De Announcement Day van Magic: The Gathering

0

Gisteren verraste Wizards of the Coast met een erg bijzondere aankondiging… Over aankondigingen! In hun allereerste Announcement Day maakte het bedrijf achter Magic: The Gathering bekend naar welke producten van het populaire ruilkaartspel we de komende tijd kunnen uitkijken.

Zoals steeds hebben de creatieve geesten achter het oudste ruilkaartspel heel wat nieuwe producten in de pijpleiding staan, maar waar die vroeger mondjesmaat en om de paar maanden werden aangekondigd, vaart Wizards of the Coast nu een nieuwe koers: tweemaal per jaar, op Announcement Day, worden de nieuwe producten samen aangekondigd, zodat fans een beter zicht hebben op nieuwe releases. Wat staat er ons allemaal te wachten?

Het wordt een dure zomer voor Magic-fans. We zijn allemaal heel erg hyped over de releases van Eternal Masters in juni, Eldritch Moon in juli en Conspiracy: Seize the Crown in augustus, maar tijd om een beetje op adem te komen krijgen we niet. Op 2 september 2016 verschijnen alweer twee nieuwe Duel Decks: Nissa vs. Ob Nixilis. Dit product beeldt het epische duel tussen Nissa Revane en Ob Nixilis om het lot van Zendikar uit en bevat naar alle waarschijnlijkheid foil versies, met alternatieve art van de planeswalkers Nissa, Voice of Zendikar en Ob Nixilis Reignited.

Nissa VS Ob - kopie

Op 2 september wordt op Pax Prime ook de nieuwe expansion, Kaladesh, aan het publiek voorgesteld. Klinkt die naam je bekend in de oren? Dat komt omdat we stiekem al eens kennis hebben gemaakt met deze schitterende magi-tech wereld: het is namelijk de thuiswereld van planeswalker Chandra Nalaar, waar we al enkele glimpen van hebben opgevangen in Magic Origins.

Announcement Day Kaladesh

Een interessante setting, die vermoedelijk sterk zal focussen op magische artefacten. Bij de release van Kaladesh zullen er nog enkele wijzigingen aan het productaanbod van Magic zich voordoen.

Zo zal het Fat Pack zoals we dat nu kennen, ophouden te bestaan en herdoopt worden tot de Bundle, wat eigenlijk vooral een grotere en duurdere versie van het huidige Fat Pack zal zijn. De Bundle bestaat uit een doos met artwork van de set, een pakketje van 80 lands, 10 booster packs, een spindown life counter, de player’s guide van de set en een rules reference card voor een MSRP van $42,99. Ter vergelijking: een Fat Pack bevatte ook 80 lands, een spindown life counter, de player’s guide, een rules reference card, “slechts” 9 boosters en twee kartonnen deckboxen voor $39,99. Een verandering die nauwelijks de nieuwe naam rechtvaardigt en vervelend nieuws voor spelers die graag de zeer summiere, maar informatieve player’s guide willen hebben. $3 zijn geen stukken van mensen, maar toch…  Fat Packs zijn al duurder dan ze ooit waren en die ene booster kan je gerust ook wel los kopen, terwijl het enige product dat de player’s guide bevat duurder wordt.

Daarnaast ruimen de Intro Packs, waarvan er per set 5 verschillende verschenen, baan voor de Planeswalker Decks. Per set zullen er twee op de markt gebracht worden en zij zullen grotendeels de functie van de Intro Packs overnemen: een stap voor beginnende spelers tussen de Sample Decks of het computerspel Magic Duels en de Deck Builder’s Toolkit en losse Booster Packs voor de wat meer ervaren spelers. Voor een MSRP van $14,99 krijg je nog steeds een preconstructed deck van 60 kaarten en twee boosters van de Expansion Set. Het verschil is echter dat Intro Packs nauwelijks van de winkelrekken gingen omdat ze doorgaans nogal duffe rares bevatten, maar de Planeswalker Decks bevatten, u raadt het al, planeswalkers.

Announcement Day Planeswalkers Deck

 

En niet zomaar planeswalkers. De planeswalkers in deze deck zijn immers exclusief voor dit product, maar zijn wel legaal voor tournament play. Dat is een bijzonder gevaarlijk idee, en hoewel Wizards of the Coast en de immer optimistische Mark Rosewater ons al beloofde dat deze planeswalkers vooral splashyflavorfulbut not pushed for tournament play zullen zijn, houden we ons hart vast. Toen de mythic rarity voor het eerst werd aangekondigd, werd ons immers ook beloofd dat het vooral grote, fancy kaarten zouden zijn, die niet automatisch de beste kaarten van het toernooiformaat zouden zijn. Hoewel dat grotendeels klopte, zijn er ook bijzonder pijnlijke uitschuivers geweest, waarbij mythics zo competitief en duur werden dat ze spelers uit het formaat hielden.

Jace the Mind Sculptor

Het idee dat in dit product mogelijk toernooiwaardige planeswalkers zouden zitten en de enige manier om er een playset van te vinden vier exemplaren van zo’n deck te kopen is, maakt ons nerveus. Bovendien zijn het niet de enige exclusieve kaarten voor dit product en zal ieder Planeswalker Deck ook twee exemplaren van een exclusieve spell, drie exemplaren van een exclusieve uncommon, vier exemplaren van een exclusieve common en vier exemplaren van een exclusief common dual-landje. Gezien planeswalkers zo’n beetje de superhelden van Magic zijn en ook het centerpiece vormen van heel wat casual of commander decks, is het een beetje een dick move van Wizards om deze kaarten exclusief in een voor de rest weinig aantrekkelijk product te stoppen. Geniaal vanuit marketing perspectief, maar een dick move desalniettemin. Ik heb alvast te doen met de verzamelaars.

In oktober is er eventjes een rustpauze om het nieuwe standaardformaat te ontdekken, maar in november verschijnen volgens de Announcement Day de volgende producten alweer. Op 11 november krijgen liefhebbers van het commander-formaat waar ze al zo lang op aan het wachten zijn: four-color legendary commanders. Gezien de kleuren van je commander bepalen welke kleuren van kaarten je in je deck mag spelen, is dit de eerste keer ooit dat er specifiek commanders gedrukt worden voor decks met vier kleuren.

Op 25 november verschijnt een tweede product waar verzamelaars en fans van casual formaten gelukkig van zullen worden: de Planechase Anthology. Voor $149,99 bevat die set alle Planechase Decks die tot nu toe verschenen zijn, acht in totaal, waardoor je meteen alle Planes-kaarten voor het casual formaat Planechase in één klap hebt. Planes zijn locaties waar je je duels kan uitvechten en impactvolle effecten op je strijd hebben, afhankelijk van je dobbelrol.

Announcement Day Pools of Becoming Plane

De laatste aankondiging (chronologisch gezien) van deze eerste Announcement Day, betreft de tweede set van het Kaladesh-block. Op 20 januari 2017 verschijnt Aether Revolt, waarin revolutie uitbreekt op het eens zo vredige Kaladesh.

Interessante nieuwe producten, cash grabs en onnodige restylings van bestaande producten: de eerste Announcement Day is nogal een mixed bag die veel stof tot discussie bevat. Zijn jullie fan van een allesomvattende Announcement Day, die alle producten netjes voor je oplijst? Of hou je toch net iets meer van de rush die je kreeg wanneer er plotsklaps de aankondiging van een nieuwe set op de website van Magic: The Gathering verscheen?

Announcement Day

De volgende Announcement Day vindt plaats in september.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties