Alles wat je moet onthouden van Blizzcon 2016

0

Naar jaarlijkse gewoonte hield Blizzard ook dit jaar zijn eigen festival Blizzcon, dat zoals steeds volledig in het teken staat van alles wat de uitgever zo populair maakt. Voor deze editie moest je op 4 en 5 november naar Anaheim, Californië afzakken. Als de trip naar de zonnige staat wat teveel was voor je spaarvarken, dan bieden wij de oplossing: een kleine samenvatting. Wel, klein is natuurlijk maar een uitdrukking. Want met nieuws over Diablo, World of Warcraft, Hearthstone, Overwatch en Heroes of the Storm, naast tal van livepanels en toernooien, was deze tweedaagse meer dan goed gevuld.

Diablo, by Diablo 3

Het eerste nieuwtje op Blizzcon was er voor de hack en slash reeks van Blizzard, Diablo, ter ere van zijn 20ste verjaardag. En wat voor een nieuwtje ook! De necromancer klasse, gekend om zijn dodenleger en andere shenanigans met overledenen, maakt zijn intrede in de wereld van Diablo 3. Gloednieuw is hij niet helemaal. Wie ooit nog een muis versleet op Diablo 2 zal zich nog goed herinneren hoe het personage werkt. Hij zal wellicht niet als een exacte kopie van zijn voorganger spelen, maar dat zijn zorgen voor later. Veel later zelfs, want de necromancer krijgt als releasedatum het vage ‘2017‘. Wat we ook nog niet weten, is hoeveel dit zal kosten, want gratis zal hij in ieder geval niet zijn. Voor de onbekende prijs krijg je naast de nieuwe klassen nog twee nieuwe personage slots en stash uitbreidingen, naast natuurlijk ook nog wat cosmetische prullaria, zoals een familiar, nieuwe banners, pennant, bannervormen en sigils.

Niets hoeven te doen is het beste gevoel als necromancer

De necromancer is niet het enige dat uit vervlogen tijden een terugkeer maakt. In één adem kondigden de makers ook aan dat de originele Diablo zijn terugkeer zal maken als een kerker voor Diablo 3. Concreet gaan spelers weer de 16-lagige Tristram kathedraal kunnen betreden en er de vijanden van oudsher terug op hun plaats zetten, te eindigen met Diablo zelf. Niet alleen de inhoud, maar ook de vorm moet je nostalgische snaar raken. Je zal slechts in acht richtingen kunnen lopen (in tegenstelling tot de 360° draai van nu) en als klap op de vuurpijl krijgt ook heel de dungeon zijn eigen retrofilter en retro-UI. Een leuke knipoog naar de serie voor de verjaardag, maar ook zeer goed nieuws voor de spelers. Want wie Diablo 3 en zijn Reaper of Souls-extensie bezit kan deze uitbreiding al in januari uitspelen zonder een euro uit te geven. Alleen spijtig dat het slechts een tijdelijk evenement is, maar de unieke loot kan de moeite lonen.

blizzcon-diablo-anniversary-dungeon

Een gepixeleerde artwork van Diablo 1 dungeon

In het algemeen krijgt Diablo 3 ook wat nieuwigheden, naast welgekomen aanpassingen zoals een build editor en de vrijheid om je gems voor geen geld uit je uitrusting te halen. Zo zullen er twee nieuwe zones beschikbaar zijn, The Shrouded Moors en the Temple of the Firstborn, en komt er een nieuwe modus genaamd Challenge rift. De details ervan zijn een artikel op zich waard, maar kort samengevat zal je tegen de tijd dungeons moeten uitkuisen met andermans build. Ben je sneller dan die builds eigenaar, dan krijg je loot. Verder krijgt Diablo 3 ook het populaire seizoensysteem. Wie het meest verwezenlijkt op een seizoen zal zich gekroond zien worden met allerlei exclusieve cosmetics.

Of de nieuwe klasse voldoende verschillend zal zijn van zijn Diablo 2 tegenhanger en de witch doctor in Diablo 3 valt nog te zien. Wel is het leuk te zien dat Blizzard Diablo niet loslaat en nog steeds probeert te verbeteren ondanks de niet zo lovende kritiek bij release.

