Spiel in Essen was net zoals alle voorgaande jaren een leuke, drukke bedoening. Voor het eerst mocht ik als lid van het Geekster-team aanwezig zijn om verschillende uitgevers aan te spreken. Onze interesse voor hun games ging natuurlijk gepaard met enkele demo’s, waarbij ik op slag verliefd werd op een simpel maar diep spel van Portal Games: Alien Artifacts. Onze Poolse vrienden blijven ons jaar na jaar verrassen met kwalitatieve, leuke bordspellen.

Alien Artifacts gameplay

Alien Artifacts discover planets

Alien Artifacts is een card game van 2 tot 5 spelers waarbij we ons in de diepe ruimte begeven om onze rijken uit te breiden. Onderweg komen we vreemde aliens tegen die we moeten bestrijden. Dit om hun kennis te veroveren of ons te beschermen tegen hun agressie. Om de beurt gaan we onze technologieën ontwikkelen, schepen bouwen en planeten koloniseren.

Hoe we dit doen is vrij simpel. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een factie toegewezen. Deze legt uit hoe je punten kan scoren op het einde van het spel. Er zijn ook algemene punten te verdienen via onderzoek en uitbouw van je rijk. Dit heeft het uiteindelijke doel om de meeste punten te verzamelen op het einde van het spel.

Alien Artifacts develop technology

In Alien Artifacts trek je iedere beurt 3 kaarten en mag je er 2 van spelen op een enkele actie, daarna is het de beurt aan de volgende speler. We gaan zo door tot de trekstapel een aantal keer leeg is gelijk aan het aantal spelers in het spel. Wat kan je dan allemaal doen met die ene actie? Meer dan je zou denken.

Deze kaarten hebben verschillende symbolen die elk voor een ander doeleind kunnen gebruikt worden. Rode symbolen kan je gebruiken om schepen te bouwen, blauwe om technologieën te ontwikkelen en groene om planeten te ontdekken. In het begin is dit vrij goedkoop, slechts 5 van dezelfde symbolen om iets van de linkerkant, de ontwikkeling, naar de rechterkant te brengen, waar ze je rijk beter maken.

Alien Artifacts rijken

 

Iedere additionele kaart die je wilt ontwikkelen, kost je wel een extra symbool. De 2e kaart kost 6, de 3e kost 7 enz. Vervelend natuurlijk want je kan maar maximaal 2 kaarten spelen, die elk maar 3 symbolen hebben. Gelukkig kan je ook een actie sparen waardoor je over verschillende beurten kan bouwen aan de volgende aanwinst.

Verschillende andere acties zijn ook mogelijk maar elk op zich is simpel uit te voeren. Je planning zal afhangen van wat je juist wilt doen. Extra kaarten kopen om verder te kunnen onderzoeken? Wil je eerst een vloot uitbouwen om de Alien Empires aan te vallen en hun technologie te stelen? Credits verzamelen om je aanwinsten te betalen? De andere spelers aanvallen om hun plannen te vertragen? Het kan allemaal.

Alien Artifacts build spaceships

Hier begint de diepte van het systeem maar ook de simpelheid door te schijnen. Iedere beurt moet je al beginnen plannen in functie van wat je wil bereiken. Je hebt maar 1 actie per beurt dus moet je die maximaal benutten. De focus zal je best leggen op een bepaalde strategie en je daaraan te houden want als je teveel gaat uitspreiden, dan loop je kans om niet op dreef te komen.

De art van Alien Artifacts heeft een mooie stijl. De kaarten zijn goed leesbaar en scherp. Het spel uitleggen kost maar 5 minuten, al valt het wel onder de naam: “easy to learn, hard to master“. Je zal enkele spelletjes nodig hebben om het spel onder de knie te krijgen. Dat is niet erg want ik had het gevoel dat ik veel meer wilde spelen om dit onder de knie te krijgen. In het begin vergt het wel wat leeswerk en een goede kennis van het Engels is nodig om de kaarten te begrijpen.

8 Simpel maar uitdagend

Portal Games brengt ons dus opnieuw een spel dat we van ganser harte kunnen aanbevelen. Je zal je zeker niet vervelen met Alien Artifacts. De vele opties zullen je druk bezighouden met plannen tijdens de beurt van de anderen, om dan zelf maar enkele momenten nodig te hebben om je actie te spelen. Als je dit allemaal aankan, dan zal je met Alien Artifacts vele uren plezier beleven om je rijk in de ruimte uit te bouwen!

  • Gameplay 8
  • Vormgeving 7
  • Leefbaarheid 9
  • Opstelling 8
Share.

About Author

Avatar

Kattemens extraordinair,full time geek en maakt af en toe wel eens een correcte opmerking. Serge leeft met zijn 3 katten in een geheime locatie om de wereld te beschermen.

Reacties