Blast From The Past: Dragon Age

0

Dragon Age is mijn favoriete gamereeks ooit. Ik weet niet of het de wereld, de personages of de gameplay is, maar iets zorgt ervoor dat Dragon Age voor altijd diep in mijn hart zit. En om jou te overtuigen die fantastische games een kans te geven, ga ik overlopen waarom je ze absoluut gespeeld moet hebben.

Dragon Age: Origins

Het verhaal van Dragon Age: Origins begint bij iedereen een beetje anders. Naargelang het ras (mens, elf of dwerg) en de class (mage, rogue of warrior) dat je kiest, verandert je eigen origin story. Je hebt zes verschillende origins: City Elf, Dalish Elf, Human Noble, Circle Mage, Dwarf Commoner en Dwarf Noble. Na de origin story (waar ik geen spoilers over zal vertellen) neemt het personage Duncan je mee naar het Grey Warden kamp. Even later moet je samen met Warden Alistair legers van de hele wereld verzamelen. Zo bezoek je de dwergen, elven en circle mages en moet je hen elk ook helpen met hun problemen in ruil voor hun hulp.

In alle Dragon Age-games kan je kiezen uit een groep personages die je helpen op je quest. Dit is ook in DA:O het geval. Die personages ontmoet je op verschillende plaatsen tijdens je reis. Ze hebben elk hun eigen plus- en minpunten. Ze hebben daarenboven ook interessante dialogen en met Alistair, Zevran, Leliana en Morrigan kan je zelfs een romance beginnen. Mijn favoriet is toch wel Zevran, de Antivan rogue elf. Hij is dan misschien wel waardeloos om sloten te openen maar zijn dialogen zijn zó leuk.

Toegegeven, de gameplay van Dragon Age: Origins is misschien niet fantastisch, maar het verhaal is dat wel. Ook leer je in het eerste spel veel dingen die in de andere games als easter eggs terugkomen. Ik raad wel aan om de eerste keer niet als mage te spelen, want die gameplay is echt verschrikkelijk.

Als je het spel wil herspelen maar opziet tegen de lange quests die bijna aparte games zijn, download dan zeker Skip the Fade en Shortcut the Deep Roads. Met die mods skip je meteen naar de boss battles op het einde van die quests, wat het toch een pak minder frustrerend maakt. De combat kan aangepast worden door faster combat mods en er zijn een paar mensen van Tumblr bezig met een groot project waar ze de DA:O NPC’s er realistischer willen laten uitzien. Onthoud wel dat mods enkel werken op pc!

Dragon Age: Origins is beschikbaar op pc, PS3 en Xbox 360.

Dragon Age 2

Dragon Age 2 speelt zich deels tijdens Dragon Age: Origins af. Je familie (de Hawkes) moet gaan lopen van de blight. Hierdoor belanden ze in Kirkwall, de stad waar Leandra, de moeder van jouw personage, opgegroeid is. Al snel blijkt dat deze stad niet zo veilig is. De templars en de mages stoppen niet met vechten en de Qunari, die naar Kirkwall kwamen om iets te zoeken, willen niet meer weg. De spanningen lopen hoog op en blijkbaar ben jij de enige die hier iets aan kan doen.

Gelukkig heb je ook hier een bende social outcasts die je graag helpen op je avonturen. Van alle games is Dragon Age 2 mijn favoriet en dat vooral door de fantastische personages. Je kan alle companions romancen, behalve je broer, zus, Aveline en Varric. De andere companions zijn ook allemaal playersexual, dus het maakt niet uit wat je geslacht is (behalve bij Sebastian, die is 100% straight). In deze game is Anders mijn favoriet. Hij is een apostate mage met een klein blauw probleempje.

DA2 wordt altijd als het minste spel gezien, maar is dat zeker niet. Oké, de battle scènes herhalen elkaar vaak, maar het verhaal! Dragon Age 2 heeft het beste verhaal, de beste personages en de beste sarcastische reacties. Als je van meer casual en minder tactisch vechten houdt (zoals ik), is dit spel ideaal. Ik heb de drie acts gespeeld door enkel de hack ‘n’ slash tactiek te gebruiken en ben er zonder problemen door geraakt.

Na dit spel zeven keer uitgespeeld te hebben, ben ik de gevechten wel een beetje beu en speel ik vooral voor het verhaal (of om Anders een vijfde keer te romancen). Daarom gebruik ik ook hier de faster combat en faster levelling mods. Ik heb in het vanilla spel nog nooit de level cap bereikt, maar met die mod dus wel. Ook heb ik lootable backbags zodat ik meer ruimte in de inventory heb en verdien ik meer wanneer ik loot verkoop. Ook bij Dragon Age 2 werken de mods enkel op pc!

Dragon Age 2 is beschikbaar op pc, PS3 en Xbox 360.

Dragon Age: Inquisition

Dragon Age: Inquisition begint tien jaar na de vijfde blight. Jouw personage wordt wakker in een cel en wordt meteen schuldig verklaard. De conclave is ontploft, de Divine is dood en jij zou het gedaan hebben. Gelukkig blijkt snel dat dit niet zo is en ook het gigantisch groene gat in de lucht is niet jouw fout, ook al is het verbonden met het mark op je hand. De Inquisition wordt terug opgestart en jij bent hun leider, of je dat nu wil of niet.

Ook in dit spel krijg je de hulp van een hoop personages, méér zelfs dan in de andere games. Je krijgt advies van onder andere Cullen, Josephine en Leliana. De personal quests van de andere companions (die je dus kunt meenemen op je avonturen) hebben ook veel meer te maken met de main quest.
De dialogen zijn hier ook uniek en het zijn er bovendien een heleboel. Probeer zeker zoveel mogelijk met je companions te praten. Bij Dragon Age: Inquisition is het al wat moeilijker om een favoriet te kiezen. Het is een gelijke strijd tussen Dorian, een sassy Tevinter en Cole, een spirit die nog alles over de wereld moet leren.

DA:I is de eerste open world game in de Dragon Age-reeks, en niet iedereen zal daar fan van zijn. Er zijn net iets te veel fetch quests en vooral The Hinterlands zijn gigantisch. Wel kunnen we eindelijk eens naar Val Royeaux reizen en wisselen de quests tussen vechten en onderhandelen. Er zit dus een mooie afwisseling in en je kan altijd zelf kiezen wat je wil doen. Ook de personages hebben veel diepgang. Mijn laptop kan dit spel niet aan, dus mods heb ik niet kunnen testen.

Dragon Age: Inquisition is beschikbaar voor pc, PS3, PS4, XBOX 360 en XBOX ONE.

Share.

About Author

Avatar

Een nerd van het jaar 2000. Heeft nooit genoeg dice of campaigns om ze in te gebruiken. Er is een speciale plaats in mijn hart voor wezens met puntige hoektanden.

Reacties