Sombra hackt zich een baan naar Overwatch

Wie tegenwoordig Blizzard zegt, denkt naast World of Warcraft vooral aan Overwatch. De heldenshooter is namelijk immer populair en de hele gemeenschap hing dit weekend aan de lippen van het ontwikkelingsteam. Het was geen geheim dat op Blizzcon de aankondiging van het nieuw personage Sombra zou komen, maar niemand wist er het fijne van. Een nieuwe Overwatch short, gevolgd door een uitgebreide speelsessie, bracht zo goed als alle antwoorden.

Sombra is een meesterhacker, afkomstig uit Dorado of omstreken. Daar leerde ze niet alleen de kneepjes van het vak onder de Los Muertos-bende, maar raakte ze ook verslaafd aan de constante stroom confidentiële informatie. Door later te alliëren met Widowmaker en Reaper, vermoedelijk gewoon voor de kick, is het duidelijk dat Sombra niet het juiste pad bewandelt. Het zal haar een worst wezen, zolang zij maar aan de touwtjes trekt is moraal een bijzaak.

Haar vaardigheden reflecteren goed Sombra’s liefde voor infiltratie: hacken, onzichtbaar worden en een teleportgranaat. De eerste vaardigheid is er eentje om iedereen te dwarsbomen. Je kan er niet alleen health packs mee uitschakelen voor de tegenstand, je kan er ook de vaardigheden van je vijanden tijdelijk mee uitschakelen. Een Reinhard zonder schild is plots zoals een kluis zonder deur: nog steeds even stevig, maar volstrekt nutteloos. En dat hacken geldt voor iedereen zonder uitzondering, dus vooral bijzonder handig om tanks of ander grof geschut mee uit te schakelen. Haar ultimate is simpelweg iedereen in een straal van enkele meters instant te hacken, ook diens ultimates. Leuk! Haar andere vaardigheid, onzichtbaar worden, moet dan vooral in tandem gebruikt worden met de granaat. Op die manier kan Sombra ongezien en zonder gevaar voor eigen leven de achterlinie van de tegenstand stevig verstoren. Of je kan de granaat rustig op een gehackte health pack laten liggen en als een wild zwijn tekeer gaan in de frontlinie, totdat je leven te laag wordt, waarna je met een druk op de knop meteen naar de health pack wegpoeft. Een bijzonder irritant personage om tegen te spelen vermoedelijk. Binnen een kleine twee weken –  en zoals altijd op Overwatch, gratis en voor niets – gaan we pas echt weten hoe irritant ze wel kan zijn.

overwatch-sombra-hacking

Geen ontsnappen mogelijk voor Agent 76

Sombra komt, zoals dat ook het geval was bij de vorige nieuwe held, Ana, vergezeld met een map die niets met haar te maken heeft. Deze keer zal dat de map Oasis worden, al is deze nog druk in de maak. Het wordt een controlepuntmap (zoals Anubis of Volskaya), maar de ontwikkelaars experimenteren met een launch pad in het midden van de map om zo bovenop een punt met een geweldig overzicht te geraken. Zonder twijfel een belangrijke strategische locatie, maar zonder verdere info is het nog moeilijk om de map te beoordelen.

Daarnaast krijgt ook Overwatch een nieuwe modus: Arcade. Eigenlijk is dit zoals de wekelijkse brawls, behalve dan met vaste modi en eigen loot. De arcade bevat heel wat nooit geziene spelopstellingen, zoals een random 1v1 of standaard teamfight waar iedereen slechts één leven bezit. Arcade moet dus een luchtig, maar toch lucratief alternatief worden voor de klassieke potjes. De oude brawl-modi zullen op termijn in de Arcade-modus terugkomen, maar of ze unieke prijzen opbrengen is nog een vraagteken.

blizzcon-overwatch-arcade-mode

Nog meer knotsgekke modi, ditmaal met meer lootboxes

Naast de recente oprichting van een Overwatch league voor professionele spelers is het duidelijk dat Blizzard het succes van zijn hero shooter wil voortzetten en hiervoor geen middelen spaart. En met dat al deze nieuwigheden volledig gratis zijn (mits de aankoop van het spel natuurlijk) kunnen we alleen maar blij zijn.

