Blast From The Past: Sonic The Hedgehog

2

“I guess sometimes the past just catches up with you, whether you want it to or not.”

Paul Edgecomb, The Green Mile

SEEEEEEGAAAAAAAA. Ah Sonic. De blauwe egel die alles had. Snelheid, meer snelheid en stekels. Hij stond met recht en reden naast giganten zoals Mario en Megaman. Hoe de eens zo glorieuze speedster zo ten val is gekomen, gaat me te boven. Je hoeft slechts een blik te werpen op de laatste titel, Sonic Boom, om te zien dat er iets serieus en diep mis is gegaan in de Green Hill Zone. De situatie is zelfs zo erg geworden dat een andere publisher ( Nintendo, Smash Bros. for Wii U) Sonic The Hedgehog beter lijkt te behandelen dan de eigen studio’s doen! For shame.

Doorheen de jaren kunnen we terugkijken op zoveel mooie retro-pareltjes met de blauwe egel in de hoofdrol, terwijl hij de laatste jaren steeds weer verplicht present moet tekenen in de ene misser na de andere. Als je van je egelpersonage een weerwolf of een ridder moet maken, dan doe je het verkeerd. Daarom, een Blast From The Past ode aan de Blue Blur’s eerste game en origineel verschijnsel: Sonic The Hedgehog.

Jep, Sonic’s avontuur vindt zijn origine in het jaar 1991 op de spirituele voorloper van de Game Boy Advance (en tevens behoorlijk batterijvretende) Game Gear, zowel als de Sega Master System en de Genesis. Alles liep zo goed voor SEGA op dat moment dat het waarlijk bizar om te zien waar het bedrijf 23 jaar later staat. Van hardware is zelfs al een tijdje geen sprake meer.

Sonic The Hedgehog

Green Hill Zone

Wie herinnert zich niet het groene eerste level – Green Hill Zone- , met de ondertussen legendarische soundtrack, en de robotvijanden waarin arme pluisbolletjes van diertjes zijn opgesloten door de precursor van Dr. Evil, Dr. Robotnik ofte E.G.G.M.A.N., grondlegger van onder meer de evil moustache supreme. Diens dramatische intrede in de Green Hill Zone, blijft me nog steeds bij, al sneuvelt de arme sukkelaar reeds na luttele seconden.

De titel was uiterst innovatief op dat moment omdat weinig games op zo’n tempo door een level konden spurten, zo snel zelfs, dat het side-scrolling op proces-niveau zelfs Sonic niet kon bijhouden eens je het spel wat in de vingers kreeg. Wat volgt was een uiterst fast-paced en best wel uitdagende side scroller bij momenten, waar je het met de blauwe egel opnam tegen de robots van Dr. Robotnik en je jezelf voor eeuwig de nemesis kan noemen van Dr. Robotnik. Terwijl je daarnaast de almachtige (en behoorlijk goed verstopte) Chaos Emeralds probeert te bemachtigen. Hoe de Sonic avatar schijnbaar ongeduldig met z’n voet trappelt als je het spel even stil legde, maakte het geheel pas echt compleet.

Naast deze eerste intrede in de Sonic Saga, zagen we ook waardige opvolgers zoals Sonic The Hedgehog 2, Sonic & Knuckles en zelfs Sonic Adventure. Helaas, vanaf dan gaat het lichtjes bergaf met onze Blue Blur. Zo jammer.

Oh en hier is een geweldige metalcover van het Robotnik Battle theme doorheen de jaren. De man verdient dat wel.

Je kan op dit moment deze game voor een spotprijsje vinden op de Nintendo E-Shop of zelfs gratis op het net ondertussen (als je wat moeite doet). 

Share.

About Author

Avatar

Navigator Games & Kijken. Overwinnaar Pokémon Championship 2000. Droomt uitsluitend in epische bliksemzwaardgevechten. Trust in Nic Cage. NNID: Sjmille

Reacties