87 kosten, $300 mits de korting op de 3 rulebooks in de eerste week na de release.)

Wel interessant: Wie deze bundel koopt kan rekenen op 15% korting op elke sourcebook en campaign die in de toekomst gekocht wordt. Deze aankoop biedt echter geen extra bescherming tegen die spelers die ruleplayen ipv roleplayen.

Alle kleine beetjes tellen

Er zijn gelukkig goedkopere alternatieven. Stel dat we nog steeds onze Barbarian willen maken. We zijn een speler en we hebben nog geen boeken gekocht. We kunnen dan enkel de Barbarian ruleset kopen voor een lagere prijs ($3,99) net zoals de background die we willen ($1,99).  Een ras kopen kost $2,99, en alles van spells, magic items, monsters, feats, subraces en subclasses kost nog eens $1.99 per stuk. Sommige dingen kan je ook als bundels kopen, je kan bijvoorbeeld elke spell uit de Player’s Handbook kopen voor een eenmalige prijs, zonder de Handbook zelf te moeten kopen.

Aankopen die je in kleine bedragen doet (Bv. $3.99 voor je Barbarian) zullen afgetrokken worden van de prijs van het boek waar ze in te vinden zijn. Dus als je eerst je $3.99 Barbarian koopt zal de Player’s Handbook nog $26 kosten ipv 29.99. Dit is een goed systeem voor mensen die enkel eens hun teen in het water willen stoppen. De uiteindelijke stap naar de grote boeken wordt dan ook minder intimiderend.

Hoe dan ook, nu je een idee hebt over hoe het kostenplaatje er zal uitzien rest er nog 1 vraag. “Maar hoe is de tool zelf? Is het een aanrader voor mijn D&D groep?”

De interface

Ondergetekende schrijver van dit artikel is een Dungeon Master en speler, heeft al menig app en website uitgetest en alle mogelijke alternatieven op een papierhoop reeds geprobeerd. D&D Beyond zal voor niemand een noodzakelijkheid zijn. Ik kan je wel zeggen dat het qua gebruiksgemak en interface ver boven de rest uit steekt. Op moment van schrijven is enkel de website beschikbaar en is alles in open beta. Wat we er nu van kunnen uittesten werkt fantastisch.

De character builder geeft je de optie tot een standaard personage, een quick build en een randomize. Elke zelfrespecterende veteraan van het spel gaat voor de standard build, maar een quick build is een goed idee voor wie nog niet zo ervaren is met het spel, en de randomize functie kan leuk zijn om een one-shot campaign te spelen waar je nooit meer naar zal terug keren. Voor dit artikel testen we de standard build uit, en gaan we voor Xarxis, een Gnome Druid die bedacht werd voor een one-shot adventure.

De interface staat je toe om uit verschillende manieren van spelen te kiezen, dit spreek je best op voorhand af met je DM, maar de inclusie ervan is al meteen een goed teken voor ervaren spelers.

Momenteel geeft de beta ons de keuze uit twee rulesets wat mogelijke rassen betreft, de basic rassen en de Elemental Evil Players Companion. Eens je een ras aanklikt krijg je een venster met alle nodige uitleg om je keuze te maken, dit voelt bijna aan als character creation in een MMORPG.

Met die keuze gemaakt te hebben, brengt het spel je naar een pagina met nog wat extra uitleg waar eventuele keuzes die nog moeten gemaakt worden ook aangeduid zijn.

Bij je class-pagina is hetzelfde verhaal van toepassing. Alle uitleg die je nodig hebt staat hier handig in een venster waar je overal info kan bij vragen.

Deze Druid werd onlangs naar level 3 gebracht, op dit venster kan dit ook aangeduid worden. Bij je features is dan ook meteen duidelijk waar je een keuze moet ingeven afhankelijk van je level. Dit is helaas waar we op de eerste muur stoten. Onze Druid is deel van de Emerald Enclave, wat wil zeggen dat hij tot meerdere Druidic Circles behoort. Beide zijn deel van de gewone Player’s Handbook, maar slechts 1 hiervan kan aangeduid worden in de beta (dus de andere zal hoogstwaarschijnlijk een extra aankoop vereisen eens de full release van de website/app er is.)