World of Warcraft: patch 7.1.5 en grote broer 7.2

Voor de bekendste MMO ter wereld had Blizzcon natuurlijk ook heel wat in petto. Niets zo flashy als voor zijn nieuwe licentie, maar desalniettemin uitgebreid. Het is vooral in een rijkelijke presentatie en hartelijke Q&A-sessie dat het gros van de info viel. Laten we zeggen dat WoW-Legion-spelers nog lang niet gedaan hebben met werken.

In een eerste fase, de zogehete minipatch 7.1.5, opent wat oude content opnieuw de deuren voor het grote publiek. In eerste instantie zullen alle zes dungeons uit Mists of Pandaria op maximaal niveau beschikbaar zijn, uiteraard met bijhorende glimmende loot. Tijdens deze rollout maakt de Brawler’s guild zijn terugkeer en voert Blizzard, naast een reeks nieuwe balanceringen, ook nieuwe microfeestdagen in. Het is zoals een gewone feestdag, maar dan kleiner. Ons maakt het niet uit, elk excuus is goed om terug in te loggen op de servers.

blizzcon-world-of-warcraft-7-1-5

It’s something

Later komt dan de echte patch uit, versie 7.2, ook wel Tomb of Sargeras genaamd. Hierin krijgen spelers het vervolg op hun Class Order campagne te spelen. Het verhaal is met deze patch ook rond, daar de speler terugkeert naar de Broken Shore, de plek waar lang geleden de legers van Azeroth ooit faalden de Burning Legion tegen te houden. Alle Orders spannen hiervoor samen en vormen het verenigd Armies of Legionfall. Je zal het leger zelf moeten uitbouwen, compleet met base-building interface, alvorens hiermee naar het slagveld te trekken, de Broken Shore. De Burning Legion zit helaas niet met zijn vingers te draaien ondertussen. Op geregelde intervallen gaan ze delen van de Broken Isles aanvallen, en het is aan jou om de zones te verdedigen en te heroveren.

Naast deze wereldmissies krijgen spelers met de nieuwe patch ook twee gloednieuwe dungeons. Enerzijds de titelkerker Tomb of Sargeras, waar de spelers het tegen negen bazen moeten opnemen waaronder Sargeras, de leider van de Burning Legion zelf. De tweede dungeon, genaamd Cathedral of the Eternal Night, is een tikkeltje moeilijker dan de tombe en is hierom symbolisch bovenop Sargeras’ laatste rustplek gebouwd. Deze bevat slechts vier bazen, maar is evenmin onmisbaar voor wie de beste loot wil hebben.

blizzcon-tomb-of-sargeras-raid

De lay-out van de nieuwe raid

En over beste loot gesproken: 50% van de voldoening komt hem van het cosmetische en het bijhorende statussymbool. Maar belangrijker dan kleren zijn in WoW de mounts en het ziet ernaar uit dat paraderen in de nabije toekomst weer een hobby zal worden. Want iedere klasse zal op termijn zijn eigen, vliegende mount kunnen bemachtigen. De taak hiervoor is allesbehalve mals, alle delen van de Legion-uitbreiding volledig uitkammen.

blizzcon-world-of-warcraft-flying-mount

Vliegende mounts per klasse? yes !!!

Veel nieuws, maar vooral ook snel vernieuwende content voor de grootste MMO in bestaan. Na een succesvolle Legion-uitbreiding is Blizzard duidelijk van plan de nieuwe en wedergekeerde spelers niet meer los te laten. De release van beide patches getuigt hier ook van, met 7.1.5 in het public test realm (PTR) binnen enkele dagen en 7.2 in PTR van zodra 7.1.5. openlijk beschikbaar is. Een agressieve strategie dat hopelijk loont.