Verder in de creator mag je je ability scores ingeven. Dit biedt ook alle standaard methodes. Persoonlijke voorkeur gaat naar Point Buy, maar de alternatieven zijn aanwezig. Gemiste kans hier is wel dat er nergens op dit scherm aangeduid is welke stats het belangrijkst zijn voor je gekozen class. Dit is echter op te lossen met een simpele Google search of door in de info van je Player Handbook te kijken. Het systeem is ook nog steeds in beta zoals eerder vermeld, dit kan dus nog veranderen.

 

De character customisation opties zijn allemaal aanwezig (opnieuw, alle gratis opties wat je background enz. betreft.)

Bijna alle vensters hier zijn vrij in te vullen. Wie nog niet aan zijn/haar vijftiende personage bezig is zal nog wat door de Player Handbook moeten bladeren om bepaalde info zo correct mogelijk te maken. De interface laat hier nog een beetje te wensen over. Zo stoot je al in het derde submenu op Personal Characteristics, deze zijn hier vrij in te vullen. In de boeken staan er bij elk van deze characteristics enkele uitgeschreven zinnen als suggestie, die hier lijken te ontbreken. Tot je elk submenu ingevuld hebt en op het laatste stoot, helemaal onderaan: De Suggested Characteristics, waar je deze tekstjes dan wel kunt vinden. Dit had qua indeling wat beter gekund, maar is maar een kleine opmerking bij een anderzijds mooi gestroomlijnd systeem. (Bijna alle vakken hier kan je ook skippen en zijn vooral van belang voor wie echt wilt roleplayen. Opnieuw bespreek je dit best met je DM of die het nodig vindt dat je al deze info invult.)

Wanneer je hier klaar bent moet je enkel nog je equipment aanduiden, waarbij je een zeer lange lijst krijgt om uit te kiezen. Gelukkig heeft deze een goed werkende zoekfunctie.

Met dat allemaal achter de rug bereik je dan eindelijk je character sheet, waar je alle info nog eens kan bekijken of aanpassen naar eigen nood.

Al bij al zijn we zeer tevreden over hoe de interface in elkaar zit. Ook over opties die ons geboden worden en de informatie die overal te vinden is kunnen we niet klagen. Voor nieuwelingen kan een personage maken met enkel een boek en vel papier een zeer intimiderende en langdurige taak zijn. Deze wordt hier gestroomlijnd met een krachtige interface die voor elke speler en DM wat te bieden heeft. Maar of we al overtuigd zijn om 6 euro maandelijks neer te leggen, plus de boeken opnieuw te kopen? Daar passen we voorlopig nog liever voor. Er zijn goedkopere alternatieven. Deze zien er misschien wat minder mooi uit, maar qua functionaliteit zijn ze even goed. We kunnen de website, in zijn huidige staat, wel aanraden aan nieuwe spelers en nieuwsgierigen. Het voorlopige beeld dat we echter hebben van het uiteindelijke kostenplaatje doet ons wel nog steeds slikken.

Ook hier zijn natuurlijk oplossingen voor. Als je als groep kan bepalen dat je samenlegt voor de boeken en rulesets worden de kosten al meteen gedrukt. De rules kunnen dan gedeeld worden via de DM account. Een nieuwe campaign starten zal dan simpelweg een eenmalige kost van 5-10 euro per persoon betekenen, wat prijs-kwaliteit mooi meevalt. Indien je zelf nog twijfelt kunnen we je aanraden om de website eens een testrun te geven.Wie weet kom je tot het besluit dat dit de way to go is voor jouw groep. Persoonlijk blijf ik voorlopig nog bij Roll20 en mijn set van echte boeken.

D&D Beyond verschijnt officieel vandaag op 15 augustus 2017. Bezoek de website voor up-to-date prijzen en details.

Share.

About Author

Jens Osaer

Jens speelt games, is gepassioneerd door Dungeons & Dragons en maakt deel uit van Elven Voor Twaalven. Daarnaast leest hij ook graag eens een boek of comic.

Reacties