Gadgetzan, de achterbuurt van Azeroth

We blijven in dezelfde wereld, maar ruilen onze wapens in voor een stapel kaarten met de nieuwe uitbreiding voor Hearthstone:  Mean Streets of Gadgetzan. De ondertussen vierde uitbreiding voor de immer populaire en gratis te spelen trading card game brengt spijtig genoeg niet veel meer nieuws dan gewoonlijk: nieuwe decks. Fans kunnen zich natuurlijk nu al verheugen op de 132 nieuwe kaarten, en de ‘echte’ kunnen zometeen hun creditkaart gaan halen en op voorhand bestellen.

blizzcon-mean-streets-of-gadgetzan-hearthstone

Gadgetzan is in de greep van 3 facties schurken

Maar alle cynische opmerkingen terzijde, introduceert de extensie ook vooral 3 nieuwe speelfacties, allen afkomstig uit de gure buurten van Gadgetzan: de Grimy Goons, de Jade Lotus of de Kabal. Afhankelijk van de factie zullen kaarten uiteraard zeer verschillend zijn, maar kaarten van dezelfde clan kunnen op elkaar inspelen. Het zal de meta hopelijk nog eens overhoop gooien begin december (als alles vlot loopt).

Varian Wrynn en Ragnaros, twee nieuwe helden voor Heroes of the Storm

Ook Blizzard’s MOBA Heroes of the Storm kon niet aan de Blizzcon heisa ontsnappen. Net als voor Overwatch krijgt de concurrent voor League of Legends nieuwe helden. Helden die hopelijk de interesse in deze free to play terug aanwakkert en dat is niet het enigste dat Blizzard inzet om dit te verwezenlijken.

Maar eerst de nieuwe helden; Varian Wrynn en Ragnaros. De namen klinken als muziek in de oren van WoW fans, want niemand minder dat Stormwinds vorige koning en de iconische Molten Core-baas maken hun intrede in de arena. Varian Wrynn zal tevens het eerste multiclass personage zijn, met oftewel een schild en zwaard oftewel een volledige assassin -uitrusting. Hoe ze verder zullen spelen is nog niet helemaal duidelijk.

Ook krijgt HotS er, net zoals vele Blizzard-spellen, een nieuwe brawl-modus bij, genaamd Blackheart’s Revenge en beschikbaar vanaf 15 november. Deze nieuwe modus zal spelers opzetten tegen de troepen van Blackheart. Het ene team zal hierin trachten het schip van de kapitein te doen zinken, terwijl het andere team moet verhelpen dat de aanvallers aan de kanonballen hiervoor geraken. Niets baanbrekend dus, maar een leuke afwisseling voor alle competitieve potjes.

Zoals gezegd is het duidelijk dat Blizzard meer volk op zijn MOBA wil krijgen. Niet alleen zijn enkele personages van Overwatch gewoon ook speelbaar in HotS (namelijk Tracer en recent ook Zarya), vanaf 15 november delen de spellen ook prijzen. Wie voldoende speelt in de nieuwe Nexus Challenge, die tot 4 januari zal lopen, kan een skin verdienen voor Genji in Overwatch. Wetende hoe belangrijk een unieke skin kan zijn in Overwatch, zal er ongetwijfeld wat volk afzakken naar die andere competitieve multiplayer. En wie weet blijven ze plakken (althans dat hoopt Blizzard toch).

blizzcon-oni-genji-skin

Skins verdienen voor het ene spel via een ander spel? Waarom niet

 

Et voila! De samenvatting is allesbehalve klein te noemen, maar als je weet dat er 48h lang zo goed als non-stop informatie binnenstroomt over alle spellen, vallen deze ongeveer 2000 woorden toch nog mee. Ga nu maar lekker stoefen met al deze info en laat ons weten naar wat jij het meeste uitkijkt of welk nieuws je het meest verrast heeft. Ikzelf ben vooral benieuwd naar Sombra en hoeveel werk het balanceringsteam van Blizzard hieraan zal hebben de komende maanden.

Share.

About Author

Jason Blomme

Games games en nog eens games. Ik ben geboren met een controller in de handen en zal zo waarschijnlijk ook heengaan. En podcasts.

Reacties